Pomoc w znalezieniu ramy...
Pomoc w znalezieniu ramy...
Wiec tak panowie od 2-3 miesięcy szukam ramy typowo pod dh w budżecie mniej więcej 5000 zł która ma przetrwać sezon zawodów DH w Polsce i jakieś wypady za granice. I tutaj pojawia się moja prośba czy ktoś z was mógłby mi pomóc w znalezieniu ofert sprzedaży (sam przeszukuje giełdy sklepy w Polsce i za granica ale nic nie mogę znaleźć;/) Interesują mnie virtuale w miarę lekkie i wytrzymałe coś pokroju Santy v10 (tej po 2008r) czy nowej Glory (cena w USA niby 1600$ ale gdzie to kupić?) ramy w rozmiarze M
Z góry dzięki
Pzd
Z góry dzięki
Pzd
-
- Kontakt:
Godryk moglbys szukac w takim razie np. m6
jezdze juz 2 sezon na niej i jest super , tylko fajnie by bylo gdyby byl inny damper bo z Revoxem to roznie jest niestety no i czasami przydalbo by sie zeby byl rower bardziej skonczy , wiec trzeba przez damper sie z tym bawic ale mozna w miare ciekawe ustawic. Troche pomarudzilem to teraz z plusow swietnie sie rower prowadzi , bo m6 jest dosc nisko. Typowa rama racingowa , ktora spelnia swoje zadanie w 100%
jezdze juz 2 sezon na niej i jest super , tylko fajnie by bylo gdyby byl inny damper bo z Revoxem to roznie jest niestety no i czasami przydalbo by sie zeby byl rower bardziej skonczy , wiec trzeba przez damper sie z tym bawic ale mozna w miare ciekawe ustawic. Troche pomarudzilem to teraz z plusow swietnie sie rower prowadzi , bo m6 jest dosc nisko. Typowa rama racingowa , ktora spelnia swoje zadanie w 100%
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Nop prosze cie a wiesz jakie mieli z tym problemy, nie mowie ze juz nie ma ale ja bym poczekal co dalej z nia bedzie bo na razie too w sumie pojedyncze osoby na tym smigaly=disbrainer= pisze:Godryk, skoro F-44 Cie nie przekonuje (ja na wytrzymalosc wahacza nie narzekam), to moze Romet Blackjack?

Karpiel i Duncon to moje zycie
-
- Kontakt:
Godryk z tym wirtualem to zupelnie niesprecyzowales bo zawieszenie w v10 i glory jest mocno rózne. Czego szukasz dokladnie w zawieszeniu poza ladnym marketingowym haslem jakie idzie za 2/3 wirtuali? W tej cenie jakbys cło ominal to nówke glorke 2010 ze stanow mogloby udac ci sie wziac bo po 1600$ na go ride stoi. Za podobna kase masz 1 zawiasowego dhra i za 1250 ventane z elka. Za 1750$ Socoma mozesz miec tez.
Na sprzedaz canfielda jedi mial toofattooride w mce w dobrym stanie za 6500zl ale z napinaczem mrp g2 i dura ace. Zawieszenie bardzo ciekawe i rozsadnie wazy rama. Zawsze mozesz probowac sie potargowac to moze 500zl z ceny zbije, a napinacz jak chcesz inny to spokojnie za kilka setek sprzedaz bo nowka to 450zl.
Na sprzedaz canfielda jedi mial toofattooride w mce w dobrym stanie za 6500zl ale z napinaczem mrp g2 i dura ace. Zawieszenie bardzo ciekawe i rozsadnie wazy rama. Zawsze mozesz probowac sie potargowac to moze 500zl z ceny zbije, a napinacz jak chcesz inny to spokojnie za kilka setek sprzedaz bo nowka to 450zl.
Spaced Owszem wiem ze te zawieszenia sporo się od siebie różnią. Glora pasuje mi z tego względu ze jestem przyzwyczajony do pracy maestra natomiast po "testowaniu" różnych ram w tym sezonie bardzo przypadła mi do gustu głównie praca 951 i yeti 303DH oraz Santy ze swoja gigantyczna ilością sagu. Wymieniłem to ogólne pojecie "Virtual" z tego względu ze po prostu każda rama z tym według ciebie marketingowym hasłem podchodzi mi bardziej niż każdy 1-4 zawias ze względu na ich "1-4"(moim zdaniem) śmieszną os obrotu kola. Nawet w chwalonym przez większość treku 88 ze swoim systemem odczuwa się to samo (nie wiem jak określić to śmieszne zjadanie zawiechy które mnie tak irytuje) Wiec odpowiadając na twoje pytanie" czego szukam w zawieszeniu" mowie Odpowiadającej mi linii obrotu kola (a właściwie to wahacza) braku efektu"blokowania kola przy hamowaniu oraz wiadomo jak najlepszej pracy (w kwestii sagu preferuje jego większa ilość ale nie jest to dla mnie sprawa priorytetowa) Co do tej Glory to czy mógłbyś podesłać link do tego go ride?
-
- Kontakt:
http://www.go-ride.com/Godryk pisze:mógłbyś podesłać link do tego go ride?
S: Deemax Ultimate, Fox 40 2011
Godryk yeti to 1 zawias jesli o 303r mowisz
I jaka os obrotu? W 1 zawiasie mozna umiescic pkt obrotu w wielu miejscach. To, ze trafiles na nie pasujace ci 1 zawiasy nie znaczy, ze nie pasuja ci 1 zawiasy. To kwestia umieszczenia w odpowiednim miejscu pktu obrotu i odpowiednio dobrania łuku po ktorym idzie os. A najlepsza praca to pojecie bardzo wzgledne. Ogolnie to przez wieloletni niedobor dobrych 1 zawiasow u nas na rynku wszystkim sie wbiło do głowy, ze one wszystkie tak pracuja, a sam 1 zawias okresla jedynie to, ze pkt obrotu jest staly, nie gdzie sie on znajduje. Do tego IC mozna niezle w wirtualu spieprzyc jak sie za to ktos dziwny zabierze. I mówisz, ze smieszne zjadanie zawiechy - masz na mysli, ze rower za głęboko w skok wchodzi niepotrzebnie? Bo i sunday i lapierre mialy te problemy pomimo wirtualnego pkt obrotu
Ogolnie nie jestes w stanie powiezdziec dokladnie co jest wada 1 zawiasów ale wiesz, ze sa zle?
A co do go ride to go-ride.com ale wystarczylo przeciez gugla uzyc...

