[randy-rockstiff] - NS Bitch + Fox 40 RC2
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Problem tyczy się kombinacji Foxów >2009 (mocowanie PM), tarcz Hope Floating i piast typu CK, I9 (z Hope z tego co pamiętam nie było problemów).tsuful_zoo pisze:z tymi tarczami to jest bardzo czesty problem ze ocierają o 36`ki a niektorzy nawet zdejmują troche materiału z foxa byle tarcza weszła. dokładniej to ocieraja ta czesc ( nie wiem ja to sie dokladnie nazywa) łączoca pająk z tarczą ktora podobno jest za szeroka.
Objawia się to tym, iż ta aluminiowa część tarczy obciera o dolną część mocowania PM w amortyzatorze. Nie pamiętam na czyjej winie skończyło - Foxa z źle zrobionym PM czy wytwórców piast.
W każdym razie wyjścia są dwa (jeśli nie chce się zamienić piasty albo tarczy

1) dodać ze 2mm tulejkę do piasty po stronie tarczy co odsunie tarczę od zacisku i PM
2) zeszlifować mocowanie PM w dolnej części z lakieru (co ja akurat zrobiłem).
-
- Kontakt:
@ tsuful_zoo: jest niebieski zacisk hope'a i sztyca thomsona, ale...zacisk jest na imbus i nie zrobiłem jeszcze porządku z ramą, a w zimę dość często zmieniam wysokość siodełka, więc póki co jest jak jest, bo szkoda mi ich "zakatować" ;]
warto dodać, że oryginalny pękł, a nie był wcale mocno przykręcany.
co do połączenia fox+hope i wynikających z tego problemów, kq wszystko wyjaśnił, wielkie dzięki za uświadomienie ;]
warto dodać, że oryginalny pękł, a nie był wcale mocno przykręcany.
co do połączenia fox+hope i wynikających z tego problemów, kq wszystko wyjaśnił, wielkie dzięki za uświadomienie ;]
S: Deemax Ultimate, Fox 40 2011
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
No więc zaczynając od początku.
Kupiłem je dlatego, że dostałem je 50zł taniej na sztuce oraz chciałem koniecznie białe hamulce. Code'y były wtedy sporo droższe, wiec wybór padł na Hayesy.
Pierwsze wrażenie, fajne hamulce. Jeździłem na wielu, ale w końcu we własnym rowerze przesiadłem się z kompletu bb5.
Od razu zauważyłem, co zaczęło mnie mocno irytować, dziwne dźwięki, jakie wydawały tarcze. Miałem 2x203 i dzwoniły strasznie.
Siła jest niezła, chociaż przyznam szczerze, przy dużych "hardkorach" trochę jej brakuje. Generalnie są to bardzo przyjemne hamulce, a po zmianie tarcz na Hope'y także ciche.
Jeżdżę na nich od czerwca 2k9, ani razu nic z nimi nie robiłem, klamki mają minimalne luzy, ale to standard. Ani razu się nie zapowietrzyły, po prostu bezawaryjne i bezobsługowe.
Mhm, co jeszcze, do XC i Enduro oraz FR zdecydowanie mogę je polecić, ze względu na siłę, modulacje oraz naprawdę przyzwoitą wagę. Do DH jednak trochę mało mocy, dlatego też chcę zmienić hamulce na coś z większym "ogniem", może m810.
Myślę, że nieco Ci to rozjaśni temat.
Kupiłem je dlatego, że dostałem je 50zł taniej na sztuce oraz chciałem koniecznie białe hamulce. Code'y były wtedy sporo droższe, wiec wybór padł na Hayesy.
Pierwsze wrażenie, fajne hamulce. Jeździłem na wielu, ale w końcu we własnym rowerze przesiadłem się z kompletu bb5.
Od razu zauważyłem, co zaczęło mnie mocno irytować, dziwne dźwięki, jakie wydawały tarcze. Miałem 2x203 i dzwoniły strasznie.
Siła jest niezła, chociaż przyznam szczerze, przy dużych "hardkorach" trochę jej brakuje. Generalnie są to bardzo przyjemne hamulce, a po zmianie tarcz na Hope'y także ciche.
Jeżdżę na nich od czerwca 2k9, ani razu nic z nimi nie robiłem, klamki mają minimalne luzy, ale to standard. Ani razu się nie zapowietrzyły, po prostu bezawaryjne i bezobsługowe.
Mhm, co jeszcze, do XC i Enduro oraz FR zdecydowanie mogę je polecić, ze względu na siłę, modulacje oraz naprawdę przyzwoitą wagę. Do DH jednak trochę mało mocy, dlatego też chcę zmienić hamulce na coś z większym "ogniem", może m810.
Myślę, że nieco Ci to rozjaśni temat.
Dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź
Na prawdę rozjaśniłeś mi sporo kwestii w tym temacie i zdecydowałem już, że je przetestuje, myślę, że co do moich wymagań powinny być ok do czasu aż zarobie na pierwsze fulla i wtedy pomyśle o czymś innym
Jeszcze raz dzięki. Na taką opinię czekałem już od jakiegoś czas

Jeszcze raz dzięki. Na taką opinię czekałem już od jakiegoś czas

-
- Kontakt:
No to nieźle...
Szkoda, że nie mam kasy żeby złożyć sobie drugiego rowerka na tej ramie, bo znów chce mi sie bitcha^
Szkoda, że nie mam kasy żeby złożyć sobie drugiego rowerka na tej ramie, bo znów chce mi sie bitcha^
http://www.pinkbike.com/photo/6390082/ Wiosenne wygibasy.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: