Problem z wyborem korb oraz suportu

shooter
Kontakt:

Problem z wyborem korb oraz suportu

Post autor: shooter »

Witam,
jakiś czas temu założyłem temat dotyczący długości suportu do korby i już byłem zdecydowany na zakup, lecz pokusiłem się o przeczytanie kilku(nastu) opinii w internecie na temat wybranych przeze mnie części i ogarnęły mnie wątpliwości. (przeszukałem już chyba cały DH-Zone i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie) Mam taki problem: co najlepiej wybrać... Mój wybór padł na: korby Dartmoor Revolt + suport Dartmoor Hard-Bar LUB Truvativ Giga Pipe Team DH LUB Token (nie znam nazwy ale daję link: http://www.dobrerowery.com/product_info ... ts_id=2473). Już miałem zamawiać te korby + któryś z suportów lecz pomyślałem czy nie bardziej się opłaca kupić poprostu kompletu: korby Truvativ Hussefelt + suport Truvativ Howitzer Team? Proszę o odpowiedź co się bardziej opłaca oraz jeżeli oddzielnie suport + korba (jak wyżej) to który suport najlepiej? Tak dla jasności ważę około 70kg i nie mam zamiaru jeździć jakoś strasznie hardcore'owo (może jakieś dropy ze 2m itp... czyli wręcz bardzo delikatnie). Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :) .
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Howitzer lepszy.. Dluzej lozyska wytrzymuja, pozatym sztywniejszy.
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Miałem jakiś czas korbę Dartmoora tyle że Reacta, po jakimś pół roku leciutko mi się wygięła. Co do suportu, Hard-Barra też miałem, również pół roku i kosmiczny luz na łożyskach. Potem jeździłem z rok na zestawie Hussefelt Howitzer + Howitzer Team, 0 problemu, a dodam że przed Hard-Barrem parę suportów mi padło, więc nie oszczędzam ich. Następnie znów z pół roku miałem zestaw Howitzera, również zero problemów. Ogółem Hussefelt Howitzer z suportem TEAM, nie XR to super set za dość małą kasę i bardzo wytrzymały w porównaniu z innymi w podobnej cenie czy nawet droższymi. Tylko waga trochę odstrasza, dlatego zmieniam.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Miałem korby darta revolty (to jest rpm el-toro tylko logo darta jest). Korba wykrzywiła się przy zjeżdżaniu ze schodów :)

Miałem zestaw hussefelt + team a ostatnio ruktion + xr i nie miałem żadnych problemów z tymi zestawami. Bierz truvativa.
shooter
Kontakt:

Czyli mówicie, że jednak hussefelt będzie lepszy, oraz biorąc pod uwagę cenę bardziej opłacalny? A jeszcze mam pytanie co do suportu Howitzer, a mianowcie, chodzi mi o to, czemu wszyscy polecają wersję suportu Team a nie XR? Co się dzieje z tymi XR-ami, że wszyscy ich odradzają? A jak to jest z tymi tulejkami do pedałów? Czytając recenzje, zauważyłem, że bardzo duża ilość osób ma z nimi problemy w hussefeltach... Czy ten 'nowy model' hussefeltów (ten z troszkę innym rockringiem) różni się czymś oprócz rockringu od starszego (wytrzymałość, waga itp.)? Pozdrawiam.
Tadziuu
Kontakt:

Post autor: Tadziuu »

Z tymi insertami (jeśli Ci o to chodziło z tymi tulejkami od pedałów) to jest tak.
Obficie nasmarujesz, jest OK.
Nie nasmarujesz, pedał się zapiecze i dupa ;).

Dobrze jest od czasu do czasu odkręcić pedał i przesmarować na nowo.
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
Johnyk
Kontakt:

Co do suportu XR / Team ten pierwszy ma po prostu słabsze łożyska, dlatego lepiej dorzucić pare złotych do Teama i mieć spokój na wieczność. A inserty od pedałów - wystarczy że nasmarujesz gwint przed wkręceniem pedała i nie ma problemu, mi nigdy się inserty nie odkręciły / poluzowały.
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

Truvativ Hussefelt
Maciex09
Kontakt:

Post autor: Maciex09 »

Tadziuu^ tak offtopem jest jakiś sposób żeby wykręcić pedały z insertów ?
bo odkręcają się razem z insertami :/
http://tnij.org/p4e4 Scott Voltage YZ 25 + Mz Drop Off II
http://tnij.org/p4qp Pinkbike
Tadziuu
Kontakt:

Post autor: Tadziuu »

Maciex09 Nie miałem tego problemu to i nie znam rozwiązania ;).
Zapobiegać!

PS. wd-40, cx-80 itd...
Psiknij i módl się żeby puściło.
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
Johnyk
Kontakt:

Maciex09 Daj na inserty jakiegoś kleju super mocnego, wkręć w korbę, poczekaj 24h i odkrec pedały.
shooter
Kontakt:

Czyli z tego co mówicie jeżeli się zadba o te inserty (nasmaruje się je) to wszystko będzie ok? A co z tym nowszym modelem, o który pytałem wcześniej? Jest on jakiś lepszy czy coś? A tak od razu przy okazji zapytam o linię łańcucha... No właśnie... Niby były tematy co do tego, ale wkońcu się nic z nich nie dowiedziałem. A więc, nie mam przerzutki przedniej wogóle, z tyłu jest kaseta 9 biegów, napinacza narazie nie ma ale z czasem chciałbym założyć np boxguide'a lub jakiegoś dartmoora. Pod jaką linię łańcucha zamówić suport?
ODPOWIEDZ