Dobór napędu
Dobór napędu
Po dość intensywnej jeździe w śniegu straciłem wolnobieg. Pedały kręcą się razem z kołem. Przy obracaniu do tyłu łańcuch spada i wyrywa przerzutkę a kaseta ani drgnie.
Zna ktoś przyczynę i solution?
Zna ktoś przyczynę i solution?
mogłeś napisać jaka piasta...
prawdopodobnie coś ze sprężynką, zapadki tak nagle nie przestają działać (najpierw przeskakują, strzelają itp.)
prawdopodobnie coś ze sprężynką, zapadki tak nagle nie przestają działać (najpierw przeskakują, strzelają itp.)
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
Z wyglądu kaseta wygląda jak wolnobieg.. szczerb_ dobrze mówi.
Jeżeli masz rzeczywiście wolnobieg to naszło Ci syfu między zapadki w wolnobiegu i go zablokowało. Recepra -> wymienić wolnobieg chyba że masz dużo cierpliwości i mało kasy to masz troche zabawy..
Jeżeli masz kasete, to ściągnij ją. Odkręć bębenek i przeczyść zapadki, coś się pod nie dostało, bo nie mogą się schować.
Jeżeli masz rzeczywiście wolnobieg to naszło Ci syfu między zapadki w wolnobiegu i go zablokowało. Recepra -> wymienić wolnobieg chyba że masz dużo cierpliwości i mało kasy to masz troche zabawy..
Jeżeli masz kasete, to ściągnij ją. Odkręć bębenek i przeczyść zapadki, coś się pod nie dostało, bo nie mogą się schować.
No to masz kasetę a nie wolnobieg i jest ona nakładana a nie nakręcana i sama kaseta nie ma jak strzelać. Wina leży po stronie piasty, konkretniej w bębenku i są to zapadki. Znam ten przypadek z autopsji bo po roku też mi siadła ta piasta i raczej nie ma się z nią dużo co bawić.
Więc chyba czas na zmianę.
Więc chyba czas na zmianę.
Jako, że piastę dostanę nową na gwarancji ( taką samą - trudno, ważne że przez sezon będzie ok ) a rozjechany mam cały napęd to proszę o pomoc i opinię czy to wszystko razem będzie działać:
przerzutka p: deore / t: lx + kółeczka 12t
korby: deore m532 ( pusta oś )
manetki: deore 2010
kaseta: ultegra 12-27
łańcuch: hg 93 xt/ultegra/105
przerzutka p: deore / t: lx + kółeczka 12t
korby: deore m532 ( pusta oś )
manetki: deore 2010
kaseta: ultegra 12-27
łańcuch: hg 93 xt/ultegra/105
Monx Jeśli kaseta będzie pod 9 i łańcuch będzie pod 9 rzędów to wszystko będzie pasować. Co do opinii to na mnie nie licz, zawsze jeździłem na tanim napędzie (łańcuch pc-1 na allegro 15zł, starcza na niecałe pół sezonu intensywnej jazdy - xc, enduro, dh, fr, dirt - wszystko
do tego kaseta szosowa za jakieś 50zł connexa i jakoś to działa.)

Monx No ale ty kasety nie rozwaliłeś a piastę, konkretniej zapadki. Rozwalić kasetę to możesz albo konkretnie uderzając nią o kamień czy murek co jest dość trudne techniczne ze względu na trudny dostęp do niej lub waląc przebieg rzędu 100tys km na suchym łańcuchu. To wtedy ząbki będą przypominać zęby wampira.
Na temat Srama się nie wypowiadam bo nie miałem okazji śmigać ale na szosie Shimano tak. Od Sory po właśnie Ultegrę i mogę śmiało polecić.
Na temat Srama się nie wypowiadam bo nie miałem okazji śmigać ale na szosie Shimano tak. Od Sory po właśnie Ultegrę i mogę śmiało polecić.