OFE - Fundusze Emerytalne

SeraaX
moderator
Kontakt:

OFE - Fundusze Emerytalne

Post autor: SeraaX »

Stoję przed wyborem jakiegoś funduszu i chciałbym się dowiedzieć co ludzie będący przed takim wyborem sądzą na ten temat.
Wiem że raczej mały odsetek tutaj ma ten problem ale może jakiś pomocny głos się znajdzie ;)

Patrząc po rankinach póki co typuje chyba w Genarali
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

Przede wszystkim zwróć uwagę na stabilność funduszu, wyniki inwestycyjne, przejrzyj rankingi
Tom@s
Kontakt:

Post autor: Tom@s »

ja tam jestem w Commercial Union, ale tylko z tego powodu, że miałem tam wcześniej wykupione ubezpieczenie na życie... a że nie lubię załatwiać każdej sprawy gdzie indziej, to wybrałem CU jako OFE...

ps. teraz to chyba nazwę zmienili na Aviva CU czy jakoś tak :D
43RIDE magazyn rowerowy
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Tom@s Aviva Commercial Union.
ace08
Kontakt:

Post autor: ace08 »

SeraaX rozważ przede wszystkim 3 punkty:

1) wyniki inwestycyjne - ale nie za ostatni rok czy dwa, ale od początku istnienia funduszy (tj od 2000 roku, bo w 1999 jeszcze było sporo zamieszania z reformą). Bo emeryturę będziesz mieć nie za rok czy dwa, ale za paredziesiąt lat. Weź też pod uwagę że dobry fundusz to ten, który jest w pierwszej czwórce. Nie musi być pierwszy czy drugi w rankingu, bo co z tego, skoro jak jest hossa to zarabia krocie, a jak bessa to traci krocie.

2) koszty ponoszone przez fundusz. Są dwie opłaty. Opłata manipulacyjna (stała dla wszystkich funduszy) i opłata za zarządzanie. Ta pierwsze nie stanowi o konkurencji, bo jest jednakowa dla wszystkich. Druga zależy od aktywów netto funduszu. Im fundusz ma większe aktywa tym pobiera mniejszą opłatę za zarządzanie.

3) obsługa klienta. Niby pierdoła, ale jednak bardzo ważna. Musisz wiedzieć, że jeśli zmienisz np dowód osobisty, miejsce zamieszkania powinieneś powiadomić o tym fundusz. Bo jeśli tego nie zrobisz, a ZUS się dowie (np pracodawca go powiadomi) to nie będzie przelewał składek do Twojego OFE !!!! Efekt ???? ZUS nie powiadomi Ciebie o tym fakcie a Twoja kasa zostanie w ZUS-ie. Co wiecej po 5 latach minie okres zgłaszania reklamacji i już nie odzyskasz swojej kasy. Wybierz więc fundusz, który ma obsługę konta przez internet gdzie łatwo zaktualizujesz swoje dane, albo taki, który ma największą liczbę placówek aby dane zmienić np w placówce.

możesz wziąć jeszcze pod uwagę (choć mniejsze ma znaczenie) wiarygodność funduszu. Inaczej brzmi np ING, PZU, CU a inaczej POLSAT. Firmy które mają w tradycji zarządzanie finansami są o wiele bardziej wiarygodne niż ci, którzy biorą się za wszystko.

Jakbyś miał jakieś pytania to wal śmiało na PW.
Info masz z pewnej ręki, bo się tym zajmuje. Ale reklamy nie będzie :-)
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

SeraaX kto dożyje 65 lat :lol: a nawet jak dożyje to ciekawe jak będzie z wypłatami jednorazowymi :|

w sumie to 2012 koniec świata :twisted:
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

Weź co ci się podoba bo:
1. I tak gó*** dostaniesz!
2. Jak podniosą progi to pewnie jak większość nie dożyjesz...

