Telewizor plazmowy Panasonic TX-P42S11E

kubabiker
Kontakt:

Telewizor plazmowy Panasonic TX-P42S11E

Post autor: kubabiker »

Witajcie. Niedawno ukazał sie na allegro nowy model PANASONIC TX-P42S11E NASTĘPCA TX-P42S10E. Interesuje sie tu ktos na forum tą tematyka? Chodzi mi o to jakie sa rożnice pomiedzy tymi dwoma modelami oraz dlaczego na stronie producenta nie moge znalesc ani slowa na temat tego modelu? podam link do allegro z aukcja wlasnie tego modelu:

http://www.allegro.pl/item892381526_pla ... 2s10e.html

Pozdrower
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

nie znam sie, ale plazmy bym kijem nie tknął, nie widziałem jeszcze takiej której obraz byłby do przyjęcia, za to led..hhhh
http://dhcyc.pinkbike.com
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

kubabiker poniżej 50 cali w plazmę nie warto się pakować, poza tym jest strasznie prądożercza i żeby była jakość akceptowalna potrzebny jest duży "hangar", do zwykłych pokoi LCD/LED o wiele lepszy ;)
patryk46
Kontakt:

Post autor: patryk46 »

Koledzy widzę nie mają zielone pojęcia w tym temacie. LCD pod żadnym względem nie dorównuje plaźmie nawet telewizory LED heh przecież LED to zwykłe LCD z podświetleniem LED'owym. Plazma ma najgłębszą czerń której LCD w ogóle niema czas reakcji itp. w plaźmie biją na głowe LCD. Prądożerność? hahaha stare plazmy owszem ale dzisiejsze są na poziomie LCD a jeżeli chodzi o jakość obrazu to podłączcie dwa telewizory lcd i plazme pod to samo źródło sygnału a sami zobaczycie co ma lepszą jakość jedyna zaleta LCD to to że można mocno zmniejszyć piksel przez co można wyprodukować mały ekran ale na tym kończą się zalety telewizorów LCD. Nie warto się pakować w plazmę poniżej 50 cali bo co heheh puste słowa. Kolego kubabiker nie potrafię Ci odpowiedzieć na twoje pytanie ale osobiście posiadam Panasonica TX-P46G15E i obraz ideał jeżeli zamierzasz kupić ten telewizor na pewno będziesz zadowolony
pozdro :D
http://patryk46.pinkbike.com/
0gór
Kontakt:

Post autor: 0gór »

stalem przed wyborem plazma / lcd / led

z tych wszystkich najlepszy obraz byl na ledzie dlatego tez taki wziolem i jestem baaaaaaaardzo zadowolony... kupowalem go pol roku temu i jezeli teraz mial bym kupowac tv kupil bym wlasnie taki sam tj led'a do tego malo ciagnie pradu (same +) a plazma to plazma - ciezka i bez rewelacji do tego ciagnie tyle pradu co led w tydzien ;)
mike007
Kontakt:

Post autor: mike007 »

Koledzy widzę nie mają zielone pojęcia w tym temacie. LCD pod żadnym względem nie dorównuje plaźmie nawet telewizory LED heh przecież LED to zwykłe LCD z podświetleniem LED'owym. Plazma ma najgłębszą czerń której LCD w ogóle niema czas reakcji itp. w plaźmie biją na głowe LCD. Prądożerność? hahaha stare plazmy owszem ale dzisiejsze są na poziomie LCD a jeżeli chodzi o jakość obrazu to podłączcie dwa telewizory lcd i plazme pod to samo źródło sygnału a sami zobaczycie co ma lepszą jakość jedyna zaleta LCD to to że można mocno zmniejszyć piksel przez co można wyprodukować mały ekran ale na tym kończą się zalety telewizorów LCD. Nie warto się pakować w plazmę poniżej 50 cali bo co heheh puste słowa. Kolego kubabiker nie potrafię Ci odpowiedzieć na twoje pytanie ale osobiście posiadam Panasonica TX-P46G15E i obraz ideał jeżeli zamierzasz kupić ten telewizor na pewno będziesz zadowolony

Wszystko co tu napisane jest prawdą. Kto pisze ze plazma ma gorszy obraz jest w ogromnym błędzie, i chyba nie patrzyl na oba telewizory naraz.
Stare plazmy były prądożerne nowe nie. Wystarczy sprawdzić pobór mocy, ale nikt chyba tego z was nie zrobił.

A jakość obrazu, która jest najważniejsza jest nie porównywalna, szczególnie jeśli sygnał jest analogowy (kablówka) kilkukrotnie lepiej wyświetlany obraz na plazmie.

LCD Led tylko trochę lepszy od LED, rozni sie sposobem podswietlania obrazu (mniej prądu żre), ale ma "duży problem z pokazaniem jasnych elementów na ciemnym tle ".

Poczytaj tutaj:

http://plazma-lcd-fakty.pl/fakty/fakty.php

W domu mam 2 telewizory plazme 42" i LCD 37" Panasonica. Obraz jest nie porównywalny. Jeśli chcesz mniej niz 37" to musisz kupic lcd albo lcd led bo nie ma plazmy ponizej 37". Najmniejsza plazma to panasonic 37". Inne firmy robią od 42".

Jeśli jeszcze raz bym kupował oba by były plazmowe.

