Rowerek do 4x
Rowerek do 4x
Witam all! Chcem rowerek do 4x i myśle aby wsadzić do niego Amor ROck shox recon i koła mavic crossride disc....Jeszcze nie wiem co innnego wsadzić narazie nad tym myślałem ... na koła i amora proponuje ok 1500 zł....
co do kół to widziałem macałem i dla początkującego zawodnika to raczej bym nie polecił . Nie lepiej wziąć mavic crosmax w tym przypadku jest jakieś 70 gram więcej ale mają troche lepsze technologie i wzmocnień więcej. Co do amorka to jak najbardziej ok chociaż reba i revelation też kuszą . Jeszcze pomyśl nad topowym w zeszłym roku zestawem
mavic 721 + piasty hopa + szprychy DT swissa
A jakbyś chciał coś na zwykłą ośke to może:
mavic 721 _ piasty dt swissa + szprychy dt swissa
Możliwości jest wiele i można sie pobawić. A co do ramy to bardzo dobrze sprawuje sie dartmoor crepper (możliwe że w 3 rowerze będe miał) i napęd shimano 105 lub slx zależy od budżetu .
Możliwości jest wiele i można sie pobawić. A co do ramy to bardzo dobrze sprawuje sie dartmoor crepper (możliwe że w 3 rowerze będe miał) i napęd shimano 105 lub slx zależy od budżetu .
Jak na te pieniądze. Ja jednak nie wiem czy "gdy mi pęknie" kupię go drugi raz - bardzo mało sztywny tylny trójkąt i bardzo słaba jakość wykonania (np: spoina od mocowania chainstay'a do mufy nachodziła na mocowanie ISCG (które też proste nie jest)...). Ale kolega o ramie (na razie chyba) nie pisałJoniu 03 pisze:. A co do ramy to bardzo dobrze sprawuje sie dartmoor crepper

Wszystko zależy od umiejętnościaddyi pisze:własnie ma ktoś crossride"y da się z krawężnika skoczyć na tym ?

Choć patrząc na ich wagę, ilość szprych, cenę (jak na tę wagę)...
http://brooce.pinkbike.com
OskaxD pisze:na koła i amora proponuje ok 1500 zł....
Joniu 03 gratulujeee Twojego posta... pomyśl, za nim coś znowu napiszesz.Joniu 03 pisze:Co do amorka to jak najbardziej ok chociaż reba i revelation też kuszą . Jeszcze pomyśl nad topowym w zeszłym roku zestawem
RS Recon spokojnie da radę, dobra praca, powietrze, lekki (jeśli ważysz do 70kg to śmiało bierz).. generalnie uboższa wersja genialnej Reby (droższej sporo..).
Na Twoim miejscu pomyślał bym jeszcze o Pike-u - sztywna oś, idealna używka w granicach 600-800zł, około 600g niestety cięższy od Recon-a (sprężyna).
Mavica crossride nie polecam, kiepskie koła o niskiej wytrzymałości, w tej cenie złożysz coś dużo lepszego i wytrzymalszego (szczególnie jak nie masz super techniki to szybko je pogniesz)
Joniu 03 pisze:co do kół to widziałem macałem i dla początkującego zawodnika to raczej bym nie polecił . Nie lepiej wziąć mavic crosmax w tym przypadku jest jakieś 70 gram więcej ale mają troche lepsze technologie i wzmocnień więcej

Crossmaxy 70g. więcej? Chłopie, miałem kiedyś crossride'y, teraz mam Crossmaxy XL oraz Crossmaxy SL. Różnica wagowa między Crossmaxami, a Crossride'ami na komplecie wynosi nawet pół kilo na korzyść maxx'ów...
Nie polecam Crossride'ów. Mają jedną zalete: wygląd, bo wyglądają jak porządne koła. Szprychy stalowe (!!), obręcze nie pod UST, waga niemalże 2kg bez zacisków. Dużo? Za dużo. Nie polecam, na pewno nie za taka kase jak są dostępne.
521 dobry zakup. Stare, ale jare. Na tył poszukaj czegoś hmm... Nie patrz tylko na wagę. Jak wpakujesz obręcz 400g na tył to nie mając dobrej techniki łatwo ją połamiesz. Nie ma co też szaleć w Double Wide'a (1040g);) Ja mogę od siebie polecić obręcze Atomlab, trochę ciężkie, ale niezniszczalne. Tak to Mavic.OskaxD pisze:Kupiłem dziś koło od kumpla mavic 521 z hope pro 2 i dt swiss SPoko koło uużywane i kupuje pike bo mam koło po qr 20 i musze poszukać niestety tylnego koła...Poradzi ktoś jakieś ???
Pozdrawiam.
gg: 4709451
Zależy jakie to 521. Jeśli D521 aka Ex721 o faktycznie parę lat ma ale jak w dobrym stanie obręcz no to bdb zakup. A natomiast EN 521 to dość świeże dziecko Mavica. Ale tak czy siak pomyślał bym, żeby tą obręcz dać na tył bo obie wytrzymałe a nie wiele ważą a na przód można coś lżejszego np. XM317. Sam mam w dwóch rowerach, w streetówce na przodzie i do nowości prosty jak strzała.re5pect pisze:521 dobry zakup. Stare, ale jare.
Tyle lat przyzwoitych kół nie składałem, że już myślałem, że D521 i D321 przepadły
Dobrze widzę, że EX729 to jest właśnie D321?
EDIT:
Widzieliście może na stronie jakiegoś sklepu albo gdzieś porządne wymiary profili obręczy mavica? (takie jak prawie każdy producent podaje na swojej stronie)

EDIT:
Widzieliście może na stronie jakiegoś sklepu albo gdzieś porządne wymiary profili obręczy mavica? (takie jak prawie każdy producent podaje na swojej stronie)
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]