Rower do 15k + offtop na temat tanszych czesci

Damian04
Kontakt:

Post autor: Damian04 »

Monx w tym sklepie z glorkami mają dostępne Lki ?? Bo ja w tej cenie widziałem M'ke ale m to nie dla mnie :P odpisz na pw ;)
SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Sam w górach nie śmigałem nigdy,ale po relacjach kolegów którzy byli i śmigali,rowery ze skokiem 170mm są jak najbardziej optymalne . . . Sam w wakacje złożyłem rower z 200mm pod dupą i żałuje,teraz zmieniam . . . .

Schodek napisz na Prv czy dał byś radę pomóc w załatwieniu takiego lapierra za tą kasę,bardzo mi się podoba tylko damper sprężynowy bym tam widział,bo z tego co parę razy śmigałem na tym rowerze,praca z rp23 nie była zadowalająca a swoje też ważę.
Osobiście szukam teraz sx-traila w anglii ,za rower w najwyższej wersji na sramie x.0 itd trzeba średnio dać jedyne 1300F a są maszynki w naprawdę dobrym stanie.
Ride 4 Fun ! Biatch !
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

freed z ta praca rp23 to w 1 roczniku lapierre miał problemy i obiecywali z foxem inny tune do dapera dac zeby lepiej to pracowało.

A co do sx traila to nówki ramy 08 rocznik na evans cycles bodajze za 550funtów były ;)
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Były ; ( Generalnie poluję na sx-a z 08/07 cały rower w tej najniższej konfiguracji bo i tak po swojemu chce go złożyć,znalazłem parę bików a 1000-900Funtów ale sprzedawcy albo nie odpisują albo są jacyś mocno dziwni.
Ride 4 Fun ! Biatch !
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Dobra, jedna sprawa do wszystkich tanioskładających wypasione rowery. Kosztorysik!!! Do tej pory o takowy pokusił się tylko Aram, ale po pierwsze jest on niekompletny (brakuje korb, pedałów, sterów, opon i ewentualnie dętek, czyli jakichś 2 tysięcy), po drugie koła to jest klasa średnia, 1500 to kosztuje piasta CK na tył, to ze u nas większość śmiga na fun-bikowych Novatecach to znaczy że jesteśmy krajem trzeciego świata, a nie że Hope to jakkiś mega wypas. To oczywiscie przyzwoity sprzęt, ale przecież padały tutaj stwierdzenia, że za 15 koła można mieć mega rower, niektórzy nawet stwierdzili że można mieć dwa takie. Mega rower musi mieć mega koła - proste. Po trzecie nie wiem skąd on wziął 5500 za Sessiona 88, skoro na stronie SSC jest po 8900, a UE po około 2000 EUR... Promocja? Nawet jak jeśli to nie jest to stała oferta dostępna dla wszystkich i rzadko jest tak, że akurat w promocji można kupić ramę, którą się chce mieć. No, chyba że ktoś kupuje na zasadzie "biorę to co jest tanio", ale tak to mozna budować sobie fun bika na ramie Signa FR a nie poważny wyczynowy sprzęt. No, jest jeszcze taka opcja, że chodzi o ramę bez dampera, ale w takim razie wypadałoby go ująć w kosztorysie bo raczej nie będzie to Vanilla RC za 200 złotych. No i czy w ogóle jeśli chodzi o amortyzację to pole do wydawania kasy jest ogromne. Push, Bos, Avalanche... to może kosztować i w tym kontekście 20 koła to wcale nie tak dużo... Ramy zresztą też raczej zaczynają się od 2000 euro.

Jeszcze apropos roweru zaproponowanego przez Monxa - owszem, fajny, ale czy to można nazwać racingowym wypasem?
Monx
Kontakt:

Post autor: Monx »

B.Z. Tak czy siak Glory daje możliwości poszaleć.
729 + Saint + DT Competition? Lekkie nie są ale mało setów będzie tak mocnych i nie będzie ważyło 2094890725kg.

Faktycznie trudno się nie zgodzić - to nie jest set typu dh racing tylko exDh.
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

B.Z. owszem, padło stwierdzenie o złożeniu 2 rowerów. Tylko nikt Ci nie poda na tacy złotego środka i namiarów na kontakty, które wyrabiał przez lata - za to się płaci.

Ale do rzeczy - nie da się określić kosztów kupienia roweru np. na ebay - bo dzisiaj moge kupić dany rower za 1000$, a jutro za 1500$ - grunt to mieć rozeznanie w rynku i wiedzieć, gdzie sie kończy granica opłacalności.

Aram podał Ci suche fakty oparte o ceny rynkowe. Ja i paru gości handlujących moge Ci podać przedziały cenowe, które po zsumowaniu dadzą coś pomiędzy 10-15 - "rozstrzał" jest duży, ale "kto kombinuje ten żyje". Chyba, że masz do wyłożenia 15k ot tak i nie robi Ci różnicy to czy kupisz dany rower i jeszcze za niego przepłacisz...

Co do amortyzacji. Nie ma co robic z Bossa, Avalancha czy innych firm "świętych krów" - bo u nas dostaniesz cene na Avy 7000zł, a w stanach na ebayu Avy lezy za 700$ i nikt tego kupic nie chce.

Dla mnie sprawa jest prosta jak myśl Lenina - jak wiesz co chcesz kupic, masz kase - to tego szukasz i kupujesz. Zaraz dostaniesz kilka kosztorysów rowerów za 15k - i bedziesz miał problem, który wybrać. Nie bawie sie w loterie - tylko jak wiem co chce, to po to jade i to kupuje, wcześniej oczywiście ustalając cene.
www.feel-free.pl
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

z gotowych setow do 15k proponujemy teamowe m6 CRC ewentualnie nowego orange'a 224 worldcup ;).

B.Z. zyjemy w Polse,na kwestie rowerow patrzymy przez pryzmat polskich warunkow bytowych-rozumiem,ze niektorzy sa kosmopolitami obytymi w swiecie w przeciwienstwie do wiekszosci spoleczenstwa,ale mimo wszystko kwestie tego typu nalezy rozpatrywac w kontekscie realiow naszej codziennosci-gdzie za komplet kol zlozonych na piastach CK i obreczach z podobnej polki trzeba by dac pewnie tyle ile wynosi srednia krajowa.

p.s.bos?avy?po co,skoro za mniej niz 3k mozna kupic nowiutkie 888evo z 2010 roku na pelnej polskiej gwarancji.. trzeba tylko wiedziec do ktorych drzwi zapukac.jezdzisz rok,sprzedajesz,dokladasz 500zl i kupujesz 2011 ;).
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
modevil
Kontakt:

Post autor: modevil »

Maly offtopic... Nie wiem jakie promocje mozna dostac w PL po sezonie ale jakby ktos byl zainteresowany to polecam poszukac po szwedzkich forach. Normalne ceny sa zabojcze ale zdarza sie, ze sa dobre promocje. Nie mam czasu porownywac z polskimi sklepami wiec sorry jak te ceny sa do d... ale dwa przyklady:

http://www.blocket.se/jonkoping/Scott_G ... ?ca=17&w=1

http://www.blocket.se/ostergotland/Trek ... ?ca=14&w=1

Ceny oczywiscie w szwedzkich koronach... Cla ni ma, a jakby ktos mial napal to moge pomoc.
Spaced
moderator
Kontakt:

yasiuuu ty mówisz o przednim avy? Bo jesli tak to mówisz o cenach uzywek, a my tu chyba wszyscy o nówkach mówimy. Wez pod uwage, ze uzywke za 15k da sie złozyć na bardzo fajnych czesciach ale wielu nówek juz nie, ba nawet w przypadku uzywek raczej ograniczamy sie do popularnych firm bo jest wiele produktów, które pomimo dosc duze popularnosci na rynek wtórny zadko trafiaja. Do tego bardzo ogranicza cie rama i za <7tysiecy z nówek nawet majac znajomosci i kombinujac masz tak na prawde max połowe rynku, pewnie mniej. Czasem uda sie dostac na cos mega okazje ale badzmy szczerzy - wtedy cena dyktuje nam co skladamy kiedy zeby złozyc bika dokładnie na tym co chcemy w wielu przypadkach przekroczymy te 15 tysiecy ze wzgledu na zaporowe ceny ram.
yasiuuu
Kontakt:

Spaced tak, o przednim Avy mówię. Odnosiłem się do wypowiedz B.Z. o złożeniu SUPER-ZJAZDÓWKI. Pytanie czym jest ta super zjazdówka? Podał nazwy ChrisKing, Avy, Boss - a prawda jest taka, że "super-zjazdówki" super-prosów z pucharu świata są składane na częściach powszechnie dostepnych (rock shox, marcoch, sram etc) - ze względów marketingowych (ew. przerabiane pod ridera). I nikt w Pucharze Świata nie płacze nad brakiem Avy czy Chrisa - bo sponsor daje mu tańsze Hope'y i RockShox'i. Poza tym, że "rodzynki" typu Avy czy Chris King zyskały swoją sławę, wtedy kiedy branża rowerowa była "elastyczna" i otwarta na wszelakie pomysły (byli ponadczasowi i postawili na jakość) - teraz wkroczyły produkty, które zbudowały swoją sławę na reklamie, a nie na jakości i zrobił się wielki wyścig szczurów, na które firmy typu Avy i CK patrzą z przymrużeniem oka - bo i tak będą mieli swoją, wąską grupę odbiorców. "Bo Steave Peat jeździ na Sancie - więc musi byc dobre" - a tylko na tym forum znajdzie się spora liczba osób, które Ci powiedzą "Santa nie - bo ma VPP:]

Poza tym mówimy tu (chyba, że źle zrozumiałem) o rowerze do 15k i alternatywnych tańszych częściach i źródłach ich pozyskania - więc wliczam w to też używki.
A co do znalezienia ramy poniżej 7 tysięcy (nowej), zapodam ramy w cenie +/-6k - jesteś oczytany i siedzisz w necie - nie będę Ci tu wklejał linków bo sam wiesz co w trawie piszczy, powiem tylko dla zainteresowanych co możesz mieć w okolicach 6tys;

-nowe Disco Volante,
-nowego Gamblera,
-nowe Glory,
-nowy Blindside
-nowe Yeti 303 RDH '10

Można doszukac się jeszcze innych modeli godnych uwagi. I będę się trzymał kurczowo faktu, że da się złożyć nowy rower poniżej 15tys na wypas częściach - trzeba tylko poświęcic temu trochę czasu, popytać, podzwonić, potargować.
www.feel-free.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

yasiuuu no to nowy czy uzywajac uzywanych czesci? Do tego własnie zalezy jaki rower? Mi np. zadna z wymienionych ram szególnie nie lezy i pare innych osób o podobnych preferencjach tez sie znajdzie. Znajdz mi natomiast w dobrej cenie taniego morewooda makulu, nicolaia iona, morewooda makulu, evila czy canfielda jedi(bo dla mnie wypasiony rower to tez wypasiona rama, a np. yeti 303r i tr otwarcie celuja w nizsza półke cenowa). Bez problemu na kazda rame ~6k która wymienisz znajdzie sie taka za 2x tyle.
Do tego jest jeszcze jeden problem - ktos jest wyższy i chce Lke to mu wybór jeszcze bardziej maleje.
yasiuuu
Kontakt:

