Ns Surge NeW czy Cocker 07/08

Sebcioo
Kontakt:

Ns Surge NeW czy Cocker 07/08

Post autor: Sebcioo »

Witam, mam mały dylemat ;) Tak jak w temacie mam do wyboru dwie ramki : Ns Surge nówkę i Cocera z 07/08 do tego dodaje stery reborn bloodlines PRO. Do ramki wsadzę Juniora z 05 roku. Tylko chodzi o to że nie mam zbyt dużo waluty do wydania ;(. Która ramka ma lepszą geometrię i jest zwinniejsza do tzw. DH ? Którą ramkę lepiej wybrać ? Wiem że obie ramki są pancerne, ale ma skłonności do łamania ramek i w razie czego bd miał gwarancję ;). Więc co wybrać ? Proszę o wasze opinie ! Są bardzo ważne ;)

Pozdro
26clothing
Kontakt:

Post autor: 26clothing »

nowy surge na 2010! Regulowane pionowe haki, niezniszczalność, nie obite kolana od rur jak w cocerrze, bardzo zwinna geometria, naprawdę polecam! acha plus ISCG!
www.three60.pl
AlanCK
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

Vin_OSW mocne!! hahah :D

Tak jak pisze 26clothing surge ma sporo plusów aleee...

Cocker także posiada mocowanie ISCG :wink:
Cocker także posiada regulowane haki :wink:
Cocker także może sie pochwalić niezłą geometrią :wink:
Cocker najprawdopodobniej będzie lżejszy ale pewności nie mam, bo nie wiem jak z wagą surge :)
Co do obitych kolan - zgadza się bywały fioletowe :twisted: lecz potem raczej mi to nie przeszkadzało... pozatym są ochraniacze :wink:

Wg mnie musisz sam zdecydować bo te dwie ramki oferują mniej wiecej to samo...

Ja byłem użytkownikiem Cockera i złego słowa o nim nie moge powiedzieć,zero problemów, mega pancerna ramka :)
Sell: Rower - Intense M9
Sebcioo
Kontakt:

Post autor: Sebcioo »

Mam do wyboru tego cockera :http://allegro.pl/item916884720_duncon_ ... genda.html

lub surge : http://allegro.pl/item909334936_nowe_ns ... wys_0.html

Zapomniałem dodać że ważę 65 kg, wzrost 190 która ramkę polecacie ? Jakoś tak jestem nastawiony na surge ;)
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Ja bym brał Cockera.
Ogólnie wyższa klasa. No i to co napisał AlanCK.
Surge może mieć za krótki tył do szybkiej jazdy.
No i Cocker będzie miał w przyszłości dużo lepszą cenę przy odsprzedaży :mrgreen:
Rajder
Kontakt:

Post autor: Rajder »

...
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

26clothing jak jestes taki wrazliwy na obicia kolan to moze powinienes przerzucic sie na bierki?to mniej kontuzyjny sport..

a w temacie: cocker wazy jakies 3040g,z czego (o ile dobrze pamietam) ok.300g to same haki.Surge z tego co widze wazy jakies 2.9kg,wiec mamy niecale 150g roznicy.
Do tego byl tylko jeden przypadek reklamacji cockera-nie wiem jak ta liczba przedstawia sie w NSie.
Jak dla mnie wybor to raczej kwestia wyboru w pierwszej kolejnosci wygladu,a w drugiej materialu.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Rajder
Kontakt:

A ja myślałem że rower ma się przede wszystkim wykazywać dobrymi właściwościami jezdnymi, a nie wyglądem
Guziken
Kontakt:

Post autor: Guziken »

Myslę że piotrexowi chodziło o to, że obie ramy jeżdża podobnie i są wytrzymałe, a wygląd i materiał to główne różnice:)
Ja brałbym cockera:)
piotrex
Kontakt:

Guziken to wlasnie mialem na mysli.
Rajder
Kontakt:

Nie do końca są takie podobne, Cocker i Surge 2010 to tak,ale jak Cocker i Surge 2008/2009 to chyba nie ma się co zastanawiać i brać tego, który ma zmienne haki. Tak czy siak gdybym miał do wyboru dwie bardzo podobne do siebie ramy pod względem geo to i tak przy wyborze kierowałbym się materiałem, a na samym końcu wyglądem :wink:
Arkadikos
Kontakt:

Post autor: Arkadikos »

piotrex pisze:jak jestes taki wrazliwy na obicia kolan to moze powinienes przerzucic sie na bierki?to mniej kontuzyjny sport..
Jaaasne, bo DH to za mało kontuzyjny sport i trzeba jeszcze kupować sprzęt, który dodatkowa będzie dawał w dupę!

