Trasa DH w Polsce godna MŚ?

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

snizy mi raczej chodziło o to parcie na zrobienie tam legalnej trasy. Zrobienie PŚ w Szczyrku jest równie mozliwe jak wysłanie tej góry na księzyc.
javorovy
Kontakt:

Post autor: javorovy »

snizy

Bardzo lubię Szczyrk, ale z tym że jest tam świetnie to grubo przesadzasz
Trasa z samej góry szlakiem pieszym rzeczywiście przepiękna i typowo górska , ale ilość pieszych uniemożliwia szybki przejazd

Żadna z tras nie jest utrzymana i zabezpieczona
Przez ogromne wycinki prowadzone w rejonie wiele przejazdów zostało zniszczonych
Wycinki te prowadzone są bez kontroli i prowadzą do degradacji Beskidów

W rejonie osad ludzkich można spodziewać się wszystkiego...

O kulturze wyniszczonej "ciężką pracą" obsługi wyciągu nie wspomnę.
są dobre strony Szczyrku które już wymieniłeś.

Proponuję odwiedzenie Ci miejscowości Rocytnice- tam zobaczysz za co obsługa wyciągu dostaje pensję, jak dbają o trasę i w jaki sposób jest ona zabezpieczona. Oraz Szpindlerowego Młyna , zabezpieczenie trasy, obsługa, organizacja przewozu rowerów, i inne

Zaznaczam również że w 2010 planowane jest otwarcie obwodnicy Wrocławia
co skróci podróż w Karkonosze o godzinę.
javorovy
Kontakt:

Post autor: javorovy »

całość obwodnicy zostanie otwarta w 2011

szczegóły:
http://www.obwodnica-wroclawia.pl/
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

javorovy pisze:Proponuję odwiedzenie Ci miejscowości Rocytnice
mógłbyś napisać coś więcej, dziękuje
javorovy pisze:Oraz Szpindlerowego Młyna , zabezpieczenie trasy, obsługa, organizacja przewozu rowerów, i inne
Jasna i wiele innych ale mówimy o Polsce i naszych standardach (dość niskich)

javorovy pisze:Trasa z samej góry szlakiem pieszym rzeczywiście przepiękna i typowo górska , ale ilość pieszych uniemożliwia szybki przejazd
nie pisałem o tej trasie, jestem przeciwnikiem jeżdżenia tą trasa!! - szczególnie w sezonie w weekendy. Jazda tam to proszenie się o kłopoty.

javorovy pisze:Przez ogromne wycinki prowadzone w rejonie wiele przejazdów zostało zniszczonych
ale z drugiej strony jakie perspektywy się pojawiły

javorovy pisze:Wycinki te prowadzone są bez kontroli i prowadzą do degradacji Beskidów
ZGADZAM SIĘ W 100% - to co się dzieje w beskidach to masakra!!!
Masowe wycinanie drzewostanu, obsuwające się góry - HORROR a wszystko przez naszych wspaniałych ekolesników ($leśników$)
I proszę mi tu nie pisać o walce z szkodnikami itd... bo jestem dość dobrze w tym temacie.
javorovy pisze:całość obwodnicy zostanie otwarta w 2011
mam nadzieję, bo teraz to horror, TIR-y w środku miasta
Spaced
moderator
Kontakt:

snizy Rokitnice to jest przy Oscadnicy jak sie jedzie na Żyline z Cieszyna/Zwardonia. Nie wiem jak teraz ale kiedys byla tylko 1 trasa tyle, ze wszystko działało bardzo ładnie, a trasa zadbana tyle, ze raczej szału było.
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

nie umiem tego wygoglować... ciągle wyrzuca mi Rokytnice nad Jizerou (blisko Liberca)

http://www.rokytnice.com/

EDIT Znalazłem te o których piszesz Spaced ale ani słowa o wyciągu i jakiejkolwiek infrastrukturze rowerowej
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Rokytnici nad Jizerou Specialized bike park

http://www.skiareal-rokytnice.cz/bikepark/cs/

Bardzo fajna tania i dobrze przygotowana miejscówka. :)
Byłem kilka razy i polecam. Fajna trasa do zabawy. Sporo band trochę hopek i kamieni i korzeni. Są też trasy z NSami ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

snizy racja, pomyliło mi sie z Velka Raca ;) Rokitnice podobno bardzo fajne ale nie mialem okazji zachaczyc w tym sezonie. Blisko Szpindla i Liberca wiec mozna łaczony wypad zrobic.
Qbalo
Kontakt:

