Jaki pierwszy rower dh ? Full albo Ht - początkujący .Kraków

Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

maxxis pisze:Może dlatego że on jest modem ? :D
Dokładnie dlatego ;)

dawidkrak
Tak od razu lepiej :)
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

ravfr pisze:
dawidkrak to jakiś idiotyzm z tym HT na początek . Służę przykładami , z najbliższego otoczenia , jeżeli ktoś zainteresowany.

O sobie mówisz jako otoczeniu :mrgreen: czy jakiś dobry przykład podasz ??

Tak to tylko moje zdanie,zawsze możesz je zlewać..BTW - udało się już ten kalkulator odszukać yuuniorowi ??

Joda,Sliwa,Zieliński,Wincenty i wielu innych zaczynało od HT - napiszecie że to było dawno temu i nie było fulli, tak prawda nie było ale dziś nadal wielu dobrych zawodników zaczyna na HT i przechodzi po jakimś czasie na FS

.Po pierwsze uczy czystej techniki jazdy,po drugie uczy techniki bez kłamania zawieszenia,po trzecie kosztuje zdecydowanie mniej niż full,po czwarte ma zdecydowanie mniejszą masę co na początku jest super zaletą...po...możemy to zrobić w innym temacie na relaksie

Było kilka tematów o tym od czego zaczynać przygodę z rowerem. Można postawić nowy oddzielny i powymieniać uwagi. Chętnie Rafale poczytam jakie masz teorie w temacie ??

=disbrainer= na tym forum są równi i równiejsi :mrgreen: jeden ma czarny pasek a drugi kolorowy...
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
oliano_italiano
Kontakt:

Post autor: oliano_italiano »

Sam zaczynałem od HT, ale nie jest to konieczne tak jak już wspomniał ravfr.

Tak na prawdę to zależy od własnych upodobań i środków. Wiadomo, że jeśli ktoś ma mniejszy budżet to łatwiej będzie mu kupić HT niż fulla. Na początek z fullem mogą być problemy, ale wszystko jest dla ludzi i do nauczenia. Kilka miesięcy i już jako tako będzie się ograniać fulla.

Schodekmasz rację z tym, że zawieszenie na początku robi początkującego w "buca", ale wszystko jest do opanowania.

wracając do tematu...

http://allegro.pl/item931455402_trek_session_77.html - na początek da radę. Później kilka rzeczy będzie do wymiany, ale będziesz nad tym myśleć jeśli pojawią się środki.

http://allegro.pl/item945822639_trek_se ... _kona.html - coś podobnego do w/w

Bądź tak jak już było wspominane wcześniej Scott Voltage FR30(?)

pozdrawiam
gg: 5838449
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Schodek pisze:Tak to tylko moje zdanie,zawsze możesz je zlewać..
nie zlewam Cię , czego najlepszym przykladem jest choćby ten post.
Schodek pisze: Chętnie Rafale poczytam jakie masz teorie w temacie ??
nie ma co polemizować, wpadnij w prawdziwe górki (Kudłoń,Szczebel itp.), zjedziesz równie szybko na HT jak na Fulu, podejmę wtedy z Tobą dyskusję. Główny zainteresowany jest z Krk , Beskidy i Gorce ma pod nosem.
venon666
Kontakt:

Post autor: venon666 »

mozna sie zastanowic nad ht na poczatek ale trza se zadac pytanie czy chcesz jezdzic dla wynikow czy ForFunn jezeli to drugie to jak masz kase bierz fulla
Schodek
Kontakt:

ravfr wybacz ale nie rozumiem ?? Czy Skrzyczne i Stożek to jakieś podrabiane górki ?? Jaworzyna Krynicka i inne pasma na południu kraju to amatorka..o co chodzi ??

