Shimano 2010 ? ? ? Widział już ktoś coś??
Shimano 2010 ? ? ? Widział już ktoś coś??
Osobiście znalazłem tylko Deore na 2010. Jest jakieś info na temat XT i Sainta??? Będzie coś lżejszego na nowy rok ??? Nie wiem czy zmieniać napęd czy czekać na nowy rok.
W którym momencie zaczęło Ci się wydawać, iż zmienią coś w saincie ( ostatnia zmiana 2009 ) lub XT/SLX ( 2008 ) ?
XTR, jeżeli wierzymy rozpiskom SH* będzie zmieniony na 2011, czyli circa września przyszłego roku można będzie go kupić.
*zwykle grupa jest na rynku ok 4 lat pomiędzy liftingami.
XTR, jeżeli wierzymy rozpiskom SH* będzie zmieniony na 2011, czyli circa września przyszłego roku można będzie go kupić.
*zwykle grupa jest na rynku ok 4 lat pomiędzy liftingami.
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
mlynooo
Potrzebujesz korbę do trekkinga ( to ta z zębatkami 48/36/26 ). Ma ona dluższą oś i dzięki wywaleniu czegośtam
oraz zeszlifowaniu mocowania młynka da się ją upchnąć na suport 83mm. Poszperaj na forum mtbr.
Enyłej - gdyby były jakieś zmiany w czymkolwiek, to byśmy już o tym wiedzieli, bo połowa rowerów na 2010 miałaby już te komponenty na sobie ( produkcja stuffu "2010" zaczęła się gdzieś w kwietniu tego roku
, a już rok wcześniej SH, tudzież inni producenci, umawiali z producentami rowerów nowości ).
Potrzebujesz korbę do trekkinga ( to ta z zębatkami 48/36/26 ). Ma ona dluższą oś i dzięki wywaleniu czegośtam

Enyłej - gdyby były jakieś zmiany w czymkolwiek, to byśmy już o tym wiedzieli, bo połowa rowerów na 2010 miałaby już te komponenty na sobie ( produkcja stuffu "2010" zaczęła się gdzieś w kwietniu tego roku

Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
-
- Kontakt:
saint i slx w tym roku poraktycznie bez zmian, odświeżona została grupa deore,
http://shimano-polska.com/publish/conte ... 0_591.html
przerzutka tył dostała shadowa, a manetka pod względem skoku jałowego jest podobno lepsza od slxa
Fakt przydała by się jakaś tania korba pod 83mm...
http://shimano-polska.com/publish/conte ... 0_591.html
przerzutka tył dostała shadowa, a manetka pod względem skoku jałowego jest podobno lepsza od slxa
Fakt przydała by się jakaś tania korba pod 83mm...
-
- Kontakt:
844g tylko nie wiem w jakim zestawieniu.Spaced pisze:saint nowy (09 i 2010) wazy jesli dobrze pamietam <800g. 1100g to waga starego sainta.
Tak czy inaczej mi by się przydała tania korba :] np takiego slxa bym chętnie widział u siebie. Czy coś innego w okolicach 350zł
nie ma czegoś takiego, jest średni i długi. Jak coś są dostępne same wózki, nawet oddzielnie część wewnętrzna i zewnętrzna (odpowiednio ~20zł i~50zł )Joniu 03 pisze:ie ktoś gdzie można dostać krótki wózek do przerzutki xt ?
hmm, rozumiem uciecie mocowani pod mały blat, ale dalej nie wiem jak starcza ośki na 83mm?
Ciekawy mod, ale raz że korby xt trekkingowe kosztują >500zł, a dwa nie że trekkingowe części nie są chyba aż tak mocne jak ich odpowiedniki mtb
No i ryzyko czy akurat w swojej ramie starczy prześwitu na ramiona, ja w standardowej korbie mam bardzo mało miejsca
Ciekawe też czy to samo udało by się zrobić z trekkingowym deore 2010 (FC-M591) i co one by wytrzymało.
Albo czy trekkowy slx tak samo rózni się od mtb czy w jego przypadku to same zębatki się zmieniają.
Ciekawy mod, ale raz że korby xt trekkingowe kosztują >500zł, a dwa nie że trekkingowe części nie są chyba aż tak mocne jak ich odpowiedniki mtb
No i ryzyko czy akurat w swojej ramie starczy prześwitu na ramiona, ja w standardowej korbie mam bardzo mało miejsca
Ciekawe też czy to samo udało by się zrobić z trekkingowym deore 2010 (FC-M591) i co one by wytrzymało.
Albo czy trekkowy slx tak samo rózni się od mtb czy w jego przypadku to same zębatki się zmieniają.
Jak ktoś ma takie możliwości żeby przetłumaczyć ten tekst dobrze to bardzo by to pomogło...
SeraaX no z slxem trekingowym to by było najlepiej najlepsza relacja ceny do jakości i masy...
Raczej z rf evolva dh bym sporo zszedł w glorce.....
Ale i tak uważam że taki potentat jak shimano spokojnie mógł by wprowadzic w xt slx ośki 83mm,przy tej ilości jaką oni robia to dla nich pikuś...
SeraaX no z slxem trekingowym to by było najlepiej najlepsza relacja ceny do jakości i masy...
Raczej z rf evolva dh bym sporo zszedł w glorce.....
Ale i tak uważam że taki potentat jak shimano spokojnie mógł by wprowadzic w xt slx ośki 83mm,przy tej ilości jaką oni robia to dla nich pikuś...
Odrobina matematyki:
Suport HTII na zwykłą mufę 68mm posiada 3 podkładki 2.5mm. Dwie do dopasowania do suportu 73mm, jedna na napinacz/przerzute e-type.
Uno - suport 83mm jest 10mm szerszy od 73mm ( surprise! ). Więc musimy sobie wymyślić 10mm osi.
2.5mm dostajemy wywalając extra podkładkę z suportu. Brakuje 7.5mm.
Następny 1mm dostajemy wywalając plastikowe podkładki spod pomiędzy korbą a osią po obu stronach. Brakuje 6.5mm.
Teraz magia korb trekingowych - posiadają one pomiędzy korbą a prawą miską suportu plastikową podkładkę 6.5mm i w efekcie oś dłuższą o te właśnie 6.5mm - czyli tyle ile dokładnie potrzebujemy
Skoro już założyliśmy korbę, powstaje problem z zawadzaniem mocowania młynka o napinkę - więc te zeszlifujemy i viola - mamy niższy q-factor oraz korbę XT na suporcie 83mm
Da się to zrobić z korbami XT FC-M761, XT FC-M771-K, LX-FC-T661 oraz Deore FC-M591-L i M591-S
EDIT: korby FC-M771 są w wersji 165mm, tak na marginesie :P
Suport HTII na zwykłą mufę 68mm posiada 3 podkładki 2.5mm. Dwie do dopasowania do suportu 73mm, jedna na napinacz/przerzute e-type.
Uno - suport 83mm jest 10mm szerszy od 73mm ( surprise! ). Więc musimy sobie wymyślić 10mm osi.
2.5mm dostajemy wywalając extra podkładkę z suportu. Brakuje 7.5mm.
Następny 1mm dostajemy wywalając plastikowe podkładki spod pomiędzy korbą a osią po obu stronach. Brakuje 6.5mm.
Teraz magia korb trekingowych - posiadają one pomiędzy korbą a prawą miską suportu plastikową podkładkę 6.5mm i w efekcie oś dłuższą o te właśnie 6.5mm - czyli tyle ile dokładnie potrzebujemy

Skoro już założyliśmy korbę, powstaje problem z zawadzaniem mocowania młynka o napinkę - więc te zeszlifujemy i viola - mamy niższy q-factor oraz korbę XT na suporcie 83mm

Da się to zrobić z korbami XT FC-M761, XT FC-M771-K, LX-FC-T661 oraz Deore FC-M591-L i M591-S
EDIT: korby FC-M771 są w wersji 165mm, tak na marginesie :P