Single Speed a FR

marekp86
Kontakt:

Single Speed a FR

Post autor: marekp86 »

Witam, po dłuzszych jazdach na w FR na sztywnej ramce chciałbym pośmigać na Streecie ale ze zmiana piasty na ss i nie wiem czy by sie opłacało mi zmieniać piaste żeby posmigać w streecie i w fr. To bedzie jakoś przeszkadzało ?? + zmiana na mniejsza zębatke w korbie z 42 na 36.
http://www.pinkbike.com/photo/2214493/
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

marekp86 ale na ramie do FR street ogólnie ciezki bedzie, do tego do singla na ramie z pionowymi hakami (jak rama fr ) bedziesz napinacza potrzebowac wiec single mija sie z celem troche.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Ciężko się ten post czyta ;D
Ogólnie jako wersję przejściową możesz dać reduktor SS na tą piastę co masz zamiast kasety. Koszty minimalne a zobaczysz jak ci si e będzie jeździć.. Sam reduktor możesz zrobić z rurki PCV i jednej zębatki no i jak wyżej kolega mówi, pionowe haki wymuszają zastosowanie napinacza. Najlepiej jakby to był napinacz mocowany w hak przerzutki.
Kupny to koszt ok 50zł wzwyż ale znowu jak lubisz majsterkować możesz zrobić sobie z ramienia od Vki i kółeczka od przerzutki.
Co do przełożenia to sprawa indywidualna bo każdy lubi inaczej.
fuby
Kontakt:

Post autor: fuby »

Spaced ja mojego pierwszego seta dragstar+duro ważył 15,5 kg przerobiłem na streeta tylko dajajac opony kenda K-RAD i szło jeździć (np.katowałem 180 na flacie 360 na dircie ,nad kołping na rampie latałem itp. :wink:
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

ja mam bitcha 06 z przeznaczeniem freeride i ma poziome haki jednak bardzo fajnie zabezpieczone kolo przed wypadnieciem. tutaj by byla mozliwosc ss ale mi by bylo wstyd jezdzic na sinlge'u. i schańbiłbym bardzo bitch'a :/ czulbym sie jak jakich street:/ wstyd by mi bylo. moja dziwka by sie czula jak skladak.
Wool14
Kontakt:

Post autor: Wool14 »

marekp86 swego czasu jeździłem właśnie na ss w fr i delikatnie w streecie.Powiem że było nawet w miarę.Tyle że ja lubię wheele a z ss było to niemożliwe bo za ciężkie przełożenie(16t) a z górki trzeba było dokręcać.Jak nie lubisz zmieniać biegów to możesz sie nad tym zastanowić ale jakbyś miał tak po prostu zmieniać to się nie opłaci.Jeśli masz pionowe haki(tak jak ja miałem) to dochodzi problem dobrania łańcucha tzn ja miałem jedno ogniwo większy i napinałem go jeszcze.
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

Ja jezdzilem ponad sezon na rowerze do FR i startowalem nawet na nim w kamiensku na zawodach DH. Wedlug mnie bardzo skuteczny sposob napedu, niezawodny,niezniszczalny ,cichy i lekki. jezdzilem na ss i dawalem rade wszedzie nawet w gorach. Jazda na ss to kwestia przyzwyczajenia i wyrobienia sobie odpowiedniej kondycji.
No i trzeba troche czasu spedzic na dobieraniu przelozenia bo ja zmienialem zebatke z tylu 4x na coraz mniejsza bo zeby na jedna dosc duzawa hopke u nas sie rozpedzic musialem miec taki mlynek na korbach ze az mi nogi spadaly nieraz:D
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
kuwer
Kontakt:

Post autor: kuwer »

jedyna wadą SS jest to ze nie można zmieniać biegów ;] i w dh to bardzo wedlug mnie przeszkadza a co do fr hmmm.. nie wiem nie jeździłem
ODPOWIEDZ