Ja może zjadę ale czy ty dasz radę ?? Bo pamiętam że w Myślenicach demonem szybkości nie byłeś mimo wypasionego fulla :mrgreen:

Pod nosem ma pewnie wąsy 8)

Wpadnij do Wisły to na relaksie pokażę Ci podrabiane single :twisted:

( poprawiłem już diabełku specjalnie dla Ciebie - dziękuję za uwagę )
dawidkrak
Kontakt:

Post autor: dawidkrak »

oliano_italiano --- ok , dzięki za porady , jeszcze musze poczekać do kupna która jest przewidywana na jesień , na pewno ceny się zmienią to będzie na plus ale czesc tej kwoty musze przeznaczyć na ochraniacze ...więc troszke ubedzie pieniedzy.. zobaczymy jeszcze trosszke czasu jest...aha no i jak już wczescnie wspomniałem chce tylko nowy , uzywki odpadają...

co sadzicie o tych modelach :
1. http://www.allegro.pl/item943849059_kon ... zm_19.html

2.http://www.allegro.pl/item942395608_kon ... ld_pl.html
oliano_italiano
Kontakt:

dawidkrak Jeśli chcesz jeździć w XC to czemu nie?
Schodek
Kontakt:

Scot Voltage w zasięgu Twoich zasobów...czytałeś tamten temat "zjazdówka za 6k " ??
Masz wsio w temacie...

Do jesieni sporo się zmieni, nie pękaj tylko się zastanów ile hektarów kapusty masz do ścięcia :mrgreen:
oliano_italiano
Kontakt:

Schodek w pierwszym poście jest już napisane, że do 5000zł, a w którymś z kolei dawidkrak wspomniał, że będzie mieć mniej, ponieważ musi kupić ochraniacze. Czytaj ziomuś :)
Schodek
Kontakt:

oliano_italiano ziomuś ja czytam...nawet klikam PM z kolegą :mrgreen: luzzz coś kupi do jesieni, jak mu się sport nie zmieni
XkrisX
Kontakt:

Post autor: XkrisX »

Rafał \
nie ma co polemizować, wpadnij w prawdziwe górki (Kudłoń,Szczebel itp.),
a ja Ci stary powiem(napisze) ze w pewnej miejscowości jest górka moze i nie ma tak dlugiego zjazdu jak z szczebla czy kudłonia ale mi sie "kochones"zassały do brzucha na chwile jak zobaczyłęm co ta niewinna górka chowa...
tak że Kudłoń to nie cały świat!
PS:ja nadal czekam na was na NSie :D
HT jaknajbardziej na początek! najpierw opanuj to co masz pod d*pą a nie smiganko na poduszce...bo z techniką w plecy bedziesz! wszyscy moi znajomi zaczynali na HT ! głupiego bany hopa jak sie nie nauczysz na HT to na fullu nie zrobisz , bo nie bedziesz wiedzial o co biega!

ale ja sie nie znam
/jestem prostym chlopakiem ze wsi ktory pląta sie w wolnych chwilach po gorach(ktore mam koło domu) od małego dziecka!
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

XkrisX, a ja mam znajomych, którzy zaczynali na fullach i dobrze śmigają. Bunny hopa jak najbardziej da się nauczyć, tak samo manuala, wheelie itd. Wiem - bo sam miałem prawie 20cm pod dupą jak się tego uczyłem. Nauczysz się na fullu, to na sztywniaku będziesz ile chcesz jechał. Nie ma tu co polemizować :wink:
XkrisX
Kontakt:

Las3k_91 Ldz a sam zaczynałeś na HT... to ze zaczynali na fullach i dobrze smigają nie znaczy ze nie mogli by śmigać lepiej... jezdze juz troche czasu i obserwuje co sie dzieje , i szczerze lepiej jak sie za mlodego nauczy na HT !
napisze tak: szanujesz wtedy rower on sznuje ciebie full na poczatku za DUZO wybacza i wielu ludzi mysli jacy oni nie przeKozaki są ! i sie przeliczają czasami...
fuby
Kontakt:

