Odzyskiwanie danych z kosza
Odzyskiwanie danych z kosza
Cześć! Mam problem. Usunąłem w środę pewne dane (archiwum i folder), jednak okazało się, że są mi potrzebne. Wiem, że są możliwości odzyskania danych, i że im później tym gorzej, jednak tu moja wiedza się kończy, i chciałbym zapytać, czy w ogóle jest jeszcze jakaś szansa, a jeśli tak to w jaki sposób mógłbym taką operację przeprowadzić. Z góry dzięki.
SKRADZIONY!!! http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=55611 Dalej bez sprzętu 

-
- Kontakt:
Gdybym nie szukał i wyniki które znalazłem byłyby dla mnie wystarczające, nie napisałbym, uwierz mi. Jestem na tym forum od dosyć dużego czasu a z google też potrafię korzystać.
pozdrawiam i czekam na bardziej pomocne wypowiedzi
pozdrawiam i czekam na bardziej pomocne wypowiedzi
SKRADZIONY!!! http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=55611 Dalej bez sprzętu 

Odzyskać się danych nie da tak łatwo. Pierwszy problem jest taki, że chcesz odzyskiwać elementy z dysku twardego. Drugi problem jest taki, że adres, na którym był ten element, mógł być wykorzystywany już wiele razy od tego czasu. Więc, jeśli mam być szczery, są nikłe szanse, że odzyskasz dane. Są co prawda programy, które się tym zajmują ale raczej mało pomogą (czasami takie programy pomagają na pendrive, o ile nie zostało coś zapisanego na ten sam adres, ale nie licz na to). Nazwy programu nie pamiętam - doktor jakiś tam, albo lekarz (coś takiego).
S: NOWE Tarcze Avid G3 160mm przód i tył
piotrex przeczytaj swoją wypowiedz a potem jeszcze wypowiedź nad twoją i pomyśl 3 razy czy ona ma sens ;]
przede wszystkim ściągnij nic mu nie mówi - ściągnie na ten sam dysk z którego chce coś odzyskać(mówie o fizycznym nie o partycji bo to bez znaczenia) i istnieje duża szansa że to co ściągnął zostanie zapisane właśnie na sektorach, z którcyh on chce coś odzyskać
gdy sektory zostaną nadpisane = może zapomnieć o danych
wg. mnie jedyna sensowna opcja jak nie ma drugiego twardziela w kompie
to wyjąć HDD i iść z nim do kumpla u którego zainstaluje pierw jakiś
program do odzyskiwania danych a potem podpiąć twardziela i wtedy odzyskiwać
przede wszystkim ściągnij nic mu nie mówi - ściągnie na ten sam dysk z którego chce coś odzyskać(mówie o fizycznym nie o partycji bo to bez znaczenia) i istnieje duża szansa że to co ściągnął zostanie zapisane właśnie na sektorach, z którcyh on chce coś odzyskać
gdy sektory zostaną nadpisane = może zapomnieć o danych
wg. mnie jedyna sensowna opcja jak nie ma drugiego twardziela w kompie
to wyjąć HDD i iść z nim do kumpla u którego zainstaluje pierw jakiś
program do odzyskiwania danych a potem podpiąć twardziela i wtedy odzyskiwać
Troszkę przesadziłeś z partycjami. Każda partycja ma poczatkowy sektor i końcowy ( oraz wszystkie pomiędzy), sektory nie są przydzielane dynamicznie, tylko raz, podczas tworzenia partycji.
Dane zapisywane na pierwszej partycji nie ndpiszą sektorow z drugiej.
Z samej nazwy (dysk logiczny) wynika to co napisałem, w innym wypadku byłyby to dyski nie logiczne
Co do odzyskiwania, ściągnij sobie hirens boot cd, nagraj na płytkę i odpal z niej maszynę. Znajdziesz tam kilka programów do odzyskiwania danych, ktorymś z nich kiedyś udało mi się ozyskać dane nawet po formacie, ale nie pamietam którym.
Dysk nie jest uszkodzony fizycznie, więc testowanie po kolei każdego programu nie powinno znacząco zmniejszyć szans na sukces - chyba że autor danego softu twierdzi inaczej.
Dane zapisywane na pierwszej partycji nie ndpiszą sektorow z drugiej.
Z samej nazwy (dysk logiczny) wynika to co napisałem, w innym wypadku byłyby to dyski nie logiczne

Co do odzyskiwania, ściągnij sobie hirens boot cd, nagraj na płytkę i odpal z niej maszynę. Znajdziesz tam kilka programów do odzyskiwania danych, ktorymś z nich kiedyś udało mi się ozyskać dane nawet po formacie, ale nie pamietam którym.
Dysk nie jest uszkodzony fizycznie, więc testowanie po kolei każdego programu nie powinno znacząco zmniejszyć szans na sukces - chyba że autor danego softu twierdzi inaczej.