Wiedza
Wiedza
Witam otóż sezon temu kumple mnie zaciągnęli do lasu na rower jak to początkujący troche się bałem i nie skakałem z hopek. I tutaj pytanie do was czego powinienem się nauczyć co wiedzieć o rowerach i tym podobnych rzeczach czyli wszystko o jeździe ekstremalnej i jak to wogle zacząć się oswajać.
Kup książke Brian'a Lopes'a pt. "jazda rowerem górskim" - tam znajdziesz wszystko co na razie potrzebujesz wiedzieć...
to w teorii. W praktyce - "wyjdź na rower i idź poszaleć z kumplami". Cóż więcej doradzić? Myślę że duużo osób tak zaczynało i wszyscy żyją, wielu lata teraz duże rzeczy...
to w teorii. W praktyce - "wyjdź na rower i idź poszaleć z kumplami". Cóż więcej doradzić? Myślę że duużo osób tak zaczynało i wszyscy żyją, wielu lata teraz duże rzeczy...
http://brooce.pinkbike.com
-
- Kontakt:
Śpiący albo wpadnij w wakacje na obóz rowerowy do Wisły/ lub Ustrzyk, wystarczy abyś miał w rowerze 2 hamulce, kask i podstawowe ochraniacze. Spędzisz czas pod okiem doświadczonej kadry która pokaże i nauczy każdego o co w tym chodzi. Czasem kilka zdań wystarczy abyś zrozumiał to czego będziesz się uczył sam przez sezon,dwa,trzy...koledzy też mogą wpaść to będzie weselej
Pełne info o wakacjach za chwilkę w sieci...albo na PM jak niecierpliwy ktoś będzie.
To co napisał brooce to słuszna uwaga, zacznij od tego, okiełznaj teorię a na praktykę poczekaj i. Często na początku człowiek nie ma zahamowań bo jego psychika jest dziewicza, nie poznała smaku kontuzji, wiec się nie obawia i porywa się na elementy które są zbyt trudne...jak się to kończy ?? wielu już wie a wielu się przekona z czasem..bo w tym sporcie ryzyko kontuzji wpisane jest tłusta czcionką, to tylko ilość godzin w terenie !!
Staraj się najpierw nauczyć jezdzić nim zaczniesz skakać, wiem że to mało stylowe nie skakac jak inni latają ale nie patrz na innych tylko dbaj o siebie !!

Pełne info o wakacjach za chwilkę w sieci...albo na PM jak niecierpliwy ktoś będzie.
To co napisał brooce to słuszna uwaga, zacznij od tego, okiełznaj teorię a na praktykę poczekaj i. Często na początku człowiek nie ma zahamowań bo jego psychika jest dziewicza, nie poznała smaku kontuzji, wiec się nie obawia i porywa się na elementy które są zbyt trudne...jak się to kończy ?? wielu już wie a wielu się przekona z czasem..bo w tym sporcie ryzyko kontuzji wpisane jest tłusta czcionką, to tylko ilość godzin w terenie !!
Staraj się najpierw nauczyć jezdzić nim zaczniesz skakać, wiem że to mało stylowe nie skakac jak inni latają ale nie patrz na innych tylko dbaj o siebie !!
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Najpierw zastanów się czy Ci się to podoba
Jeśli zdecydujesz to dobrze będzie jak nauczysz się sam serwisować rower. Co do hop, to na początek nie lataj nic większego, nawet jak Cię koledzy namawiają bo często kończy się to źle. Po sobie wiem, że w pierwszym roku jazdy jak widziałem 8m hope to dziwiłem się starszym kolegom jak takie cuda można latać, a teraz latam nie takie (jeżdżę już 4 rok). Bądź ostrożny bo po każdej kontuzji jest co raz większy strach. Nie oszczędzaj na ochraniaczach a kask bierz zawsze (najlepiej fullface ale na początek orzeszek będzie ok).
powodzenia w nowym rozdziale życia

powodzenia w nowym rozdziale życia

S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=56184
Zaczynaj latać coraz większe rzeczy z biegiem czasu i będzie git
Najlepiej jest jak już tutaj wspomnieli dużo śmigać z kumplami.
Zaczynaj latać coraz większe rzeczy z biegiem czasu i będzie git

Najlepiej jest jak już tutaj wspomnieli dużo śmigać z kumplami.
Ja skakałem to, co było dla mnie możliwe - czyli malutkie dropy ze schodów itp.
Potem patrzyłem się na drobne skarpy wysokością większe ode mnie i marzyłem, żeby je ogarnąć... - ok.5 razy przykładałem się do nich, aż w końcu udało się...
To samo było ze street'em: nie umiałem zrobić głupiej 180ki.. najpierw obawy, że 'jajka sobie potłukę', ale napiłem się piwka i zaczęło w bani się przewracać xD
- polecam piwo na początek nauki (albo odradzam - jakby ktoś zginął pod wpływem alkoholu)
PS.
... i oglądaj filmy rowerow - odgapiaj od profesjonalistów
Potem patrzyłem się na drobne skarpy wysokością większe ode mnie i marzyłem, żeby je ogarnąć... - ok.5 razy przykładałem się do nich, aż w końcu udało się...
To samo było ze street'em: nie umiałem zrobić głupiej 180ki.. najpierw obawy, że 'jajka sobie potłukę', ale napiłem się piwka i zaczęło w bani się przewracać xD
- polecam piwo na początek nauki (albo odradzam - jakby ktoś zginął pod wpływem alkoholu)

