Wtopa z hamulcami

war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

piotrex prawisz dobrze, albo
Jest tak głupi albo darzy wielkim zaufaniem wszystkich ludzi, w tych czasach jest to naprawdę idiotyczne ^^
Karpiel i Duncon to moje zycie
marcin_g2
Kontakt:

Post autor: marcin_g2 »

faktycznie to był moj błąd... było tak jak pisze war23... poprostu zrobiłem wiele transakcji na allegro, również poza i nigdy nie było kwasa - aż do teraz - wiara w to że jak ktoś z tobą gada to wszystko bedzie ok. Niestety nie zawsze tak jest jak widać. Młody taki znow nie jestem (24 lata) ale dałem się teraz zrobić... najważniejsze ze się nie poddaje nigdy i zawsze dąże do swego - tak i tym razem nie popuszcze. Juz nawet wiem gdzie mieszka koleżka więc się wybiorę któregoś pięknego dnia (żółty dom za plebanią w grybowie:)) - magia internetu
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

marcin_g2 tak jak mowie-jak chlopek jest niepelnoletni i sie uczy,zacznij od zrobienia mu kwasu w szkole.Przedstaw dokumenty i powiedz ze jesli sie sprawa nie rozwiaze to nastepnymi dokumentami jakie zobacza w tej sprawie beda papiery z policji.
A potem do domu rodzinnego.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
marcin_g2
Kontakt:

Post autor: marcin_g2 »

i tak właśnie mam zamiar zrobić... chłopak ma 17 latek
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

marcin_g2 pisze:faktycznie to był moj błąd... było tak jak pisze war23... poprostu zrobiłem wiele transakcji na allegro, również poza i nigdy nie było kwasa - aż do teraz
Znajomy kupił sobie Audi... Pod blokiem nigdy nie ginęły samochody... Audi postało 3 dni, nie zdążył ubezpieczyć... W kraju w którym nie biorą tylko ryby i kradną przedstawiciele wszystkch profesji od gangsterów począwszy a na ludziach z fundacji charytatywnych skończywszy trzeba zawsze stosować zasadę mocno ograniczonego zaufania.

Kupowanie przez Allegro też nie jest nigdy 100% pewne, Allegro ma furtki, żeby odszkodowania nie zapłacić. Ktoś kiedyś opisywał procedurę odzyskiwania kasy, szkoda że nikt tego nie przykleił. Allegro jednak pozwala zlustrować komentarze, tego nie dają zwykłe ogłoszenia. Jeśli już coś kupujecie bez pośrednictwa Allegro to odbierajcie to osobiście. Może dzień będzie w plecy, ale kasa będzie do przodu.
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

Idź na policje, a nie baw się w "detektywów" z TVN. Opisywałem pare sezonów temu jak mnie wycyckał na DH-zone koles z nowego sącza - przysłał mi deski zamiast boxxera. pieniedzy nawet nie widzial, a dostał kuratora (miał 16 lat).
www.feel-free.pl
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

yasiuuu pisze:mnie wycyckał na DH-zone koles z nowego sącza
Tak z ciekawości możesz na PM napisać jak się nazywał?
Zawszę się przyda taka wiedza;D
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

Ktory to juz podobny temat z kolei ? zawsze jest opcja sprawdzenia zawartosci paczki koszt z tego co pamietam 5 zl jesli ktos jest pewien tego co sprzedaje to wysle bez problemu i wtedy owiele bezpieczniej jest oddac pieniadze panu listonoszowi a nie wysylac kasy w ciemno i liczyc na czyjas uczciwosc ...
mam nadzieje ze odzyskasz pieniadze ...
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

wedlug mnie ogolne zalatwianie interesow przez internet bez allegro jest niebezpieczne. Ja bez allegro nie kupuje nic. owszem sprzedaje jesli kupujacy sobie zyczy bo chce zaplacic 10zl mniej za towar zebym ja nie musial prowizji placic. Na wlasne zyczenie naraza swoje pieniadze.
I najlepiej nie sluchac wymowek typu "wystawilbym ci aukcje ale nie mam konta na allegro i zaden znajomy nie ma" nie wierze ze w obecnych czasach ktos kto kupuje/sprzedaje czesci rowerowe/samochodowe/bog wie jakie nie ma konta na allegro.
kupilem/sprzedalem juz mase czesci i slyszalem wiele wymowek i smutnych historii ale zawsze trzymalem sie zasady "nie ma aukcji nie ma transakcji".

