Single Speed czy Przerzutka?
Single Speed czy Przerzutka?
W ramie 16" dodam, widział ktoś takie cudo? :P
Street Fighter nie ma poziomych haków, także z redukcją A2Z, napinaczem tylnim, łańcuchem Dartmoor
-159zł Za dobrego singla.
Obliczyłem sobie jeszcze opcje z przerzutką Alivio, kasetą 8rz i manetką Acera wyszło mnie 190zł za średnio dobry napęd.
Co myślicie, iść w singla czy normalnie z przełożeniem? Śmigam w sumie wszystko po trochu, właśnie w zimę doprowadzam rower do ładu ;P ale robiąc sobie dawniej singla spodobało mi się, napęd prosty cichy i bezawaryjny...
Szukając fotek rowerów złożonych na bazie Street Fightera nie spotkałem jeszcze napędu single speed, dlatego się zastanawiam :P
Street Fighter nie ma poziomych haków, także z redukcją A2Z, napinaczem tylnim, łańcuchem Dartmoor
-159zł Za dobrego singla.
Obliczyłem sobie jeszcze opcje z przerzutką Alivio, kasetą 8rz i manetką Acera wyszło mnie 190zł za średnio dobry napęd.
Co myślicie, iść w singla czy normalnie z przełożeniem? Śmigam w sumie wszystko po trochu, właśnie w zimę doprowadzam rower do ładu ;P ale robiąc sobie dawniej singla spodobało mi się, napęd prosty cichy i bezawaryjny...
Szukając fotek rowerów złożonych na bazie Street Fightera nie spotkałem jeszcze napędu single speed, dlatego się zastanawiam :P
Starywlk92 pisze:-159zł Za dobrego singla.

Redukcja to jest kosz max 20zł. Sama redukcja z rurki PCV bądź podkładek z kasety które za free dostaniesz w sklepie. Zębatka stal 2,3szeroka pod ss to 15zł.
Napinacz również może być handmade z Vki bądź starej przerzutki albo kupić najtańszy za 45zł.
Dopierając dobre przełożenie można śmigać i nawet długie dystanse. A co będzie lepsze? To zależy tylko od Ciebie, Twoich preferencji, miejscówek itp itd.
ehhh wszystko jest zalezne w czym chcesz jzdzic. jak chcesz latac na tym dirty (choc rozmiar ramki 16' mi osobiscie by przeszkadzal) to single single i jeszcze raz single speed. a jak chcesz w lesie katowac ale i móc sobie czasem gdzies podjechac to przerzutka;]
i jak bombell napisal single... 159zl??
ja sam 3 lata temu kiedy skladalem dirtowke moją za singla wybulilem tyle co tylny napinacz czyli 40zl.
i jak bombell napisal single... 159zl??

Heh, ja w swoim rowerze już miałem redukcje sztycy z makrokesza na 31,2, sam zrobiłem napinacz tylni z listw montażowych i rolki, teraz będę miał homemade zmodyfikowany adapter pod tarcze ^^
Po prostu już powoli nie chcę mi się kombinować tylko kupić coś porządnego dlatego też policzyłem te 160zł za całego singla.
Napinacza przedniego nie potrzebuje bo jakiś tam się wala, taki zwykły rolka góra dół, ale zda swój egzamin.
Tak swoją drogą Dirt i Street to ogólnie single speed, ale tak patrząc na NWD od 1 do 9 to goście smigają głównie z przerzutką, fakt że krótki wózek ale jednak :P
W każdym bądź razie jeszcze napisze jak się zastanowie...
Po prostu już powoli nie chcę mi się kombinować tylko kupić coś porządnego dlatego też policzyłem te 160zł za całego singla.
Napinacza przedniego nie potrzebuje bo jakiś tam się wala, taki zwykły rolka góra dół, ale zda swój egzamin.
Tak swoją drogą Dirt i Street to ogólnie single speed, ale tak patrząc na NWD od 1 do 9 to goście smigają głównie z przerzutką, fakt że krótki wózek ale jednak :P
W każdym bądź razie jeszcze napisze jak się zastanowie...

http://walker92.pinkbike.com/
Wszystko po trochu. A mozna dokladniej.?
Mialem kiedys podobny problem. Najpierw wybralem SS. Ale na dluzsze dojazdy na miejscowki, czy poprostu dlugi lans na miescie to troche jednak sie trzeba nakrecic.
Teraz mam przerzutke, i nie zamienie jej juz napewno na SS. Jest to praktyczniejsze niz SS.
Ja bym ci radzil, wsadz przerzutke. Chyba ze duzo skaczesz ;] i sie boisz o przerzutke to daj SS i juz
) Wez pod uwage jak daleko masz na jakies miejscowki ;p
Mialem kiedys podobny problem. Najpierw wybralem SS. Ale na dluzsze dojazdy na miejscowki, czy poprostu dlugi lans na miescie to troche jednak sie trzeba nakrecic.
Teraz mam przerzutke, i nie zamienie jej juz napewno na SS. Jest to praktyczniejsze niz SS.
Ja bym ci radzil, wsadz przerzutke. Chyba ze duzo skaczesz ;] i sie boisz o przerzutke to daj SS i juz

