Dolne pokretło w 888RC2X Pomocy!

MacGyver
Kontakt:

Dolne pokretło w 888RC2X Pomocy!

Post autor: MacGyver »

Witam. Od niedawna mam 888Rc2X i dolne pokrętło od kompresji przy regulacji mi sie odkręca, jak dokrecam to działa jak powinno ale jak chce pokrecic w 2 strone to jest lipa.
Wczesniej miałem monstera i tam nie było pokrętła-wystarczył śrubokręt 8)
Domyślam się ze trzeba to pokrętło "jakoś" tam zablokować ale jak to zrobić nie mam pojęcia a nie chce zepsuć gwintu bo koszt naprawy pewnie będzie wielki.

Możecie coś podpowiedzieć?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

U mnie to pokrętło normalnie działało. Na czerwonej regulacji jest ta śrubka, nie skręcałem jej jakoś mocno... regulacja działała w obie strony bez żadnej różnicy. Ta śruba nie jest też konieczna, wystarczy nałożyć regulację, pokręcić a potem ściągnąć. Może masz wyrobioną główkę regulacji?
MacGyver
Kontakt:

GgG wyrobiona nie jest napewno, wiem ze nie jest tam ona potrzebna na stałe ale nie moge juz dalej nim pokrecic tak jak bym chciał bo się odkreca.
A śrubka w tym pokrętle u mnie jest jak by na stałe zintegrowana z pokrętłem(może się zapiekła albo coś) bo kręcąc tym malutkim imbusem kręcę całym pokrętłem, tak powinno być?
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

MacGyver mozesz zrobic dokladne fotki pokretla i tego wystajacego z dolu amora "dzyndzla" na ktory nakladasz pokretlo? chodzi glownie o gniazda.
Bo w rc2x jest tak ze ten bolec wystajacy z dolu tlumika ktory odpowiada za regulacje jest 6cio kątny tak jak imbus a w pokretle jest wyfrezowany 6cio kątny otwor tak jak łeb sruby pod imbus. i generalnie jak sie nalozy pokretlo regulacyjne to nie da sie przekrecic pokretla na tym bolcu tak zeby bolec pozostal w swoim polozeniu. jesli u ciebie sie cos takiego dzieje to masz cos zjechane tylko pytanie co dokladnie?
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
MacGyver
Kontakt:

XXX Dokładnych zdjęć nie mam czym zrobić. w pokrętle jest śrubka imbusowa ale jest ona normalnie gwintowana na swojej długości! a nie tak jak powiedziałeś ze ze jest 6cio Kątna i ona sie wkreca w tłumik od dołu.
Załączniki
12-01-10_2150.jpg
12-01-10_2150.jpg (40.09 KiB) Przejrzano 1417 razy
12-01-10_2149.jpg
12-01-10_2149.jpg (17.39 KiB) Przejrzano 1419 razy
Blotolf
Kontakt:

Post autor: Blotolf »

MacGyver Pokrętło jest do góry nogami :P
Czarny_DH
Kontakt:

Post autor: Czarny_DH »

Blotolf bo moze jest tak ustawione do zdjęcia ??
http://czarny-biker.pinkbike.com/
GgG
moderator
Kontakt:

Ile wystaje tego złotego? Jak kręcisz w tą działającą stronę to czujesz kliknięcia? Bo po tym zdjęciu wygląda, jak by to było urwane, ale nie mówię, że na 100% bo nie widać wyraźnie.
MacGyver
Kontakt:

tak jest czuc i słychak klikniecia w obie strony z tym ze w tą stronę co sie odkreca są do pewnego momentu i pozniej pokretło sie odkreca a powinno dalej isc (wiem bo podziałałem kombinerkami i klikało dalej :D
Blotolf pokrętło jest odwrotnie do zdjęcia :)
hady
Kontakt:

Post autor: hady »

Co to za rocznik tych 888 bo chyba masz inne golenie dolne i wogule nie przypomina to RC2X i mozesz sprobowac wkrecic sama srobe ale lekko zeby tylko łapalko gwint bez pokretła i pociagnij lekko moze to złote cos wsrodku wyskoczy tak jak powinno i uwazaj bardzo na to pakretło bo jak je przekecisz to masz do wymiany cały tlumik a toche kosztuje :) i trzeba dlugo czekac a o gregorio zapomnij w takich sparawach;/

moderator
Kontakt:

