Zapieczone śrubki od tarczy hamulcowej

Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Te sruby za cholere nie chca sie ruszyc, nie wkrecalem na zaden klej, az tak mnie nie porabalo. ';| to ile mam podgrzewac godzine czy co..
janko90
Kontakt:

Post autor: janko90 »

masz podgrzewać długo by metal sie rozszerzył, a jeśli to nie pomaga kup oryginalną coca-cole wlej do jakiegoś płaskiego pojemnika i wsadź tam tą piaste tak by całe mocowanie tarczy było zanurzone i zostaw na noc rano spróbuj odkręcić
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Wiertarka, małe wiertło. Masz dziurkę od torxa więc wiertło nie powinno "uciekać". Przykładasz, lekko naciskasz i rozwiercasz śrubę. Gdy będziesz wiercił w lewą stronę (chodzi o kierunek, w którym kręci się wiertło) to podczas wiercenia może się wykręci. Jeśli nie to po jakiś 6mm wwiercenia się w śrubkę wyjmij wiertło. Śrubka powinna się skruszyć, jeśli nie to pomóż jej czymś z zaostrzoną końcówką. Potem dokładnie wszystko usuń ze środka i ewentualnie gwintownikiem popraw.
Jeśli podgrzanie nie pomogło to dziwne. Z 3min nad ogniem przytrzymaj :D
A zmrozić czymś śrubę ? Wtedy odległości między cząsteczkami powinna zmaleć. Jest taki sztuczny lód "ICEMIX". Jeśli zbliżysz jego końcówkę to powinno dać nie mała temp ujemną.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

szymon102 ciekawe, bo tory kolejowe w zimie się kurczą a w lecie rozszerzają :mrgreen: podobnie jak linie telefoniczne które w lecie są zwisające a w zimie napięte..
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
szymon102
Kontakt:

Schodek
Sory że usunąłem swoją wypowiedź, ale nie widziałem Twojej. Oczywiście masz racje.
Mi się coś pomyliło:D
Przez pierścień Gravesanda się to chyba sprawdzało.
Pablo666
Kontakt:

Wiec przewiercilem srubke na wylot i srubka za cholere sie nie chce ruszyc. wiercilem wiertlem 3mm. a srube mam M5 czy ma powiekszyc wiertlo.?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

wczoraj bwiłem sie ze swoją, tyle że ja po prostu odkręcając ostatnią śrubke zwaliłem gniazdo...
Robisz tak... nacinasz śrubke, tak jakby na śrubokręt płaski. Potem wkładasz z 1 strony pod kątem śrubokręt i uderzasz młotkiem w śrubokręt tak by śruba sie odkręciła. Odkręcałem w ten sposób już śruby w półkach amora i piaście. Musi pomóc ;)
spectomo
Kontakt:

Post autor: spectomo »

Jest jeszcze jeden sposób który wymaga odpowiednich narzędzi, cierpliwości i dokładności.

A więc będzie Ci potrzebna szlifierka kątowa, lub domowy zestaw szlifierski Dremel lub Bosch, brzeszczot do metalu, płaski śrubokręt ew. kombinerki.
Na początku zeszlifowujesz łeb śruby do poziomu tarczy( wymagana precyzja) i wtedy można ja zdjąć bez problemu z korpusu piasty. Zostają wtedy resztki trzonu śruby z gwintem. Zazwyczaj na tym etapie udaje się je wykręcić delikatnie kombinerkami, jeśli nie, to na szczycie trzonu śruby, brzeszczotem wycinasz płaski rowek, za pomocą którego po włożeniu płaskiego śrubokręta wykręcisz te resztki jak zwykła śrubkę.

Wiele piast w ten sposób ratowałem, żadna tarcza ani piasta nie ucierpiała....tylko trzeba ciut cierpliwości.
Pablo666
Kontakt:

Wiec po dluzszej pracy z wiertarka w koncu.. skonczylem ;]

Potrzeba byla cierpliwosc bo strasznie dlugo sie wiercilo, twardy material byl ;]
Ale wszystko powiodlo sie. Lekko sie gwint zarysowal ale sie wszystko zrobi i bedzie ok ;]

Dzieki wszystkim za pomoc ;]
Napewno ten temat przyda sie komus kto bedzie mial podobny problem.

Pozdrawiam ;)
Monx
Kontakt:

Post autor: Monx »

Metodą na wszystko jest metrowa dźwignia...

Jeżeli klucz będzie z dobrego materiału ( nie skręci się ), dobry rozmiar, dobrze włożony i mocna śruba z tego co mówisz to nie ma siły nie ruszyć.
Ew. 1,5 metra.
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

Monx dobrze mowi ja jako przedluzki urzywam goleni od duro t :twisted:
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

najlepsza i stara metoda więc przyda sie komuś :)

Więc bierze się torksa, wkłada się w tą śrubkę ,uderza się dość mocno w tą śrubkę młoteczkiem ( wiadomo ze jak się śrubę dokręca mocno to ona tak jak by ciągła gwint do góry , a tym sposobem luzujemy to naprężenie ) następnie albo jak i wcześniej się to zrobiło trochę wd40 albo jakiegoś innego gamonia do penetracji się używa :D i spokojnie odkręcamy :) ( nigdy mnie ten sposób nie zawiódł :) a i używałem jak kiedyś przedłużenia tzw.dźwigni do tego momentu dopóki mój tata jak byłem mały tego nie pokazał )
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
szymon102
Kontakt:

KefirQn
Pablo666 Napisał, że zepsuł już torxa więc nie wiem czy dźwignia dała by rade :D Co to metrowej dźwigni to prędzej by rozwalił gwint albo łepek. Takie siły to co najwyżej na korbe.
Pablo666
Kontakt:

Metrowa dzwignia na srubke M5? To chyba nielogiczne. Na korbe sam robie na dziwgnie, logiczne. ale na srubke.?? malutka i na trorx?

Kady ma jakis patent. Ja rozwiercilem i juz ;) Troche roboty bo trzeba delikatnie zeby nie rozwalic gwintu w srodku ;)
ODPOWIEDZ