"Odchudzanie" Bike Wasze sugestie
-
- Kontakt:
"Odchudzanie" Bike Wasze sugestie
Witam
Chcialbym odchudzic rower zeby lepiej sie jezdzilo w streecie i robic dalsze skoki w Dircie. Wiec oto moje zamierzenia podawajcie co mozna byloby zmienic. Napewno zmienie amortyzator ale to w przyszlym sezonie. Wywale jeden blat w korbie, przerzutke przednia i manetke oraz zamontuje napinacz( Mysle o e13).
Skroce tez sztyce. Chcialbym tez wymienic zebatki bo mi lancuch przeskakuje(Jakie zebatki? Na przerzutke 8 "biegowa"). Wymienic linki i pancerze na dluzsze bo blokuja i nie da sie zrobic BarSpinna
Mam pytanie co do piast i obreczy. Jak kolo sie rusza na boki tzn ze cos jest z lozyskami czy ze obrecze sa krzywe. A co do piast to nie jestem pewien czy ich nie wymienic bo slysze jakies dzwieki dochodzace z tylu przy obrocie kola jakby pukanie. To od piast czy od czegos innego ??
A oto sprzet:
Rama:Diamant Idol s eye 24 caraty czy jakos tak
Amortyzator: Suntour XCM 2337g
Manetki:2xShimano alivio
Przerzutka:Shimano acera 328 g
Hebel:Tektro
hamulec: tektro IO( Planuje zmienic na BB7 albo 5)
korba: Howitzer
ramiona:blaze
Pedaly: Narazie mam stale ale planuje zakupic octane One tylko 400g !
siodlo:Diamant
piasty: Novatec
Obrecze:Weinman dm30
Kola:Innova
Detki:Continental tyl przednia nie wymieniana
I to wszystko jezeli nie ma wagi tzn ze nie znalazlem
Macie jakies pomysly co bym mogl wymeinic na lzejsze ??
Od razu mowie ze hamulce musza byc
Chcialbym odchudzic rower zeby lepiej sie jezdzilo w streecie i robic dalsze skoki w Dircie. Wiec oto moje zamierzenia podawajcie co mozna byloby zmienic. Napewno zmienie amortyzator ale to w przyszlym sezonie. Wywale jeden blat w korbie, przerzutke przednia i manetke oraz zamontuje napinacz( Mysle o e13).
Skroce tez sztyce. Chcialbym tez wymienic zebatki bo mi lancuch przeskakuje(Jakie zebatki? Na przerzutke 8 "biegowa"). Wymienic linki i pancerze na dluzsze bo blokuja i nie da sie zrobic BarSpinna
Mam pytanie co do piast i obreczy. Jak kolo sie rusza na boki tzn ze cos jest z lozyskami czy ze obrecze sa krzywe. A co do piast to nie jestem pewien czy ich nie wymienic bo slysze jakies dzwieki dochodzace z tylu przy obrocie kola jakby pukanie. To od piast czy od czegos innego ??
A oto sprzet:
Rama:Diamant Idol s eye 24 caraty czy jakos tak
Amortyzator: Suntour XCM 2337g
Manetki:2xShimano alivio
Przerzutka:Shimano acera 328 g
Hebel:Tektro
hamulec: tektro IO( Planuje zmienic na BB7 albo 5)
korba: Howitzer
ramiona:blaze
Pedaly: Narazie mam stale ale planuje zakupic octane One tylko 400g !
siodlo:Diamant
piasty: Novatec
Obrecze:Weinman dm30
Kola:Innova
Detki:Continental tyl przednia nie wymieniana
I to wszystko jezeli nie ma wagi tzn ze nie znalazlem
Macie jakies pomysly co bym mogl wymeinic na lzejsze ??
Od razu mowie ze hamulce musza byc
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
To z przodu jak masz kilka blatow zrob jeden, korbe zmien np na Hussefelta Howitzer. I daj napinacz. Jak na wadze nie zalezy mozesz kupic cos typu PM SOCHO, Bop Nac Nac. Ale jak zalezy to Boxguide czy E13 ktore na allegro sa po 180-190zł.
Piasty Novatec to jedne z lepszych wiec jak sa ogarniete to zostaw, Obrecze zmien np na Dartmoory Fortress, tanie i dobre obrecze i ładnie sie prezentuje. Ew mozesz zmienic amorka.
A co do hamulca. Jeden na tyle ci nie wystarczy.? Zawsze masz do przodu 400-500g na przednim hamulcu ;]
Zalezy jaki budzet masz.
Piasty Novatec to jedne z lepszych wiec jak sa ogarniete to zostaw, Obrecze zmien np na Dartmoory Fortress, tanie i dobre obrecze i ładnie sie prezentuje. Ew mozesz zmienic amorka.
A co do hamulca. Jeden na tyle ci nie wystarczy.? Zawsze masz do przodu 400-500g na przednim hamulcu ;]
Zalezy jaki budzet masz.
niewidzilny Stary ty nie myśl o odchudzaniu tylko o lepszych, mocniejszych przede wszystkim częściach.
Czytam ten opis i połowa części to najniższa półka więc się dziwię , że to się kupy. Trzyma.
Chcesz mieć maszynę do streetu/dirtu to wywal hamulce przód lub oba i koniecznie ss.
A z tym kołem ruszającym na boki to mnie zmiażdżyłeś
Jeśli masz Novateci to pewno maszyny rozwaliłeś lub masz mega luz na nich.
Więc porządny serwis by się przydał.
Czytam ten opis i połowa części to najniższa półka więc się dziwię , że to się kupy. Trzyma.
Chcesz mieć maszynę do streetu/dirtu to wywal hamulce przód lub oba i koniecznie ss.
A z tym kołem ruszającym na boki to mnie zmiażdżyłeś

