W przyszlym roku wybieramy się z kolegą do Fort William i mam pytanie, czy znacie jakieś fajne traski DH z wyciągiem po drodze z Londynu do FW bo mamy zamiar wstąpić gdzieś po drodze a nie znamy zbytnio żadnych tras. Wiecie moze czy w Fort William wyciąg działa cały sezon ??
kona1994 w UK nie jezdzi sie wyciagami tylko vanami/na przyczepach. Wyciagów pare jest (Innerleitnen czy cos takiego miało czy mi sie myli?) ale raczej na północy bo tam w zimie jest snieg, a na południu to chyba sam pamietasz jak angole małpiego rozumu dostali jak im snieg spadł. Inna sprawa, ze te vany kursuja jak regularne wyciagi w weekendy, a czasem nawet w tygodniu. Sugeruje wejsc na southerndownhill.co.uk // Descent-world.co.uk // dirtmaga fora i sie popytac to na pewno cie lepiej po kieruja. Ew. Tu na forum TooFatToRide w uk urzęduje jeszcze wiec mozesz zawsze go pomeczyc
Właściwie jest tylko jedna trasa z wyciągiem - Fort William
Innerleithen nie ma wyciągu, ma go mieć w 2013 ale jest to bardzo dobra trasa. Uplift Scoltand czy coś w tym rodzaju zajmuje się wożeniem ludzi i z tego co pamiętam jedynie weekendy wchodzą w grę.
Nie wiem ile czasu będzie w UK ale spróbuj CwmCarn w Walii - jedynie 1godz od Bristolu a trasa jest interesująca. Poza wakacjami vany dostępne są od środy do niedzieli włącznie, w okresie letnim (nie pamiętam kiedy dokładnie) jeźdzą 7 dni w tygodniu.
Zakładam, że jesteś w Krakowie (tak jak w opisie) to najbliżej dla Ciebie będzie lecieć z Ryanair albo Easyjet do Edynburga. Lotnisko jest stosunkowo blisko miasta. Potem pociągiem z Edynburga to Fort William. W Fort William będą podstawione specjalne autobusy, które zawiązą Cię pod sam wyciąg. Spodziewaj sie tłumów ludzi.
Dokładnie, lot z Balic do Edynburga potem pociągiem do Fort William (chyba z 5 godzin jazdy, wiec jak bedziesz jechal w nocy albo wczesnie rano to warto doplacic do wagonu sypialnego, wypoczniesz sobie w spokoju po lotniskowych atrakcjach).
Fort William jest na koncu trasy wiec bez strachu ze sie przegapi. Polecam kolej bo to zupelnie inna bajka niz nasze PKP. Z i do lotniska w Edynburgu jeździ co kilkanaście minut tani shuttle Bus spod samego dworca kolejowego.
Koszty
- samolot roznie bywa
- pociag ok40funt na glowe w jedną stronę (kupowac smialo przez neta np.RailEasy, sporo taniej, bo normalnie to chyba z 80funt na glowe)
- spanie, jakies fajne B&B ok 20funt za dobe, jest tam tego od cholery ale w trakcie PS moze byc ciezko wiec radze rezerwowac.
- w sklepach jak u nas, ceny w knajpach potrafią zabić.
- jak musisz miec samochod to lepiej wynajac na miejscu a z edynburga i do edynburga jechac koleja.
no wlasnie kusza mnie ceny biletów samolotowych bo wychodza naprawde grosze , tylko pozniej jest troche zabawy z transportem ale ciekawa opcja. W razie czego zostaje jeszcze pare miejscówek do ogarniecia.