Avid Code + Goodridge

SitoD
Kontakt:

Avid Code + Goodridge

Post autor: SitoD »

Witam,
potrzebuję porady odnośnie tego zestawu.
Mam zamiar wymienić przewody na Goodridge w oplocie stalowym,
niestety na rynku dostępne są tylko do Juicy 5 i 7, nawet na stronie firmowej nie ma zestawu do Code.
Gdzieś na zagranicznym forum przeczytałem, że koleś musiał założyć jakiś konwertor żeby mu tłoczek chodził prawidłowym skokiem.
Może wynika to z różnicy średnicy wewnętrznej przewodu?!
Przerabiał już ktoś może ten temat?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Troszkę odbiegnę od tematu, ale po co chcesz w code przewody w stalowym oplocie? Za słabe / za gumowate? :)

Zobacz też na te przewody, sam miałem kupować do juicy, ale zmieniłem całe hamulce http://www.vincere.pl/sklep/index.php?p ... unex-ultra
wert
Kontakt:

Post autor: wert »

GgG miałem przewody od vincere w Deore xt i myślę, że nie odbiegają od Goodridge jakością. Dzwoniłem do gościa i mówił, że nie ma problemu z przewodem do Code.
SitoD
Kontakt:

Mam problem z tylnym hamplem, puchnie mi on na słońcu (pomimo dobrego odpowietrzenia) a po zagrzaniu jest gumowaty. Coś muszę z nim zrobić.
Czy ten Unex jest dodatkowo w laminacie gumowym, tak żeby nie przecierał lakieru jak w Goodridge?
Ufik
Kontakt:

Post autor: Ufik »

mam code z goodridgem

i musisz miec zestaw od shimano 525 numer kitu to 104 bodajze
wert
Kontakt:

SitoD pisze:Czy ten Unex jest dodatkowo w laminacie gumowym, tak żeby nie przecierał lakieru jak w Goodridge?
Tak, przewód jest w laminacie.

Obrazek
http://www.pinkbike.com/photo/3553515/
Utaasz
Kontakt:

Post autor: Utaasz »

Witam

Myślę, że mogę Ci pomoć. Sam stanąłem przed takim problemem rok temu. Na szczęście jakoś udało mi się go rozwiązać :) Sytuacja wygląda następująco. Na crc ani w katalogu Goodridge nie ma kompletnego zestawu do Code. Pisałem maile do crc , to odpisywali, że pasuje zestaw od Shimano 525. Na jakimś sklepie w UK znalazłem ten zestaw do 525 i była dopisana adnotacja - "jeśli chcesz dopasować ten zestaw do Code blablabla to dokup taki a taki connector (tu był podany dokładny nr części)". Wracając do sedna sprawy :D Po przerzuceniu miliarda stron w necie doszedłem w końcu do prawdy ostatecznej. Musisz kupić takie cuś :

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=20445 - 4szt. Ten connector wkręca się do klamki i do banjo w zacisku. Oraz takie o:

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=20453 - 4szt. Do tego ustrojstwa wkłada się przewód oraz nakręca się to na te poprzednie connectory.
No i jeszcze trzeba zakupić przewód na metry. To jest zestaw na 2 Code. Sam tak mam i użytkuje już od ponad roku bez najmniejszych problemów. A i polecam ucinać przewody ucinaczkami a nie np. tak jak ja pierw robiłem szlifierką kątową o bardzo cienkiej tarczy :)

Pozdrawiam
SitoD
Kontakt:

Utaasz dzięki za info, potwierdziło ono moje dotychczasowe znaleziska na zagranicznych forach.
Rozumiem, że resztę końcówek mogę poprzekładać ze starych przewodów?!
Jaki przewód wkońcu muszę dokupić do tego zestawu, bo mają one chyba różną średnicę?!
Utaasz
Kontakt:

Niestety musisz zakupić przewód Goodridge. Ma większą średnicę niż oryginalny Avida.

PS. Nie musisz żadnych końcówek przekładać. To co podałem to jest kompletny zestaw. Nie potrzeba żadnych zasranych oliwek, oringów itp :)
SitoD
Kontakt:

To znaczy, że reszta końcówek też nie będzie pasować.
Zestaw 104 do Shimano plus te końcówki załatwią sprawę?
Utaasz
Kontakt:

SitoD, to co ja Ci podałem to jest kompletny zestaw. Kupujesz te końcówki + przewód, zakładasz to na siebie i cieszysz się przewodem w stalowym oplocie :)
SitoD
Kontakt:

Już wszystko rozumiem, jeszcze raz przeanalizowałem i doszedłem do tego.
Dzięki za pomoc, rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości.
Pozdrowionka
wert
Kontakt:

Ja bym Ci radził jeszcze zastanowić się nad unexem bo to w zasadzie to samo i kompletny przewód ucięty na długość jaką potrzebujesz i zarobiony wszystkimi końcówkami, że wystarczy go tylko wkręcić wyjdzie Cię niecałe 100zł, a przy goodridge jeżeli będziesz brał z crc ok 200zł.
ODPOWIEDZ