Klucze do supportu, ściągacz do korb, i smar do łożysk

Mervis
Kontakt:

Klucze do supportu, ściągacz do korb, i smar do łożysk

Post autor: Mervis »

witam, chciałbym żebyście mi poradzili, jaki mam kupić klucz do supportu tuvativ howitzer, ściągcz do korb truvaitv, i jakiś samr do łożysk, chciabłm aby wszystko wyniosło mnie około 100 zł, bo nie wiem, co kupić jakie firma dobra, no i zeby było w miarę tanie jeśli ktoś ma takie klucze i ściągacze, a zależy mi na czasie ale to tak nawiasem
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

sciagasz do korb, byle byl monolityczny i z duzego kawalka stali bez zadnych cienkich scianek i bajerow.

klucz do suportu, 15zl na allegro...

smar do lozysk, jakikolwiek towot w sumie... nie widze potrzeby przeplacac za jakies fishline itd, bo to "chuyt matetidody" cytujac AMM:)
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Co do klucza do suportu to masz 3 wyjścia. Oryginalny ten krągły ok 60zł. Te z Allegro w postaci rączki Bikehanda czy innej firmy ok 30zł. Lub trzecia opcja low budget francuz + szmatka.
Ściągacz byle był do suportów na wielowpust (nie na kwadrat) lub na kwadrat + dodatkowy "cycek" ;D
Smar do łożysk? Ja jadę na klasyku ŁT 43s. Ale już mi się kończy puszka pół kilowa więc będę coś teraz kupował. Może i warto dołożyć do czegoś z teflonem. No ale ŁT nie jest zły. Setki łożysk nim nasmarowałem i każde się kręci :)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Tak jak koledzy wyżej radzili, kup zwykły towot, jak nie masz zamiaru pchać go do damperów (tam trzeba dać bez jakiegoś składnika, nie pamiętam jakiego:) ) Sciągacz może być do kwadratu, tylko będziesz musiał dać jakąś podkładkę, na przykład włożyć w oś supportu śrubę/ podkładkę itp.
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Ja też na towocie jade i jest dobrze , ściągacz jak wyżej , a klucz polecałbym jakiś dobry , najlepiej ten okrągły bo już swoje miski załatwiłem francuzem , przy odkręcaniu głównie ważny jest dobry klucz bo zakręcisz pojeździsz a potem się zapiecze czy coś i miski out .
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Ja support Howitzer odkręcam kluczem do supportów Shimano ;)

Smar - też używam towotu zwykłego
http://brooce.pinkbike.com
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

GgG pisze:tam trzeba dać bez jakiegoś składnika, nie pamiętam jakiego:)
Lit?
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

brooce No bo generalnie suporty z zewnętrznymi łożyskami mają Howitzer/Hollowtech czy GXP truvativa mają podobne miski i pasuje do niech jeden i ten sam klucz.
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Dokładnie Howitzer i Hollowtech podejdzie jeden klucz
Blotolf
Kontakt:

Post autor: Blotolf »

Ten sam klucz do howitzera i hollowtech pasuje również do x-type od Race Face
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

Dużo można kupić w Polsce "jednorazówek" i trzeba uwazac przy wyborze narzedzi.
Sam z doświadczenia serwisowego polecam klucze BBB i PRO - w tej drugiej firmie stosunek ceny do jakości jest bardzo przyzwoity. BBB trochę droższe, ale i wytrzymalsze. No i gama produktów dość spora. Jak narzedzi używa się sporadycznie (indywidualnie) to może i wytrzymają, ale po eksploatacji w serwisie można szybko wychwycić "jednorazówki";-) I chyba lepiej dopłacić po 5-10zł na kluczu i mieć święty spokój.

A co do Hollowtech/Howitzer - najzwyklejszy Shimano'wski klucz jest naprawdę trwały i nie ma co kombinować z zamiennikami;-)

A smar... nie będę się rozdrabniał "co do czego" - do zwykłych połączeń gwintów w rowerze towot jest wystarczający. Dopiero przy ruchomych częściach (tuleje, ośki) można (a nawet powinno sie) pokusić na coś bardziej "finezyjnego".
www.feel-free.pl
ODPOWIEDZ