Zacznij w pewnym wieku odkładać sobie sam na emeryturę - i nie mam tu na myśli
3 filaru z OFE czy innego dziadostwa( będą ci na pewno wciskać śmieszne symulacje pokazywać ile to zarobisz jak super będzie itd...) po prostu drugie konto i systematyczne wpłaty z własnej woli.
jacoppo
Kontakt:

Post autor: jacoppo »

Seraax, niby Ace już sporo napisał ale:

wyniki inwestycyjne

- na tym etapie naprawdę trudno cokolwiek powiedzieć na temat OFE, nawet jeśli mają "dobre" wyniki, może po 20, 30 latach będzie to wiarygodny wskaźnik, może ... teraz jest za wcześnie

weź też pod uwagę że dobry fundusz to ten, który jest w pierwszej czwórce

nieprawda, to tylko świadczy o tym że jest w pierwszej czwórce i tyle ... emerytura będzie za 40 lat !

druga zależy od aktywów netto funduszu. Im fundusz ma większe aktywa tym pobiera mniejszą opłatę za zarządzanie.

nie tylko, i nie jest to regułą

obsługa klienta. Niby pierdoła, ale jednak bardzo ważna.

- na tym etapie w/g mnie jest to najważniejsza rzecz i tym się kieruj. Za kilka lat może nie być żadnego z tych funduszy, może za kilka lat w naszym popierniczonym kraju wszystkie pieniądze przejmie złodziejski ZUS i zakończy reformę, a już przymiarki są, u nas wszystko możliwe. Najważniejsze żebyś znał gościa który Ci to wcisnął i żeby Ci pomagał w każdym względzie, od tego jest, wierz mi - bierze niezłą kasę za werbowanie (celowo użyłem tego zwrotu - bo z troski o Twoją przyszłość tego nie robi na pewno). Ważne żeby Ci pomógł w razie problemów i wątpliwości, zajął się papierkami, zmianami danych etc., ważne żeby dał Ci cynk że trzeba się ewakuować do innego funduszu jakby co, ważne żeby dotrzymywał terminów. Lepiej mieć po prostu zaufanego agenta niż fundusz który pięknie wygląda na tabelkach.

Najlepszym rozwiązaniem, tak czy siak w tym złodziejskim kraju, jest oddawanie na OFE najmniejszej możliwej składki, bo pewnie lada chwila ktoś - państwo, ZUS, poseł tępak itp, etc - te pieniądze zagrabi, i zainteresowanie się jakimś funduszem z prawdziwego zdarzenia w tzw. III filarze czyli indywidualnie.

LEVEL 1 - podstawowy
Zapytaj Agenta który do Ciebie przychodzi o wszystko co tylko przyjdzie Ci do głowy, bez obciachu, On ma wiedzieć jak najwięcej [wszystkiego i tak Ci nie powie] !, zapytaj właśnie o III filar, co i jak i dlaczego. Jeżeli zarzuci Cię stertą szablonowych informacji które też możesz sam znaleźć w sieci chociażby, a do tego nie orientuje się w ząb w indywidualnych programach, odmów szukaj następnego. Poproś o porównanie. Jak jest taki zarąbisty (fundusz) to niech Ci wyłuska dlaczego, jakie są różnice w porównaniu do innych, jeśli się czegoś dowiesz nie podpisuj, zostaw sobie kilka dni na decyzję. Sprawdź informacje które Ci przekazał.

LEVEL 2 - dla odważnych :]
Po rozmowie z jednym przedstawicielem OFE, spotkaj się z innym z innego OFE, i podpuść ich na argumenty np. przeciwko, albo za jak wolisz. Oczywiście nie stawiaj ich razem przeciwko sobie bo się pobiją :]

LEVEL 3 - dla twardzieli
Niby przypadkiem umów co najmniej dwóch przedstawicieli różnych funduszy, dowiesz się na pewno znacznie więcej, na pewno dowiesz się o negatywach i prawie na pewno będzie bójka.

pozdrawiam.

ps: jeśli dalej nie wiesz co zrobić ... to daj sobie spokój i rzuć monetą.

