Tarcze Alligator i Dartmoor Nano

Monx
Kontakt:

Post autor: Monx »

A ktoś jeździ na aligatorach?
Bo takie szpanerskie wzorki że aż by się kupić chciało...
Interesuje mnie w sumie najbardziej Aries i iWave.

Jakby ktoś mógł się udzielić i skomentować o ile posiada to byłbym wdzięczny.
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Update mały - finał mojej sprawy = zwrot $$ za obie tarcze.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

ciekawostka na temat kierunku dartmoora nano
http://clujmtbriders.blogspot.com/2009/ ... ction.html
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Czy ktoś próbował Alligatoró WindCutter z Elixirami?
Czytałem na MTBR, że tarcze te bardzo dobrze sprawują się, ale tylko z klockami sintered (spiekane, zwane u nas też metalicznymi). A najlepiej z EBC Gold. Tylko jak na razie ludzie mieli te tarcze z Magurami Marta, Avidami BB7, Formulami Oro.
pozdro

frango
Aqqs
Kontakt:

Post autor: Aqqs »

Ja mam nano i muszę wydać opinię ze gnie się przy ostrym hamowaniu :) wolę już coś cieższego :P
B1 team i 5th element
SeraaX
moderator
Kontakt:

nowe nano na 2010, zwróćcie uwagę na kierunek hehe
Obrazek
Będą dostępne czerwone, czarne i złote wykończenia
... z kolei z mniej fajnych informacji - wydaje mi się że będą tylko rozmiary 140 i 160 :shock:
szczerb_
Kontakt:

Post autor: szczerb_ »

uzurpator oś 20mm w XC? deczko overkill ;]

Te tarczę grimeci 200mm szczerze polecam (a i cena dobra), przejeździła ze dwa lata z przodu i 3 na tyle i dalej jest prosta (może nie jak tafla szkła, ale wystarczająco, żeby nic mi nie przeszkadzało). Jedyne halo to ta różnica 3mm względem typowego rozmiaru - ja sobie lekko podpiłowałem otwory w adapterze (na owalne), żeby maksymalnie łapać całym klockiem.

BTW SeraaX mógłbyś wytłumaczyć dlaczego w tych grimekach ten kierunek jest ok, ale gdzie indziej już nie? Czy to tylko kwestia krótszych (bo jest jeszcze ten ażur wokół IS) i prostych ramion niż w innych tarczach?
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
SeraaX
moderator
Kontakt:

nie wiem czego kwestia wg mnie i grimeca i stare nano miały oznacznia źle
szczerb_
Kontakt:

Post autor: szczerb_ »

U mnie ta grimeca cały czas chodzi założona wg. oznaczenia (choć trochę dziwnie wygląda rower z tarczami w różną stronę założonymi ;]), a jestem ciężki kloc i jak gdzieś dojeżdżam asfaltem to lubię hamować ostro przodem tak do momentu zaraz za którym polecę na ryj ;] Więc chyba jednak zdaję egzamin, bo jeśli coś by ją miało pogiąć to właśnie to (chociaż ostatnią połowę swojego stażu na tyle przejeździła).
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
SeraaX
moderator
Kontakt:

odwrotnie tez by dawało radę, bo tak ciężkich tarcz właściwie nie da się zepsuć
frango
Kontakt:

Mam w nowej Glorce Alligatory WindCutter z klockami Unex Ceramic i heblami Elixir CR. Byłem dwa razy w Kamieńsku. Bardzo fajnie się dotarły :) Jestem zadowolony z siły hamowania. Nic się nie gnie. Nic nie obciera. Nic nie wibruje.
Jednakże, musiałem trochę porzeźbić z podkładkami TriAlign, by obniżyć zaciski, by krawędzie klocków nie interferowały z wyciąciami w tarczach. Z tyłu zrobiłem to profilaktycznie, z przodu nie dawało się jeździć, bo widelec wpadał w silne wibracje.
pozdro

frango
dziadek_dzidek
Kontakt:

Post autor: dziadek_dzidek »

Witam. Wczoraj kupiłem tarczę Alligator Aries 180mm. Na tarczy najwcześniej pojeżdżę za miesiąc, wtedy też zdam relację na temat tego jak się sprawuje. Z tego co dotychczas zauważyłem, to tarcza rzeczywiście jest bardzo leciutka, sądzę że około 100g dla wersji 180mm ( np. avid roundagon 160mm przy niej to po prostu kawał ciężkiego kloca ). Jakość wykonania stoi na wysokim poziomie, a sztywność raczej też beż zastrzeżeń ( chociaż dowiem się dopiero, gdy zamontuje w fullu i trochę pohebluje, sprawdzimy czy się nie gnie ). A wygląd achhh... :) , wg. Mnie po prostu powala na kolana. :wink: Kilka zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Więc za około miesiąc możecie spodziewać się relacji z użytkowania, pozdrawiam.
frango
Kontakt:

Ja to chyba jednak wolę bardziej agresywny kształ tarczy. Aeries wygląda trochę barokowo ;P
pozdro

frango
dziadek_dzidek
Kontakt:

Mam też windcutter'a 180mm w dualówce i powiem, że Aries prezentuje się na żywo o niebo lepiej, :wink: ale co kto lubi hehehe. :)
dziadek_dzidek
Kontakt:

No więc już mogę powiedzieć co nieco o tarczach Alligator Arries. Zaryzykowałem i kupiłem komplet 203mm/180mm. Wagowo trzymają się wskazań producenta, siła hamowania identyczna jak na fabrycznych tarczach ( przód avid code 5, tył avid bb5 ) -łapią bez zarzutu, super się chłodzą. Na razie jeżdżę na nich dosyć krótko, ale z dotychczasowych odczuć POLECAM, sądzę że spiszą się w cięższych zastosowaniach. :wink: Zamontowane do roweru wyglądają tak:
Obrazek

Pzdr
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

dziadek_dzidek gną sie na super mocnych hamowaniach ??? gdzie kupiłes te tarcze ??
dziadek_dzidek
Kontakt:

mlynooo, nie wiem czy gną się przy super mocnym hamowaniu, bo ciężko jest szybko jeździć przez metrowe zaspy śnieżne :| , ale tarcze są sztywniejsze od nano więc nie powinny się giąć, kupiłem je na allegro. Pzdr
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

tak, niestety nano na nowy sezon bd tylko w rozmiarach 140/160mm :(

http://www.rowerowy.com/czesci/tarcze_h ... e/nano2010

w street`cie się sprawdzą-tak myślę :)
grycan2201
Kontakt:

Post autor: grycan2201 »

Teraz moja kolej mam blade'a jeżdże na nim ok rok i dla mnie ta tarcza jest świetna żadnej krzywizny żadnych śladów nic z nią nie robie i zawsze trzyma tak samo.
Mam wersje 180mm nie wiem jak 203mm ale dla mnie ta tarcza jest super. :D
ODPOWIEDZ