Amorek DH,FR Pomoc!

dh3ride
Kontakt:

Amorek DH,FR Pomoc!

Post autor: dh3ride »

Hej :)
Poszukuje amorka do FR i lekiego amatorskiiego DH do sztywnego roweru na ramie Dartmoor Street Style. Zastanawiam sie nad tym:
http://allegro.pl/item889030323_marzocc ... e_fox.html
Jak sądzicie opłaca się? Nie mam za bardzo funduszy wiec ile ewentualnie trzeba by było do niego dołożyć? Jak z pracą tego amorka?
Z góry dzięki za pomoc :)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ciekawi mnie z czego są golenie górne, bo z150 nie miały odkręcanej korony, chyba, że był jakiś model którego nigdy nie widziałem. Z osią też jest jakiś patent, bo zamiast być na szybko zamykacz, jest skręcana śrubami. Ktoś też obrobił gniazdo do odkręcania tłumika, przez co nie będzie dało się napompować amortyzatora, chyba, że trochę porzeźbisz przy tym. Zakładam, że tłumiki są sprawne, a goleniom dolnym nic nie dolega. Praca jest całkiem fajna, masz tam tłumiki hscv czyli już nie byle co. Amortyzator jest czuły, pracuje całym skokiem i raczej nie da się go dobić, jeśli masz prawidłowe wartości oleju. Jeśli dorwałbyś całe golenie górne od z150 lub samą przykręcaną koronę z jakiegoś starszego Marzocchi, a amortyzator wylicytowałbyś za ~200zł to była by to nie głupia opcja, lepsze to, niż duro / dirt jumper w podobnej cenie.
dh3ride
Kontakt:

A gdzie ewentualnie można dostać takie przykręcane korony albo golenie górne?
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Ok. 700 zł można kupić ten model w stanie zdecydowanie bardziej kompletnym.
Ciekawi mnie co przeszedł ten widelec .
Korona bedzie kosztować ok 300 zł.
dh3ride
Kontakt:

http://allegro.pl/item891746422_marzocc ... _stan.html
A co myślicie o tym? Do jakiej ceny opłacałoby się licytować? Tłumiki są takie same jak w tamtym czy inne? jeżeli inne to jak w tym modelu z pracą? :)
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

co do z1 fr2 nie mam pojecia, ale wracajac do tego pierwszego, gdyby tak do niego kupić dolną półkę z drop offa triple lub duro ?

nie chce tego kupowac a ni nic, ale czy by to dalo rade ?
GgG
moderator
Kontakt:

akSiorek z Drop Off'a / Juniora by pasowało, bo tam jest taki sam rozstaw goleni, jeśli chodzi o Duro, to nie mam zielonego pojęcia. Pytanie tylko, czy to będzie na tyle sztywne i wytrzymałe, żeby dało się na tym jeździć.
akSiorek
Kontakt:

GgG z tego co wiem to kolega miał wlaśnie półeczki w juniorze z duro i działało, ale jak by było ze sztywnością w wypadku sc nie mam pojęcia, a swoją drogą jak koleś zrobił to, że nie ma w tym widelcu górnej części ?

Przeglądałem stronke marzocchi i pink'a i nie umiem znaleźć takiego czegos...
GgG
moderator
Kontakt:

Podejrzewam, że to są golenie z innego Marcoka, tylko nie wiem z jakiego. Dirt jumper ma raczej za krótkie, drop off miał srebrne... może to są przycięte i nagwintowane lagi z jakiegoś dwu półkowca? :D Naprawdę nie wiem co to za zestaw.
akSiorek
Kontakt:

GgG drop off tylko IV oem miał srebrne lagi, inne miały czarne ale zintegrowane z korona.. czyli odpada.

najbardziej prawdopodobne jest, że są to lagi z DJ'a, miały taka samą długość [można było dj'a przestawic na 150mm podkladkami]. To się po części wyjaśniło ;P
popieeel
Kontakt:

Post autor: popieeel »

z dc wsadzic do sc to nie ma szans jak juz cos to ze zwyklego drop offa czy tam innego ale zas jak to z tymi komorami powietrznymi tam bedzie, moze mu ta korona odpadla od goleni? swoja droga za 2 stowy to fajne bebechy tam sa :mrgreen:
Mariancobretti
Kontakt:

Post autor: Mariancobretti »

golenie górne pewnie pochodzą z Z1 RC2 ETA, ponieważ ten model miał rozkręcaną korone i golenie tej długości:

http://www.marzocchi.com.pl/widelce/200 ... rc2eta.php

także możesz szukać korony od tego widelca, ale to rzadki okaz i raczej ciężko bedzie...
zapytaj w gregorio ile sobie policzą za to.
psycho144
Kontakt:

Post autor: psycho144 »

ObrazekObrazek
to jest z1 2005 - w 2005 roku byly zlote 'ozdoby' i w troche wczesniejszych.
Tylko jak bebechy wyjal to nie wiem... :P chociaz widzialem juz tak rozebrane amorki
aDHdMichal
Kontakt:

Post autor: aDHdMichal »

Z1 sport rv też miały odkrecane korony :)
http://p1.pinkbike.com/photo/3377/pbpic3377552.jpg
Ale nie wiem czemu nie wszystkie bo mam taki sam i nie ma odkrecanej korony :)
aDHdMichal
ODPOWIEDZ