Problem ze sprezyną
Problem ze sprezyną
Witam,
mam dhx 4 (190mm) i w nim sprezyne 700x2,30.
Waze ok 75kg czy ta sprezyna nie jest za twarda?
Troche tutaj czytalem i widzialem ze jakos te krotsze dampery mają twardsze sprezyny wiec moze jest ok i z moją.
Prosilbym o rade w tej kwestii zostawic czy zmienic i na jaką:)
mam dhx 4 (190mm) i w nim sprezyne 700x2,30.
Waze ok 75kg czy ta sprezyna nie jest za twarda?
Troche tutaj czytalem i widzialem ze jakos te krotsze dampery mają twardsze sprezyny wiec moze jest ok i z moją.
Prosilbym o rade w tej kwestii zostawic czy zmienic i na jaką:)
-
- Kontakt:
Wydaje mi się że troche za twarda ale szystko zależy od twoich indywidualnych upodobań...
Twardsza sprężyna ma swoje plusy i minusy. trudniej dobić, mniej buja, ale też nie wybiera małych dziur które najbardziej się uprzykrzają
Twardsza sprężyna ma swoje plusy i minusy. trudniej dobić, mniej buja, ale też nie wybiera małych dziur które najbardziej się uprzykrzają

[url=http://www.weebls-stuff.com/songs/Amazing+Horse/]amazing horse[/url]
ja ważę 100, jeżdżę na 600tce i chcę zamienić na 500... dużo jednak zależy od charakterystyki zawieszenia. Ja mam przy 600tce za duży sag, ale charakterystyka zawieszenia jest tak progresywna, że jak ustawię prawidłowy to sprężyna będzie za twarda, przestanie dobrze wybierać średnie nierówności. 500tkę będzie trzeba mocno skręcić żeby uzyskać prawidłowe naprężenie wstępne, ale w dalszej fazie skoku bedzie bardziej miękka. Jeśli zawieszenie jest liniowe albo progresywne to trzeba dobrać twardszą sprężynę. Ta sama 600tka która w moim biku jest za twarda w Signie mojego kolegi jest bardzo miękka jak dla mnie, a Sign ma średnie przełożenie takie samo jak moja rama. Musisz sam wiedzieć co Ci w pracy zawieszenia nie leży, czy jest za twarde na początku czy na końcu skoku, wtedy można kombinować.
ja tez waze 75 i w glorce mialem 400lbs teraz mam 500lbs bo wywalilem platforme z dampera. duzo zalezy od ramy i dampera, w jednej ramie o tym samym przelozeniu damper bedzie dobijal na 500LBS a w innej bedzie ok na tej samej sprezynie.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645