Sebcioo jeśli DC to rzeczywiście 14', to z tych dwóch wybrałbym NS'a.
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

a więc, miałem przyjemność jeździć na obu ramach, Cockera mam, na Surge jezdzilem tylko chwile wiec trudno mi blizej powiedziec
Cocker +drop off 150mm geo w miare ok, ale wsadzilbym chetnie jakies 66 170mm
wytrzymalosc naprawde ok (w podpisie mam linka na pinka to mozesz zobaczyc)

a teraz osoby ktore twierdza ze zawadzaja kolanami, "Wielką Kupe" WIECIE mam od ponad pół roku i LEKKO otarłem może 2-3 razy majac max nisko siodelko i jadac po asfalcie na siedzaco, w lesie ani raz mi sie nie zdarzylo, z czystym sumieniem moge polecic COCKERA :)

edit by piotrex: to co Ci usunalem piszemy przez "u" :).
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

może jestem lekko stronniczy ale swoje zdanie mam i o cockerze mogę powiedzieć tyle:

ile jest riderow tyle pomysłów na złożenie roweru, cockery widziałem z amortyzatorami od 130mm do monstera ( widziałem tez z super monsterem ale ekhm nie wspominam bo dla mnie to nieporozumienie) i ludzie byli zadowoleni.

Ofc geo to indywidualna sprawa, ale chciałem pokazać, że ramka jest na tyle uniwersalna, ze każdy może złożyć na niej baja tak jak mu się podoba i nie martwić się o resztę.
Jaaasne, bo DH to za mało kontuzyjny sport i trzeba jeszcze kupować sprzęt, który dodatkowa będzie dawał w dupę!
co,Ciebie tez cocker pobil? Nie narzekaj, kto Cie zmusza do kupna? Jak tacy biedni jesteście to idąc za tekstem pewnego znanego osła można powiedzieć: "niech mnie ktoś przytuli"

ale to moje prywatne zdanie :)
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

MAGIK_KRK_PL pisze:otarłem może 2-3 razy majac max nisko siodelko i jadac po asfalcie na siedzaco
WTF? na siedząco o kierę? :shock: Jaka tam jest długość górnej rury?
piotrex
Kontakt:

Vin_OSW przeczytaj sobie poprzednie posty,to sie dowiesz ze mowa jest o gornej rurze,ktora "jest agresywna i bije" :D.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

piotrex pisze:mowa jest o gornej rurze,ktora "jest agresywna i bije"
Tz. 2 rurach ;)
To jest naprawdę takie szerokie, ze nie można odpowiednio nóg "rozszerzyć"? :P
AlanCK
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

MAGIK_KRK_PL pisze:a teraz osoby ktore twierdza ze zawadzaja kolanami, "NIC NIE" WIECIE mam od ponad pół roku i LEKKO otarłem może 2-3 razy majac max nisko siodelko i jadac po asfalcie na siedzaco
Koleś, tak dla ścisłości jadąc po płaskim nigdy nie zdażylo mi sie zachaczyć kolanem...

Ale kiedy chcesz ułożyć rower w zakręcie lub bandzie to bike sie przechyla i tym sposobem zdarzało mi sie uderzyć...
Na focie poniżej widać to dokładniej jak gościu ma jedną noge przy górnej rurze
http://www.pinkbike.com/photo/4390123/

Ciężko mi to dokładniej wytłumaczyć, ale myśle że wiadomo o co chodzi :D
Sell: Rower - Intense M9
ODPOWIEDZ