Giant Glory dh vs Iron Horse sunday
Giant Glory dh vs Iron Horse sunday
witam witam. Czas wyprzedazy juz sie zaczyna :DD wiec czas myslec o odkladaniu na nową rame. Zwlaszcza ze mozna cos wyrwac sporo ponizej normalnej ceny :p.
Mam GT DHI 2005 r. Uwazam ze to zaj**ista rama i szukam czegos podobnego jezeli chodzi o wymiary. Mam 189 cm wzrostu i lubię długie ramy, chcialbym czegos zblizonego wymiarami do GT. Nie lubie rowniez krotkiego tylniego wachacza ( mam uczucie ze kolo mam na plecach :DD ). Wage Glory jakos przezyje bo reszta moich gratow będzie maxxxymalnie wylajtowana ( 8kg bez opon i ramy ) więc w granicach kolo 15kg się zamknie.
Więc zastanawiam sie nad 2 chyba najbardziej popularnymi ramami.
Glory:
+ swietna praca
+ dlugi przedni trojkąt
- waga
- support 83 mm
IH:
+ swietna praca
+ support 73mm
- siedziałem na niej i troche mnie zalamalo ze jest strasznie krotka ( mozliwe ze siedzialem na rozmiaze S)
co do irona to nie wiem jak jest z wymiarami większych rozmiarow.
Moze ma ktos jakies porownanie.
Naprawde nie wiem co wybrac, z jednej strony długa glory z drugiej lekki sunday.
oczywiscie roczniki od 2006 do 2009
Mam GT DHI 2005 r. Uwazam ze to zaj**ista rama i szukam czegos podobnego jezeli chodzi o wymiary. Mam 189 cm wzrostu i lubię długie ramy, chcialbym czegos zblizonego wymiarami do GT. Nie lubie rowniez krotkiego tylniego wachacza ( mam uczucie ze kolo mam na plecach :DD ). Wage Glory jakos przezyje bo reszta moich gratow będzie maxxxymalnie wylajtowana ( 8kg bez opon i ramy ) więc w granicach kolo 15kg się zamknie.
Więc zastanawiam sie nad 2 chyba najbardziej popularnymi ramami.
Glory:
+ swietna praca
+ dlugi przedni trojkąt
- waga
- support 83 mm
IH:
+ swietna praca
+ support 73mm
- siedziałem na niej i troche mnie zalamalo ze jest strasznie krotka ( mozliwe ze siedzialem na rozmiaze S)
co do irona to nie wiem jak jest z wymiarami większych rozmiarow.
Moze ma ktos jakies porownanie.
Naprawde nie wiem co wybrac, z jednej strony długa glory z drugiej lekki sunday.
oczywiscie roczniki od 2006 do 2009
dedekFR1 wyjdzie na 100% ponizej 16 kg z kobra Saint na mufe 83mm.dedekFR1 pisze:mlynooo że niby chciałbyś starą generację glory i całość 15kg? To co tam chcesz foxa 36 i części do xc wsadzić?
Wie ktos ile wazy glory w rozmiarze M z tytanowa spręzyna?
Wie ktos ile wazy sunday w rozmiaze M z tytanowa spręzyna?
kona1994 niby czemu ?? wlasnie lekki osprzęt pozwala mi na wstawienie cięzszej ramy przy zachowaniu niskiej wagi calego roweru.kona1994 pisze:Glorka to kloc i nie ma większego sensu jak masz leciutki osprzęt
cubone to prawda ze factory jest lzejsze od WC ?? czyms sie rozni oprocz wagi ??cubone pisze:mlynooo Z tego co wiem to Sunday 2009 WC (nie factory) waży 5100, z vividem, normalną sprężyną
Spaced jezeli chodzi o koła to napewno beda ZTR flow i Sapim CX-ray.mlynooo widzialem taki build ale nie wiem jaki jest sens ciezkiej ramy. Chcesz lekki rower to skladaj caly lekki. Najmocniejszym elementem bika dla mnie powinny byc koła, a nie rama jak nie katujesz.
czyli prawie 6kg z damperem :/Spaced pisze:A co do wagi glorki to wg. sicklines 4900g Ska bez dampera czyli pewnie koło 5kg bez dampera.