Jak możesz do daj zdjęcie od boku, żeby było widać co i ile tego wystaje.
Guziken
Kontakt:

Post autor: Guziken »

hady to są 888 rc z bebechami rc2x
XXX
Kontakt:

wedlug mnie jest to poprostu urwane. tez mi sie tak stalo w 66rc2x;/ poprostu pokretlo reg kompresji wystaje ponizej najnizszego punktu goleni dolnych.i jak sie kolo wyjmie i postawi amora na ziemi (amor w rowerze) to amor opiera sie na pokretle. ktos chcial sobie ugiąć amorka, no i sobie ugiął. i wygiął pokretlo. potem chcial naprostowac i zlamal. wiec nawiercil nagwintowal i na pałe wkręcił srubke.

Ja bym zrobil to w ten sposob:
dorobil u tokarza albo moze w garazu cos znajdziesz odpowiedniego przedluzke do tego urwanego zlotawego regulatora.

Przedluzka mialaby miec kilka mm. i z jednej strony miec gwint taki jak srubka ktora wchodzi w ten regulator a drugi koniec z nagwintowanym otworem do do ktorego przykrecisz czerwone pokretlo.

przedluzke wkrecasz na poxipol albo moze locktite w zloty regulator a do przedluzki bez kleju przykrecasz pokretlo.
Robisz to po to zeby pozniej moc zdejmowac pokretlo i serwisowac amora.

do tego polecam sobie raz ustawic tlumienie i zdjac pokretlo. bo mozna sie zapmniec i znow odwalic. ja w swoich rc2x mam kompresje na minimum a pokretelko lezy sobie w skrzyneczce narzedziowej. dzieki temu nie rozwale sobie regulacji

Edit.
Przyjzalem sie zdjeciom i w tym pokretle chyba jest juz taka przedluzka zrobiona. sprobuj odkrecic ta przedluzke od pokretla, zlap pokretlo i odkrec ta srubke malutka w srodku patrzac od zewn. strony. tam powinien byc imbus 2.5mm.
potem wkrec ta przedluzke na klej. a na koniec pokretlo i nie powinno ci sie odkrecac nic.
GgG
moderator
Kontakt:

Guziken może mieć rację, teraz sobie przypomniałem, że kumpel w 66rc miał tłumik rc2 i tak samo regulacja nie wystawała ponad nakrętkę.
MacGyver
Kontakt:

tak on ma racje to jest z zewnątrz rc a cały środek to rc2x z 2006 roku. regulacja wystaje ale jak kręcę w stronę przeciwną do porządanej przeze mnie , ma chce je własnie schować, pokrętło nie jest na pewno urwane! Amor został ściągnięty ze stanów od Pana który zajmuje się sprzedażą serwisem i tuningiem wszelkiego rodzaju Marzocchi
MacGyver
Kontakt:

problem juz rozwiązany kompresja jest jaka jaką chcę a pokretło leży bezpiecznie na szafce 8) pozostaje czekać na ciepłe dni :twisted:
hady
Kontakt:

Post autor: hady »

Noo te moze byc taka mozliwos ale ja jak miał RC2X odkreciłem dolna reglacje na 0 i jej nei rusałem i wygegulowałem sobie to olejem i działały jak masło i dobic je tez było ciezko a odlałem chyba po 20 ml z laggdzie jest tłumienie a golen z komprzsja zostawiłem i chodziły zajebiscie naprawde byłem z nich zadowolony.

Kontakt:

hady jakim olejem zalewales swoje 888? 2.5? 5W?
siwy-84
Kontakt:

Post autor: siwy-84 »

MacGyver z tego co zrozumiałem to śrubka ci się zapiekła w pokrętle i kreci się razem z pokrętłem. przez to nie możesz tego przykręcić tak jak być powinno.
musisz wydobyć śrubkę z pokrętła, wcisnąć pokrętło na regulacje (sześciokąt) i dopiero wkręcić śrubkę.
ODPOWIEDZ