"Odchudzanie" Bike Wasze sugestie

niewidzilny
Kontakt:

"Odchudzanie" Bike Wasze sugestie

Post autor: niewidzilny »

Witam
Chcialbym odchudzic rower zeby lepiej sie jezdzilo w streecie i robic dalsze skoki w Dircie. Wiec oto moje zamierzenia podawajcie co mozna byloby zmienic. Napewno zmienie amortyzator ale to w przyszlym sezonie. Wywale jeden blat w korbie, przerzutke przednia i manetke oraz zamontuje napinacz( Mysle o e13).
Skroce tez sztyce. Chcialbym tez wymienic zebatki bo mi lancuch przeskakuje(Jakie zebatki? Na przerzutke 8 "biegowa"). Wymienic linki i pancerze na dluzsze bo blokuja i nie da sie zrobic BarSpinna
Mam pytanie co do piast i obreczy. Jak kolo sie rusza na boki tzn ze cos jest z lozyskami czy ze obrecze sa krzywe. A co do piast to nie jestem pewien czy ich nie wymienic bo slysze jakies dzwieki dochodzace z tylu przy obrocie kola jakby pukanie. To od piast czy od czegos innego ??
A oto sprzet:
Rama:Diamant Idol s eye 24 caraty czy jakos tak
Amortyzator: Suntour XCM 2337g
Manetki:2xShimano alivio
Przerzutka:Shimano acera 328 g
Hebel:Tektro
hamulec: tektro IO( Planuje zmienic na BB7 albo 5)
korba: Howitzer
ramiona:blaze
Pedaly: Narazie mam stale ale planuje zakupic octane One tylko 400g !
siodlo:Diamant
piasty: Novatec
Obrecze:Weinman dm30
Kola:Innova
Detki:Continental tyl przednia nie wymieniana
I to wszystko jezeli nie ma wagi tzn ze nie znalazlem
Macie jakies pomysly co bym mogl wymeinic na lzejsze ??
Od razu mowie ze hamulce musza byc
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

niewidzilny Jedno pytanie, Jakie ramiona blaze.? jak napisales ze korba hussefelt, a mocowanie howitzer jak juz.

Jak dirt street to bez przerzutki.manetki i napinacz. Zbedna waga i sie tylko rozwali ;]
niewidzilny
Kontakt:

Nie za bardzo rozumiem o co chodzi ??
Pablo666
Kontakt:

niewidzilny Napisalas ze masz korbe Hussefelt tak.? Bo z twojej wypowiedzi tak wynika. Wiec jakie ramiona BLAZE?

Czy chodzilo ci o Suport-Truvativ Howitzer?
I Korby jakieś Blaze.? Tak??
niewidzilny
Kontakt:

Nie wiem nie cche mi sie do garazu schodzic :D
Wiem chcailem sobie SS zrobic tylko ze mieszkam na wsi i nieraz musze gdzies dojezdzac wiec przerzutka musi byc. A pozatym lubie tez enduro :D
Pablo666
Kontakt:

To z przodu jak masz kilka blatow zrob jeden, korbe zmien np na Hussefelta Howitzer. I daj napinacz. Jak na wadze nie zalezy mozesz kupic cos typu PM SOCHO, Bop Nac Nac. Ale jak zalezy to Boxguide czy E13 ktore na allegro sa po 180-190zł.
Piasty Novatec to jedne z lepszych wiec jak sa ogarniete to zostaw, Obrecze zmien np na Dartmoory Fortress, tanie i dobre obrecze i ładnie sie prezentuje. Ew mozesz zmienic amorka.
A co do hamulca. Jeden na tyle ci nie wystarczy.? Zawsze masz do przodu 400-500g na przednim hamulcu ;]

Zalezy jaki budzet masz.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

niewidzilny Stary ty nie myśl o odchudzaniu tylko o lepszych, mocniejszych przede wszystkim częściach.
Czytam ten opis i połowa części to najniższa półka więc się dziwię , że to się kupy. Trzyma.
Chcesz mieć maszynę do streetu/dirtu to wywal hamulce przód lub oba i koniecznie ss.
A z tym kołem ruszającym na boki to mnie zmiażdżyłeś :|
Jeśli masz Novateci to pewno maszyny rozwaliłeś lub masz mega luz na nich.
Więc porządny serwis by się przydał.
Pablo666
Kontakt:

Krotko mowiac.. kup nowy rower ;] To Bombell chciałes powiedziec ;]

Aaa i co to sa kola Innova? Jakies nowe.? Jak Deemaxy? ;D

I wogole jaki masz budzet na czesci?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Najlepiej to zacznij od wypisania pełnych nazw części bo takie truvativ cośtam, jakoś tak itp to g*wno mówi, nikt się nie będzie domyślał co to jest. Części masz do xc to pewnie cały rower też, zacznij od zmiany ramy, niższa z normalna geometrią. A jak rower masz lżejszy to wcale nie znaczy, że polecisz dalej.
niewidzilny
Kontakt:

