Podatek na kościół - WTF?

Lisek-Tm
Kontakt:

Post autor: Lisek-Tm »

snizy masz racje ze dzialalnosc u praktykujacych katolikow byla zawsze bardzo wyskoa, szkoda tylko ze nie w ta strone co by sie przydala. to przez takich ludzi (praktykujacych katolikow) polska wyglada tak jak wyglada, prawda jest taka ze watpie zeby 1% z ludzi chadzacych do kosciola co niedziele mozna bylo nazwac katolikami, co najwyzej katolami. co to za katolik co jest katolikiem tylko w niedziele? a w tygodniu skurwysynem.
a co do tych danych statystycznych, to mam pytanie: scigamy sie z kims? :P
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Lisek-Tm pisze:a co do tych danych statystycznych, to mam pytanie: scigamy sie z kims? :P

O kasę, zawsze chodzi o kasę...
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

Lisek-Tm pisze:a co do tych danych statystycznych, to mam pytanie: scigamy sie z kims? :P
oj ciężko u Ciebie z zrozumieniem

wiesz na czym polega system emerytalny:
Ty płacisz składkę emerytalna do ZUS-u (i podatki z których rząd dokłada do ZUS-u) oraz składkę emerytalna do OFE (które generalnie nie robią nic poza kupowaniem obligacji Skarbowych - to średnio 70-80% ich aktywów czyli dalej pieniądze z OFE trafiają do ZUS!)

ZUS zebrane pieniążki przeznacza na wypłaty dla bieżących emerytów (pieniędzy zaczyna już teraz drastycznie brakować, pieniążki z prywatyzacji się już kończą - nie ma co już sprzedać)

a teraz Sobie wyobraźmy sytuacje że nam gwałtownie spada przyrost naturalny... mamy coraz więcej ludzi starszych którzy żądają pieniędzy z ZUS-u a bardzo mało płacących składki... państwo musi skądś pieniążki wsiąść.... bo emeryci to będzie potężny elektorat... a więc zacznie podnosić podatki VAT, składkę emerytalna i wiek emerytalny...

mam nadzieje że zrozumiałeś... o co ta cała gra z statystyką
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

snizy prędzej spadnie nam coś na głowę,albo oceany nas zaleją,albo kataklizmy zniwelują społeczeństwo naturalnie nim emerytur problem zacznie nas dotyczyć :)

Cieszmy się chwila i wsiadajmy na rower... :mrgreen:
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

Schodek No nie wiem. Problem emerytur dotyczyć nas może już niedługo a będzie się to objawiało w coraz to większych podatkach od pensji, czyli coraz mniej hajsu na rower ;)
[b] Monkeyman [/b]
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

Obrazek
Lisek-Tm
Kontakt:

KFP hahaha, "rzez chrzescijan 500 ofiar" to 500 brzmi smiesznie przy liczbie Żydów i innych narodów wymordowanych przez Chrzescijan (tak, naziole byli Chrzescijanami). wez tez pod uwage kilka tysiecy lat katolickich krucjat i innych mordow. To katolicy dawali w dupe innym przez tyle lat, i nie ma co narzekac, krytykowac i rozpamietywac, trzeba zapomniec i sie jednoczyc.
snizy tak sie sklada ze wiem jak caly ten system funkcjonuje.
Fils
Kontakt:

Post autor: Fils »

snizy pisze:już widzę te nasze wspaniałe emerytury z ZUS-u....

system emerytalny jest szczelny, żeby ktoś dostał emeryturę ktoś musi zapłacić składkę a jak uzbierać na moloch emerytów gdy młodych coraz mniej... zwiększać podatki można w pewnym stopniu a co później ??

generalni w Europie nie jest lepiej... nastaną ciekawe czasy;)
Z tego co mi wiadomo ZUS jest zreformowany w Polsce i na razie mamy okres przejściowy. Za jakieś 30 lat każdy będzie pracował na własny rachunek - obecnie musimy dopłacać ze względu na kradzież z okresu PRL. W Polsce nie jest więc tak źle... Gorzej jest np. w Niemczech, gdzie nie przeprowadzono takowej reformy, a jedynie ustalono, że co roku wiek emerytalny będzie się podwyższał o kilka miesięcy (nie pamiętam o ile dokładnie).
Lisek-Tm pisze:masz racje ze dzialalnosc u praktykujacych katolikow byla zawsze bardzo wyskoa, szkoda tylko ze nie w ta strone co by sie przydala.
Co takiego masz na myśli mówiąc 'nie w tą stronę co by się przydała'?
Lisek-Tm pisze:hahaha, "rzez chrzescijan 500 ofiar" to 500 brzmi smiesznie przy liczbie Żydów i innych narodów wymordowanych przez Chrzescijan (tak, naziole byli Chrzescijanami).
'Naziole' nie zabijali za wiarę. Muzułmanie zabijają chrześcijan nie tylko w Afryce ale też w Azji i jest to poważny problem. Każdy muzułmanin może zabić za wiarę! Nie dajcie sobie wmówić, że tak nie jest, bo to tylko propaganda. Ich religia opiera się o zabijanie, oszukiwanie i grabienie. Nie ma czegoś takiego, jak nowoczesny muzułmanin - socjalizacja muzułmanów jest pozorna.
Lisek-Tm pisze:wez tez pod uwage kilka tysiecy lat katolickich krucjat i innych mordow. To katolicy dawali w dupe innym przez tyle lat
No już nie przesadzaj z tymi mordami. Owszem były - jak w każdej religii - ale nie było ich aż tak dużo, jak się obecnie ludziom wmawia. Współczynnik przesady antyklerykałów jest bardzo duży ;). Wszyscy, jak to ująłeś, "dawali w dupę", a katolicy nie byli wyjątkiem.
Lisek-Tm pisze:i nie ma co narzekac, krytykowac i rozpamietywac, trzeba zapomniec i sie jednoczyc.
Z kim? Jak? Dlaczego? Po co?
Chcesz się 'jednoczyć' z ludźmi, których system moralny jest tak prymitywny i głupi? W jaki sposób (i po co?) chcesz to uczynić?

