OCTANE ONE - jakie zdanie o firmie?

alzajac
Kontakt:

OCTANE ONE - jakie zdanie o firmie?

Post autor: alzajac »

Ponieważ przez zimę planuję dalszą modernizację mojego Sign'a zastanawiam się jaką korbę wybrać. Obecnie mam mocno zużytą i trochę krzywą korbę Suntour Duro z 36z i wymaga ona wymiany. Zainteresowałem się tą korbą ale nie wiem jakie jest zdanie o tej firmie: http://allegro.pl/item824946380.html (taka tyle że czarna mnie interesuje). Jeśli mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat firmy to byłbym wdzięczny. To będzie współpracowało z napinaczem http://allegro.pl/item823720389_e_13_ls ... ll_pl.html który też planuje kupić w najbliższym czasie. Jak to widzicie?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Na te korby trochę narzekano, nie lepiej kupić sprawdzonego hussefelta w tej samej cenie? :) Całość będzie działać z napinaczem, ale bez małej zębatki oczywiście.
Eniek
Kontakt:

Post autor: Eniek »

te korby nie mają najlepszej sławy, znajomemu najpierw sę powyginały a pózniej połamały :D
addyi
Kontakt:

Post autor: addyi »

no do dupy te korby, miałem je kiedyś ...waże 60 kg jeżdze tylko 4x w miare płynnie i bez katuszy.. a korby pokrzywione :shock:
alzajac
Kontakt:

Czyli mówicie lepiej kupić hussefelta. Z tego co patrzę na allegro to wszystkie są z tarczami 36z nie wiecie czy gdzieś da rade dostać z 38z?
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

alzajac Może nie tyle o Octanie co o Lasco szukaj opinie czyli firmie z której katalogu pochodzi w/w korba.
Czyli generalnie tania lekka korba, a co tanie nie zawsze mocne i tak jest w tym przypadku. Było trochę zakatowanych korb, które były jeżdżone w trudnych warunkach. No i nie dziwię się bo katalogowo to zwykła trzy blatowa korba MTB nie do extremy.
Więc jeśli szukasz czegoś dobrego pod isis to szukałbym samych ramiona Race Face czy Holzfellera a zębatkę byś sobie pzrełożył tą co masz.
Szymon_331
Kontakt:

Post autor: Szymon_331 »

Prze pól roku miałem te korby i podobny napinacz. Moje były czarne. Nie narzekam na nie. Teraz znajdują się w drugim rowerze bo nowe korby kupiłem wraz z ramą FS. Octane są mocne. O tym się przekonałem uderzając nimi kilka razy w beton. Jednak jest pewna wada. Trzeba je naprawdę mocno przykręcić i sprawdzać czy się nie poluzują. Ja tego nie zrobiłem i przez tydzień trochę przeryłem gwint. W warsztacie za darmo mi ten gwint pogłębili i od tego czasu jest super ale jednak radzę na początku uważać. Nie jest to "szajs" więc warto zauważyć ale skoro koledzy napisali że są marki sprawdzone w podobnej cenie to chyba warto ich posłuchać.

Ja męczyłem te korby w raczej lekkim DH w w sztywnej dualowej ramie.
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

od marca do teraz smigam na korbie octane i zadnych problemow z nia nie mam. w sztywniaku mogłaby się pogiąć ale w fullu powinno być wszystko ok.
BikeISFun
Kontakt:

Post autor: BikeISFun »

Korb nie posiadam, ale kupiłem swojego czasu support za 119zł, który po 3tyg użytkowania zaczął trzeszczeć i piszczeć <dodam że ze 2razy byłem na bajku przez ten czas...> wysłałem na gware, kupiłem HONE'a ...odesłali mi nowy support....dałem koledze , miał mi kase oddać bo na szybko bika składał i to samo- 4tyg i support się spierdzielił .... kasy nie wziąłem od kumpla bo szkoda, a gwara minęła bo leżał długo...

Moja opinia - NEGATYWNA
http://www.allegro.pl/item934868489.html
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

alzajac Masz waidomość.
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Gną się strasznie a potem lamią;]
Taka jest moja opinia i na pewno większości na tym forum
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
alzajac
Kontakt:

No widzę w większości jednak nie najlepsze opinie więc jednak się nie będę w to pakował. Pomyślę nad tym Hussefeltem bo dobre opinie zbiera. Dzięki wielkie za wypowiedzi.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Jak już Bombell napisał to jest to wyrób Lasco, te same korby ma dartmoor i jest to straszna kupa. Wiotkie, plastyczne, nietrudno wyrobić wielowypust.
Szkoda kasy nawet na wersje 2008 z wyprzedaży
np http://allegro.pl/item795915933_korba_o ... zarna.html
lepiej dołożyć do truvativa
alzajac
Kontakt:

I tak zrobię :) Dobrze było zapytać a nie kupować w ciemno.
Tak jeszcze offtopowo i z czystej ciekawości poprosiłbym was o porównanie napinacza który podałem na początku tematu do Truvativ BOXGUIDE-TEAM - miałem go właśnie ale zgubiłem górną część - obluzowały się śrubki trzymające i gdzieś mi odpadła na trasie niestety ;/ a że jest już dość zużyty to właśnie chcę go wymienić.
alzajac
Kontakt:

Dxx masz PW
ODPOWIEDZ