Spaced niestety poruszamy kwestie dość "subiektywną" - podkreśliłeś jaka rama spełniła by Twoje oczekiwania - ale wiele osób opiera swoją opinię o to co widziały, macały i jest powszechnie dostępne (np. Glorka, która zrobiła się bardzo popularnym rowerem).
Zgadza się, że na ramy które wymieniłem przypada wiele ram wiele droższych.
W takiej sytuacji proponuje zmienić nazwę tematu na SUPER-Zjazdówka za 15k - bo do 15k jak będziemy się tak rozdrabniać nie złożymy "zwykłej" zjazdówki na dobrych częściach;]

P.S. Canfield Jedi chodzi również poniżej 7000PLN... 2200$ u dealera. Z Elką lub FOX'em.
Spaced
moderator
Kontakt:

yasiuuu jak mówilem da sie ale trzeba trafic na okazje - tu jest za 2250$ do stanów bo miejsce na nowy rocznik pewnie robia. Jak szukalem okazji na niego to max 300$ z katalogowego 3150 udało mi sie zbic. Jeszcze trzeba zgrac sie czasowo z okazja zeby ogarnac to co sie chce ;) Jakby miec luzna forse zawsze przy sobie to nawet takie biki na dorado, ck i innych cudach moznaby złozyc ;) (bo na dorka tez okazje widzialem ale to juz pol roku temu :/)
B.Z.
Kontakt:

yasiuuu pisze:B.Z. owszem, padło stwierdzenie o złożeniu 2 rowerów. Tylko nikt Ci nie poda na tacy złotego środka i namiarów na kontakty, które wyrabiał przez lata - za to się płaci.
Czyli jednak się płaci - jak nie w taki to w inny sposób... Kupisz 100 bików bezpośrednio u producenta to wyjdzie 1/3 ceny, ale weź tu kup 100 bików. Mówimy o realistycznych rozwiązaniach a nie wyrabianych latami znajomościach.
yasiuuu pisze:Ale do rzeczy - nie da się określić kosztów kupienia roweru np. na ebay - bo dzisiaj moge kupić dany rower za 1000$, a jutro za 1500$ - grunt to mieć rozeznanie w rynku i wiedzieć, gdzie sie kończy granica opłacalności.
Nie mówimy o używkach i wyprzedażach. Wiadomo, jak się trafi na kogoś komu bardzo zależy żeby spieniężyć towar to sprzeda nawet bez żadnej własnej marży, ale nie jest to sytuacja częsta i normalna.

yasiuuu pisze:Aram podał Ci suche fakty oparte o ceny rynkowe. Ja i paru gości handlujących moge Ci podać przedziały cenowe, które po zsumowaniu dadzą coś pomiędzy 10-15 - "rozstrzał" jest duży, ale "kto kombinuje ten żyje". Chyba, że masz do wyłożenia 15k ot tak i nie robi Ci różnicy to czy kupisz dany rower i jeszcze za niego przepłacisz...
Wiesz, ja sobie złożyłem fun-bika na używanej ramie, 10 letnim amorze i częściach typu Dartmoor, Novatec i jak na moje umiejętności i wymagania jest OK. Gdybym chciał rower za 15 k to bym kombinował, pytał, ale nie szukałbym po całym świecie każdej jednej pierdoły za pół ceny.
yasiuuu pisze:Co do amortyzacji. Nie ma co robic z Bossa, Avalancha czy innych firm "świętych krów" - bo u nas dostaniesz cene na Avy 7000zł, a w stanach na ebayu Avy lezy za 700$ i nikt tego kupic nie chce.
Nie mówię, że to święte krowy, podaję tylko przykłady ile można wydać. Gdybym gdzieś startował i leżała mi praca Bosa czy Avy bardziej niż DHXa to bym nie żałował kasy, tak jak w swojej pracy nie żałuję na narzędzia. Nawet przyjmując "rynkowe" (czytaj najniższe z jakimi się spotkałem na taki sprzęt) ceny Arama to i tak uwzględniajac rzeczy o których nie napisał wychodzi 16-17 koła. Po cenach oficjalnych to 15 koła kosztuje tylko rama i amortyzator...
piotrex pisze:B.Z. zyjemy w Polse,na kwestie rowerow patrzymy przez pryzmat polskich warunkow bytowych-rozumiem,ze niektorzy sa kosmopolitami obytymi w swiecie w przeciwienstwie do wiekszosci spoleczenstwa,ale mimo wszystko kwestie tego typu nalezy rozpatrywac w kontekscie realiow naszej codziennosci-gdzie za komplet kol zlozonych na piastach CK i obreczach z podobnej polki trzeba by dac pewnie tyle ile wynosi srednia krajowa.
No własnie inaczej podchodzę do sprawy. Pewne rzeczy są fundamentalne. Czy fakt, że w PRLu Kaszlak był szczytem marzeń robił kiedykolwiek z niego limuzynę klasy wyższej? Tak samo sprawa wygląda z piastami CK, to, ze w PL nikogo nas to nie stać, nie robi z Hope hi-endu. Wcale nie chodzi o to, że Hope jest badziewne i jest wystarczające do przyzwoitego bika, ale nie znaczy to,ze nie ma bardziej wypasionych rzeczy.
yasiuuu pisze:Poza tym mówimy tu (chyba, że źle zrozumiałem) o rowerze do 15k i alternatywnych tańszych częściach i źródłach ich pozyskania - więc wliczam w to też używki.
Wliczając używki to za 10 000 PLN można mieć Mercedesa klasy S... Kwestia tego jaki chcemy mieć rocznik i jaki stan. W ten sposób to można wszystko udowodnić.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

