Pytanko o ŁAŃCUCH
-
- Kontakt:
Pytanko o ŁAŃCUCH
Witam! Jak w temacie mam mały problem.
Posiadam blat 42 i chcę kupić łańcuch i nie wiem czy ten bd dobrej długości, mam kasetę 8 rzędową.
Link do łańcucha: http://allegro.pl/item822110536_lancuch ... ml#gallery
Posiadam blat 42 i chcę kupić łańcuch i nie wiem czy ten bd dobrej długości, mam kasetę 8 rzędową.
Link do łańcucha: http://allegro.pl/item822110536_lancuch ... ml#gallery
fabienekdh Łańcuchy są zawsze sprzedawane w jakiejś tam standardowej długości 114-116 ogniw. Wiadomo, że długość łańcucha w rowerze zależy do wielu składników, długość tylnego trójkąta, długości wózka, wielkość zębatek więc każdy dobiera długość indywidualnie. Są na to metody teoretycznie ale w praktyce się i tak wszystko okażę. Łańcuch się i tak po jakimś czasie rozciągnie.
Więc kupuj łańcuch i skuwacz i do roboty.
HG53 swego czasu miałem i nie narzekałem ale nie mam porównania do cenowych odpowiedników Srama czy Yabana więc niech się inni wypowiedzą
Więc kupuj łańcuch i skuwacz i do roboty.
HG53 swego czasu miałem i nie narzekałem ale nie mam porównania do cenowych odpowiedników Srama czy Yabana więc niech się inni wypowiedzą
Powinien podejść ale płynnej pracy nie zapewniam. Osobiście jeździłem z łańcuchem 6,7 na 8 rzędowej kasecie i nawet grało. Radzę kupić taki pod 8, po co ryzykować, z 8 i tak będzie współpracował lepiej niż 9. Łańcuchy są dłuższe i zawsze swój skracałem (38t) ale jak napisał Bombell wszystko zależy od wymienionych przez niego czynników. Jeśli masz jakiś łańcuch stary to możesz to mniej/więcej sprawdzić.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ja uzywalem wielu lancuchow Sram, Shimano, KMC i Wipermanna i musze powiedziec ze z tych wszystkich to chyba Sram mi najlepiej chodzil - malo sie rozciaga itp, Shimano zerwalem po 1 miesiacu jazdy, KMC tez calkiem fajnie chodzil 
Jak dla mnie to tylko Sram lub KMC
I nie przejmuj sie wszystkie te lancuchy beda dzialaly z twoja kaseta i przezutka, byle by byly na 8

Jak dla mnie to tylko Sram lub KMC
I nie przejmuj sie wszystkie te lancuchy beda dzialaly z twoja kaseta i przezutka, byle by byly na 8

szymon102, zwróć uwagę, że kaseta 7 jest szersza od 6 a 8 szersza od 7 - wszystkie mają zębatki zbliżonej szerokości. Kaseta 9 jest identycznej szerokości co 8 i ma zauważalnie węższe tryby, więc potrzebny jest węższy łańcuch - i odwrotnie.
mat13por, sram produkuje też manetki do przerzutek shimano (czyli po prostu system 2:1).
Ja w sumie poza starymi łańcuchami LX i XT na 8 biegów to najbardziej zadowolony jestem z wyrobów KMC.
mat13por, sram produkuje też manetki do przerzutek shimano (czyli po prostu system 2:1).
Ja w sumie poza starymi łańcuchami LX i XT na 8 biegów to najbardziej zadowolony jestem z wyrobów KMC.
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
Johnyk nawet nie tanie, ng grip rocket kosztuje w okolcach 100zł
Osobiście uważam że każdy dobry łańcuch się nadaje niezależnie od producenta, ale w niektórych przypadkach lepiej brać tego samego co kaseta.
Osobiście porównywałem nowe łańcuchy pc-951 i hg93 na kasecie xt 750 - sram działał znacznie gorzej i nie dało się go tak precyzyjnie wyregulować jak shimano.
Osobiście uważam że każdy dobry łańcuch się nadaje niezależnie od producenta, ale w niektórych przypadkach lepiej brać tego samego co kaseta.
Osobiście porównywałem nowe łańcuchy pc-951 i hg93 na kasecie xt 750 - sram działał znacznie gorzej i nie dało się go tak precyzyjnie wyregulować jak shimano.