A paczka z mozliwoscia otwarcia gwarantuje tylko to ze przedmiot jest w niej, ale nie gwarantuje stanu. nie da sie przy listonoszu sprawdzic np. czy damper nie cieknie albo czy hamulce dzialaja prawidlowo itp. a co jesli odbierzemy paczke z mozliwoscia sprawdzenia zawartosci i okaze sie ze hamulce nadaja sie do remontu? lipa nie mamy podstaw do walki o swoje.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
mlynekdh
Kontakt:

Post autor: mlynekdh »

piotrex pisze:drogi autorze tematu,z calym szacunkiem ale jestes id!otą!
Jak mozna wplacic komus "na gebe" na konto jakakolwiek kwote?!Nie pojmuje jak mozna byc tak naiwnym...

nie zgodze sie z tym. ja wysyłałem piaste dla kolesia ktory jej koniecznie potrzebował. transakcja była przez alle. zrobił przelew i od razu pokazał mi screen z przelewu i wszystko sie zgadzało. oczywiscie mógł przerobic itp ale to był koszt 170 ziko, nie 500...
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

XXXoczywiscie przez allegro albo jaki kolwiek inny serwis tego typu zawsze bezpieczniej .
Ja tam wole dostac uszkodzony damper niz np.cegle , albo wcale nie zobaczyc paczki im wiecej dowodow tym latwiej odzyskac pieniadze ...
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

mlynekdh pisze:nie zgodze sie z tym. ja wysyłałem piaste dla kolesia ktory jej koniecznie potrzebował. transakcja była przez alle. zrobił przelew i od razu pokazał mi screen z przelewu i wszystko sie zgadzało. oczywiscie mógł przerobic itp ale to był koszt 170 ziko, nie 500...
Miałeś szczęście, ze trafiłeś na uczciwego. W takich przypadkach zawsze jestem bezlitosny - jak się komuś spieszy to mogę wysłać za pobraniem, a jak komuś szkoda przepłacać za taką paczkę to mógł pomyśleć wcześniej, że potrzebuje czegoś.

Sam również kilka razy potrzebowałem czegoś szybko, ale po pierwsze nigdy nie aż tak szybko żeby nie można było 1-2 dni poczekać, po drugie nigdy nie naciskałem, żeby wysłać mi na "piękne oczy", takich rzeczy nikt poważny nie ma prawa wymagać od sprzedawcy, po trzecie nie było mi żal dodatkowych kilku złotych na pobranie.
crossc7
Kontakt:

Post autor: crossc7 »

B.Z. ale jak ma potwierdzenie przelewu to na jakie "piękne oczy"?
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

crossc7 ale jakie potwierdzenie, screenshot to wiesz co można, najwyżej na tapete sobie ustawić, ja wysyam tylko jak mam scan zwykłej wpłaty na poczcie/banku. Screeny odrzucam od razu.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

mlynekdh jestes wspanialy(i wspanialomyslny).Tylko ze chyba nie zrozumiales co napisalem-osoba A widzi ogloszenie na slupie o sprzedazy hamulcow,dzwoni do Sprzedajcacego,uzgadnia szczegoly po czym dostaje numer konta do wplaty.
czy to jest madre?
mlynekdh pisze:transakcja była przez alle. zrobił przelew i od razu pokazał mi screen z przelewu i wszystko sie zgadzało.
i tu wlasnie jest ta "subtelna" roznica ktora powoduje roznice w sytuacjach-bo Ty to przeciagnales przez allegro,a kolega nie.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Mi się zdarza kupić sprzedać coś bez allegro, ale zazwyczaj są to ludzie których znam, jeśli nie to dokładnie sprawdzam z kim mam do czynienia (dość łatwo wyłapać przewalacza po przeglądzie kont na allegro pinku itd i po wieku, zazwyczaj najmniej zaufania budzą jednak młodsi ;) )
Np bez allegro teraz mam na oku fajne spodnie z pewnego źródła :D A ode mnie jednemu użytkownikowi forum właśnie idą pocztą korby.
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

Jeżeli chodzi o allegro, to byłem ostatnio zgłosić sprawę i nie było żadnego problemu. Kwalifikuje się to pod oszustwo i karane jest z KK. Taka sprawa na pewno będzie pomyślnie rozwiązana. Nie wiem natomiast jak jest z wpłatą na konto. Myślę, że jeżeli masz wszystkie dokumenty, w postaci potwierdzenia przelewu, wymianę maili, adres itp. to możesz spokojnie iść na policję. Trochę to może potrwa (do 30dni), ale postępowanie na pewno będzie, a druga strona zostanie ukarana, chyba że odda pieniądze, a Ty sprawę wycofasz.
Zawsze możesz zadzwonić do biura numerów i zapytać o dane które masz. Jak podają Ci numer, to wystarczy że zadzwonisz, porozmawiasz z rodzicem i będzie git myślę.
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

mozartt nie jest do końca tak jak mówisz z policją. Jak zgłosisz sprawę o oszustwo/kradzież to procedura jest uruchamiana "z urzędu", podpisuujesz zeznania i nie ma takiego czegoś jak "wycofanie sprawy". Choć by osoba oskarżona oddała kase i błagała na kolanach o wybaczenie to sprawa toczona z urzędu nie może zostać wycofana i będzie przebiegała zgodnie ze schematem. Albo sąd, albo dobrowolne poddanie się karze (pewnie jakiś zawias albo grzywna - zależnie od sumy na jaką oszukał).
www.feel-free.pl
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

marcin_g2 pisze:poszperalem troche po necie i znalazlem niejakiego slawomira machaczka z grybowa:
http://nasza-klasa.pl/profile/24293520
bral nawet taki jegomosc udzial w zawodach na wierchomli...
a nie wiesz na czym jeździ/jeździł ??
Slavvduro
ODPOWIEDZ