[KaKTuSSS] Zumbi F44 Ti

KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

[KaKTuSSS] Zumbi F44 Ti

Post autor: KaKTuSSS »

Napiszę zatem 3 słowa o moim rowerze. Wprawdzie ten set już nie jest aktualny (Dorado zostało sprzedane w zeszłym tygodniu), ale mogę podać ostatnią konfigurację.

Rama: Zumbi F44 Ti M
Widelec: Manitou Dorado 2004
Damper: Manitou Swinger 6-way

Kierownica: Funn (modelu nie pamiętam)
Mostek: zintegrowany Manit
Gripy: Dartmoor Ripper
Stery: Dartmoor Mighty Bearr

Siodło: Velo Carbon
Sztyca: Ritchey Pro Carbon
Zacisk: Accent

Korby: Truvativ Racing BMX
Support: Truvativ Giga Pipe 83 mm
Zębatka: Truvativ 41T
Łańcuch: Sram PC-991
Pedały: Dartmoor Moondust

Napinacz: XTX
Przerzutka: Shimano 105
Manetka: Shimano LX
Kaseta: Shimano Ultegra 11-25
Koło przód:
Obręcz: Sun Rims Single Track
Szprychy: CN Spoke
Nyple: Dartmoor zielone alu
Piasta: Dartmoor Dee Forrce
Opona: Maxxis Highroller 42a 2.50
Dętka: Continental

Koło tył:
Obręcz: Sun Rims Single Track
Szprychy: CN Spoke
Nyple: Dartmoor zielone alu
Piasta: Chris King ISO 150
Opona: Maxxis Minion 40a 2.50
Dętka: Continental

Hamulec przód: Hope Mono M4 203 mm
Hamulec tył: Hope Mono M4 180 mm

Plany na przyszłość : na początku sezonu zakup najprawdopodobniej Boxxera Team-a, zmiana kierownicy na FSA K-Force DH Carbon, mostek zintegrowany (model kwestia otwarta). Na ten sezon tyle. W przyszłym roku zmiana ramy (w planach Turner DHR o ile będzie pozytywnie oceniany lub Intense M6) oraz modyfikacje w kołach.

Montaż Singletracków był celowy ze względu na niską wagę i dobrą cenę, a na to ile i jak jeżdżę w zupełności mi wystarczają.

Waga : ok 18kg (w zależności od widelca i opon).

Obrazek
aenim
Kontakt:

Post autor: aenim »

Jestem ciekaw, jak jeździ F44 ze Swingerem 6-way z tyłu, ponieważ sam taką ramę niedawno zakupiłem i jestem na etapie składania. Podziel się odczuciami :)
Zastanawiam się, czy od razu go nie wymienić na Elkę lub DHX 5 bardziej budżetowo ;)
http://www.pinkbike.com/u/aenim/
nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

KaKTuSSS a ja mam pytanko dotyczace Dorado, bede zakladac ten rocznik do siebie i zastanawiam sie jak radziles sobie z nim w zimie? bo moj jest twardy jak h....a. Tuningowales go jakos, albo wymieniales olej?
pozdr!
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

aenim nie mam za dużego porównania bo jeździłem na tej ramie tylko z tym tłumikiem, a wcześniej miałem Turnera starego z Romikiem, a to zupełnie inna bajka. Powiem tylko tyle że tłumik ma dość mulastą kulturę pracy, ale ja takie coś lubię, nie buja, nie odbija za szybko. Rama ogólnie pracuje wyśmienicie, jest zwrotna. Po przesiadce z Turnera jeździło mi się o niebo lepiej, no ale w porównaniu z 8 letnim staruszkiem to inna generacja ramy i inny typ zawieszenia.

