System zawiechy a damper

nooz
Kontakt:

System zawiechy a damper

Post autor: nooz »

no więc jest system zawieszenia vpp (wirtualny p.o.) np. w moim dc cc.
Kiedyś czytałem, że w santach z tym systemem dobija niektóre dampery, stąd pytanie: których damperów nie powinno się wsadzać do ram z vpp?
PS pytam jakbym kiedyś musiał zmieniać damper :wink:
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

nooz najlepiej jest na twoim miejscu wejsc do linkage o zobaczyc czy pod koniec w danej ramie masz progresywne zawieszenie(krzywa przełozenia w dol) czy degresywne(krzywa przelozenia w góre). Ogólnie dampery z regulacja dobicia jak u foxa (bottom out) czy 5th moga to ogarnac, a jak nie to daj wiecej wolnego tłumienia (jesli chodzi o dobicia na ladowaniach z hop bo wtedy ona dziala). Bo to nie zalezy stricte od systemu, a od krzywych.
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

To zależy tylko i wyłącznie od tego jak konkretnie zawieszenie typu VPP jest skonstruowane.
Np. powietrzne FOXy (bez customowego tune'u) niezbyt dobrze działają z VPP Santa Cruza (nie wiem jak w Intese'ach) oraz Meastro Gianta (ale nie wszystkich).
Skoro jesteśmy na DHZ a nie na GoliNoga.pl ;) to możemy się ograniczyć do ram FR i DH i DHX 5.0 Air.
A zatem wspomniany damper nieźle dostaje w dupę w VP Free i V10 oraz w Glory (przynajmniej starszym modelu).
Wynika to z dość dużego przełożenie wspomnianych systemów zawieszenie w pierwszej połowie skoku. A co za tym idzie, przy poprawnie ustawionym SAGu i niewielkiej sile systemu ProPedal, dość często dobijają.
pozdro

frango
nooz
Kontakt:

bo mam w dc cane corso 2005 5th elementa i z powietrzem 80 psi mi dobijało (na płaskie lądowałem). i właśnie nie wiem czy to wina dampera.

Przy okazji: z takim powietrzem jak wyżej podczas siadania na siodło damper wchodzi jakieś 40%. Czy warto podpompować aby stracić na czułości czy wymieniać sprężynę (350)?
Spaced
moderator
Kontakt:

nooz sprezyne wymien. Swoja droga jakie sa dozwolone cisnienia w 5th?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Spaced Nie wiem jakie jest minimalne, ale u mnie przy troszkę ponad 10psi (!) nic się nie zapowietrza, a zawieszenie działa o wiele lepiej ;)

nooz Ja mam 35% sagu w moim 5th, rama to big hit, sprężyna to 450lbs, ważę poniżej 80kg. Damper działa całym skokiem, mogę zamknąć zawieszenie z miejsca. Skręć u siebie regulację dobicia, na pewno pomoże w kwestii dobijania.
Spaced
moderator
Kontakt:

GgG tłumienia odbicia jak bedzie miec mniej to tylko na nastepujacych po siebie uderzeniach zawieszenie bedzie mu sie mniej zbijac(jesli dal za duzo)

A co do cisnienia to nie wiem jak w 5th ale fox podawał minimalne "zdrowe" wartosci. Swoja droga, to ze ci w zupelnie innym biku nie dobija o niczym nie swiadczy ;)
GgG
moderator
Kontakt:

Spaced pisze:Swoja droga, to ze ci w zupelnie innym biku nie dobija o niczym nie swiadczy Wink
Racja, ale 5th ma fajne regulacje które przeciwdziałają dobiciu :) Można kombinować przy regulacji dobicia, kompresji końca albo ostatecznie skręcić trochę sprężynę.
nooz
Kontakt:

GgG spręzyne mam dużo skręconą. co do regulacji to wiem że czerwone pokrętlo jest do powrotu, a 2 mniejsze nie wiem, chyba mi nie działają..
GgG
moderator
Kontakt:

nooz Jedno masz od kompresji początku skoku drugie od kompresji końca. Na zbiorniku wyrównawczym masz jeszcze dużą niebieską regulację - regulacja dobicia.
Kramon
Kontakt:

Post autor: Kramon »

Jedno mnie zastaawia i ciągle niedaje mi to spokoju a mianowicie mój stinkacz. Z tego co pamiętam to ktoś tutaj pisał że ROCO TST ma silną platforme, ten damper jest w stinkaczu deluxe, rama ta sama co moja.. I teraz sie zastanawiam czy jak kupie DHX'a albo 6-way'a to czy poprostu nie będzie to latać jak, ...70% idze w damper...
Spaced
moderator
Kontakt:

Kramon 70% czego idzie w damper? Modlitw do Mrocznych bogów? TST ma platforme w poczatku skoku czyli jest dotłumiony w tym miejscu ale dhx ma tez regulacje zalezne od pozycji (5tka i 4ka bodajze maja regulacje propedala) wiec spokojnie mozesz sobie tak samo ustawic, 6 way tez cos takiego miał. Do tego nawet dampery speed sensitive dzialaja na poczatku skoku jak tłumienia wolnej kompresji dodasz to jest ok. Inna sprawa, ze wiekszosc ram bez duzej ilosci tłumienia ogarnia i mało ludzi tutaj jest fanami takiego ustawienia wiec nie ma sie o co bac.
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

Jeżeli damper nie spasuje pod ridera i system zawieszenia to jedyna opcja jaka pozostaje to przezaworować damper
Kramon
Kontakt:

Spaced: no właśnie chodzi mi oto żeby była jak najczulsze i nie chce mocnej platformy. Bo mało pedałuje a umiem też dobrze :) (płynnie)

70% siły... no przesada metafora.
Spaced
moderator
Kontakt:

Hellraiser jak regulacje pozwalaja na szeroka game ustawien to wystarczy go umiec ustawic z czym dalej wiele osób ma problem bo jak czytam dhz to regularnie widze, ze ludziom sie LSC i HSC z progresja i platforma myla.

Kramon no to nie kupuj swingera ani dhxa 3.0, cala reszta mniej wyczuwalna plaforme powinna miec. W jednych bedziesz miec regulacje platformy w innych LSC (wolne tłumienie kompresji) ale tak czy siak czułosc wieksza spoko da sie osiagnac.
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

Spaced pisze:jak regulacje pozwalaja na szeroka game ustawien to wystarczy go umiec ustawic
A jak trafisz na oema spasowanego pod konkretną ramę, jakiś niższy model bez (aż tak) szerokiej gamy regulacji jaka jest w topowych produktach.
Ale z tym że spora większość nie ogarnia regulacji to się zgodzę :wink:
Spaced
moderator
Kontakt:

Hellraiser oema nie ogarniesz ale jak wiekszosc ludzi nie ogarnia regulacji to shimsów mysle, ze tym bardziej nie ogarnie ;) Jak juz komus oddawac za kase na przeróbke to czasem jest lepiej dopłacic tyle samo i miec wyzszy model bo mozliwosc zmiany parametrów zawsze milsza (zwłaszcza jak ktos jednak zdolny do nauki jest :P )
Kramon
Kontakt:

Czekaj to co mam kupować, widziałem prace swinga 6-way w akicie i chodził bajecznie. Platforme z tego co mówił kolega przy okazji da sie praktycznie wyłączyć więc dlatego myślałem nad tym swingiem. Tak żę co polecasz?
Spaced
moderator
Kontakt:

Kramon 6way ma platforme i lekko muli tak czy siak. x-6 podobno juz nie ale nie ufam wiec popytaj innych ludzi na forum. Mialem 4ke swingera i było niezle ale bez kosmosu. Jak masz hajs to polowalbym na dhx 4.0 i 5.0 albo vivid. Jedno i drugie ponizej 1000zl ogarniesz ale za ile teraz to chodzi w rozmiarze pod stinky to nie ogarniam.

Zawsze mozesz tez znalesc tania vanille rc od foxa i wyslac do tftuned na push tuning. Odbuduja ci nawet zalepany damper i po tych lepszych tunach (bo tam był jakis podstawowy, który mało zmieniam jesli dobrze pamietam, przekop ich strone) powinien ci damper spoczko bardzo pracowac.
ODPOWIEDZ