Jakie szprychy - dylemat
Jakie szprychy - dylemat
Cześć Wam!
Jestem na etapie składania kół na ten sezon.
Obręcze mam ( mavic 721 )
Piasty mam ( Specialized)
Potrzebuję do takich komponentów odpowiednie szprychy. Zastanawiam się też czy by przypadkiem nie złożyć koła na nyplach pro lock. Stąd pytanie do znawców tematu.
Jakie szprychy dobrać?
Jestem na etapie składania kół na ten sezon.
Obręcze mam ( mavic 721 )
Piasty mam ( Specialized)
Potrzebuję do takich komponentów odpowiednie szprychy. Zastanawiam się też czy by przypadkiem nie złożyć koła na nyplach pro lock. Stąd pytanie do znawców tematu.
Jakie szprychy dobrać?
różnica pomiędzy compami a championami przy dł. 260 mm , przy 36 szprychach wynosi monumentalne 25 (!) g. Compy są mocniejsze, cieniowanie, w tym przypadku polega na "zbiciu" materiału.DT competition, troche drozsze ale za to lzejsze i tak samo dobre.
Przy prawidłowym zaplocie championy spokojnie dają radę.
Przy wyższych funduszach, droższe? Czemu, nie?
Natomiast, nie ma sensu wypruwać sobie żył dla droższych szprych.
Aerolity, revolutiony i inne superlekkie szprych od dt ok ale jesli rider jest lekki bo inaczej brak sztywnosci koła moze byc czuc, a i nie sa to tez mega mocne szprychy. U mnie revo na tyle spisuje sie ok ale waze 65kg i sa zaplecione na 823 wiec dosc mocnej obreczy. Na 721 balbym sie te szprychy zakladac. No chyba, ze ktos sra kasa to albo cx raya od sapima albo ktos gdzies jeszcze tytanowe szprychy sprzedawał 

Czyli podsumowując? Ważę 75kg, koła będą w sx trailu czyli waga jakieś znaczenie mam bo w tym momencie stanąłem na 15.5kg wagi roweru, aczkolwiek na wytrzymałości mi bardziej zalezy bo chce zeby to cały sezon przelatało w górach, na downtownach itd.
Kasa na lepsze szprychy jest, ale nie chcę za wszelką cenę wydawać jej w błoto,
co brać w takim razie?
Kasa na lepsze szprychy jest, ale nie chcę za wszelką cenę wydawać jej w błoto,
co brać w takim razie?
[b]Ride For Fun, Race To Win.[
Obozy rowerowe www.alejazda.co !!
www.lkkg.pl
www.lsfr.pl
Obozy rowerowe www.alejazda.co !!
www.lkkg.pl
www.lsfr.pl
-