Kenda Karma vs Maxxis Cross Mark vs Maxxis Larsen
Kenda Karma vs Maxxis Cross Mark vs Maxxis Larsen
Chcialem sobie w koncu kupic jakis komplecik opon do 4x. I wybralem takie komplety:
Maxxis Cross Mark
Maxxis Larsen
Kenda Karma
Maxxis Ranchero
Czy ktos moglby cos powiedziec na temat tych opon.?
Nie chce Kevlara bo jest drozszy, a 200g na komplecie opon mnie nie zbawi a kase moge przeznaczyc na cos innego. Sadze ze chce sie zamknac gora 150zł ;]
Maxxis Cross Mark
Maxxis Larsen
Kenda Karma
Maxxis Ranchero
Czy ktos moglby cos powiedziec na temat tych opon.?
Nie chce Kevlara bo jest drozszy, a 200g na komplecie opon mnie nie zbawi a kase moge przeznaczyc na cos innego. Sadze ze chce sie zamknac gora 150zł ;]
Chcesz zbić paredziesiąt gram na pedalach a 200g na opony żałujesz? (a odczujesz to duużo bardziej niż na pedałach, zwłaszcza w 4x gdzie liczy się jak najszybszy start z bramki)Pablo666 pisze:Nie chce Kevlara bo jest drozszy, a 200g na komplecie opon mnie nie zbawi
A Kenda SBE ?

Masz jakieś konkretne trasy?
Używam SBE 2.1 - na suchą ziemie jest OK, lecz na sypkim / mokrym podłożu się ślizga. ACZKOLWIEK, ślizg na glinie pokrytej piaseczkiem jest dość kontrolowany (na niektórych oponach nie ma szans na ponowne złapanie przyczepności) co mi się podoba

kacperg2 - no gdzieeee... takie cięzkie to możesz w ciągniku zamontować (odnośnie tych drugich). I opory toczenia dość duże (a wbrew pozorom robi to różnicę na płaskich trasach)
http://brooce.pinkbike.com
brooceMasz racje chcialem zbic na pedalach, bo majac mozliwosc kupienia pedalow 280 w cenie 550g to jest jednak troche kuszace. Co do opon, na poczatku myslalem o CrossMark Kevlar, ale one kosztuja 80zł za szt. A drut kosztuje 45zł wiec mozna powiedziec ze w cenie jednego Kevlara mam 2xDrut. A roznica +/-200g. I jednak sadze ze pewniej sie bd czul na drucie bo jezdze troche po lesie, bo jakis kamieniach, czasem jakies szklo tez sie zdarzy i wole miec te 100g ciezej ale miec wieksza pewnosc ze mi opona wytrzyma ;]
Jakos SBE nie przekonuje mnie i chcialem wybrac cos z tego. Ale jezeli jakies dobre opinie by byly zbierane w 4x to czemu by nie ;]
kacperg2 Lopes* za drogi. a Minion za ciezki ;]
Jakos SBE nie przekonuje mnie i chcialem wybrac cos z tego. Ale jezeli jakies dobre opinie by byly zbierane w 4x to czemu by nie ;]
kacperg2 Lopes* za drogi. a Minion za ciezki ;]
Tak jak mowilem, chce kupic komplet. Po prostu tak chce i juz, wiec chce sobie ladny secik skompletowac. ;]
Czekam na jakies propsy jeszcze ;]
Zmienielem nazwe tematu poniewaz zdecydowalem juz ze chce albo Kende albo Maxxis. Tylko jest rozwazam ktore z nich wybrac.
Z checia przeczytam wypowiedzi od was o tych dwoch oponkach ;]
Pozdro
Czekam na jakies propsy jeszcze ;]
Zmienielem nazwe tematu poniewaz zdecydowalem juz ze chce albo Kende albo Maxxis. Tylko jest rozwazam ktore z nich wybrac.
Z checia przeczytam wypowiedzi od was o tych dwoch oponkach ;]
Pozdro
Od siebie polecam larseny miałem 2 sezony i miodzio było tylko sie strasznie w lesie ślizgają . Obecnie posiadam lopesy(2ply i nie jestem z nich zadowolony z mieszanką 60a p o jakimś miesiącu użytkowania nie miaŁem 50% bieżnika. Tak więc ja jestem w 100% za larsenami. Na twoim miejscu przejrzał bym jeszcze oferte intensa ludzie chwalą sobie te oponki ale też troche dorzucić byś musiał i miękka mieszanka jest
.
Ps: za swoje bling blingi dałem 159pln za 2 sztuki

Ps: za swoje bling blingi dałem 159pln za 2 sztuki

-
- Kontakt:
Jeżdżę na Crossmarkach od roku.
Na przodzie mam oponkę w wersji eXCeption 60a, na tyle zwykły kevlar 70a.
Opony dobrze trzymają na suchym. Totalnie nie nadają się nawet na najmniejsze błoto.
Tu można obejrzeć fotki tych opon po krótkim wypadzie do lasu:
http://www.forumrowerowe.org/topic/5117 ... _p__655504
Tył totalnie zakleił się błotem i jeździło się jak na slicku.
Co do wyboru 60Avs70a - naprawdę różnica jest duża, zwłaszcza na mokrym. 70 to naprawdę twarda mieszanka i nie jestem z niej zadowolony.
Na przodzie mam oponkę w wersji eXCeption 60a, na tyle zwykły kevlar 70a.
Opony dobrze trzymają na suchym. Totalnie nie nadają się nawet na najmniejsze błoto.
Tu można obejrzeć fotki tych opon po krótkim wypadzie do lasu:
http://www.forumrowerowe.org/topic/5117 ... _p__655504
Tył totalnie zakleił się błotem i jeździło się jak na slicku.
Co do wyboru 60Avs70a - naprawdę różnica jest duża, zwłaszcza na mokrym. 70 to naprawdę twarda mieszanka i nie jestem z niej zadowolony.
Maxxis nie robi opon z różnymi strefami twardości, jak np Schwalbe (modele EVO) i Kenda.
Przyczepność jest lepsza przy niższym ciśnieniu, ale to nie jest tak, że im niższe niśnienie, tym lepszy grip. Crossmarki dobrze jadą przy 2 barach a poniżej zaczynają pływać.
Aha, moje Crossy 2,1 mają rozmiar zgodny z podanym przez producenta,
Przyczepność jest lepsza przy niższym ciśnieniu, ale to nie jest tak, że im niższe niśnienie, tym lepszy grip. Crossmarki dobrze jadą przy 2 barach a poniżej zaczynają pływać.
Aha, moje Crossy 2,1 mają rozmiar zgodny z podanym przez producenta,