PS.
... i oglądaj filmy rowerow - odgapiaj od profesjonalistów
http://kendrzej.pinkbike.com/
Chyba podstawową zasadą jest żeby nie robić na spinie czegoś - jak sie boisz polecieć to nie leć, bo na bank się rozbijesz:)
ja sie zazwyczaj na 1posiedzeniu zbierałem do jakiejś wiekszej hoopy, później odpuszczałem, w domu myślałem że w sumie nie taka duża i na 2raz leciałem po krótkiej rozgrzewce:)
jak napalałem się że kumpel skoczył, albo na siłe bo wszyscy mówili : lajt/musisz tylko szybko jechać/ podciagnij kiere tylko w 1fazie to w 90%była gleba
ja sie zazwyczaj na 1posiedzeniu zbierałem do jakiejś wiekszej hoopy, później odpuszczałem, w domu myślałem że w sumie nie taka duża i na 2raz leciałem po krótkiej rozgrzewce:)
jak napalałem się że kumpel skoczył, albo na siłe bo wszyscy mówili : lajt/musisz tylko szybko jechać/ podciagnij kiere tylko w 1fazie to w 90%była gleba
http://www.allegro.pl/item934868489.html
Podam przykład z obozu
12l bracia blizniaki, bmx kupione dosłownie 5 tyg przed obozem, umiejętności jazdy właściwie takie jak każdego na początku czyli do przodu i szerokim łukiem zakrętu. Po 3 dniach i kilku treningach pod moim okiem braciaki skaczą bunny hopa na 3/4 koła przez 3 plastikowe bańki 5l ustawione w piramidkę (2 na dole i 1 na szczycie) a dla porównania inny młody który już miał od roku rowerek nie potrafił skoczyć przez deskę /krawężnik
Radek na obozie w 5 dni skleja TW a dziś sieka kombosy że aż miło. Samemu często zajmuje więcej czasu niż gdy ktoś wytłumaczy i nauczy .
...jeszcze kilka dni i poleci pełne info po sieci
Panowie porady w stylu piwko pomaga sa super treściwe
dla 13 latka np.
Gorzej jak posłucha i zaliczy zwałę na skoku i w szpitalu się ocknie z rurkami w szczęce a zamglonym wzrokiem rozpozna zapłakaną mamę !!
Gratulacje za odwagę, wielu właśnie tak zaczyna skakanie i po kilku sezonach nadal nie potrafi skakać tylko lata na przypale jak kartofli worek, nie odbierać tego personalnie tylko ogólnie tak jest....napędzasz się na maksa i po chrześcijańsku - zamykasz oczy i z modlitwą na ustach bo jakoś to będzie !! Właśnie nie o to chodzi
Można się bardzo wiele nauczyć od innych ale ktoś musi potłumaczyć w prawidłowy sposób.
Pozdrawiam
12l bracia blizniaki, bmx kupione dosłownie 5 tyg przed obozem, umiejętności jazdy właściwie takie jak każdego na początku czyli do przodu i szerokim łukiem zakrętu. Po 3 dniach i kilku treningach pod moim okiem braciaki skaczą bunny hopa na 3/4 koła przez 3 plastikowe bańki 5l ustawione w piramidkę (2 na dole i 1 na szczycie) a dla porównania inny młody który już miał od roku rowerek nie potrafił skoczyć przez deskę /krawężnik
Radek na obozie w 5 dni skleja TW a dziś sieka kombosy że aż miło. Samemu często zajmuje więcej czasu niż gdy ktoś wytłumaczy i nauczy .
...jeszcze kilka dni i poleci pełne info po sieci
Panowie porady w stylu piwko pomaga sa super treściwe

Gorzej jak posłucha i zaliczy zwałę na skoku i w szpitalu się ocknie z rurkami w szczęce a zamglonym wzrokiem rozpozna zapłakaną mamę !!
Gratulacje za odwagę, wielu właśnie tak zaczyna skakanie i po kilku sezonach nadal nie potrafi skakać tylko lata na przypale jak kartofli worek, nie odbierać tego personalnie tylko ogólnie tak jest....napędzasz się na maksa i po chrześcijańsku - zamykasz oczy i z modlitwą na ustach bo jakoś to będzie !! Właśnie nie o to chodzi

