Regulamin

ArthurGreen
Kontakt:

Regulamin

Post autor: ArthurGreen »

W końcu mamy zredagowany regulamin, który mamy zamiar umieścić i jego reguł się trzymać:

Napisany przez Xisina, korekta Piotrex:

Mam nadzieję, że jest to finalna wersja, ale wszystkie opinie i sugestie mile widziane.

Obrazek

I. Ogólne
1. Treści nieprzyzwoite, obraźliwe oraz wulgarne będą z forum, a użytkownik publikujący je otrzyma podwójne ostrzeżenie.
2. Sprawy prywatne załatwiaj przez PM (Private Messages/Prywatne wiadomości).
3. Spamowanie* oraz floodowanie* w jakiejkolwiek formie zostanie ukarane banem permanentnym.
4. Wszelkie objawy chamstwa i nieuprzejmości nie będą tolerowanie i zakończą się ostrzeżeniem, a w szczególnym wypadku nawet banem.
5. Moderatorzy mają prawo usunąć temat czy post, lub wstawić ostrzeżenie nawet jeśli w tym regulaminie nie ma punktu odpowiadającego za dane przewinienie. Robi to wg. własnego uznania.
6. Reklamowanie innych for dyskusyjnych związanych z tematem dh/fr, z wyjątkiem lokalnych jest zabronione.
7. Na forum obowiązuje całkowity zakaz umieszczania jakichkolwiek ogłoszeń włącznie z ogłoszeniami "pod przykrywką", czyli np. prośba o wycenę roweru.
8. Tematy dotyczące aukcji internetowych w stylu "co za ******", "patrzcie jaki numer" itp. będę usuwane. Jeżeli chcesz koniecznie podzielić się linkiem do aukcji skorzystaj z przyklejonego tematu w dziale off-topic.

II. Pisanie
7. Temat musi jasno określać treść posta. Posty z tematami typu "Pomóżcie!!" itp. będą od razu kasowane.
10. W działach " Zawody / Trasy", " rowerowe USTAWKI" oraz "Skradzione" obowiązuje nazewnictwo tematu [miejscowość] Treść
8. Post z tematem pisanym DUŻYMI LITERAMI będzie od razu kasowany, w Internecie oznacza to krzyk.
9. Odpowiednio dobieraj temat do działu. Posty w złych działach będą w najlepszym wypadku przenoszone.
11. Pisząc posty/tematy staramy się przestrzegać ogólnej klarowności wypowiedzi, stylistyki, interpunkcji i przede wszystkim ortografii.
12. Błędy ortograficzne będą poprawiane (w miarę możliwości) przez moderatorów lub administratorów w sposób: usówanie (usuwanie). Zbyt duża ilość błędów zostanie ukarana ostrzeżeniem.
13. Stosuj się do ogólnie przyjętych zasad Netykiety, nie bluzgaj, nie obrażaj, pisz schludnie i rzeczowo. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Netykieta )
14. Nie nabijaj postów, używaj edycji postu. Nie pisz tego samego tematu jeszcze raz, jeśli poprzedni został zamknięty. Zakazane jest zamieszczanie tych samych postów lub tematów w wielu miejscach! Nie komentuj, jeśli nie masz niczego ciekawego do napisania.
15. Stosuj się do próśb i nakazów obsługi forum. Szanuj osoby, które wiedzą więcej od Ciebie oraz pilnują porządku.
16. Nie zapominaj o znakach interpunkcyjnych i emocji, takich jak "!" i "?", lecz nie nadużywaj ich.
17. Należy stosować się do informacji zawartych w ogłoszeniach i tematach przyklejonych w działach.

IV. Konta użytkowników
30. Jako nazwy użytkownika (loginu) nie używamy treści w jakikolwiek sposób uznanych za ogólnie obraźliwe, czy wulgarne.
31. Ponowna rejestracja jest możliwa tylko gdy konto zostało usunięte, lub wystąpiły problemy z poprzednim kontem które zostały zgłoszone administracji. W innym przypadku drugie konto będzie usuwane, a użytkownik otrzyma ostrzeżenie.
V. Inne
1. Informacja o aktualizacji regulaminu będzie znajdowała się w dziale Uwagi do DH-zone i każdy użytkownik ma obowiązek zapoznać się ze zmianami.
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Tak na szybko przejrzane i chyba nic bym nie dodał ale jeszcze po kolacji będę nad tym myślał ;)
Tom@s
Kontakt:

Post autor: Tom@s »

brakuje mi tego punktu:

1. Admin ma zawsze rację!
2. Jeżeli uważasz, że Admin nie ma racji, patrz pkt 1.

swego czasu na forum, którym administrowałem zostało umieszczone takie zdanie i bardzo dobrze się sprawuje po dziś dzień:

Forum Battlefield.pl nie jest miejscem gdzie można zawsze i wszędzie powiedzieć co się chce, NIE MA WOLNOŚCI SŁOWA!! Ponadto każdy użytkownik zobowiązany jest do przestrzegania zawartych tu zasad! Za rażące nieprzestrzeganie zasad grozi: kasacja konta oraz ban!
43RIDE magazyn rowerowy
ArthurGreen
Kontakt:

Tom@s wiesz jak jest.. Zaraz by się ktoś przyczepił o wywyższanie, a admini i modzi to tacy sami użytkownicy tylko z troszkę większymi uprawnieniami.. ;)

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

ArthurGreen pisze:1. Treści nieprzyzwoite, obraźliwe oraz wulgarne będą z forum, a użytkownik publikujący je otrzyma podwójne ostrzeżenie.

poprawkę zrób :D

będą usuwane z forum :) albo będą z forum usuwane :) jak tam w sumie chcesz :D
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

Dziala wspomniany w regulaminie system ostrzezen?
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

po co taki długi? nikt go nie przeczyta! :roll: :mrgreen:

sam czytam tylko regulaminy jak coś kupuje np. domenę/serwer lub coś
ale nigdy takich na forach jeśli nie jest bardzo zwięzły i ogólny

na innych forach np. fotograficznych sa którkie mega regulaminy a jak jest
jakiś dział jak np. giełda to w nim jest dodatkowy też mega krótki z zasadami
od nośnie danego działu i takie coś sprawdza się dużo lepiej

---- edit ----
jeszcze cały napisany tłustą czcionką co już w ogóle gwarantuje
że 95% tego nie przeczyta bo aż w oczy boli 8)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ja przeczytałem, zajęło mi to max 1minutę. Jak nie chcesz czytać, to nie wchodź na to forum, bo tutaj też długie posty można znaleźć. :roll:
KFP
Kontakt:

GgG chyba nie rozumiesz ze minimalizm to najlepsza opcja! po za tym nie powiesz mi ze caly regulamin tłustym fontem nie męczy wzroku bo męczy, jeśli już to tylko cyferki powinny być pogrubione a każdy punkt oddzielony niewielką przerwą od poprzedniego

sorry ale prawda jest taka że w obecnej formie wygląda on tak że zniechęca

--- edit ---
a gadanie w stylu jak nie chcesz czytać to nie wchodź jest idiotycznym rozumowaniem, to tak jakby w ogóle regulaminu nie było bo większość go po prostu nie przeczyta i się stosować nie będzie - to powinno być rozwiązane tak aby nie zniechęcało a wtedy mamy pewność że większość przeczyta i miejmy nadzieję większość się zastosuje
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

I bedziecie serio poprawiać te bledy, dawać ostrzeżenia, bany i kasowac tematy oraz posty?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Las3k_91 Ldz nie, to pewnie świąteczny żart :twisted:
KFP
Kontakt:

ArthurGreen pisze:12. Błędy ortograficzne będą poprawiane (w miarę możliwości) przez moderatorów lub administratorów w sposób: usówanie (usuwanie). Zbyt duża ilość błędów zostanie ukarana ostrzeżeniem.
chyba jednak prościej jest w panelu admina dodawać popularnie błędy do cenzora, który będzie automatycznie je poprawiać :wink:
ArthurGreen pisze:15. Stosuj się do próśb i nakazów obsługi forum. Szanuj osoby, które wiedzą więcej od Ciebie oraz pilnują porządku.
z tego zdania wynika że moderatorzy wiedzą więcej(czt. wszystko najlepiej?) czy jak? po za tym nie jesteśmy w stanie stwierdzić kto wie więcej :mrgreen: idiotyczny punkt :roll:
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

Pkt. 15 w moim zamyśle miał być skierowany głównie do nowych użytkowników forum, którzy mają bardzo małą wiedzę i są tego świadomi, ale faktycznie można to zdanie wyrzucić ;)

Co do poprawiania błędów, to wydaje mi się, że lepiej jest taki błąd samemu poprawić, niż potem czytać 10 postów, którym jedynym przekazem jest "kup sobie słownik" itp.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

gwoli scislosci-to wersja regulaminu Xxsina,bez moich ingerencji.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Jak dla mnie ok, ale mam nadzieję, że znajdzie się to w widocznym miejscu i trzeba to jakoś "urozmaicić", bo mało kto czyta regulamin przy zakładaniu konta. Dodał bym też coś o opcji "szukaj" bo tematy wciąż się powtarzają. Jeszcze coś- regulamin tyczy się do użytkowników natomiast kary nakładają moderatorzy, od których powinno się wymagać troszkę więcej (i tak jest git ale może być lepiej :D ), chodzi mi głównie o sytuacje gdy temat jest naprawdę bezsensowny albo był już i to kilka razy... Bardzo dobrze, że wspomnieliście o "PM", ale dodał bym tam też wszystkie opcje jakimi zwykły użytkownik może się kierować na forum- można by to było zatytułować "co możesz na forum dh-zone (przydane informacje)", wtedy regulamin był by ciekawszy. Sory za długiego posta, myślę że raczej nie będą boleć oczy :) .
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
ArthurGreen
Kontakt:

Troszkę dałem d*** z tymi regulaminami.. Pomyliłem pliki.. Wstawiam regulamin po korekcie Piotrka..

Tak że macie do wyboru 2 wersje i chyba raczej wersję Piotrka wkleimy..

REGULAMIN

1. Wstęp

1. Niniejszy Regulamin określa zasady korzystania z forum portalu dh-zone.com. Określa prawa i obowiązki Użytkowników forum.

2. Definicje

1. Regulamin - niniejszy dokument określający zasady korzystania z forum dh-zone.com.
2. Użytkownik - osoba, która przy pomocy sieci Internet korzysta z możliwości oferowanych przez forum dh-zone.com, identyfikowany poprzez adres IP komputera, z którego łączy się do portalu dh-zone.com.
3. Firma - firma będąca właścicielem i operatorem portalu dh-zone.com.
4. Forum - ilekroć w Regulaminie jest mowa o Forum jest to jednoznaczne z forum dh-zone.com, o ile treść nie stanowi inaczej.
5. Konto użytkownika - indywidualne, zarejestrowane przez użytkownika konto elektroniczne w Forum, identyfikowane przez unikalny, wybrany przez użytkownika login i hasło, bedące jednocześnie wpisem do bazy danych użytkowników Forum.
6. Obsługa Forum – osoby działające z upoważnienia Właściciela portalu dh-zone.com

3. Zasady ogólne

1. Forum jest serwisem internetowym umożliwiającym swoim Użytkownikom wyrażanie swoich opinii na tematy wszelkie – mniej lub bardziej związane z rowerami i ogólnie ujętym lifestyle’m.
2. Serwis Forum zastrzega sobie prawo do wprowadzenia reklam w celu sfinansowania bieżącej działalności portalu.
3. Użytkownicy Forum zobowiązani są do przestrzegania netykiety.
4. Obsługa Forum upoważniona jest do usuwania, przenoszenia oraz zamykania tematów oraz postów.
5. Ostrzeżenia (punkty karne) przyznawane są według uznania Obsługi Forum na podstawie niniejszego Regulaminu. Każde złamanie Regulaminu może zostać ukarane ostrzeżeniem.
6. Treści nieprzyzwoite, obraźliwe oraz wulgarne będą z forum, a Użytkownik publikujący może otrzymać podwójne ostrzeżenie.
7. Sprawy prywatne załatwiaj przez PM (Private Messages/Prywatne wiadomości).
8. Spamowanie* oraz floodowanie* w jakiejkolwiek formie mogą zostać ukarane banem permanentnym.
9. Wszelkie objawy chamstwa i nieuprzejmości nie będą tolerowanie i mogą zakończyć się ostrzeżeniem, a w szczególnym wypadku nawet banem.
10. Reklamowanie innych for dyskusyjnych związanych z tematem dh/fr, z wyjątkiem lokalnych jest zabronione.
11. Na forum obowiązuje całkowity zakaz umieszczania jakichkolwiek ogłoszeń włącznie z ogłoszeniami "pod przykrywką", czyli np. prośba o wycenę roweru.
12. Tematy dotyczące aukcji internetowych w stylu "co za ******", "patrzcie jaki numer" itp. będę usuwane. Jeżeli chcesz koniecznie podzielić się linkiem do aukcji skorzystaj z przyklejonego tematu w dziale off-topic.

4. Zasady zakładania tematów oraz pisania postów

1. Temat musi jasno określać treść posta. Posty z tematami typu "Pomóżcie!!" itp. będą od razu kasowane.
2. Działy „Zawody/Trasy” , „Rowerowe ustawki”, „Skradzione” obowiązuje nazewnictwo tematów według schematu [miejscowość] nazwa tematu; w dziale „Rowery” [nazwa Użytkownika] rama + amortyzator
3. Post z tematem pisanym DUŻYMI LITERAMI będzie od razu kasowany, w Internecie oznacza to krzyk.
4. Odpowiednio dobieraj temat do działu. Tematy znajdujące się w złych działach będą kasowane lub przenoszone.
5. Pisząc posty/tematy staramy się przestrzegać ogólnej klarowności wypowiedzi, stylistyki, interpunkcji i przede wszystkim ortografii.
6. Błędy ortograficzne będą poprawiane (w miarę możliwości) przez moderatorów lub administratorów w sposób: usówanie (usuwanie). Zbyt duża ilość błędów zostanie ukarana ostrzeżeniem.
7. Nie nabijaj postów, używaj edycji postu. Nie pisz tego samego tematu jeszcze raz, jeśli poprzedni został zamknięty. Zakazane jest zamieszczanie tych samych postów lub tematów w wielu miejscach! Nie komentuj, jeśli nie masz niczego ciekawego do napisania.
8. Stosuj się do próśb i nakazów Obsługi Forum. Szanuj Osoby, które wiedzą więcej od Ciebie oraz pilnują porządku.
9. Nie zapominaj o znakach interpunkcyjnych i emocji, takich jak "!" i "?", lecz nie nadużywaj ich.
10. Należy stosować się do ogłoszeń informacji zawartych w ogłoszeniach Obsługi Forum i tematach przyklejonych w poszczególnych działach.

5. Rejestracja i ponowna rejestracja

1. Jako nazwy Użytkownika (loginu) nie używamy słów w jakikolwiek sposób uznanych powszechnie za obraźliwe, czy wulgarne.
2. Ponowna rejestracja jest możliwa tylko gdy konto zostało usunięte, lub wystąpiły problemy z poprzednim kontem które zostały zgłoszone administracji.
6. Odpowiedzialność
1. Właściciel portalu dh-zone.com nie ponosi odpowiedzialności za zakłócenia w działaniu serwisu powstałe nie z jego winy. W szczególności nie ponosi odpowiedzialności finansowej za czasowe wyłączenie prezentacji informacji zawartych na Kontach Użytkowników.
2. Właściciel portalu dh-zone.com nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz pliki prezentowane w ramach Kont Użytkowników. Osobą odpowiedzialną za takie treści jest Użytkownik będący właścicielem danego Konta.
3. Użytkownik w pełni odpowiada za przedstawiane przez siebie treści i poglądy.
4. Właściciel portalu dh-zone.com nie odpowiada za treści zamieszczone za pośrednictwem konta Użytkownika przez osoby trzecie –Użytkownik ma obowiązek zabezpieczenia konta hasłem o odpowiednim poziomie bezpieczeństwa.
5. Użytkownik Forum zobowiązuje się nie wiązać firmy będącej właścicielem portalu dh-zone.com w żadne spory o charakterze sądowym i finansowym, w których dh-zone.com nie jest Stroną.
6. Firma będąca właścicielem portalu dh-zone.com zobowiązuje się do współpracy z uprawionymi organami władzy państwowej prowadzących postępowanie przeciwko Użytkownikowi w wyniku popełnionego przez niego przestępstwa/wykroczenia lub podejrzenia popełnienia przestępstwa/wykroczenia.

7. Postanowienia końcowe

1. Właściciel Forum zastrzega sobie prawo do zmiany niniejszego Regulaminu bez podania przyczyny zmiany. Użytkownik zobowiązuje się śledzić zmiany niniejszego Regulaminu, w przypadku braku akceptacji na zmiany niniejszego Regulaminu zobowiązuje się do zaprzestania korzystania z usług świadczonych poprzez portal dh-zone.com i usunięcie Konta Użytkownika.
2. Wszelkie spory pomiędzy firmą będącą właścicielem portalu dh-zone.com, a innym podmiotem będą rozstrzygane przez sąd właściwy dla siedziby Firmy.
3. W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem obowiązują przepisy Kodeksu Cywilnego.

Pharaun.ojP!!
Kontakt:

Post autor: Pharaun.ojP!! »

Wszystko ok tylko albo gdzieś to ominąłem, albo tego nie ma.. Ilość ostrzeżeń do banu.
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

Poprawcie hiperłącze które z regulaminu prowadzi do forum ! bo jest złe:)
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
ODPOWIEDZ