THE One- dobór rozmiaru

04dw
Kontakt:

THE One- dobór rozmiaru

Post autor: 04dw »

Witam wszystkich!

W związku z moim powrotem do sportu, muszę kupić sobie kask FF, wybór padł na The one, jednak mam mały problem z doborem rozmiaru, przeszukałem całe forum i nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Obwód głowy- 58cm, czyli wychodziłoby, że M-ka, jednak tak z 3-4 lata temu używałem Azonica ASX ( http://assets0.rapidracer.com/images/P/SKU1232_1_lg.gif ) w rozmiarze "M", kiedyś było mi w nim ok, jednak teraz (chyba trochę głowa mi urosła), ciśnie mnie w skroniach, mam dosyć szerokie łuki brwiowe. Chciałbym się dowiedzieć jak zachowuje się w tym miejscu The one, gdyż nie mam możliwości przymierzenia go.

Druga sprawa, kask byłby zamawiany z crc, wiem że w przeciągu paru dni przysługuje mi zwrot towaru zakupionego przez internet, jednak powinienem zwrócić towar nieużywany i nie mierzony (not fited), czy sklep będzie robił problemy jak założę kask i stwierdzę, że jest dużo za duży?

//aha myślę nad kupnem L-ki.
Lomek
Kontakt:

Post autor: Lomek »

Mój obwód głowy - 57cm i rozmiar M mojego THE One jest taki w sam raz :) nawet minimalnie luz jest na głowie :S
0gór
Kontakt:

Post autor: 0gór »

M 57-58cm
L 59-60cm

jak mierzylem glowe wychodzilo 58,5 - 59 zdecydowalem ze wezme M czyli mniejszy... sluzy mi juz rok i jest idealny. wiec jezeli masz obwod glowy 58 to wes wlasnie M :] proste i logiczne :)
04dw
Kontakt:

Heh, sęk w tym, że za dużo to mi nie pomogliście :)

Jak już pisałem, wiem na jakiej zasadzie działa dobór kasku względem obwodu głowy, ale problem jest taki, że niektóre M-ki są niekomfortowe mimo dopasowanego obwodu. Azonic też wcale nie jest bardzo ciasny w każdym miejscu, tylko właśnie na tych cholernych skroniach, gdzie założony kask męczy po paru minutach, a zaciśnięcie zębów jest mocno odczuwalne.
michaleeek
Kontakt:

Post autor: michaleeek »

Niedawno przyszedł mi kasek tejże firmy. Mój obw. głowy 57,5 jest troszkę ciasnawy ale jak to każdy nowy kask. Po jakimś czasie wytrą się gąbki i będzie idealny
Bierz M!
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

04dw jak nie masz możliwości przymierzenia to jest loteria w takim wypadku lepiej weź większy
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

04dw a jak stwierdza/udowodnia ze przymierzyles kask? jak otworzysz paczke zalozysz kask i zdjemiesz to nie bedzie na nim zadnego sladu. im raczej chodzilo o to zeby ktos nie pojezdzil sobie te pare dni nie przepocil go albo nie porysowal i nie chcial zwrocic:D Tez mam kask THE One. tyle ze ja mam XLke..zaryzykowalem i kupilem na allegro za 300zl nowke sztuke w pudeleczku zapakowana. mialem stary kask ktory nadawal sie na smietnik i wyjąłem z niego 2 gabeczki dolozylem do THE i z XL zrobila mi sie Mke i idealnie pasuje na glowe i nie lata mi podczas jazdy :)
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
0gór
Kontakt:

wes M - bedzie dobry ;)
04dw
Kontakt:

Pod wpływem 3 czynników wybrałem L-kę :)
-ze względu na świąteczną obniżkę cen w crc wypadało podjąć szybką decyzję
-kaski w malowaniu "ink", które cholernie mi się podoba, występowały tylko w rozmiarze L
-a tak całkiem na serio, wolę już włożyć kilka dodatkowych wkładek niż cierpieć z powodu zbyt małego kasku, który w magiczny sposób się nie powiększy, natomiast zabiegi na własną rękę nominowały mnie do nagrody Darwina.
ABG
Kontakt:

Post autor: ABG »

zastanawiam się nad tym samym kaskiem a nigdy nie mialem do czynienia z THE, wizualnie przypomina mi Giro Remedy które są duże i w nich potrzebowałem M w większości innych firm L...też się waham
0gór
Kontakt:

04dw pisze:wybrałem L-kę
to pamietaj ze gabki sie jeszcze rozbija... masz mniejsza glowe niz ja a w moim jest naprawde sporo miejsca... dlatego uwazam ze wzioles za duzy i bedzie ci latal :) wiec kombinowanie z gabkami bedzie napewno ;) no coz twoj wybor
addyi
Kontakt:

Post autor: addyi »

ja mam rozm M,,, gąbki 1 klasa nie gryzą nie uciskają a mam o 1cm większą banie niż przewiduje się dla rozm M :D :D :D :D
ODPOWIEDZ