B.Z.
Czy fakt, że w PRLu Kaszlak był szczytem marzeń robił kiedykolwiek z niego limuzynę klasy wyższej?

nie,ale to powodowalo,ze gdy czlowiek mowil "wypasiony samochod" mial na mysli Kaszlaka.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

KaczorAC1 pisze:Schodek napisał:
zmieścisz się w 15.5k a na linki te 20pln chyba się znajdzie

Super. Składasz sobie rower mega elo i wkładasz do niego linki i pancerze za 20 zł.

To tak jakbyś kupił sobie nówkę ferrari i wlał do niej benzynę 83 taka jaka jest najniższa w stanach.Do tego powiedz jakie pedały , korbę , gripy , linki (pominę) za 500zł kupisz ? Hussfelta itp ?

Nie mamy o czym rozmawiać.
Świadczy to tylko o Twoim podejściu do sprawy.

KaczorAC1 co by nie mówic nowe sainty czy atlasy to wydatek rzedu 500-600 stów minimum jak ogarniesz okazje. Pedały dobre to tez 200zl, gripy 100. Extra 1000zl nawet przy znajomosciach dochodzi.

Sprawdziłem jak" palą" Ferrarki kolegów i zniszczę Twój świat do końca :mrgreen:

praktycznie żaden nie zwraca na to uwagi i wlewa tanie linki i pancerze od 5 do 20pln !!

Mimo wszystko nadal sądzę że mamy o czym gadać..na miękko z tematem,bez spiny

Norbert pod tym postem był link znaleziony dosłownie w trakcie pisania i w 3 sekundy wyskoczyły korby za 390PLN !! Bez znajomości i układów tylko po naciśnięciu enter :mrgreen: ..tu tez na miękko proszę

A co do "wypasionej" zjadówki to już mi się nie chce tego klarować bo właściwie każdy średnio rozgarnięty człowiek czytając ten temat sam wyciąga prawidłowe wnioski

jak się chce to się da,telefon,sieć,pomysł na rozmowę i można poskładać lub kupić bardzo dobry rower,który praktycznie nie odstaje od wypasionych maszyn na świecie

W Whistler był jeden rower na Bos a na 40 i Boxxaxch co drugi. Patrząc na specyfikację takich modeli z katalogu a to co pokazał Aram to jest bardzo dobrze.

jasne że można mieć fanaberię na hiper kompy w rowerze,tu chodziło o pokazanie że za 15k można poskładać bardzo dobry rower i to bez układów czy znajomości. Z tego Aramowego setu można kilka gratów zamienić na inne i cały czas miec super sprzęt.