Powoli skłaniam sie ku ironowi. Teraz tylko pozostaje wybranie rozmiaru i wersji. Wie ktos o co chodzi z tym factory ??
ja jestem szczesliwym posiadaczem Glorki w rozm. M.
Jak dla mnie ramka super. spelnia w 100% moje oczekiwania.
Iron etz jest bardzo dobra ramka ale po krotkiej jezdzie na nim jednak wole glorke.
Co do wagi to w sumie roznica wagi tych ram to jakies 1.5kg. na rame to dosc duzo ale w stosunku do wagi calego roweru nie az tak bardzo duzo zeby bylo to mocno odczuwalne. pozatym do glorki z powodzeniem mozna wpakowac np. DHXa 5.0 Air przy zachowaniu nadal bardzo dobrej pracy, bo maestro ponoc wyjatkowo dobrze radzi sobie z damprami Air, po takim zabiegu roznica wagi jeszcze bardziej sie zmniejsza.
Wiec zadaj sobie pytanie co wolisz i co ci sie bardziej podoba?
Bo glownie o to tez chodzi. rama poza tym ze ma byc dobra musi ci sie podobac, zebys nie patrzyl na nia i myslal "tyle kasy za takie padło?".
Ja wole miec troche klockowaty ale wytrzymaly rower bo lubie czasem ostro polatac FR i nie chcialbym zaby mi sie cos zlamalo podczas ladowania, nie spie na kasie i jakby mi sie zlamal amor za 1.5tys czy nie daj boze rama za ponad 2-3tys to mocno by to zabolalo moją kieszen.
Jak dla mnie ramka super. spelnia w 100% moje oczekiwania.
Iron etz jest bardzo dobra ramka ale po krotkiej jezdzie na nim jednak wole glorke.
Co do wagi to w sumie roznica wagi tych ram to jakies 1.5kg. na rame to dosc duzo ale w stosunku do wagi calego roweru nie az tak bardzo duzo zeby bylo to mocno odczuwalne. pozatym do glorki z powodzeniem mozna wpakowac np. DHXa 5.0 Air przy zachowaniu nadal bardzo dobrej pracy, bo maestro ponoc wyjatkowo dobrze radzi sobie z damprami Air, po takim zabiegu roznica wagi jeszcze bardziej sie zmniejsza.
Wiec zadaj sobie pytanie co wolisz i co ci sie bardziej podoba?
Bo glownie o to tez chodzi. rama poza tym ze ma byc dobra musi ci sie podobac, zebys nie patrzyl na nia i myslal "tyle kasy za takie padło?".
Ja wole miec troche klockowaty ale wytrzymaly rower bo lubie czasem ostro polatac FR i nie chcialbym zaby mi sie cos zlamalo podczas ladowania, nie spie na kasie i jakby mi sie zlamal amor za 1.5tys czy nie daj boze rama za ponad 2-3tys to mocno by to zabolalo moją kieszen.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
XXX no wlasnie tego sie boje. Siedzialem na IH w rozmiarze S najprawdopodobniej i bylem zalamany doslownie. rama bardzo krotka, czulem sie jakbym mial tylne kolo na plecach, wiem wiem rozmiar S, mam nadzieje ze rozmiar M będzie lepszy. Tak jak wczesniej napisalem mam GT dhi 2005r i bardzo bardzo mi ta rama odpowiada, jest dluga i stabilna na zakrętach. Boje sie ze sunday będzie za krotki. Jakby nie patrzec te ramy kosztują kupe kasy i musze wiedziec ze dobrze wybralem.