Jeśli masz Novateci to pewno maszyny rozwaliłeś lub masz mega luz na nich.
Więc porządny serwis by się przydał.
Najlepiej to zacznij od wypisania pełnych nazw części bo takie truvativ cośtam, jakoś tak itp to g*wno mówi, nikt się nie będzie domyślał co to jest. Części masz do xc to pewnie cały rower też, zacznij od zmiany ramy, niższa z normalna geometrią. A jak rower masz lżejszy to wcale nie znaczy, że polecisz dalej.
-
- Kontakt:
Kupowanie nowego roweru nei wchodzi w gre bo mi sie dobrze na nim jezdzi Dobra geo itp. Czyli zmeinic korbe to z blatami chce zrobic wywalic i napinacz wstawic na wadze mi zalezy wiec kupie chyba e13. Na zmiane tyvch czesci oprocz amora i ramy
To 700 zl to moj 1 sezon wiec na ochraniacze kasa poszla itp

-
- Kontakt:
No wlasnie nie moge znalezc pelnych nazw sory amor to XCR
Pomylilo mi sie z innym rowerem. Nie rower jest dobry jak chcecie to moge wstawic zdjecie bo mam tylko powiedzcie na jaki serwer wstawic 
P.S
Kiery nazwy nei moglem znalezc ;/ Mostku tez. Mi sie wydaje ze wy wszyscy myslicie ze jezdze na czym podobnym do kross levela a2
Postaram sie wstawic zdjecie.
Wlasciwie to moge wszyszytko wywalic oprocz ramy. BO widzialem nawet w drop in na extreme jak gosciu na takiej jezdzil

P.S
Kiery nazwy nei moglem znalezc ;/ Mostku tez. Mi sie wydaje ze wy wszyscy myslicie ze jezdze na czym podobnym do kross levela a2

Wlasciwie to moge wszyszytko wywalic oprocz ramy. BO widzialem nawet w drop in na extreme jak gosciu na takiej jezdzil

www.imageshack.us ale to jest po angielsku.. Daj przynajmniej nazwę ramy, zobacz co jest na niej napisane i przepisz.
niewidzilny Na jaki chcesz. Zazwyczaj pełne nazwy części znajdziesz na, uwaga zaskoczenie, na samych częściach
Jeśli nie poczytaj trochę o sprzęcie bo widać, że jesteś zielony i z niezbyt ciekawego sprzętu jakby to ładnie ująć próbujesz jeszcze niezbyt ciekawy i lekki rower zrobić.
No i osobna sprawa to mieszanie dyscyplin. Chcesz jeździć dirt/street ale tak, żeby enduro też się dało. No przykro mi, nawet najtęższe umysły świata nie potrafią połączyć rzeczy tak odmiennych i różnych.

No i osobna sprawa to mieszanie dyscyplin. Chcesz jeździć dirt/street ale tak, żeby enduro też się dało. No przykro mi, nawet najtęższe umysły świata nie potrafią połączyć rzeczy tak odmiennych i różnych.
-
- Kontakt:
http://img510.imageshack.us/img510/7563/dsc00024tq.jpg Prosze oto link 
No wlasciwie jak kupie pike u-turn to sobie pojezdze 100 do streetu dirtu 130 enduro NIe mowie tutaj o jakims DH czy czyms
P.S rower byl kupowany w Norwegii
Czyli mowicie zebym zmienil siodlo, na SS (zastanowie sie nad tym a jest mozliosc abym z przodu mial 2 blaty a z tylu 1?)

No wlasciwie jak kupie pike u-turn to sobie pojezdze 100 do streetu dirtu 130 enduro NIe mowie tutaj o jakims DH czy czyms

P.S rower byl kupowany w Norwegii

-
- Kontakt:
niewidzilny Powiedzialem ze spox z wygladu, cholera wie jaka ta wytrzymalosc.
Jak juz chcesz miec ta przerzutke, daj blat z przodu 36t+E13/Boxguide. Mozesz zmienic przerzutke, bo Acera zadna rewelacja. Ja mam Shimano 105 i sobie ja moge chwalic ;] Jezeli oczywiscie chcesz pozostac w Shimano. Jak Sram to zestaw X5
Sprzedaj te hamulce i kup jeden porzadny na tył.
Koła, np Dartmoor Fortrees/S-TYPE/DM24+CNSPOKE+Novatec.No i jakies oponki przydałoby sie wstawic,tylko zalezy czy chcesz miec bieznik czy chcesz sie w 99,9% skupic na Dirt/Street ;]
No jeszcze kiera i mostek, chyba ze masz jakis ogarniety kokpit to mozesz sobie go zostawic ;]
To chyba z takich glownych rzeczy.
Tylko zasadniczno nie polaczysz Dirt i Enduro.
Jak juz chcesz miec ta przerzutke, daj blat z przodu 36t+E13/Boxguide. Mozesz zmienic przerzutke, bo Acera zadna rewelacja. Ja mam Shimano 105 i sobie ja moge chwalic ;] Jezeli oczywiscie chcesz pozostac w Shimano. Jak Sram to zestaw X5

Sprzedaj te hamulce i kup jeden porzadny na tył.
Koła, np Dartmoor Fortrees/S-TYPE/DM24+CNSPOKE+Novatec.No i jakies oponki przydałoby sie wstawic,tylko zalezy czy chcesz miec bieznik czy chcesz sie w 99,9% skupic na Dirt/Street ;]
No jeszcze kiera i mostek, chyba ze masz jakis ogarniety kokpit to mozesz sobie go zostawic ;]
To chyba z takich glownych rzeczy.
Tylko zasadniczno nie polaczysz Dirt i Enduro.