Dolne pokretło w 888RC2X Pomocy!
Dolne pokretło w 888RC2X Pomocy!
Witam. Od niedawna mam 888Rc2X i dolne pokrętło od kompresji przy regulacji mi sie odkręca, jak dokrecam to działa jak powinno ale jak chce pokrecic w 2 strone to jest lipa.
Wczesniej miałem monstera i tam nie było pokrętła-wystarczył śrubokręt 8)
Domyślam się ze trzeba to pokrętło "jakoś" tam zablokować ale jak to zrobić nie mam pojęcia a nie chce zepsuć gwintu bo koszt naprawy pewnie będzie wielki.
Możecie coś podpowiedzieć?
Wczesniej miałem monstera i tam nie było pokrętła-wystarczył śrubokręt 8)
Domyślam się ze trzeba to pokrętło "jakoś" tam zablokować ale jak to zrobić nie mam pojęcia a nie chce zepsuć gwintu bo koszt naprawy pewnie będzie wielki.
Możecie coś podpowiedzieć?
GgG wyrobiona nie jest napewno, wiem ze nie jest tam ona potrzebna na stałe ale nie moge juz dalej nim pokrecic tak jak bym chciał bo się odkreca.
A śrubka w tym pokrętle u mnie jest jak by na stałe zintegrowana z pokrętłem(może się zapiekła albo coś) bo kręcąc tym malutkim imbusem kręcę całym pokrętłem, tak powinno być?
A śrubka w tym pokrętle u mnie jest jak by na stałe zintegrowana z pokrętłem(może się zapiekła albo coś) bo kręcąc tym malutkim imbusem kręcę całym pokrętłem, tak powinno być?
MacGyver mozesz zrobic dokladne fotki pokretla i tego wystajacego z dolu amora "dzyndzla" na ktory nakladasz pokretlo? chodzi glownie o gniazda.
Bo w rc2x jest tak ze ten bolec wystajacy z dolu tlumika ktory odpowiada za regulacje jest 6cio kątny tak jak imbus a w pokretle jest wyfrezowany 6cio kątny otwor tak jak łeb sruby pod imbus. i generalnie jak sie nalozy pokretlo regulacyjne to nie da sie przekrecic pokretla na tym bolcu tak zeby bolec pozostal w swoim polozeniu. jesli u ciebie sie cos takiego dzieje to masz cos zjechane tylko pytanie co dokladnie?
Bo w rc2x jest tak ze ten bolec wystajacy z dolu tlumika ktory odpowiada za regulacje jest 6cio kątny tak jak imbus a w pokretle jest wyfrezowany 6cio kątny otwor tak jak łeb sruby pod imbus. i generalnie jak sie nalozy pokretlo regulacyjne to nie da sie przekrecic pokretla na tym bolcu tak zeby bolec pozostal w swoim polozeniu. jesli u ciebie sie cos takiego dzieje to masz cos zjechane tylko pytanie co dokladnie?
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
XXX Dokładnych zdjęć nie mam czym zrobić. w pokrętle jest śrubka imbusowa ale jest ona normalnie gwintowana na swojej długości! a nie tak jak powiedziałeś ze ze jest 6cio Kątna i ona sie wkreca w tłumik od dołu.
- Załączniki
-
- 12-01-10_2150.jpg (40.09 KiB) Przejrzano 1417 razy
-
- 12-01-10_2149.jpg (17.39 KiB) Przejrzano 1419 razy
Co to za rocznik tych 888 bo chyba masz inne golenie dolne i wogule nie przypomina to RC2X i mozesz sprobowac wkrecic sama srobe ale lekko zeby tylko łapalko gwint bez pokretła i pociagnij lekko moze to złote cos wsrodku wyskoczy tak jak powinno i uwazaj bardzo na to pakretło bo jak je przekecisz to masz do wymiany cały tlumik a toche kosztuje
i trzeba dlugo czekac a o gregorio zapomnij w takich sparawach;/

wedlug mnie jest to poprostu urwane. tez mi sie tak stalo w 66rc2x;/ poprostu pokretlo reg kompresji wystaje ponizej najnizszego punktu goleni dolnych.i jak sie kolo wyjmie i postawi amora na ziemi (amor w rowerze) to amor opiera sie na pokretle. ktos chcial sobie ugiąć amorka, no i sobie ugiął. i wygiął pokretlo. potem chcial naprostowac i zlamal. wiec nawiercil nagwintowal i na pałe wkręcił srubke.
Ja bym zrobil to w ten sposob:
dorobil u tokarza albo moze w garazu cos znajdziesz odpowiedniego przedluzke do tego urwanego zlotawego regulatora.
Przedluzka mialaby miec kilka mm. i z jednej strony miec gwint taki jak srubka ktora wchodzi w ten regulator a drugi koniec z nagwintowanym otworem do do ktorego przykrecisz czerwone pokretlo.
przedluzke wkrecasz na poxipol albo moze locktite w zloty regulator a do przedluzki bez kleju przykrecasz pokretlo.
Robisz to po to zeby pozniej moc zdejmowac pokretlo i serwisowac amora.
do tego polecam sobie raz ustawic tlumienie i zdjac pokretlo. bo mozna sie zapmniec i znow odwalic. ja w swoich rc2x mam kompresje na minimum a pokretelko lezy sobie w skrzyneczce narzedziowej. dzieki temu nie rozwale sobie regulacji
Edit.
Przyjzalem sie zdjeciom i w tym pokretle chyba jest juz taka przedluzka zrobiona. sprobuj odkrecic ta przedluzke od pokretla, zlap pokretlo i odkrec ta srubke malutka w srodku patrzac od zewn. strony. tam powinien byc imbus 2.5mm.
potem wkrec ta przedluzke na klej. a na koniec pokretlo i nie powinno ci sie odkrecac nic.
Ja bym zrobil to w ten sposob:
dorobil u tokarza albo moze w garazu cos znajdziesz odpowiedniego przedluzke do tego urwanego zlotawego regulatora.
Przedluzka mialaby miec kilka mm. i z jednej strony miec gwint taki jak srubka ktora wchodzi w ten regulator a drugi koniec z nagwintowanym otworem do do ktorego przykrecisz czerwone pokretlo.
przedluzke wkrecasz na poxipol albo moze locktite w zloty regulator a do przedluzki bez kleju przykrecasz pokretlo.
Robisz to po to zeby pozniej moc zdejmowac pokretlo i serwisowac amora.
do tego polecam sobie raz ustawic tlumienie i zdjac pokretlo. bo mozna sie zapmniec i znow odwalic. ja w swoich rc2x mam kompresje na minimum a pokretelko lezy sobie w skrzyneczce narzedziowej. dzieki temu nie rozwale sobie regulacji
Edit.
Przyjzalem sie zdjeciom i w tym pokretle chyba jest juz taka przedluzka zrobiona. sprobuj odkrecic ta przedluzke od pokretla, zlap pokretlo i odkrec ta srubke malutka w srodku patrzac od zewn. strony. tam powinien byc imbus 2.5mm.
potem wkrec ta przedluzke na klej. a na koniec pokretlo i nie powinno ci sie odkrecac nic.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
tak on ma racje to jest z zewnątrz rc a cały środek to rc2x z 2006 roku. regulacja wystaje ale jak kręcę w stronę przeciwną do porządanej przeze mnie , ma chce je własnie schować, pokrętło nie jest na pewno urwane! Amor został ściągnięty ze stanów od Pana który zajmuje się sprzedażą serwisem i tuningiem wszelkiego rodzaju Marzocchi
Noo te moze byc taka mozliwos ale ja jak miał RC2X odkreciłem dolna reglacje na 0 i jej nei rusałem i wygegulowałem sobie to olejem i działały jak masło i dobic je tez było ciezko a odlałem chyba po 20 ml z laggdzie jest tłumienie a golen z komprzsja zostawiłem i chodziły zajebiscie naprawde byłem z nich zadowolony.