Post autor: fuby »

dawidkrak ja sądzę na początek powinieneś jeździć na sztywnej ramie.Niech se inni na mnie jada że oni od fulla zaczynali i dobrze jeżdżą ja swojego zdania nie zmienie nigdy .Na HT szlifujesz sobie technikę i zaczynasz opanowywać rower a nie na fullu sobie zrobisz whipa i nie wrócisz go to ci zawieszenie wybierze a na ht od razu gleba. Szukaj jakiegoś fajnego setu na allegro 8)
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

XkrisX, skąd wiesz na czym zaczynałem? PB? Kupiłem sobie HT, bo nie miałem kasy na fulla, dozbierałem i kupiłem dopiero jak się okazja nadażyła. I nie żałuję, chociaż nie był jakiś zajebisty. Nie umiem szanować roweru tak samo jak auta i innych zabawek i nic na to nie poradzę. I nie dlatego, że mam kasę, bo nie mam, taki już jestem. Żałuję czasem, ale nie umiem inaczej.

Skąd pewność, że Twoi znajomi nie śmigaliby jeszcze lepiej zaczynając od razu na fullu? Dobrym.

Co do myślenia, że się jest przeKozakiem - widziałem takich na ht, widziałem na fullach, albo glebili albo nie, nie ma zależności.

Full dużo wybacza, ale czy to źle? Może od razu każdy ma zaczynać na v-breakach, oponach z Tesco itd, bo trudniej, bo nie wybacza, to mu się technika wyrobi? Z przodu też może sztywniak? Nie widzę sensu, gdzie tu granica utrudniania sobie życia? Dzieci z bogatej Kanady zaczynają na fullach, a potem wyrastają z nich zajebiści riderzy...

Edit - fuby, spróbuj na Signie whipów nie odkręcać... :roll:
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

fuby ale co to da ze ktos glebnie? Albo sie umie whipa albo nie - ilosc gleb na treningu nie zmienia tego. Ogólnie jak jakas umiejetnosc jest przydatna na fullu to sie ja da ogarnac na fullu. To, ze ktos z ht sie przesiadł na fulla i miał super skille nie wynika z tego ze ht daje kosmos tylko z tego, ze duzo na tym ht jezdzil. HT to dobry trening ale full tez. Jak jest kasa na sensowny bike to nie ma co sie ograniczac.
XkrisX
Kontakt:

misiu pysiu lasku q ... dalej nie rozumiesz! nie chodzilo mi o szanowanie w sensie dbanie ze ma byc czysty itp.. tylko o szacunek dla niego ze jak bedziesz naszmacal na HT to dostajesz po d*pie nie dolatujesz dostajesz po d*pie itd. czyli kumasz ze cos zle robisz i to poprawiasz , uczysz sie co robic rzeby bylo plynnie,lepiej ,z pelnym usmiechem na twarzy! a na fullu czego sie nauczysz na początku? wpadasz na kamienie i bezwlad! rower sobie jedzie a ty walczysz o zycie! to ty masz rowerem kierowac a nie na odwrot! jak sie techniki nauczysz na HT to na fullu latasz... tyle w temacie bo widze ze mlodzierz jest mądrzejsza
napisze jescze raz
ale ja sie nie znam
/jestem prostym chlopakiem ze wsi ktory pląta sie w wolnych chwilach po gorach(ktore mam koło domu) od małego dziecka!

PS: spaced kiedy bedziesz miał ten sensowny bike?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

XkrisX na fullu niedolatujesz pare razy i damper wymieniasz albo co gorsza rame ;)

Swoja droga ziomek nie wiem skad przytyk o sensowny bike - mówie tutaj o poscie autora tematu -5tysi - za tyle mozna miec juz spoko ogarnietego fulla i to mam na mysli sensowny bike. Mój sensowny bike przeciez widziales, a ze cos tam sobie zmienie to juz moja sprawa ;)
ODPOWIEDZ