Najbardziej mnie dziwi że najwięcej do powiedzenia mają ludzie którzy takich maszyn nie mają i nie będą mieć ( bo ich nie potrzebują) a najwięcej problemów z nimi mają.

Jeśli komuś naprawdę zależy na poskładaniu maszynki marzeń to się poświęci i będzie ściągał 4 śrubki z Kalifornii lub z Australii.

Rower średnio składa się na dwa sezony jazdy,a nie na całe życie bo wtedy musi być pancerny aby jeszcze wnuki ogarniały za 50lat.

jak wiesz gdzie i jak to możesz bez znajomości i kontaktów kupić nowe auta od dilera w super cenie na gwarancji - salonowe np trzeba tylko zadać sobie minimum wysiłku i poświęcić troszkę. Nie ma tu mafii rowerowej trzymającej władze

Jeśli ten set Arama jest kiepski to proszę napiszcie co takiego ?
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
B.Z.
Kontakt:

piotrex - na ile pamiętam PRL (a to i owo pamiętam oprócz kolejek) to Kaszel zawsze był obiektem drwin, żartów i powodem do niemałej irytacji kiedy trzeba go było odpalić zimą i nikt nigdy nie nazywał go gitnym i glanckim (bo takie określenia wówczas funkcjonowały zamiast "wypasiony"). Obiektem marzeń był dlatego, że lepsze rzeczy były trudno dostępne, albo wręcz w ogóle, ale nie znaczy to, że ludzie nie widywali raz na jakiś czas normalnych samochodów i nie wiedzieli w jak głębokiej dupie siedzą. To o czym piszesz prędzej miało miejsce w elektronice, wysępiony w Pewexie jeden z niższych modeli Technicsa czy Soniacza to był opad szczęki, ale miało to swoją podstawę w tym, że zwyczajnie nikt niczego lepszego nie widział na oczy. Dlatego własnie takie a nie inne podejście do rowerów jest dla mnie niezrozumiałe, nie ma problemu żeby się dowiedzieć co można mieć i za ile, wszyscy sobie zdają sprawę z istnienia znacznie bardziej wypasionych rzeczy niż te które się ujeżdża na tej szerokości geograficznej.

Trochę "na rozgrzeszenie" jednak muszę przyznać, że sens pakowania kolejnych tysięcy powyżej wspomnianych 10-15 nie ma wielkiego przełożenia na wyniki. To nie jest sport motorowy, sprzęt aż tak się nie liczy, na takich CK raczej nie pojedziesz szybciej niż na rzeczonych Hope'ach. Podobnie z amortyzatorami, ich praca wcale nie musi być perfekcyjna, mają doklejać koła do gleby a nie oferować kosmiczne doznania, dlatego też przyznaję rację, że pakowanie kasy w Bosy, Avy i im podobne cudaki to nie jest coś, bez czego nie można się obyć i dalej mieć rower który nie będzie tworzył jakichś istotnych ograniczeń w porównaniu z full wypasami, co jednak nie zmienia faktu, że przez stricte racingowy wypasiony sprzęt rozumiem rower w którym wszystko jest z wyższej półki, a taki raczej trudno "zmieścić" w 15k jeśli mówimy o sprzęcie nowym.
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

hahah czytam i się śmieje !! ahhaha za 15 kafli to mam taki wypasiony bike ze pyta siada....do tego z tych 15 kafli zostanie mi na pare wyjazdów. Tak że dla sprostowania rower składam nowy na nowych częściach !! i poczekam aż sie trochę pokłócicie pośmieje sie a potem przytoczę każdy kwitek :) no i zmięknie rura co po niektórym :)

No ale poczekam zobaczę jak sie spór rozstrzygnie potem coś jeszcze napisze...
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
ODPOWIEDZ