RS Totem Solo Air vs RS Totem Coil
RS Totem Solo Air vs RS Totem Coil
WItam. W niedalekiej przyszłosci zamierzam kupic Totema tylko nie wiem ktory model wybrac. Jakie sa roznice miedzy nimi?Jak sie one sprawuja? Co ile trzeba robic serwis? I jaka jest ich praca?
matin89 praca jednego jak i drugie jest bardzo zblizona... Moim zdaniem na korzyść wersji SA, ponieważ nie musisz dokupywać dodatkowej sprężyny tylko zmieniasz ciśnienie. Rożnica w wadze pomiędzy SA a coil wynosi jakies 200g. Ja swojego mam 2 lata i nie powiem o nim chyba złego słowa (czasem puścił olejem smarujący jak zalało się go za rzadkim olejem). Lagi 40mm robią swoje, dzięki czemu jest on niesamowicie sztywny!! Odnośnie samej pracy to jest ona klasą sama dla siebie.
Zaraz się odezwie parę osób, które powiedzą co innego, tylko zadałbym im pytanie jak długi miały kontakt z tym widelcem?
Olej u siebie w Totemie olej wymieniałem w kąpieli olej raz 1 miesiąc (operacja trwa 5 min. dzięki speedlub'owi), zaś olej w tłumiku wymieniałem 2 razy w sezonie.
Zaraz się odezwie parę osób, które powiedzą co innego, tylko zadałbym im pytanie jak długi miały kontakt z tym widelcem?
Olej u siebie w Totemie olej wymieniałem w kąpieli olej raz 1 miesiąc (operacja trwa 5 min. dzięki speedlub'owi), zaś olej w tłumiku wymieniałem 2 razy w sezonie.
Posiadam Totema Coila i złego słowa o nim nie moge powiedzieć, chodzi naprawde nieźle, sterówka 1,5 cala daje niesamowitą sztywność, prace dobrze streścił ablee także nie mam nic do dodania podpisuje sie pod tym jako posiadacz Coil'a (na Solo Air nie śmigałem)
Tylko napomknę że nie ma problemu z ustawieniem twardosci przy Coilu bo bardzo łatwo reguluje się za pomocą podkładek pod spreżyne cała opreacja zajmuje 2-3 min.

Tylko napomknę że nie ma problemu z ustawieniem twardosci przy Coilu bo bardzo łatwo reguluje się za pomocą podkładek pod spreżyne cała opreacja zajmuje 2-3 min.
Sell: Rower - Intense M9
Odkopujac swoj stary temat chcialem zapytac jeszcze o Totema. Jak to jest z wycieraniem sie teflonu , on sie wyciera czy to tylko jakies mity sa, na allegro byl jeden z malym prztarciem teflonu(prawdopodobnie spowodowane pancerzem) i czy on sie bedzie dalej przecieral czy nie? No i drugie pytanie jak jest z serwisem, jaki olej lac tam od spodu(to ma byc zwylky olej czy jakis do smarowania).
matin89 teflon się wyciera na goleni wtedy gdy nie zadbasz o wideł. Ja mailem totem 2 lata i złego słowa o tym widelcu nie powiem.
Powodów wytarcia teflonu może być wiele, np. dostał się jakiś syf pod uszczelki, ktoś nie sprawdził czy jest zalany olej do kąpieli, itd.
Olej do kąpiel powinien być 15w, przy rzadszych może puszczać z pod uszczelek.
Powodów wytarcia teflonu może być wiele, np. dostał się jakiś syf pod uszczelki, ktoś nie sprawdził czy jest zalany olej do kąpieli, itd.
Olej do kąpiel powinien być 15w, przy rzadszych może puszczać z pod uszczelek.