Spaced o Yeti 303 DH mi chodzi
Co do 1 zawiasu to właśnie chodzi mi o ten luk po którym porusza się kolo w tych ramach zawsze ma się wrażenie wcinania zawiechy (odczuwalne szczególnie przy probie wybicia się) ponieważ cala praca opiera sie wokół 1 punktu co daje właśnie takie odczucie . Co do zalet "Virtuala" to znam jego zalety ( brak "kopania", podczas hamowania nie blokuje się zawiecha , wyeliminowanie "pompowania" ) Nie wymieniałem ich ponieważ taki efekt "pompowania" przeszkadza mi mniej niż właśnie to dziwne odczucie w 1 zawiasach a pyzatym temat "zalet" virtuali był na tym forum klepany z milion razy wiec po cóż się powtarzać.

Godryk wiem o jaki efekt ci chodzi o dalbys pkt obrotu wyzej i niemialbys tego uczucia
Ja tam lubie ten efekt w moim biku xc bo fajnie to w zakrety wchodzi ale da sie 1 zawiasa bez tego zrobic. A luk zawsze bedzie inny
Jeszcze jakies ogniwo posredniczace jak dasz dobre to mysle, ze znalazl by sie dla ciebie bike
To o czym mowisz to glownie nizsze 1 zawiasy maja ale szkoda tracic czas na takie dywagacje bo wysokich jest obecnie jak na lekarstwo (appalache, corsair, 2stage na 1 damperze bodajze). A jak gieldy chcesz szukac to nie wiem czemu nie lookales na SDH. Trzeba sie zarejestrowac zeby ogladac ale fajne oferty. http://www.southerndownhill.com/forum/i ... 45.25.html

Też mam ten sam problem co Ty Godryk
również szukam ramki mniej więcej w tym samym przedziale cenowym co Ty 
Nowe glory kusi ceną jak i wagą choć geo nie bardzo mi pasuje ale jest do przyjęcia:D
Devinci wilson model 09 geometrie ma bardzo fajną i wagowo tez spoko, cena mniej więcej taka sama jak w przypadku glory.
No i oczywiscie sunday
To teraz plusy i minusy :
glory; + za wage, zawieszenie i wygląd
- trochę za długi tylni trójkąt i kąt główki 65,5 mógłby być troche mniejszy...
devinci
+ wielki plus za geo, waga
- obawiam sie jak ta ramka bedzie pracować, czy nie będzie pompować ? ramka jest z dhxem 5.0 w glory mamy rc4...
sunday
+ za geo, zawieszenie
- jest to dość przestarzała ramka, na rynku widnieje juz od 2005r co nie znaczy ze jest zla, wręcz odwrotnie jest to ramka legenda ze świetnymi kontami ale ma juz swoje lata

Nowe glory kusi ceną jak i wagą choć geo nie bardzo mi pasuje ale jest do przyjęcia:D
Devinci wilson model 09 geometrie ma bardzo fajną i wagowo tez spoko, cena mniej więcej taka sama jak w przypadku glory.
No i oczywiscie sunday

To teraz plusy i minusy :
glory; + za wage, zawieszenie i wygląd

- trochę za długi tylni trójkąt i kąt główki 65,5 mógłby być troche mniejszy...
devinci
+ wielki plus za geo, waga
- obawiam sie jak ta ramka bedzie pracować, czy nie będzie pompować ? ramka jest z dhxem 5.0 w glory mamy rc4...
sunday
+ za geo, zawieszenie
- jest to dość przestarzała ramka, na rynku widnieje juz od 2005r co nie znaczy ze jest zla, wręcz odwrotnie jest to ramka legenda ze świetnymi kontami ale ma juz swoje lata

SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
Damian04 niedlugo do produkcji offsetu cupy do glory powinny wejsc. Wiec ostrzejasza geo moze bedziesz mogl tam miec. Devinci to 4 zawias wiec powinno byc ok. Ew. jak masz 2000$ to nowki m6 z damperem powinny jeszcze byc na hucknroll.com uzywke z ridemonkey z gieldy za 1600-1800$ widzialem ostatnio.