Damper Fox Van R mruczy
-
- Kontakt:
Damper Fox Van R mruczy
Witam.
Mam takie pytanie ponieważ dziś przestawiałem rower w garażu i zauważyłem ze ciężko chodzi mi zawieszenie, więc wsiadłem na rower i się przejechałem. Okazało się ze damper skrzypi przy uginaniu, chyba sprężyna. Na rowerze nie jeździłem od 2 tygodni, przed czym go myłem wiec mogła dostać się gdzieś woda. Jak myślicie co mogło się stać i co z tym zrobić?
Mam takie pytanie ponieważ dziś przestawiałem rower w garażu i zauważyłem ze ciężko chodzi mi zawieszenie, więc wsiadłem na rower i się przejechałem. Okazało się ze damper skrzypi przy uginaniu, chyba sprężyna. Na rowerze nie jeździłem od 2 tygodni, przed czym go myłem wiec mogła dostać się gdzieś woda. Jak myślicie co mogło się stać i co z tym zrobić?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Może tak być, mi często skrzypi jedno łożysko jak pojeżdżę w mokrych warunkach. Na początku myślałem że to damper jest przyczyną ale rozkładałem wszystko po kolei i okazało się, iż przyczyną nieprzyjemnego odgłosu była rama. Czasem też linki mogą wydawać dziwne odgłosy.
Odkręć damper i sprawdź czy wtedy będziesz słyszał jakieś dziwne dźwięki.
Odkręć damper i sprawdź czy wtedy będziesz słyszał jakieś dziwne dźwięki.
-
- Kontakt:
tomasz5555 miałem taki sam przypadek. Podczas pracy damper wydaje dziwne syczenie, skrzypienie lecz chodzi normalnie. Nic z tym nie robilem, po jakimś czasie przestał skrzypieć i syczeć. Kiedyś rozmawiałem z serwisantem i powiedział że prawdopodobnie przyczyną jest iglica ale nie interesowałem się tym więcej gdyż mój van r chodzi już normalnie.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
gg:1037908
ja bym poprostu zrobil serwis zawieszenia. wyjął damper, rozlozyl zawieszenie ramy sprawdzil i nasmarowal wszystkie lozyska potem nasmarowanie tulejek montazowych i zlozenie do kupy. Jak dalej bedzie szkrzypic to trzeba dalej szukac przyczyny. a serwis posezonowy nie zaszkodzi napewno.
Ja mam zato inna przypadlosc w swojej glory dh, jak uginam zawieche to podczas zmiany kierunku ruchu tloka dampera jest takie delikatne pukniecie,"tykniecie".. za kazdym razem. Sadzicie ze to moze byc platforma w damperze? Damper jest nowy zalozony wczoraj, tulejki sa tez nowe bo byly razem z damperem. Wczesniej mialem DHXa 4.0 z calkowicie wywalona platforma i tego nie bylo, ale ten damper byl nie do konca sprawny wiec nie wiem czy tak powinno byc czy moze to cos w zawieszeniu lekko stuka. Sprawdzalem cale zawieszenie i nie ma nigdzie luzu, a lozyska wymienione w maju.
Ja mam zato inna przypadlosc w swojej glory dh, jak uginam zawieche to podczas zmiany kierunku ruchu tloka dampera jest takie delikatne pukniecie,"tykniecie".. za kazdym razem. Sadzicie ze to moze byc platforma w damperze? Damper jest nowy zalozony wczoraj, tulejki sa tez nowe bo byly razem z damperem. Wczesniej mialem DHXa 4.0 z calkowicie wywalona platforma i tego nie bylo, ale ten damper byl nie do konca sprawny wiec nie wiem czy tak powinno byc czy moze to cos w zawieszeniu lekko stuka. Sprawdzalem cale zawieszenie i nie ma nigdzie luzu, a lozyska wymienione w maju.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Nie wiem jak ma Van R, ale wiem jak mają Vanille. Same nie skrzypią, a już na pewno nie na sprężynach jak to było sugerowane. Nie chcę się kłócić, bo nie wiem jak jest z Van R (choć nie wydaje mi się,żeby było inaczej), ale to o czym pisał GgG to przerabiam u siebie już w trzecim fullu. Co kilka miesięcy coś zaczyna skrzypieć w łożyskach. Kiedyś jak byłem młodszy to rozbierałem za każdym razem i czyściłem jak należy, teraz się nie przepracowuję, rozbieram raz na rok, a w międzyczasie tylko pryskam WD40 za co zostałem odsądzony od czci i wiary przez paru ludzi z tego forum... Na wszelki wypadek, żeby nie było że ktoś stracił zęby przeze mnie - nie polecam tej metody.
Źródło takiego chrupania, trzeszczenia ciężko zlokalizować, wydaje się, ze to damper, ale nie. Jeśli po gruntownym czyszczeniu nadal rzęzi to jest jeszcze taka opcja, ze łożyska się kończą.
Sam damper "woła o serwis" w zupelnie inny sposób. Praca przestaje być płynna i zaczyna siorbać (to jest już ostatni dzwonek żeby coś z tym zrobić, damper przestaje dobrze pracować na długo przed zapowietrzeniem). To o czym pisał ReplaY to jest jakieś wytłumaczenie, ale szczerze mówiąc nie spotkałem się z takim przypadkiem w żadnym damperze, który miałem, a trochę tego było. Jescze raz zastrzegam - może chłopak ma rację, Vana R nie miałem, miałem tylko podobne rzeczy, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne.
Źródło takiego chrupania, trzeszczenia ciężko zlokalizować, wydaje się, ze to damper, ale nie. Jeśli po gruntownym czyszczeniu nadal rzęzi to jest jeszcze taka opcja, ze łożyska się kończą.
Sam damper "woła o serwis" w zupelnie inny sposób. Praca przestaje być płynna i zaczyna siorbać (to jest już ostatni dzwonek żeby coś z tym zrobić, damper przestaje dobrze pracować na długo przed zapowietrzeniem). To o czym pisał ReplaY to jest jakieś wytłumaczenie, ale szczerze mówiąc nie spotkałem się z takim przypadkiem w żadnym damperze, który miałem, a trochę tego było. Jescze raz zastrzegam - może chłopak ma rację, Vana R nie miałem, miałem tylko podobne rzeczy, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne.
-
- Kontakt: