Rama Demo 7 czy Sunday

jurasek666
Kontakt:

Rama Demo 7 czy Sunday

Post autor: jurasek666 »

Witam, mam pytanie jaka rama według was jest lepsza i czym się różnią ?
Bardzo proszę abyście mi doradzili uzasadniając swoją odpowiedź a nie tylko np: Demo. Ramki chce używać w Dh na Polskich trasach.

Z góry Dzięki
Ścigam się po lesie więc wiem co to hardcore dziwko. !
Nerwus
Kontakt:

Post autor: Nerwus »

Sunday jest ramą typowo racingową, czuła praca, płaski kąt głowki, nisko BB, sztywna oś z tyłu 150x12, mufa 83mm.
Demo 7 jest bardziej do FR, kąty bardziej do skakania, choć i w Polsce na DH ogarnie. Ma mniej skoku, kąt głowki bardziej stromy, z tyłu std. haki. (miałem na myśli Demo do 09 rocznika włącznie, nie wiem czy produkują demo 7 na 2010).

Ogólnie do DH lepszy sunday.
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

jesli myslisz o racingu i sciganiu sie troche bardziej na powaznie i licza sie dla ciebie kazde sekundy na trasie to sunday bedzie lepszy.
Ale jak jezdzisz amatorsko i glownie dla dobrej zabawy i frajdy z jazdy to ja bym wziął demo.
Dlaczego?
a dlatego ze w razie jakis przygod z uszkodzeniem ramy do Speca mozna kupic czesci a do Sundaya juz ciezko bedzie chyba.
Nie rozgladalem sie nigdy za czesciami do Sundaya ale skoro juz ich nie produkuja to wydaje mi sie ze nie zakupisz nigdzie nowego wachacza od dystrybutora. W razie jakby ci cos pękło po niedolocie albo jakbys bokiem w cos przypierdzielil i wygiął/wgniótł wachacz, a takie rzeczy tez sie zdazaja niestety.
A swoja droga przy dobrym zestawieniu Demo b.dorze radzi sobie w DH, wiele zalezy od osprzetu na jakim zbudujesz swoj rower.
A moze rozpatrz jeszcze Glorke? co prawda ciezka ale solidna i ma wszystkie cechy ktore potrzebne sa do DH, poza waga oczywiscie ale nadrabia wytrzymaloscia.

No i jesli myslisz o lekkim rowerze i chcesz miec rowerek ponizej 18kg to raczej tylko sunday. Nie wiem ile dokladnie wazy Demo 7 ale wiem ze do lekkich ram sie nie zalicza tak samo jak glorka.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
jurasek666
Kontakt:

Waże 65kg i mam 173 wzrostu. Narazie próbuje zacząć poważnie jeździć po zawodach i do ramki bym napewno montował Boxxera Wc 2008 bo już go mam.
Zależy mi też na wadze,(19.2kg waży mój faith a na kumpla 17 kg rowerku mi się zajebiście śmiga).

Jak macie propozycje innych ram to czekam ;-)
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

jurasek666 no to jezeli zalezy Ci na racingu , a raczej boxxa WC 08 do innych rzeczy lepiej nie wykorzystywać to pakuj sie w Sundaya. Tak wogóle ile masz kasy na rame bo moze by cos lepszego poszukać ??
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

jurasek666 yyyy ramę zmieniasz :0 ładnie
Ładnie, wiesz co znając ciebie to może jednak demo 7 tak mi sie wydaje ze IH rozwalisz prędko :)
Karpiel i Duncon to moje zycie
Gardor
Kontakt:

Post autor: Gardor »

war23 ta jasne rozwali ,zesra chyba wawi nie ******* ;) nie widziałeś jak Jura śmiga ostatnio. Sunday to nie author arh+ Pozdro
http://gardorr.pinkbike.com/
exbikerman

Post autor: exbikerman »

ja bym brał demo 7 a dlaczego ? a no dlatego że nie oszukujmy się trasy mamy takie że nie potrzeba downhillowego potwora i niewiadomo jakiej racingówy żeby śmigać.
demo zostawia pole dodatkowo do dropów, freeride ogólnie pojętego ... czyli coś na codzień - wsiadasz, jedziesz i tyle. tym bardziej że widze wadowice więc jest gdzie pociskać na lajcie i do tego jest rama idealna.
poza tym demo nie do DH ? może to i marketing ale HILL wygrywa puchar świata właśnie na specu demo. wiadomo tym nowym bo stare demo (do 2006) to ciężki klocek. te nowsze to już bardziej ludzkie rowery noi dużo lżejsze.
ja bym nawet pokusił się o sformułowanie że wagowo w jeździe wrażenie z jazdy będzie takie samo w przypadku demo i sundaya. ważny jest też damper, noi tu najlepiej mieć dhx5 bo ma najwięcej ustawień czyli dostosowujesz wszystko pod siebie
Fly, fly, fly so high
kubabike
Kontakt:

Post autor: kubabike »

Sunday i demo 7 maja podobne katy głowki. Najwieksza roznica polega w długości bazy kół. Dla sredniego rozmiaru jest to roznica ok 3,6cm. O tyle dluzsze jest demo. Tylny trojkat sundaya jest dluższy o 1,7cm..

W demo 7 mozna zwiekszyc skok do prawie 8 cali.

Ja bym wybrał ta rame ktora jest w lepszym stanie. Wiadomo, że demo mozna zlozyc taniej (pakiet i piasta). Jest kurewsko sztywne ale sunday to sunday... klasyczna zjazdowa.

XXX demo 7 jest raczej nieciezkie. rower w granicach 18kg na zjadowych oponach nie jest trudno zlozyc... w przeciwienstwie do glorki :/
war23
Kontakt:

Gardor jaa ci dam gwiazdki!!! Widziałem jak śmiga w myslenicach :)) haha ja nie wiem ale dla was i dla waszych tras chyba potworek stworek bardOwi uniwersalny by sie przydał a takim jest demo 7 :)) oj gardor jak ja sie do ciebie tam przejade ^^
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

exbikerman pisze:HILL wygrywa puchar świata właśnie na specu demo.
no i co z tego ? rownie dobrze zrobił by to samo na rowerach Intense , Sunn , Yeti , Trek itd. na ich poziomie to na czym jezdza prawie sie nie liczy. Kazdy rower Hill ustawiłby tak jak by chciał , i zrobiliby dla niego takie geo jakie by chcial i i tak by wygrywal ...
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
jurasek666
Kontakt:

war23 Tak co do Myślenic to byłem tam w dniu zawodów bo niemiałem złożonego rowera na Fiath-cie byłem wtedy drugi raz na jakiejś trasce ;-) Więc i tak było dobrze. Pozdro
war23
Kontakt:

jurasek666 weź mi sie nie tłumacz :) przecież gadalismy trochę, jak dla mnie na wasze traski uniwersalny był by spec ale to w sumie też twoja decyzja. Napisz jeszcze za ile oba, w jakim stanie i czy nie chcesz może transitiona blinsida bo takowego mam wtyczkę na niego to napisz na pw :)
exbikerman

Zaborowski1 dlatego napisałem "może to i marketing ale..."

jurasek666 Reasumując bierz demo - będziesz wniebo wzięty :D
poza tym z tego co czytam to bardziej właśnie taki rower ci się przyda !
Fly, fly, fly so high
_miCz_
Kontakt:

Post autor: _miCz_ »

wiadomo tym nowym bo stare demo (do 2006) to ciężki klocek. te nowsze to już bardziej ludzkie rowery
niezgodze sie z tobą że od 2006 są bardziej ludzkie... raczej dla panienek, a najlepszy rocznik demo to 2004
war23
Kontakt:

_miCz_ kpiny!! Odchudzili je, wylajtowali nie tracąc przy tym na wytrzymalosci, można rzec nawet zyskali:)
exbikerman

war23 no właśnie :) + dodali "ładny" wygląd.
Fly, fly, fly so high
_miCz_
Kontakt:

Post autor: _miCz_ »

exbikermanjeśli tobie sie podoba to ok, jak dla mnie to te kształty pasują dziewczynom, tak btw de gustibus non est disputandum

war23czy ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? bo mam wątpliwości... nie zanegowałem w ani jednym słowie że demo po 2006 roku są lżejsze, mniej wytrzymałe itp. pisałem tylko że są bardziej "kobiece"
exbikerman

_miCz_ nie musisz zaznaczać swojego gustu w sprawie tej ramy. O gustach się nie dyskutuje jak słusznie zauważyłeś, a twórcy postu raczej chodzi o stricte techniczne przesłanki, a wizual to już jest sprawa każdego z osobna.
Fly, fly, fly so high
ODPOWIEDZ