Najlepiej podjedz do sklepu i poproś, żeby wyświetlili Ci obraz na 2 telewizorach jednoczesnie ale z tego samego zrodla sygnalu. Gwarantuje ze z obaczysz roznice w obrazie na korzyść plazmy.
patryk46
Kontakt:

mike007 pisze:Poczytaj tutaj:

http://plazma-lcd-fakty.pl/fakty/fakty.php
Myślę że po przeczytaniu tego tekstu (zajrzyj do wszystkich odnośników po lewej) wybór LCD/Plazma jest jasny :D

0gór pisze:do tego ciagnie tyle pradu co led w tydzien
Masz racje LED pobiera bardzo ale to bardzo mało energii ale pozatym bez rewelacji :wink:
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

sprzedawcy nie potrafią wiec pokazac towaru atrakcyjnie, bo plazma zawsze gdy porównywałem przegrywała z lcd czy led, a z tego co piszecie wynika zupełnie cos innego...
http://dhcyc.pinkbike.com
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Potwierdzam, jakość obrazu przy filmach i grach duża, podłączając np konsole ps3 i grając np w killzone 2 widać, jak plazma jest do przodu, czerń wygląda pięknie i gra/film zachowuje swój klimat, czas reakcji niema smużenia, przekonania ze plazma jest gorsza powstały za czasów kiedy plazmy, żarły dużo prądu, wypalały się piksele, pojawialy się błędy mi greenghost w grach, a obecnie, nie wyobrażam oglądania grania w gry na lcd, kolory bladsze w porównaniu do plazmy, po-prostu jeśli chcesz w pełni poczuć klimat gier i filmów przy pięknej jakości polecam, więc nie piszcie ze lcd lepsze bo kilka lat temu to przyznałbym wam racje ale teraz niee
A co do nowych tv tego ludzi robi się w buca TV LED to tylko nowe podświetlanie, przez co tv są węższe ( taki chwyt marketingowy, bo chyba każdy słyszał o technologi OLED)
A nowa technologia matrycy TO OLED ! Nie mylcie LED z OLED
kubabiker
Kontakt:

Post autor: kubabiker »

dzieki za info:) akurat siedze juz w temacie od jakiegos czasu i wiem ze plazma o niebo lepsza:) moje pytanie natomiast brzmialo czym te dwa modele na gorze sie roznia od siebie a nie czy lepszy lcd czy plazma:D ale tak czy siak dzieki za info:)
0gór
Kontakt:

dla porownania plazma ciagnie ok 180W pradu, led 80W ;) a na slaba czern w grach / filmach narzekac nie moge a mam wlasnie leda
patryk46
Kontakt:

Masz racje 0gór plazma żre więcej prądu ale to Ci już przyznałem ale lcd(czyli led) nie jest w stanie wyświetlić czerni takiej jak plazma, dlaczego? a to dlatego że plazma podczas "wyświetlania" czerni poprostu się nie pali natomiast lcd cały czas podświetla piksele które wyświetlają czerń :wink:
0gór
Kontakt:

no to jak sie nie swieca to nie powinno to ciagnac tyle pradu... a czern to czern i odpowiada mi taka jaka mam w ledzie... a nie bede placil za prad 2 czy 3x tyle tylko dlatego ze tam widac lepiej czarne :| bo to bez sensu... w ledzie widac czern bdb wiec nie widze sensu brac plazmy z czysto ekonomicznego punktu widzenia
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Od razu na wstępie wspomnę że nie mam pojęcia o czym piszecie, a TV mam mniejszy niż rozmiar mojej ramy, i nawet nie wiem czy działa bo go dawno nie odpalałem, ale:

0gór to co napisałeś skojarzyło mi się z niekupowaniem sportowego samochodu z braku funduszy na benzynę :D hehe
mike007
Kontakt:

Post autor: mike007 »

ale to nie roznica w czarnym kolorze daje przewage plazmie. Wiekszy kontrast jest w plazmie, bardzo duzy kąt widzenia,

A z ta prądozernoscia to:
"Wyniki z badań prowadzonych przez niezależne laboratorium niemieckie AVT.O.P. Messetechnik pokazały, że ekrany plazmowe zużywają tyle samo energii – a nawet czasami mniej – co ekrany LCD."
Jesli bedziesz caly czas mial cos jasnego na ekranie wezmie wiecej pradu plazma jesli bedziesz ogladam film, to wezma podobnie lub plazma mniej jesli wiecej ciemnych scen bedzie.

Jeszcze co do pradozernosci jesli nawet 80 W bralby LCD to majac go wlaczonego przez 4 godziny dziennie przez caly miesiac daje okolo 3zł, wiec jesli by nawet bralo 2xtyle (a tak nie jest) to wolalbym doplacic drugie 3zl zeby miec ladny obraz, kontrast, kat widzenia.

Takze z rachunkami za prad to nie przesadzajmy ;)
psycho144
Kontakt:

Post autor: psycho144 »

o jezu :D
padlem !!!
polecam zajrzec na hdtv forum oni tam doradza...
Plazma > LCD z podswietleniem LED > LCD > TFT

99,99% nie widzialo z was pewnie ekranu LED/OLED- jak dobrze pamietam to narazie sa dotepne naprawde male ekrany za chore ceny... ale jakoscia bija plazmy - o tak :)
a podswietlenie led to tylko daje piekny kontrast
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

psycho144 Ty mowisz o OLED - tak sa chore;)

jak plazma nowej "generacji", to wzialbym plazme, ale mam LCD Grundig'a i nie mam powodow do narzekan raczej...
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
0gór
Kontakt:

"11-calowy ekran kosztuje ok. 1,5 tys. USD czyli jakies 4500 zl."
ODPOWIEDZ