-
- Kontakt:
Napęd który podałeś nie jest ze średnio dobrej półki tylko z niskiej nie oszukuj się... Do tego koniecznie napinacz z przodu(ten o którym mówisz wierz mi, że nie spełni swojego zadania. Było pełno tematów o tych "sama rolka góra-dół"). Ogółem na napęd tak żeby spełniał swoje zadanie i nie denerował trzeba trochę kasy wydać, a nie kupować Alivio które lata jak galaretka...
Single Speed ekonomiczna sprawa na pionowych hakach. Redukcja samoróbka albo koledzy/giełdy więcej niż 20zł nie wyjdzie, napinacz 40, ostatecznie gruba zębatka z 15 i tyle. Nie mówcie o dojazdach. Ja mam wszędzie daleko( do Łodzi 20-25km zależy gdzie ). Jakoś na singlu normalnie mogę dojechać, albo wsiadam w tramwaj także zawsze jest jakieś wyjście wystarczy mieć długą sztycę.
P.S. W czym ty chcesz jeździć? Rama 16" z pionowymi hakami, single speed? PAMIĘTAJ Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Także lepiej zdecyduj się, bo potem będziesz narzekał.
Single Speed ekonomiczna sprawa na pionowych hakach. Redukcja samoróbka albo koledzy/giełdy więcej niż 20zł nie wyjdzie, napinacz 40, ostatecznie gruba zębatka z 15 i tyle. Nie mówcie o dojazdach. Ja mam wszędzie daleko( do Łodzi 20-25km zależy gdzie ). Jakoś na singlu normalnie mogę dojechać, albo wsiadam w tramwaj także zawsze jest jakieś wyjście wystarczy mieć długą sztycę.
P.S. W czym ty chcesz jeździć? Rama 16" z pionowymi hakami, single speed? PAMIĘTAJ Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Także lepiej zdecyduj się, bo potem będziesz narzekał.
[url]http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6456721[/url]
Z niskiej to jest Tourney, Acera... Dla mnie Alivio to dość dobra przerzutka, zresztą jak dla większości początkukących.
Jednak będę iść w stronę przerzutki, oczywiście napęd będzie udoskonalany z biegiem czasu i umiejętności co jest jasne. Maszyna nie będzie czekać na przerzutkę klasy przykładowo SRAM X-9 czy Shimano XTR bo jest do śmigania i ma czym prędzej powstać na "koła"
Skończmy temat jak będę miał jakieś wątpliwośći to napiszę. Elo.
Jednak będę iść w stronę przerzutki, oczywiście napęd będzie udoskonalany z biegiem czasu i umiejętności co jest jasne. Maszyna nie będzie czekać na przerzutkę klasy przykładowo SRAM X-9 czy Shimano XTR bo jest do śmigania i ma czym prędzej powstać na "koła"

Skończmy temat jak będę miał jakieś wątpliwośći to napiszę. Elo.
http://walker92.pinkbike.com/
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Albo odrazu pakuj się w Srama było wiele tematów już o tym .
Przykładowo :
http://www.allegro.pl/item801462324_prz ... lekka.html
http://www.allegro.pl/item808885073_man ... ml#gallery
Ogólnie szukaj po allegro a kupisz w dobrej cenie.
Przykładowo :
http://www.allegro.pl/item801462324_prz ... lekka.html
http://www.allegro.pl/item808885073_man ... ml#gallery
Ogólnie szukaj po allegro a kupisz w dobrej cenie.
Po pierwsze, nie Acera tylko Alivio.
Po drugie, ja nie twierdze tylko cytuje producenta... Alivio to klasa średnia, i jest klasą teoretycznie górską tj terenową.
Czemu muszę tłumaczyć po dwa razy jak dzieciakom z podstawówki? :P
W dodatku nie o tym co mnie obchodzi, możemy założyć osobny wątek jaka klasa osprzętu jest pod co ale po jakiego?
Ale już oczywiście zrozumiałem, nie dyskutujmy już o tym czym jest magiczna Alivio bo i tak to był przykład z du.py :P
Jeszcze ogarnę się w temacie pod szosówki jak pisałem i raczej wezmę używke Tiagra, SRAMa też biore pod uwagę spokojnie.
Po drugie, ja nie twierdze tylko cytuje producenta... Alivio to klasa średnia, i jest klasą teoretycznie górską tj terenową.
Czemu muszę tłumaczyć po dwa razy jak dzieciakom z podstawówki? :P
W dodatku nie o tym co mnie obchodzi, możemy założyć osobny wątek jaka klasa osprzętu jest pod co ale po jakiego?
Ale już oczywiście zrozumiałem, nie dyskutujmy już o tym czym jest magiczna Alivio bo i tak to był przykład z du.py :P
Jeszcze ogarnę się w temacie pod szosówki jak pisałem i raczej wezmę używke Tiagra, SRAMa też biore pod uwagę spokojnie.
-
- Kontakt: