Koła do DH do 2500 zł, dt 440+ztr flow/ nuke proof/ hample

Fujibiker
Kontakt:

Post autor: Fujibiker »

war23 pisze:Fujibiker napisał:
Koła: Mavic 721, piasty hope, szprychy DT

Kpisz?? Przecież to na pewno nie są kola dla takiej kwoty!! Hope pro 2 sypie się jak porąbany, szczególnie przód
To wg. Ciebie jaka cena za te koła? Kilku znajomych używa hope na przodzie i katują równo i nie narzekają na to żeby im się sypało dlatego też sam prawdopodobnie je zakupie (poszperam coś na temat ich rzekomego sypania się)
war23 pisze: Kolejny hardkor co myśli ze jak słyszy DH to od razu hamulce kloce, za mocne ii jej! Stary, saint za mocny na taka wagę, tak samo code, oba te hamulce ciężkie strasznie, na pewno odpadają, nie wypowiem sie nic do k24 bo w tym przedziale cenowym to śmieszne ze je dałeś ;O
Za mocne? Używam Code 5 ważąc ~64kg i nie sądzę aby były za mocne :) Wydaje mi się, że to bardziej kwestia powiedziałbym gustu bo mocny to pojęcie względne :) Waga, fakt do najlżejszych nie należą ale czasami lepiej mieć tych np. 200 gram więcej (takie moje zdanie, że odchudzać jak najbardziej ale znowu nie jakoś do ostatniego możliwego grama) :)
Co do K24, zgadza się, ze pisząc posta nie byłem do końca pewny co do ceny temu je zaproponowałem. Przyznam też rację o elixirach czy ultimate + goodridge :)
http://www.team.hadronsport.com/
goreobsessed
Kontakt:

Post autor: goreobsessed »

Wiecie może gdzie dostane Sapimy cx-ray u nas, bo widzę na stronie velo że mają tylko długości szosowe... A jak nie u nas to gdzie ?
S:Rama Norco 125 rozmiar S 2009 nowa
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=17827375
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

co do kół to ja bym zlozyl na CRC zestaw CK ISO 12x150 + CK ISO QR20 + 2x EX721 + 2x DT Champion. razem wyjdzie prawie rowne 2.5k. A jakosci piast CK raczej nikt nie bedzie chyba kwestionowal.

Dopiero teraz zauwazylem ze cena piasty na tyl 293funty jest tylko dla koloru rozowego. dla innego koloru musisz doplacic prawie 60 funtow:(
czyli wyjdzie jakies 2750zl niestety. ale mozna przednia piaste tansza zastosowac i wtedy jakos sie zmiescisz w tych 2.5k a w piastke CK na tył chyba warto zainwestowac.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

XXX jak dla mnie drogo i bez szału, za to będzie mozna sie polansowac z fajnym kolorem piasty :D. o wadze juz nie wspomne bo wyjdzie ponad 2300 gr, jak na koła za ponad 2500 zl to strasznie cięzko ;//
Rafcik
Kontakt:

Post autor: Rafcik »

Hmm...
z tego co czytam o czym piszecie na tym DH zomie o tych kołach i piastach to na dzeń dzisiejszy ja bym polecił piasty do grawitacji z Shimano Saint 2010.
z tego co słyszałem, kolega ich używa poleca je ;) wiec rozkmińcie tą proppozycje ;)
i nie piszcie ze sie nie znam i ze mnie tu zbuzgacie, bo po to forum jest zeby sie czegos dowiedzec ;)
http://rafcik.pinkbike.com/
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

GgG - zgadzam się w pełni!!

Niezależnie od wagi ridera, hamulca nigdy za wiele.. Pomimo, że aktualnie składam dość lekki rower (liczę na 15.5 - 16 kg), nie dlatego że jestem maniakiem wagi, ale przy takiej ramie bez wielkich nakładów można uzyskać taką wagę.. Nadal w nowym setupie będę używał Saintów M810.. Każdy kto się przejedzie na nich, zakochuje się.. Idealna siła i do tego świetna modulacja.. Warto poświęcić to 150gr które łatwo można urwać np na oponach..

Co do kół.. Przy takim budżecie celowałbym w Deemaxy - 2160gr.. Ja śmigałem zeszły sezon na dt440 i 823 z tyłu.. 823 jak wspominają przedmówcy to istny "pancernik", ale że ja nie "dobijam" to w tym roku kółka na dt440, 721, szprychy DT areo i alu nyple.. Zważę to podam wagę tutaj..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
0gór
Kontakt:

Post autor: 0gór »

piasty CK + obrecze 721 / 729 :) bedzie lekko i mocno ;) ewentualnie deemaxy ale nie wiem jak to z nimi jest :)
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

XXX pisze:co do kół to ja bym złożył na CRC zestaw CK ISO 12x150 + CK ISO QR20 + 2x EX721 + 2x DT Champion. razem wyjdzie prawie równe 2.5k. A jakości piast CK raczej nikt nie będzie chyba kwestionował.

