Jak zaplatać koła.
-
- Kontakt:
miecio000027Chodzilo mi o strone internetowa gdzie widzialem to 
Czy z DT dostane kazda dlugosc szprych.? Bo szukam 277/278 i 280 i mam problem, bo tylko w jednym sklepie internetowym je moge dostac. Nawet na rowerowy.com nie ma. Czy te 280mm to jest jakas nietypowa dlugosc czy co ;]
Chcialem sobie zaplesc koło na 4x, bo tak sie nauczylem.
Pewnie jakbym chcial na 3x to bym pewnie dostal krotsze ale niestety nie potrafie na 3 ;D

Czy z DT dostane kazda dlugosc szprych.? Bo szukam 277/278 i 280 i mam problem, bo tylko w jednym sklepie internetowym je moge dostac. Nawet na rowerowy.com nie ma. Czy te 280mm to jest jakas nietypowa dlugosc czy co ;]
Chcialem sobie zaplesc koło na 4x, bo tak sie nauczylem.
Pewnie jakbym chcial na 3x to bym pewnie dostal krotsze ale niestety nie potrafie na 3 ;D
Ostatnio przeplotłem koło (z użyciem w miarę dobrego klucza) i powiem Wam jedno:
nie warto wydawać kasy na uniwersalne klucze do nypli za 10zł - miałem taki trzyrozmiarowy, trójkątny. Porządnym kluczem naciąga się szprychy duuuużo lepiej, przyjemniej, nic się nie zaokrągla, zupełnie bez porównania
nie warto wydawać kasy na uniwersalne klucze do nypli za 10zł - miałem taki trzyrozmiarowy, trójkątny. Porządnym kluczem naciąga się szprychy duuuużo lepiej, przyjemniej, nic się nie zaokrągla, zupełnie bez porównania

http://brooce.pinkbike.com
Vin_OSW Brawo; ] To przy okazji moglbys odpowiedz, jezeli znasz odpowiedz 
Sadze ze jest..No w koncu liczba otworow jest parzysta wiec dlaczego by nie. Jak da sie na 36 to i na 32 tez sie powinno dac.
A jezeli nie da rady na 4xm to musze kupic krotsze szprychy za czym idzie ze je raczej dostane..ale niestety nie umiem plesc na 3x ;\

Sadze ze jest..No w koncu liczba otworow jest parzysta wiec dlaczego by nie. Jak da sie na 36 to i na 32 tez sie powinno dac.
A jezeli nie da rady na 4xm to musze kupic krotsze szprychy za czym idzie ze je raczej dostane..ale niestety nie umiem plesc na 3x ;\
No tak, bo ja to pisałem konkretnie jemu... a w sumie to bardzo jesteś spostrzegawczy, ja bym się nie kapnął o co mu chodzi.Vin_OSW pisze:brooce[...] jemu o to chodzi czy jest w ogóle możliwy zaplot na 4 krzyże przy 32 otworach...
Pablo

(co do zaplotu to przeczytałem kiedyś że 4x jest tylko na 36h, ale jak wiadomo - Polak potrafi)
W robieniu dobrego koła najtrudniejsze jest odpowiednie naciągnięcie szprych - a to, wydaje mi się, jest taką samą umiejętnością w obydwu typach zaplotu. Samo zaplatanie na 3 krzyże jest dość proste, wystarczy tylko znaleźć odpowiedni poradnikPablo666 pisze:ale niestety nie umiem plesc na 3x ;\

Ja się uczyłem z pomocą artykułu w "magazynie rowerowym" (który tylko pokazywał JAK zaplatać, na co zwracać uwagę żeby ten zaplot był naprawdę dobry - już nie), ale myślę że w sieci też jest tego pełno.
http://brooce.pinkbike.com