Można się bardzo wiele nauczyć od innych ale ktoś musi potłumaczyć w prawidłowy sposób.
Pozdrawiam
- w szczęce to pół biedy, gorzej jak zcewnikująSchodek pisze:zaliczy zwałę na skoku i w szpitalu się ocknie z rurkami w szczęce

ja śmigam 2sezony i w tym roku chce jechać na obóz, bo myśle że to dobry pomysł żeby złapać wreszcie ''jakaś'' formę, szczególnie że będę musiał śmigać i nic innego nie bede miał na głowie:D bo tak to średnio raz na 3tyg popełniam wyjście na rower w sezonie nawet:)
http://www.allegro.pl/item934868489.html
nie ma wstydu wbić na taki obóz nawet jak się śmiga od kilku lat...bywały osoby startujące w zawodach które sporo wynosiły z takiego treningu i bywają osoby początkujące które wracają co roku bo im się podobało..
Sam połapałem kilka głupich kontuzji bo samemu się człowiek z ziomkami uczył, teraz wolę przekazać doświadczenia w formie omijającej kłopoty a pozwalającej się cieszyć i rozwijać na relaksie..
...dosłownie na dniach odpalamy stronkę i pełnym info a to co w podpisie już pokazuje gdzie bardaszki w wakacje
Sam połapałem kilka głupich kontuzji bo samemu się człowiek z ziomkami uczył, teraz wolę przekazać doświadczenia w formie omijającej kłopoty a pozwalającej się cieszyć i rozwijać na relaksie..
...dosłownie na dniach odpalamy stronkę i pełnym info a to co w podpisie już pokazuje gdzie bardaszki w wakacje
-
- Kontakt:
Schodek Masz rację, takie obozy dużo dają, do tego na pewno jest na nich fajnie, ale nie każdego stać na taki wyjazd. Nie wiem jakie macie przewidywane ceny całego wyjazdu, ale trzeba jeszcze doliczyć jakieś pierdołki przed wyjazdem - wypadało by kupić klocki, a może opony, goły też tam nie pojedziesz, a i trzeba by zabrać troszkę kasy ze sobą
Sam bym chętnie na takie coś się wybrał, ale niestety, albo obóz na tydzień - dwa albo wyjazdy z kumplami przez cały sezon 

-
- Kontakt:
GgG rozumiem doskonale że łatwo nie jest,ale znam takich co sami zbierali i zarabiali na takie wakacje i wpadali bandą z ziomkami.
Wiesz jak się kończą często wypady..wieczorem ognisko podlane i rano z bólem głowy do południa gnicie w pokoju a na rower nie masz ochoty bo słońce pod złym kątem pada albo mgła na szczycie..a i jazdy samemu to inna bajka niż nauka/trening z kadrą...
Dziennie średnio masz 8h zajęć w terenie a czasem dużo więcej więc jak podliczysz sobie wszystko to wyjdzie że koszt porównywalny do samodzielnego wyjazdu..pomijając fakt że jak ktoś młody to samego go rodzice nie puszczą z kolegami.
Może też warto zerknąć na ten temat w takich kategoriach
chcesz się wspinać - robisz kurs
żeglować - robisz kurs
prawo jazdy -robisz kurs
nie ma wymogu licencji na śmiganie MTB ale warto złapać podstawy aby szybciej się rozwijać
GgG masz jeszcze sporo czasu do namysłu i kto wie, może się uda wbić na relaks w górach
Może się ktoś wypowie na ten temat kto był na jakimś obozie...od kilku lat są takie organizowane przez
www.bikecamp.pl
www.totalbikes.pl - tworzyłem ten projekt i wykreowałem go od podstaw
...ale sytuacja się diametralnie zmieniła i powstał nowy/stary gracz - koncept bez zmian tyle że logo i domena inna
www.gravitycamp.pl - jeszcze chwileczka,jeszcze momencik...zaraz zacznie się kręcić
Zapraszam
Michał Chodkowski
Wiesz jak się kończą często wypady..wieczorem ognisko podlane i rano z bólem głowy do południa gnicie w pokoju a na rower nie masz ochoty bo słońce pod złym kątem pada albo mgła na szczycie..a i jazdy samemu to inna bajka niż nauka/trening z kadrą...
Dziennie średnio masz 8h zajęć w terenie a czasem dużo więcej więc jak podliczysz sobie wszystko to wyjdzie że koszt porównywalny do samodzielnego wyjazdu..pomijając fakt że jak ktoś młody to samego go rodzice nie puszczą z kolegami.
Może też warto zerknąć na ten temat w takich kategoriach
chcesz się wspinać - robisz kurs
żeglować - robisz kurs
prawo jazdy -robisz kurs
nie ma wymogu licencji na śmiganie MTB ale warto złapać podstawy aby szybciej się rozwijać

GgG masz jeszcze sporo czasu do namysłu i kto wie, może się uda wbić na relaks w górach
Może się ktoś wypowie na ten temat kto był na jakimś obozie...od kilku lat są takie organizowane przez
www.bikecamp.pl
www.totalbikes.pl - tworzyłem ten projekt i wykreowałem go od podstaw
...ale sytuacja się diametralnie zmieniła i powstał nowy/stary gracz - koncept bez zmian tyle że logo i domena inna

www.gravitycamp.pl - jeszcze chwileczka,jeszcze momencik...zaraz zacznie się kręcić
Zapraszam
Michał Chodkowski
No ile jeszczeSchodek pisze:www.gravitycamp.pl - jeszcze chwileczka,jeszcze momencik...zaraz zacznie się kręcić