ps:ps: Ace broń Boże, nie odnoszę się do Twojej osoby i funduszu który reprezentujesz, piszę tylko jak jest, mają ludzie prawo wiedzieć. Od razu też dodam że służbowo nie mam nic wspólnego z funduszami poza tym że mnie grabią od zarania tej chorej koncepcji.
http://jacoppo.blogspot.com/
ace08
Kontakt:

jacoppo też masz rację

pisząc że dobry fundusz to ten, który jest w pierwszej czwórce miałem na myśli stabilność funduszy i ich wyniki historyczne. A wiadomo, że nie ma co się sugerować wynikami historycznymi, bo one wcale nie muszą się powtórzyć. Fundusze inwestują raz gorzej a raz lepiej. Przykład Polsatu jest tu najlepszy. Inwestuje dość agresywnie ale też i dobrze zarabia. A jeśli spojrzeć na ostatni rok (konkretnie od początku bessy we wrześniu 2008) to jest to fundusz który najwięcej stracił. Patrząc na wynik za 8 lat widzisz jak inwestował fundusz na przełomie długiego okresu. I tak się to rozpatruje, bo jest to inwestycja długoterminowa. Prawie jak fundusz inwestycyjny.
A Twoje pieniądze powinny być lokowane tak, aby przynosiły zysk, a nie w sposób spekulacyjny.

co do opłat to temat jest jasny jak słońce. określa go ustawa i fundusze nie mają tu nic do tego. Jak znajdę taką fajną stronkę na ten temat to podeślę.

Na pytanie co będzie jak nie dożyję emerytury odpowiedź brzmi: środki z OFE są dziedziczone !!! czyli jest to także zabezpieczenie Twoich najbliższych (jeśli ich uposażysz). I tak NIE mamy żadnego wpływu na te pieniądze, ale za to mamy wpływ gdzie je ulokować (tzn jaki wybrać fundusz).

patrząc przyszłościowo nie wiemy co będzie za 20, 30, 40 lat. Może za 20 lat wcale nie będzie OFE, może jak się już głośno mówi docelowo zostanie tylko 5 funduszy, a może nasze kochane państwo sięgnie ręką po te pieniądze i zabierze je wszystkie na zasiłki dla ówczesnych emerytów (bo ich przyszłość rysuje się w czarnych barwach). Tego przewidzieć nie jesteśmy w stanie, wiec skupmy się na tym co mamy teraz.

Fundusz zawsze możesz zmienić. Bezpłatnie po 2 latach, w ciągu 12 miesięcy za opłatą 160 zł a między 12 a 24 miesiącem za 80 ziko. To nie jest umowa na lata !!
A odnośnie doradcy OFE, to nie można być akwizytorem więcej niż jednego funduszu !!! Jeśli więc ta sama osoba przychodzi i co 2 lata proponuje wam zmianę funduszu bo mówi, ze zmieniły się trendy, etc, to robi was w balona i jeszcze na tym zarabia. Wiadomo, że akwizytor nie pracuje ku chwale ojczyzny.

Nie piszę który fundusz należy wybrać, ani który jest zły. To niech każdy określi sam. Podpowiadam na co zwrócić uwagę. Dlatego, że świadomość ludzi na temat OFE jest bardzo bardzo mała. Wiem, bo mam z tym doczynienia na codzień.
ace08
Kontakt:

ale propozycja jacoppo z tymi LEVELAMI jest trafiona.
jacoppo
Kontakt:

... czyli znów dochodzimy do sedna :] cały czas sugeruję, nie ma większego znaczenia gdzie ... kluczem jest dobry AGENT ! 8)
renia
Kontakt:

Post autor: renia »

Witam przyglądam sie tej dyskusji poniewaz sama jeszcze nie dawno stalam przed tym problemem. Wg. mnie i tym kierowalam sie przy wyborze swojego funduszu najważniejsza jest stabilnosc inwestycyjna w jak najdluzszym okresie, no i koszta jakie ponosimy. Co do kosztow to ja miedzy innymi wybralam PZU wlasnie dlatego ze mialo jedna z najnizszych stawek za zarzadzanie sposrod wszystkich funduszy. Co do prowizji to ona nie ma teraz znaczenia bo od nowego roku zgodnie z ustawa wszystkie prowizje zostana zrownane do 3,5%! I na koniec jeszcze jedno, warto popatrzec jak Ofe poradzily sobie ze swiatowym kryzysem finansowym... Teraz wlasnie wyraznie widac ktore towarzystwa sa godne zaufania, moj nie "utopil" skladek i dalej jest na tym samym miejscu w rankingu KNF, ale czytalam juz ze czesc firm splajtowalo inne zostaly wchloniete przez wieksze spolki jeszcze inne zaporzyczają sie za granica... ciesze sie ze podjelam dobra decyzje i teraz nie musze sie martwic bedac uczestnikiem ktoregos z tych towarzystw!
ace08
Kontakt:

jacoppo pisze:... czyli znów dochodzimy do sedna :] cały czas sugeruję, nie ma większego znaczenia gdzie ... kluczem jest dobry AGENT !
no właśnie NIE !! wg mnie ma to znaczenie i to na dodatek duże.

Jak przeanaliujesz sobie np liczbę członków poszczegolnych OFE to zauważysz, że największą liczbę rachunków maja ING, CU, PZU (od 2,1 mln do 2,9 mln). Natomiast tabelę z najmniejszą liczbą członków zamykają Warta, Polsat, Allianz (317 -383 tyś)
Skąd więc takie rozbierzności skoro wg Ciebie nie ma to większego znaczenia ????? Różnica między najmniejszym a największym jest prawie 8-mio krotna !!!

Analizując dalej ten stan zobczymy pewną prawidłowośc. Otóż, fundusze które mają dużą liczbę członków są nowowane w rankingach na wysokich mniejscach (mam tu ma myśli rankingi globalne a nie jakieś krótkoterminowe). I odwrotie, te z małą liczbą członków najczesciej zamykają takie rankingi.
Oznacza to, że skoro ktoś podjął decyzję, że chce być np. w ING to raczej nie rzucił monetą tylko pomyślał choć przez chwilę co jest mu w stanie zaproponować taki ING, czyli jak inwestuje, czy jest stabilny, ile ludzi już się tam zapisało, etc.
Ludzie mają świadomość, że powierzjają jakby nie patrzeć swoje pieniądze i chcą aby były one sensownie pomnażane a nie marnowane w inwestycjach-niewypałach.

dobrze tu pisze RENIA - teraz po kryzysie globalnym widać na ile jest stać poszczególen OFE. Bo jak akcje rosną w niebo, to każdy może zarobić. Sam zarabiałem krocie na giełdzie. A gdy goposdaka dołuje to utrzymać się jest o wiele ciężęj, nie mówiąc już o zarabianiu !!!!
jacoppo
Kontakt:

Teoretycznie można spokojnie przyjąć że najbezpieczniejszy jest największy ale to nie jest prawda. Można powiedzieć również że ten który najlepiej poradził sobie w kryzysie daje nam pewną gwarancję na przyszłość ale to też nie jest prawda. Zmierzam cały czas do tego że na finanse moje, Twoje, funduszy wpływa milion różnych czynników, a wydarzenia ostatniego okresu pokazują że zdarzyć się może wszystko. Powyższe argumenty może i mają jakąś wartość ale mnie nie przekonują. Są teorią, powtarzaną jak mantra przez każdego agenta. Co tu analizować, dla mnie osobiście to, czy dostanę 612,00 emerytury czy może 612,45 lata mi zupełnie a cała ta akcja z OFE jest żałosną próbą ratowania ZUSu, budżetu, polityczków kombinatorów i całej zgraji zarządzających dupków którym lata jeszce więcej niż mnie, a Ciebie mają za śmiecia. Może się również okazać że np. nie dostanę jej w ogóle bo najlepiej zarządzany fundusz właśnie zniknął. I nic nie dadzą Twoje dzisiejsze tłumaczenia że to nie możliwe bo ustawa, bo gwarancja itp. Mnie nie przekonuj bo ja już wybrałem fundusz. Tu nie chodzi o to aby zapewnić mi emeryturę, tu chodzi o to by na mnie zarobić i tyle. Ciężko jest cokolwiek doradzić, ja tylko sugeruje że nie wszystko co mówicie swoim klientom jest obiektywne. Pewnych rzeczy można się domyślać, ale jeszcze się taki nie narodził co by to ogarnął i jak znam życie prędko się to nie zmieni. Każdy ma jakieś wymagania, dla mnie najważniejsze jest to jak mnie traktuje Agent czyli ktoś taki jak Ty. Dla Ciebie nie jest to najważniejsze, wprost przeciwnie, jest pewnie najmniej istotne, ale dla klienta powinno być.

Zamykając tę jałową dyskusję ułatwmy sprawę Seraaxowi;

- spotkaj się z przedstawicielami pierwszej trójki z listy najlepiej zarabiających (od początku istnienia) i sam zdecyduj. Życie to nie bajka trzeba podejmować decyzje mimo że bywają trudne. Na luzie, zanim osiągniesz wiek emerytalny zmienisz fundusz nie raz. dystans złap i się nie przejmuj. Ciągle nam powtarzają wkoło, od Ciebie zależy ! musisz wybrać ! Kryzys stary ! Twoja przyszłość ! Decydujesz ! Pomożemy ! itd itp. niestety mamy coraz mniejszy wpływ na naszą rzeczywistość i będzie gorzej tak czy siak to oni zarabiają ty płacisz, życie.
ace08
Kontakt:

jacoppo pisze:dla mnie najważniejsze jest to jak mnie traktuje Agent czyli ktoś taki jak Ty. Dla Ciebie nie jest to najważniejsze, wprost przeciwnie, jest pewnie najmniej istotne, ale dla klienta powinno być.
proszę Cię, jak nie wiesz i nie znasz specyfiki mojej pracy to nie oceniaj jej, bo akurat na jej temat wiesz tyle co nic.

Z niejedną osobą rozmawiałem na temat funduszu i ludzie różnie wybierali. Jeden podpisywał umowę, a inny dziękował i się żegnaliśmy. Zresztą moja praca to sprzedaż wielu produktów finansowych a OFE to jeden z nich. Nie zmuszam tu nikogo do jakiegokolwiek funduszu. Podpowiadam na co warto zwrócić uwagę. Zresztą każdy ma swój punkt widzenia i niech tak zostanie. Ale nie wypisuj głupot na temat mojego podejścia do klienta

Ps. Wesołych Świąt for all - i obyśmy mieli w życiu tylko takie wybory jak fundusz emerytalny :-)))
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

Serax chcesz szczerą i prawdziwa radę!!...
obojętnie co wybierzesz... wybierzesz źle!!

zawodowo jestem związany z forsą i inwestycjami (na dość wysokim levelu) i uwierz, nikt z znajomych osób nie liczy się z OFE czy ZUS-em... każdy wykazuje fikcyjne najniższe możliwe dochody, płaci najniższy jaki się da ZUS i składkę zdrowotną...
...co dostaniesz netto to masz w ręce pamiętaj

OFE, ZUS to była dobra metoda w czasach zwyżki populacji, obecnie Europa się starzeje, czeka nas pewnie praca do minimum 70 (w Niemczech już mają 67 a myślą o 70-stce).
ZUS, OFE... na pewno, tylko ciekawe skąd weźmie 'pieniarzki" ... wierzysz że Twoi synowie, córki będą skłonne oddawać 50 - 60 % wynagrodzenia na składkę emerytalną (a to są te "pieniarzki" co otrzymują emeryci... niezależnie czy OFE czy ZUS.
Zobacz w co inwestują OFE swoje kapitały... 70 % to obligacje skarbowe państwa!!!! i jeszcze pobierają za to horrendalna prowizję.
jacoppo
Kontakt:

- sam wyżej zaprzeczyłeś 8)
- nie piszę że Ci zwisa klient, tylko że jesteś agentem a ta relacja akurat jest jednostronna
- czepiam się cały czas przecież, rzuciłeś ton wypowiedzi jakby to była najważniejsza chwila w życiu Seraaxa - wybór OFE ta daaa !

ps. znam proszę ja Ciebie, doskonale znam, czasem nawet żałuje że aż tak dobrze znam 8)
ace08
Kontakt:

jacoppo pisze:ps. znam proszę ja Ciebie, doskonale znam, czasem nawet żałuje że aż tak dobrze znam
a ja Cie nie znam i znać nie chce ...
jacoppo
Kontakt:

... jak znam przewrotne życie, to jeszcze na siebie wpadniemy :wink:
ODPOWIEDZ