Głośna piasta tylna do 300zł?

easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

bamix71 To żem ja :D

XXX pisze:jak chcesz glosno to sobie zipa na rame przypnij i skieruj na szprychy zeby ci terkotalo
kiedyś dawno dawno temu były takie kolorowe koraliki zakładało się na szprychy i było głośno (100% lans) :mrgreen:
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Ja kiedyś miałem manie tykania, to wyciąłem sobie kawałek jak były karty telefoniczne no taki długość 3cm szerokość 1cm przykleiłem do ramy tak żeby zahaczało o pająka tarczy hamulcowej super mega metaliczny dzwięk :D jedyna wada że jak się pedałowało to też tykało :/

A co do piasty, olej to narazie nazbieraj na hope pro 2, nie ma co się napalać na tanie piasty sam się o tym przekonałem jak mi zmieliło bębenek w coasterze.
Matos
Kontakt:

Post autor: Matos »

Niedlugo wejdą w mode ciche piasty i bedziesz wtedy zmienial ? Smile
Nie kieruję się żadną modą. Jest to po prostu moje "widzimisię" i tyle.

Dziękuję za wszystkie porady, te mniej przydatne również.
[url=http://infobot.pl/r/1aIW]PinkBike[/url]
[url=http://infobot.pl/r/1aIR]Allegro[/url]
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Tioga suzue dh, najgłośniejsza piasta jaką w życiu widziałem. Do tego sztywna oś, bębenek na sprzęgle, karbonowy korpus.... Tylko nówek już raczej nie ma, a w Polsce jest pewnie mniej niż 5 sztuk takich piast :/ Jeszcze troche odbiegnę od tematu, mam shimano m525 które jest tak samo głośne jak piasta z przodu, dla mnie to jest super :) Albo ta Tioga, jest chyba nawet głośniejsza od tych patentów z zipem.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

B.Z. pisze:Reborn Raptor:

http://allegro.pl/item875326384_reborn_ ... iasta.html

i Novatec

http://www.bazarek.pl/produkt/0/591615/ ... ynowe.html

Czyli jednak różnica jest. A to, że jedna terkocze mocniej to raczej dowód, że z powtarzalnością nie jest do konca halo...
Obrazek
Obrazek
Różnice naprawdę minimalne :)
A co do terkotania przy piastach z taką samą ilością zapadek i punków zaczepienia to dużo zależy od sprężynki, stanu zapadek ilości i jakości smaru
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

ja polecam odkladac kase sledzic allegro i uzbroic sie w cierpliwosc. nieraz sa do sprzedania prawie nowe piasty albo kola na piastach renomowanych firm.
Albo trafiaja sie okazyjnie nowki.
Ja wylicytowalem uwazam ze fartem noweczke sztuke zapakowana Sunn Ringle Abbah Lawil 12x150 za 320zl. piasta przejechala u mnie sezon i nie ma zadnego znaku zuzycia a cyka dosc konkretnie choc nie jest najglosniejsza na swiecie.
Takze odkladac i szukac szukac i jeszcze raz szukac bo mozna fajny sprzet nieraz wyrwac.

Co do smaru i sprezynki w piastach typu novatec to sprezynki sa rozne bo rozbieralem 3piasty novateca i byly 3 inne sprezynki;d;d i kazda piasta inaczej terkotala. Ja w swoim Coasterze DH 12x150 ktorego mialem przez kilka dni zastepczo zanim zaplotlem kolo na Ringle to wlozylem sprezynke z kółeczka od kluczy :D odpowiedni przyszlifowalem zeby splaszczyc boki zeby zmiescila sie w rowerk i do tego zamiast smaru stałego dalem olej do przekladni/zebatek ktory znalazlem w garazu. Efekt byl taki ze te NS przebijal terkotanie Hope Bulp i mojego obecnego Ringla :D ale to takie patenty domowe ktore mozna zastosowac w taniej piescie.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
bike86
Kontakt:

Post autor: bike86 »

tak jak mowi XXX poczekaj i sledz allegro, niedawno zdaje sie poleciał Nuke Proof Generator za 350 zl, jezeli nie jest jakos super głosna to na pewno b. dobra w takiej cenie..no i 135x10 mm;]
XxSPARDAxX
Kontakt:

Post autor: XxSPARDAxX »

Kup najlżejsza i najmocniejsza piastę w tej cenie ale przy okazji żeby miała powyżej 2 maszyn a czy jest głośna czy cicha się nie przejmuj rozbierz bębenek wyciągnij smar jeśli będzie, naoliw (oliwa nie smarem) potem napnij sprężynę która tam jest nie wiem jak to wygląda ale potem masz wiele głośniejsza i mniejsze prawdopodobieństwo przeskakiwania zapadek chodziarz jest zerowe i tak :)
Mam nadzieje ze pisze na temat :)
Gdzie kończy się szkolna fizyka zaczyna się FreeRide !
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

najlepiej szukać całego koła ja za 550 wychaczyłem koło na hope pro 2 piasta mavic ex729 obręcz i dt czempion szprychy, czyli super koło za grosze :D a najlepsza metoda to śledzić co sie dzieje na allegro
No ride... No Life...
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

a co myslicie o tym? http://rowerowy.com/czesci/piasty/AC8077B to zayebiscie cyka tylko przeraza mnie ta masakrycznie niska waga, nie wiem czy to da rade w FR
ODPOWIEDZ