Post autor: Qbalo »

dla wszystkich co o Szczyrku mają złą opinie:
-Ze wszystkich razy co tam jeździłem(ok 20) raz zdarzyła się sytuacja że Pan od wyciągu był trochę zmierzły i czepiał się że worka na dupe nie mam, a ubłocony trochę byłem..
-Jak już powiedział Snizy powyżej Beskidy to jedno z największych skupisk rowerzystów w pl=dużo ciekawych i dostępnych miejscówek
-jeśli chodzi o trasę poziomu światowego:
doszły mnie słuchy że na Skrzycznem w roku 2010 powstanie oficjalna trasa z samego szczytu do dolnej stacji wyciągu.Długość by pasowała do tras z PŚ ale na jakim poziomie będzie ta trasa to się zobaczy jak powstanie.
-Ode mnie wielkie brawa dla Wiktora Z. za to że ciągle walczy o to aby Skrzyczne było otwarte i przyjazne dla rowerzystów, plany na przyszły rok odnośnie góry ma duże, miejmy tylko nadzieje aby w 100% wypaliły.
[url]http://cubaces.pinkbike.com/[/url]
pixo
Kontakt:

Post autor: pixo »

Mi sie bardzo podoba trasa szczyrkowa, ta z memoriału aczkolwiek jadąc nią kiedys na dole, ściąłem zakręt , po czym na mojej nodze zaciągnęła się linka metalowa , a dwa jej konce nie fartownie wpadly w kolo:P i zaczela sie zaciskac, tak poza tym to mi sie tam strasznie podoba.

Co do czech to troche inna bajka, spindel miazdzy dlugoscia trasy i szybkością z jaką jedzie wyciąg (bałem sie :D ze lina spadnie ze slupa bo tak trzęsło) , obsluga tez bardzo milo. W libercu to juz wogole mnie zmiazdzyli bo tam generalnie park narodowy a sie smiga po lesie jak sie chce, obsluga zaklada i ściąga rower.
Zastanawia mnie czemu u nas nie zrobi sie tak prostego rozwiązania jak haki na rowery, tak jak to zrobili nasi sąsiedzi Czesi. Za rok musimy odwiedzic wspomniane wczesniej rokytnice
www.mudserwis.com
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

pixo z hakami są jaja bo muszą mieć atest kolejkowy, wszystko co montujesz do krzesełek mus miec atest, i nie każdy wyciąg się nadaje na haki :)

...od wiosny prowadzone będa prace adaptacyjne na Stożku w Wiśle i jak się wszystko poukłada pomyślnie to powstanie ciekawe miejsce pod rowery.

Sz\czyrk to mega miejsce i każdy kto tam był ma podobne zdanie, góra wielka i urozmaicona, doskonały dojazd z całego kraju, piękna okolica i świetna baza gastronomiczna...zmienić tylko wyciąg na szybszy i mamy wypasione miejsce...a jeśli ktos nie lubi pana z wyciągu to zawsze może zamknąć oczy i wyobrazić sobie fajną laskę :)
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Dla wszystkich niewtajemniczonych co do Rokytnic, zapraszam do najnowszego numeru 43Ride, gdzie będzie zamieszczona relacja ze zdjęciami z miejscówki. Nowy odcinek powinien ukazać się na dniach.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
tomo
Kontakt:

Post autor: tomo »

gór w Polsce gdzie można zrobić dobrą trasę zjazdową jest wiele, w tym również góry gdzie jeszcze nie było zjazdowców a kolej tam istnieje. Wystarczy poszukać w necie, zebrać się w kilka osób, poświęcić trochę czasu i już będzie dobra trasa. Problemem jest to aby zrobić je legalnie, bo w tym wypadku trzeba załatwić wiele pozwoleń, zezwoleń itp papierkowej roboty. Nie sztuką jest zrobić coś na nielegalu, sztuką jest zrobić coś co ma ręce i nogi i nikt tego nie zaneguje i nie zniszczy.

a wiec..... do roboty panowie
BikeISFun
Kontakt:

Post autor: BikeISFun »

tomo pisze:Problemem jest to aby zrobić je legalnie, bo w tym wypadku trzeba załatwić wiele pozwoleń, zezwoleń itp papierkowej roboty.
a wg. mnie dużo większym problemem jest brak wiary:) - mam nadzieję że taka w pełni legalna miejscówka powstanie w bieszczadach i jednocześnie chłopaki pokażą wszystkim, że da się to załatwić i ogarnąć...

Każdy tylko pisze jak dużo załatwiania itp...ale zauważmy że np. w Zieleńcu miał być bike park lecha itp... a ile z tego faktycznie wyszło ;/

Myślę że to tak jak z rekordami świata...kiedyś mówiono że dana granica nigdy nie zostanie przekroczona i utrzymywano tą tezę dopóki ktoś jej nie przekroczył i do dziś dnia została powiedzmy kilka razy przekroczona...

To samo w przypadku bike-parków w PL i legalnych tras, dopóki jedna ekipa nie zaweźmie się i nie przebije przez lawinę niepowodzeń i nie pokaże innym że się da, to nie będzie żadnej legalnej miejscówki w pl. Potrzeba kogoś kto będzie pompował przysłowiową wodę ze studni do momentu aż zacznie lecieć z niej woda, a nie podda się w połowie by woda znowu opadła.... :))
http://www.allegro.pl/item934868489.html
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

BikeISFun jest już parę legalnych miejscówek w PL i są to inicjatywy oddolne.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
tomo
Kontakt:

Post autor: tomo »

BikeISFun jesli o mnie chodzi to wiary mam duzo. Trasy(legalne chociazby na zawody ) ktore powstały dzieki mnie to wszystkie edycje downhill contest: szczyrk(całkiem nowa trasa w 2006 roku), Stożek, Żar, CZantoria, po części Myślenice. Inicjatyw było dużo,i wiele osób za to się zabierało. Ze swojego doświadczenia zawsze powtarzam, że jeżeli coś jest zrobione na nielegalu, bez pozwoleń czy to nadleśnictwa czy właścicieli terenu to wcześniej czy później trasa jest zniszczona, pojawiaja sie problemy a właściciele gruntów nie lubią rowerzystów :). I wcale im się nie dziwię, w końcu gdyby ktoś dajmy przykład chodził dzien w dzień po twoim ogródku to tez by ci sie to nie podobało.

Prawda jest taka że wkońcu powstanie w Polsce bikepark z prawdziwego zdarzenia i wtedy zaczna sie ich pojawiać więcej i więcej.... I każdemy z nas na tym zależy.

pzdr
Spaced
moderator
Kontakt:

tomo srał pies bikepark czy jak to nazywac. Wazne zeby powstała jedna miejscówka, gdzie wyciag działa regularnie (czyt. bez wymagan ilosci riderów, humoru obsługi czy w zaleznosci od fazy ksiezyca) a trasy sa zrobione dokładnie i pozadnie. Szczerze bardziej jarałbym sie miejscówka z 2 trasami na prawde zrobionymi na prawde na europejskim poziomie (dobrze wyprofilowane hopy, brak niebezpiecznych, nie przemyslanych odcinków, szeroko) niz z taka gdzie tras jest wiecej ale sa średnie, a bikeparkiem jest to dlatego, ze wykupił własciciel od kony duzo rowerów do wypozyczalni. Bo niestety mam wrazenie, ze sporo riderów u nas mysli, ze głowna zaleta zachodnich miejscówek jest ilość tras i tylko ten wymóg wystarczy spełnic zebysmy juz w europie byli.
BikeISFun
Kontakt:

Post autor: BikeISFun »

tomo pisze:Prawda jest taka że wkońcu powstanie w Polsce bikepark z prawdziwego zdarzenia i wtedy zaczna sie ich pojawiać więcej i więcej....
-no i właśnie taką nadzieję pokładam w La'vorcie :) może jak zobaczą odpowiedni ludzie że z czegoś takiego , pod warunkiem dobrej organizacji i postawy ''przodem do klienta'' można zarobić to światełko w głowach im się zapali....

Przykładem spalonego teatru jest dla mnie kamieńsk - możnaby naprawde dużo tam zrobić, i swoistą stolice dh w pl, jako że mieści się w centrum praktycznie, ale szefostwo góry na nasze prośby żeby traski pozmieniać/wytyczyć nowe odpowiada że nie ma potrzeby, ba chłopaki z Łodzi <inna ekipa> chcieli przed zimą poprawić traski to też ich z kwitkiem odesłano :) więc ja się pytam:
-GDZIE BYLI RODZICE ?!

hehe xD

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
http://www.allegro.pl/item934868489.html
Spaced
moderator
Kontakt:

BikeISFun bo kamiensk nie musi na siebie zarabiac.

A co do Lavorty to mysle, ze to bedzie spoko miejscówka ale raczej na tym sie skonczy. Poziomu wykończenia o tras ala Winterberg czy to co sie teraz buduje w Szwajcarii, Włoszech, Francji raczej bym nie oczekiwał. Chciałbym sie mylic ale ja raczej to widze jako legalne myslony na fajniejszej górze niz prawdziwa komercyjna miejscówke pełną geba.
ODPOWIEDZ