Kupowanie nowego roweru nei wchodzi w gre bo mi sie dobrze na nim jezdzi Dobra geo itp. Czyli zmeinic korbe to z blatami chce zrobic wywalic i napinacz wstawic na wadze mi zalezy wiec kupie chyba e13. Na zmiane tyvch czesci oprocz amora i ramy :D To 700 zl to moj 1 sezon wiec na ochraniacze kasa poszla itp
Pablo666
Kontakt:

Moze poczekaj jeszcze troche uzbieraj kase, i kup cos innego.? Sprzedaj to po taniosci i kup cos innego..Bo tak jak chłopaki mowia, rower do gruntownej przebudowy.. Czyli praktycznie od podstaw... A jaka kiere wogole masz.? Bo tego tez nie napisales.

Imageshack..
niewidzilny
Kontakt:

No wlasnie nie moge znalezc pelnych nazw sory amor to XCR :D Pomylilo mi sie z innym rowerem. Nie rower jest dobry jak chcecie to moge wstawic zdjecie bo mam tylko powiedzcie na jaki serwer wstawic :D
P.S
Kiery nazwy nei moglem znalezc ;/ Mostku tez. Mi sie wydaje ze wy wszyscy myslicie ze jezdze na czym podobnym do kross levela a2 :D Postaram sie wstawic zdjecie.
Wlasciwie to moge wszyszytko wywalic oprocz ramy. BO widzialem nawet w drop in na extreme jak gosciu na takiej jezdzil :D
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

www.imageshack.us ale to jest po angielsku.. Daj przynajmniej nazwę ramy, zobacz co jest na niej napisane i przepisz.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

niewidzilny Na jaki chcesz. Zazwyczaj pełne nazwy części znajdziesz na, uwaga zaskoczenie, na samych częściach :) Jeśli nie poczytaj trochę o sprzęcie bo widać, że jesteś zielony i z niezbyt ciekawego sprzętu jakby to ładnie ująć próbujesz jeszcze niezbyt ciekawy i lekki rower zrobić.
No i osobna sprawa to mieszanie dyscyplin. Chcesz jeździć dirt/street ale tak, żeby enduro też się dało. No przykro mi, nawet najtęższe umysły świata nie potrafią połączyć rzeczy tak odmiennych i różnych.
Pablo666
Kontakt:

Ale to bylby fajny pomysl, w taki rower wlozyc napinacz E13 xd lans we wsi xd

I wstaw zdjecie to sie katy na oko zobaczy przy okazjix d Bo ja pierwszy raz slysze o takiej ramie ;]
niewidzilny
Kontakt:

http://img510.imageshack.us/img510/7563/dsc00024tq.jpg Prosze oto link :D
No wlasciwie jak kupie pike u-turn to sobie pojezdze 100 do streetu dirtu 130 enduro NIe mowie tutaj o jakims DH czy czyms :D
P.S rower byl kupowany w Norwegii :D Czyli mowicie zebym zmienil siodlo, na SS (zastanowie sie nad tym a jest mozliosc abym z przodu mial 2 blaty a z tylu 1?)
Pablo666
Kontakt:

niewidzilny Chcesz zmienic osprzet i kupic Pike i wszystko za 700zł.?
Korby ja bym zostawił bo to chyba jest pakiet Truvativ Hussefelt. Rama przyzwoicie wyglada(z wygladu)
niewidzilny
Kontakt:

Rama moiwlem ze jest spox :D Amor w przyszlym sezonie Bo kolega mowil ze jedzil w SUPERLIDZE ^^ i mowil ze na XCM poczatki mial i skakl na nim po 6m wiec narazie jest spoko :D za 700 zl Chce odciazyc go wymienic te czesci a nie amora wymieniac
P.S Te odblaski i predkosciomierz uz wywalilem jak cos :D
Pablo666
Kontakt:

niewidzilny Powiedzialem ze spox z wygladu, cholera wie jaka ta wytrzymalosc.
Jak juz chcesz miec ta przerzutke, daj blat z przodu 36t+E13/Boxguide. Mozesz zmienic przerzutke, bo Acera zadna rewelacja. Ja mam Shimano 105 i sobie ja moge chwalic ;] Jezeli oczywiscie chcesz pozostac w Shimano. Jak Sram to zestaw X5 ;)

Sprzedaj te hamulce i kup jeden porzadny na tył.

Koła, np Dartmoor Fortrees/S-TYPE/DM24+CNSPOKE+Novatec.No i jakies oponki przydałoby sie wstawic,tylko zalezy czy chcesz miec bieznik czy chcesz sie w 99,9% skupic na Dirt/Street ;]

No jeszcze kiera i mostek, chyba ze masz jakis ogarniety kokpit to mozesz sobie go zostawic ;]

To chyba z takich glownych rzeczy.

Tylko zasadniczno nie polaczysz Dirt i Enduro. ;)
ODPOWIEDZ