Manitou Kingip-Wymiana uszczelek-Problem z lagami

wojtasu
Kontakt:

Manitou Kingip-Wymiana uszczelek-Problem z lagami

Post autor: wojtasu »

Siema Wam... :)
Mam mały problem / zagwozdkę do zgryzienia. , mianowicie muszę wymienić uszczelki w Manitou Kingpin (tpc +) a żeby je zdjąć to jak każdy wie trza zdjać dolne lagi i tu rodzi się mały problem ... mianowicie ... Jeszcze nigdy nie rozbierałem Manita na "pół" i nie chciałbym czegoś schrzanić więc liczę na Waszą pomoc.
System tpc + - prawa laga olej , lewa powietrze .
Co robić ? Co odkręcać ?

A tak poza konkursem : gdzie dostane uszczelki do kingpina ? Na allegro nie ma , byłem też na manitou.com.pl i nic tam nie było o uszczelkach do kingpina (32 mm)Gdzie dostac ? moze cos przeoczyłem , ale wątpie.

Prosiłbym abym wypowiedziały się w miare kompetentne osoby i nie robiły OFFtopu.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Wystarczy odkrecic sruby na dole, wyleje ci sie olej od smarowania (ok. 50ml). Uszczelki evil genius napewno znajdziesz.
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Sciagnij serwisowke z strony Manitou. Serwis minimum w Manitou z TPC jest dziecinnie prosty bo nie musisz nawet dotykac tlumika: z dolu lewej goleni wykrecasz srubke a z prawej WKRECASZ golen tlumika do srodka. Pozniej wyciagasz gore i wymieniasz uszczelki. A co do samych uszczelek to powinny pasowac wszystkie evil genius na golenie 32mm czyli Stance, Sherman i Nixon.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

A co sądzicie na temat zamienników ENDURO ?
Na ich temat dużo słyszałem pozytywnych jak i niepozytywnych komentarzy. Podobno zdzierają anodę ... na jakims forum wyczytałem ale ile w tym prawdy to nie wiem.
Uszczelki EvilGenius powiedzmy sobie szczerze są dosyć drogie... więc fajnie było by zaoszczedzić trochę grosza.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Ja bym bral. Cos watpie, zeby gumowa uszczelka zjadla anode.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

muras pisze: a z prawej WKRECASZ
ważne ! Kupa luda ukręca tłumiki w Maniciakach.
Serwis Kingpina to żadna mecyja , dasz se radę :wink: .
wojtasu pisze:Podobno zdzierają anodę ... na jakims forum wyczytałem ale ile w tym prawdy to nie wiem.
Widziałem trzy takie przypadki , 2 Foxy , jeden RS . Enduro jest sztywna i wysoka , mam , wrażenie , że jak coś wlezie miedzy uszczelkę(kurzową) a goleń to jest bida.
Z drugiej strony masz stalowe, polerowane golenie , ciężkie do porysowania.
ODPOWIEDZ