drogo ale mega!
Fujibiker pisze:To wg. Ciebie jaka cena za te koła? Kilku znajomych używa hope na przodzie i katują równo i nie narzekają na to żeby im się sypało dlatego też sam prawdopodobnie je zakupie (poszperam coś na temat ich rzekomego sypania się)
Sypia sie sypia, powtórzę się, sprzedałem 3 komplety, na razie na gwarę poszło 2 :)
Fujibiker pisze:Co do K24, zgadza się, ze pisząc posta nie byłem do końca pewny co do ceny temu je zaproponowałem. Przyznam też rację o elixirach czy ultimate + goodridge Smile
A widzisz :D:D:D
ArthurGreen pisze:Niezależnie od wagi ridera, hamulca nigdy za wiele.. Pomimo, że aktualnie składam dość lekki rower (liczę na 15.5 - 16 kg), nie dlatego że jestem maniakiem wagi, ale przy takiej ramie bez wielkich nakładów można uzyskać taką wagę.. Nadal w nowym setupie będę używał Saintów M810.. Każdy kto się przejedzie na nich, zakochuje się.. Idealna siła i do tego świetna modulacja.. Warto poświęcić to 150gr które łatwo można urwać np na oponach..
Tylko myśląc takimi kategoriami nie byl by tworzone hamulce z mocą coda i lekkością ultimata( no dobra przesadziłem) którym jest elixir CR :)
ArthurGreen pisze:w tym roku kółka na dt440, 721, szprychy DT areo i alu nyple
Jaa! :) marzenia kola!
Karpiel i Duncon to moje zycie
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

war23 jeździłem na elixirze i nie powiedziałbym, żeby miały siłę jak code, bardziej jak dobrze działające juicy 5, czyli tak średniawo.
EDDIE
Kontakt:

Post autor: EDDIE »

war23 Tzn. jak się sypią? Rozsypują się jak mąka? Jedyną rzecz do zepsucia w takiej piaście to źle kręcące się łożyska które można wymienić :lol:
Swoje używam 3sezony, inni też i jest dobrze. Kiedyś każdy podniecał się gdy mówiło się o piaście Hope, a teraz widze moda nastała na mówienie że się sypią, ciekawe :wink:
http://www.pinkbike.com/photo/4852398/
goreobsessed
Kontakt:

Post autor: goreobsessed »

Wiecie może gdzie w Polsce mogę kupić takie części i złożyć koła:
Obręcze 2x Mavic EX823
Piasty Hope PRO 2 (20mm & 135x10mm)
Szprychy Sapim CX-RAY (do tego nyple 16, takie podobno są potrzebne do 823)
Kółko do Demo 2010, wahacz jest tam asymetryczny ? Bo wiem że w big-hit'cie na pewno jest przesunięte koło względem osi, czy w demo też?
Chodzi mi o jeden sklep w którym mógł bym kopić taki komplet oraz złożyć go, a największy problem wydaje mi się że nie dostane szprych które chce. A DT Aerolite po 25 zł za sztukę nie wchodzą w grę...
S:Rama Norco 125 rozmiar S 2009 nowa
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=17827375
baks41
Kontakt:

Post autor: baks41 »

wiem gdzie można kupic te rzeczy poza sprzychami spima ten sklep gdzie prawdopodobnie mają te rzeczy robi tylko na dt
z drugiej strony poco ci areolite do zjazdu? ja wiem ze koła do zjazdu dt swissa są na areo ale moim zdaniem dla tych paru g nie warto wydawać takiej sumy pieniedzy natomiast ja próbuje sie troche scigac w tym zjeździe i plote koła na dt revolution natomiast jak wiadomo im lżejszy budulec jesli chodzi o obrecz czy szprychy bo jak powiem ze piasta to nagle wyskoczą z pod ziemi specjalisci i powiedzą ze niemam racji to jest jakby nie patrzec mniej wytrzymały a nie odczujesz różnicy miedzy areolitem a revolutionem natomiast uważam ze jak chcesz miec w miare lekkie koła to powinienes je zrobic na dt competition raz ze zwykłą szpryche dostaniesz w wiekszosci sklepów rowerowych a na areolite to trzeba przeważnie poczekac bo dystrybucje czesto ich nie mają dwa ze zaden kamien czy co tam sie nawinie miedzy te szprychy nie potnie jej odrazu
takze przemyśl to chłopaki jeszcze wiążą krzyze na patencie dt swissa wiec jak chcesz miec bardzo sztywne koło na boki to ten patet ci to zapewni
Pzdr
kona1994
Kontakt:

Post autor: kona1994 »

to ktore hamulce bardziej polecacie ? elixir cr czy juicy ultimate ? a co do kol to mysle jednak o tych nuke proof bo taniej, tyle ze wie ktos moze czy ta obrecz wytrzyma ? czy raczej nie kupowac zestawu nuke proof i zlozyc kolka na dt swiss440 i ztr flow/mavic 729
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

Obręcz nuke proof to podobno to samo co mtx, jest o tym w temacie o nowej dystrybucji NP na pl.

Wracając do hamulców.. a może code 7 ?

Są to hamulce OEMowe dodawane chyba do jakiegoś demo.
Generalnie klamka ultimate a zacisk code, nie mam pojęcia skąd je wytrzasnąć, ale wiem, ze coś takiego jest ;P, warto poszukać !

hamulce takie ma Diabeł ;]

pzdr
Aram
Kontakt:

Post autor: Aram »

Najlepiej działa klamka ultimate z zaciskiem elixira, jest to najlepsze rozwiązania z avida.
www.mtb.interia.pl
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Code 7 to klamka juicy 7 i zacisk normalnego code. Kolega ma to w sx-trailu i naprawdę super hamulce, ale raczej nie do dostania. Chyba, że samemu sobie ktoś złoży.
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

tak jak mówi Aram albo poprostu ultimaty i przewody goodridga jezeli komus sie nie chce robic hybrydy...
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

AramZaborowski1 Oboje macie racje ale przy jego wadze straczy ,, zabora-pomysl,, :)
Karpiel i Duncon to moje zycie
ODPOWIEDZ