SX Trail - wahacz
SX Trail - wahacz
Witam, przymierzam się do zakupu ramy full suspension. Na aukcji Allegro moją uwagę zwrócił Spec SX Trail http://allegro.pl/item815833515_special ... n_bdb.html
Rama bardzo mi się podoba (system zawieszenia, waga), idealnie pasowałaby do amortyzatora, który posiadam (66rc2x 150). Moje obawy budzi jednak konstrukcja wahacza. Z tego, co ustaliłem ze sprzedającym(nota bene użytkownikiem tego forum :wink:) i wyczytałem w Internecie, wada ta została wyeliminowa w nowszych modelach. Jeśli ktoś w Was posiada owego Speca, proszę o informację na ten temat. Wg mnie wahacz wygląda dość delikatnie. Jeśli kupiłnym tę ramę, używałbym jej gównie do zjazdu (jeśli tak można nazwać jazdę po wzniesieniach w Wlkp :wink: ), lubię tez skakać uskoki i gapy. W góry jeżdżę rzadko, max 2-3 w roku. Moja waga to 93-94kg.
Rama bardzo mi się podoba (system zawieszenia, waga), idealnie pasowałaby do amortyzatora, który posiadam (66rc2x 150). Moje obawy budzi jednak konstrukcja wahacza. Z tego, co ustaliłem ze sprzedającym(nota bene użytkownikiem tego forum :wink:) i wyczytałem w Internecie, wada ta została wyeliminowa w nowszych modelach. Jeśli ktoś w Was posiada owego Speca, proszę o informację na ten temat. Wg mnie wahacz wygląda dość delikatnie. Jeśli kupiłnym tę ramę, używałbym jej gównie do zjazdu (jeśli tak można nazwać jazdę po wzniesieniach w Wlkp :wink: ), lubię tez skakać uskoki i gapy. W góry jeżdżę rzadko, max 2-3 w roku. Moja waga to 93-94kg.
Odświeżam temat.
Zamierzam kupić wyżej wymienioną ramę, jednak mam problem co do rozmiaru. Mam 170cm wzrostu i nie wiem czy M'ka, czy S'ka. Jeżdzę głównie FR i trochę skaczę. Problem także w tym, że S'ka to rocznik 2006, a M'ka 2007. Szczerze wolałbym 2007, ale jeżeli rama będzie za duża?
Zamierzam kupić wyżej wymienioną ramę, jednak mam problem co do rozmiaru. Mam 170cm wzrostu i nie wiem czy M'ka, czy S'ka. Jeżdzę głównie FR i trochę skaczę. Problem także w tym, że S'ka to rocznik 2006, a M'ka 2007. Szczerze wolałbym 2007, ale jeżeli rama będzie za duża?
tolek87.pinkbike.com
g3riders.com
g3riders.com
-
- Kontakt:
Moja dziewczyna ma 172 i nie narzeka,ze rama za dluga, czy za krotka
Tylko ze ona nie skacze:) Ramka sama w sobie ( S ) wcale nie jest taka krotka
ja mam 182 i gdy siade na jej rowerku nie czuje aby byla za mala :)Powiem Ci tak. (s) kony stab 06 jest o wiele krotsze niz (s) speca z tego samego rocznika :)Taki szybki pomiar; dlugosc od konca rury podsiodlowej do glowki ramy ( od osido osi ) to 52,5 cm .Zmierz ile teraz masz w swoim rowerze i bedziesz widzial, czy bedzie za krotka/dluga 

-
- Kontakt:
Da__FreaK pisze:Taki szybki pomiar; dlugosc od konca rury podsiodlowej do glowki ramy ( od osido osi ) to 52,5 cm .Zmierz ile teraz masz w swoim rowerze i bedziesz widzial, czy bedzie za krotka/dluga Smile
kiepska rada. tak się tego nie mierzy, ważna jest efektywna długość górnej rurki, a to zależy od kąta rurki podsiodłowej.