Shimano Saint vs Shimano SLX - wybór korby

SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Tak było w Hone
Obrazek
Obrazek
widać jak bardzo różni się w wyglądzie alu ośka. Poza tym jest też jeszcze kwestia metalowej tulejki i podkładki pod pedał, nowsze 2 blatowe hone ją ma, a rok starsze 3 blatowe nie miało.

W slx obie ośki są stalowe, jedynie zastanawia mnie tylko to że w konspekcie w 2 blatówce jest podkładka pod pedał, a w 3 blatówce nie ma.
http://bike.shimano.com.sg/media/techdo ... 672023.pdf
http://bike.shimano.com.sg/media/techdo ... 608892.pdf
Na zdjęciach widać że miejsce wkręcania pedała mają identyczne więc to chyba jakiś błąd
Obrazek
Obrazek
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

SeraaX Dzięki, no własnie ja mam podkladki pod pedał, ale po co? (SLX,2 blat) :)
Rysiuuuuu
Kontakt:

Post autor: Rysiuuuuu »

mALpaDH z tego co wiem to jeden ze sprzedawców na allegro ma napisane w opisie aukcji, że za zapytaniem 170mm - ale czy jest to nie wiadomo. Ja zaś SLX'a będę kupował w zaprzyjaźnionym sklepie u mnie w mieście i z tego co się orientuje to SLX'ów pod 170mm dystrybutor nie miał, ale właśnie jakoś początkiem marca miały przyjść.

Wie ktoś może gdzie jakoś najtaniej można kupić nowego Sainta? Da rady kupić tak w okolicach 600zł?
mardar007
Kontakt:

Post autor: mardar007 »

SeraaX sam mam hone, wersja 3 blaty i ośka wygląda jak w wersji z 2 blatami, to raczej nie jest reguła że w 3 jest alu a w 2 jest stal.
a jesli chodzi o podkładke pod pedał to ie jestem pewien, musiałbym iść sprawdzić
http://www.pinkbike.com/photo/4112604/
bike86
Kontakt:

Post autor: bike86 »

a ja si epodepne troche do tematu;) mam zamiar kupic korbe slx'a w ersji z 2 blatami, ale natrafiłem na zdjęcia tej korby peknietej w nietypowy sposób (ponoc to dosyc czeste pekniecie): http://www.pinkbike.com/photo/4155899/
Spotkaliscie sie z czyms takim w swoich slx'ach ? Według komentarzy niby nic ma sie z tym nie dziać, ale jakie sa wasze informacje/opinie. Dodam, ze (mimo iz nie powinienem ;p ) wysłałem maila do dystrybutora shimano, moze odpowiedza;)

Ok, jednak odpowiedzieli:
"Witam, temat jest nam znany.
Shimano potwierdza możliwośc uzytkowania.
pozdrawiam "
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

to była raczej reguła, ale możliwe że w 2006 jak doszła stalowa ośka w modelu fc-m601 to wkładali do takich ramion i 3 blaty :)
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Rysiuuuuu pisze:
slx 2 blaty i 3 blaty (44/32/22 48/38/2Cool to ta sama korba, nigdzie nie spotkałem się z informacją o innych osiach.
Osie w 3 "blatowej" na pewną są stalowe, sprawdzałem.

Pablo666 pisze:Jak ja szukalem sobie korby, to troche poczytalem o SLX, i podobno ta wersja z 3 zebatkami jest slabsza niz ta z dwiema Smile Mniej wytrzymala. Czy to prawda, czy to falsz nie wiem ;] Ale tak gdzies bylo napisane.
Opis taki jest przy każdej korbie gdzie sprzedający używa ctrl c i ctrl v ze strony producenta, uważam że to bujda. Chwyt reklamowy, po jaką choinkę mieli by tworzyć dwie inne korby którę ostatecznie wyglądają tak samo. Też czytałem, ale brak konkretów, tylko domysły.

Slx kupuje się w wersji z 3 blatami (co prawda 175mm..) Zębatki sprzedajesz za około 150zł, kupujesz dartmoora za 50 albo dajesz starą i masz okropnie lekką korbę za ~200zł.
dokładnie, właśnie, tak.

GgG pisze:A saint rzeczywiście nie ma dużo za sobą, bo nie jest zdarty od buta, co dzieje się w tej korbie bo dłuższym czasie.
Nie do końca, jeżdżąc w spd i spodniach z węższymi nogawkami korby długo wyglądają jak nowe... wiem po sobie.

Ps: Dyskusje o Hone są trochę zbędne chłopaki, to już historia:)
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
mardar007
Kontakt:

Post autor: mardar007 »

może i historia ale fajne korby:D
http://www.pinkbike.com/photo/4112604/
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

A ktoś mi powie, czy szybko schodzi lakier z SLX? Zastanawiam sie czy spokojnie mogę jezdzić w normalnych krotkich spodenkach czy lepiej mieć długie. Bo w ostatnich Hussefeltach moich, miałem ładnie zjechany lakier, i na butach rowniez go miałem ;)
SitoD
Kontakt:

Post autor: SitoD »

Witam,
podepnę się do tematu.

Mam zamiar kupić nową korbę, zależy mi na masie ale też na sztywności i wytrzymałości, a moja waga to 100 kg. Korba będzie używana w fullu.

Moje pytanie, czy taki SLX wytrzyma 100 kilogramowego ridera bez specjalnej techniki, czy lepiej się szarpnąć na Saint/RC Evolve dh?
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

SitoD pisze:Moje pytanie, czy taki SLX wytrzyma 100 kilogramowego ridera bez specjalnej techniki, czy lepiej się szarpnąć na Saint/RC Evolve dh?
lepiej się szarpnąć... 100kg to jest trochę masy która bez techniki może uszkodzić w sumie dużą grupę części.

Pablo666 pisze:A ktoś mi powie, czy szybko schodzi lakier z SLX? Zastanawiam sie czy spokojnie mogę jezdzić w normalnych krotkich spodenkach czy lepiej mieć długie. Bo w ostatnich Hussefeltach moich, miałem ładnie zjechany lakier, i na butach rowniez go miałem

to jest do jeżdżenia, bez przesady... poza tym surowy wygląd ramion celowo aby schodzenie farby nie było widoczne.
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
aenim
Kontakt:

Post autor: aenim »

Trochę podepnę się do tematu.
Porównując korby SLX i XT (m760) w kwestii wytrzymałość/waga, co byście wybrali?
http://www.pinkbike.com/u/aenim/
ODPOWIEDZ