Linkage - rozne ramy

Aqqs
Kontakt:

Post autor: Aqqs »

Spaced pewnie tak, zaczynam się zastanawiać: dlaczego tak trudno znaleźć antidotum na przyzwoitą pracę?? na początku łuk powinien się delikatnie oddalać o koła wyznaczanego od punktu nakładania się łańcucha na korbę, ale nie za dużo żeby nie było czuć kopania korby, a potem już delikatne oddalanie się łuku...no sam nie wiem
B1 team i 5th element
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

ArthurGreen vpp i vpp2 czy to samo? Nie wiem pytam sie nawet szczerze mowiac...
Aqqs proste? To opatentuj i znajdź chętnego taki układ jak jest antidote ;))
Karpiel i Duncon to moje zycie
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Aqqs bo nie liczy sie tylko os po jakiej idzie koło tylko tez krzywe przełozenia, pedałowanie, anti squat (za duzo tez zle bo przy hamowaniu wywala cie rower przez kiere), CC i IC tez sa wazne zeby bike był stabilny. Do tego w teori lepiej miec jak najwiecej cofania do dh ale wtedy masz problem w 2 miejscach - naped i koniecznosc rolki i długi wachacz - mozesz dac bazowo krótki ale to bedzie ci ograniczac stabilnosc kiedy bike jest wyzej w skoku. Tak na prawde jaki jest idealne zawieszenie to raczej od preferencji zalezy. Wstek ogolnie dobry tez jest dlatego, ze odpowiednio wsteczny rower i masz stała baze kół. A co do samych przelozen to masz dylemat - progresja - liniowo - progresja czy liniowo. Jedno da ci lepsze pedałowanie, trudniejsze dobicie i ladna prace w srodku ale w zamian za to gorsza prace z damperami (bo tłumienie dla wysokiego przelozenia na poczatku skoku bedzie inne niz dla małego na koncu, a jednak wiekszosc damperów jest speed sensitive) oraz trudniej sie przyzwyczaic do takiego bika riderowi niz do przewidywalnej liniowej pracy. Duuuuzo zmiennych ;)
Slopstyler
Kontakt:

Post autor: Slopstyler »

Spaced Różnią się tylko umiejscowieniem linków. :) Ale praktycznie to samo. Nawet Ci z DC tak mówią, że to kopia VPP tylko w wersji naszej. A co do przelożeń to sie nie znam. :P
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
Śledziu
Kontakt:

Post autor: Śledziu »

Slopstyler, z tego co kiedyś jeszcze wyczytałem to vpp2 pozwala na regulację skoku. W nowych Intensach są po 2 możliwe ustawienia.

[url=http://slopestyle.pl]Slopestyle.pl[/url] - [b]Magia rowerowej ekstremy[/b]
Spaced
moderator
Kontakt:

Slopstyler ale wiesz formalnie jakby patrzec tylko na to w jaka strone ida linki to miałbys 2 albo 4 patenty zaleznie czy dzielisz je na kierunek ruchu wzgledem siebie czy ogólnie. Dorzuciłbys rozdzielenie na krótkie linki/długie to masz 8. Przełozenia ma wiele firm opatentowanych wiec taki klon klonem 100% nigdy do konca nie bedzie. Dw-link na pewno ma krzywe opatentowane, nie wiem jak inne patenty ale pewnie tez.

Śledziu marketingowy bełkot. Vpp2 to vpp1 tylko po prostu przeprojektowali krzywe kiedy zorientowali sie, ze sa 10lat za murzynami i dali im ładna nazwe. To mniej wiecej takie same pieprzenie jak fox mówi, ze w nowych 40tkach jest fit damper jak to przeciez to samo co jest w foxie od zawsze bo ich tłumik sie tak nazywa, a 09 i 10 to to samo tylko naklejki inne ;) Santa zawsze wciskac gówno lubiła i dlatego jestem do tej firmy uprzedzony.
Śledziu
Kontakt:

Post autor: Śledziu »

Spaced, heh też uważam to za marketingową papkę, jednak osobiście ze swoimi teoriami wolę się nie wychylać bo znowu się sam zakasuję jak z "czterozawiasową" Koną :mrgreen:

[url=http://slopestyle.pl]Slopestyle.pl[/url] - [b]Magia rowerowej ekstremy[/b]
Aqqs
Kontakt:

Spaced Wielkie dzięki. Wyjaśniłeś mi kilka uprzedzeń.
B1 team i 5th element
Spaced
moderator
Kontakt:

Aqqs jak chcesz o zawieszeniach polookac to mozesz poprzekopywac starsze posty dw na mtbr i ridemonkey bo chłop do znudzenia niektóre rzeczy tłumaczył. Tyle, ze to tylko 1 poglad bo np. chłopaki z k9 czy paru innych ludzi nie zawsze ma 100% zgodne z nim pomysły. W dirtach od lata bodajze sa tez fajne arty tłumaczace bardzo prosto działanie zawieszenia robione przez inzyniera z k9. Takie 2 dobre źródła na szybko ;) Zawsze lubie jedno i drugie czytac bo sie czegos ciekawego dowiedziec mozna. Do niedawna nie mialem nawet pojecia o tym czym jest np. IC (instant center).
Aqqs
Kontakt:

Spaced Czym jest CC i IC bo ciężko mi znaleźć coś w google.
B1 team i 5th element
Spaced
moderator
Kontakt:

Aqqs Ic to jest instatenous center (nie wiem jak w polskim to sie ładnie nazywa) co do cc nie jestem pewien - oba dotycza tylko wirtuali. IC jesli mi sie nic nie myli (nie moge pełnego opisu znalesc z dirta teraz) to był własnie ten wirtualny pkt. ktory w danym momencie jest pktem obrotu. W niektórych bikach jak sobie wyrysujesz ładnie zobaczysz, ze czasem ten pkt wychodzi niekoniecznie gdzies po srodku bika, a mocno w tzw. dupie i wtedy bike traci na stabilnosci( w duzym uproszczeniu). Dobrym przykladem sa biki oparte na zawieszeniu ala stare yeti 9tka. CC jest z nim jakos powiazane ale tutaj brakuje mi wiedzy wiec nie bede sie wypowiadac.

Ogólnie bede mógł to sprobuje znalesc co ciekawsze arty o zawieszeniu z dirta i skany powrzucam na forum ale na razie czasu brak bo sesja ;)
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

Spaced wkoncu czegos nie wie ! :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Te magister, niektórzy sesje maja to inne rzeczy w głowie sa niz szukanie takich rzeczy. ;)
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

Spaced pisze:
Spaced wkoncu czegos nie wie ! Smile
:lol:
topick
Kontakt:

Post autor: topick »

Aqqs pisze:Jasne ze robi "S" tylko ze przy dłuższym ruchu.
Nie robi ski. Robiłby jakby dolny link zmieniał kierunek obrotu w czasie ruchu ale nie zmienia.

Te filmy nic nie wnoszą. Nic ciekawego.
sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna
ODPOWIEDZ