nikom poradziłem sobie z nim tak, że go sprzedałem ;) Generalnie widelec niereformowalny i pomimo tego że zmieniłem sprężyny na bardziej miękkie, rozkręciłem regulacje i (o zgrozo!) mojej wagi ten widelec był dość twardy. Pominę fakt mulenia wynikającego z zastosowanego w nim systemu. Próbowałem zasięgnąć języka u przedstawiciela Manita co z tym fantem można zrobić i dowiedziałem się że mogę zmieszać smar z olejem i zapodać go smarowniczkami, co powinno trochę poradzić. Generalnie zimą zawsze będzie padaczka i tu chyba nic się nie zrobi. Ogólnie miałem okazję jeździć na innym egzemplarzu, który był przez właściciela nasmarowany albo gęstym olejem, albo mieszanką oleju i smaru i dawał radę z kultura pracy (spod uszczelek ciekło, co tez nie było fajne bo zaowocowało tłustymi klockami po pewnym czasie), tyle że było wtedy ciepło. Mam nadzieję że poradzisz sobie ze swoim. Jestem ciekaw efektu i opinii :)
nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

uf to widze ze przede mna troche zabawy :) na pewno czeka mnie wymiana oleju, bo jest za gesty. ZObaczymy co z tego wyjdzie.. Mam sentyment do tego widelca ;) pozdro!
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Tak, można go zmienić na 2,5W bo o ile nie mylę fabrycznie jest 5W lub nawet 7,5W.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Ja mam 2.5w w nixonie (nie wiem jakie tlumiki sa w dorado ja mam tpc) i nie muli. Zaczyna mulic przy -10 ale to chyba nie ma nic co by nie zamuliło.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

michalnz pisze:przy -10 ale to chyba nie ma nic co by nie zamuliło.
Tu bym się kłócił :P Przy otwartej kąpieli jakoś mi nie muliło :P
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

888rc2x na oleju 5W nie mula. fakt ze trzeba reg tlumienia o te 2-3klikniecia na minus dac ale amor pracuje normalnie :)
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
michalnz
Kontakt:

Nie o tyle, że nie chce wracać co bardziej nie chce wchodzić, zostaje jakieś 7cm skoku, ale ja i tak nie jeżdże przy -13 czy -10 :lol:
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
Vin_OSW
Kontakt:

michalnz, bo z tego co wiem nixon nie ma otwartej kąpieli ;)
michalnz
Kontakt:

Nie, nie ma. Tłumik jest zamknięty, a w lagach jest po 15ml 10w na smarowanie.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
Vin_OSW
Kontakt:

Semi bath jest w manciakach? Czyli olej sobie tylko tam pływa i rzadko coś się pewnie dostaje na uszczelki? W otwartej jest ten plus, że otworki, które "wyrzucają" olej z tłumika są dość wysoko (chyba na wysokości ślizgów) i jest już nie daleko uszczelek, więc zero z mułki i pełen skok, ale jest też minus, czyli szybciej brudzący się olej.
mat13por
Kontakt:

Post autor: mat13por »

Vin_OSW pisze:Semi bath jest w manciakach? Czyli olej sobie tylko tam pływa i rzadko coś się pewnie dostaje na uszczelki?
Dokładnie. Dlatego przed każdą jazdą powinno się manitoua odwrócić do góry kołami żeby olej spłynął do ślizgów i je przesmarował. Ja do travisa leje go więcej, bo on i tak tam nie szkodzi, a szybciej dotrze do ślizgów. :)
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Rowerek wypas :)
znowu zumbi :D
jak z pracą Manitou Dorado?
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Mały up. W zasadzie już po sezonie ale na rowerku w takiej konfiguracji go przejeździłem :) To chyba jego ostatni sezon więc wrzucam dla upamiętnienia :) Sorry za jakość foty, może przy okazji ładniejszej pogody uda się zrobić coś lepszego.
Obrazek

Obrazek
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

Zielony :PP przyznam że jest fajnie złożony, Single z tyłu jeszcze się trzyma? ;D
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Obydwa single mają już około 4 sezony, a koła są zaplecione na alu nyplach i nie mam z nimi żadnego problemu. Jak do tej pory miałem zerwany jeden nypel przy bocznym uderzeniu w kołem w kamień :)
dawid1991
Kontakt:

Post autor: dawid1991 »

fajna maszyna , ladnie sie prezentuje pare modyfikacji i by bylo niemal ze idealnie. jak Ci sie trzyma piasta dartmoora ? jak single padna to na co planujesz zmieniac ? od siebie moge polecic ex721
ODPOWIEDZ