Pozdrawiam
S: NOWE Tarcze Avid G3 160mm przód i tył
Grondag
Kontakt:

Post autor: Grondag »

Kurcze kolejny religijny wątek, aż się zalogowałem hehehe Znowu wszyscy to samo piszą że katolicy to mordercy, najgorsi ludzie na świecie i że religia jest dla kasy(tak Pan Jezus baaaaardzo dużo zarobił, okropnie), jeszcze nie było kilku stałych rzeczy więc czekam z niecierpliwością na posty speców od katolickiego braku moralności,jedynego sensu religi- zawładnięcia nad ludżmi(tak Pan Jezus baaardzo wiele ludzi miał pod sobą i rzeczywiście władał mad całą Judea, Jerozolimą...) i innych...

P.S.Oczywiście w nawiasach jest sarkazm... Pisze tylko po to aby pokazać jak bezsensowna jest ta dyskusja
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

Grondag przykłądy z Jezusem to nie najlepszy przykład. Niektórzy wierzą w niego tak jak w istnienie króliczka wielkanocnego. To nie jest dowód na nic. Zresztą mało kto neguje idee, tylko chodzi raczej o realia.
[b] Monkeyman [/b]
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

...koło karmy się zatacza...a kto mieczem wojuje ten od miecza ginie...tak jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie...czy jakoś tak :twisted:
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Grondag o opiniach człowieka, którego nie opisał żaden współczesny mu historyk, a jedynie banda ziomków 300 lat pozniej troche cieżko dyskutować ;) Zreszta jakby wszyscy postepowali zgodnie z biblia to byłoby jeszcze zabawnie biorac pod uwage, mądrości płynące ze starego testamentu ;)
Grondag
Kontakt:

No dobra bądż co bądż życie Jezusa zostało 4 krotnie opisane, a jak w niego nie wierzycie to weżmy za przykład apostołów, trudno aby ktoś sobie wymyślił np. św. Piotra a co on miał z tego że był w nowej religii, w zasadzie sekty bo chrześcijaństwo to odłam judaizmu? na pewno nie bogactwa i ludzi pod sobą tylko prześladowania... ale o nich się już nie wspomina ważniejsze teraz jest że potem władcy podający się za chrześcijan prześladowali innowierców- ale noe odbiegajmy od tematu, chodziło mi tylko o to że ta dyskusja nie ma sensu, bo nawet jak już wszyscy będą zgodni zawsze znajdzie się jakiś palant i potem trzeba będzie go na tydzień banować hehehe(bez aluzji)
Spaced
moderator
Kontakt:

Grondag a co miał z tego l.ron hubbard, joseph smith i paru innych od nowych religi? Zreszta pomijajac fakt korzysci to jak ktos ma zwidy to nie mozna oczekiwac od niego racjonalnego postepowania - nawet jesli sie zle skonczy. Stalin tez wszedzie wrogów widział i raczej mu to nie pomagało w zyciu ;)
Grondag
Kontakt:

czekaj nie łapie o tych zwidach, jakie zwidy? i jacy wrogowie, nie rozumiem o co ci chodzi, chrześcijanie kierując się przykazaniem miłości wręcz nie mogą widzieć wrogów wszędzie, widzisz ta religia idzie pod prąd i jest bardzo trudna, muzułmanie mogą zabić a tu ci każą kochać wroga, trudne, no nie?

Proszę nie podważajcie tutaj prawd wiary, bo to się mija z celem, ok wy w to nie wierzycie, ja wierzę i tak możemy gadać przez rok bez celu
Lisek-Tm
Kontakt:

Fils Nie masz racji ze naziole nie zabijali za wiare, zabijali. A z tego co mi wiadomo to Ci wszyscy naziole to nikt inny jak KATolicy.
Stary, i nie zaprzeczaj krucjatom i inkwizycji, czy bardziej wspolczesnej drugiej wojnie swiatowej mowiac o wysokim wspolczynniku antyklerykalizmu ;p
Taka jest prawda, nie uzasadnisz w inny sposob niz mordy i gwalty tego ze Chrzescijanstwo z malej sekty na jakims zadupiu stalo sie dominujaca religia na swiecie.
A majac na mysli "nie w ta strone co trzeba" mam na mysli nawet i to jak wygladaja obecne rzady czarnych i pisu, fanatyczni katolicy niestety nie mysla sami, takimi ludzmi jest duzo latwiej manipulowac.

Grondag Stary, szlak mnie trafia jak czytam takie pierdoly. Wymien mi jednego, powtarzam JEDNEGO Chrzescijanina ktory kieruje sie przykazaniami? Chrzescijanstwo nie powinno sie odcinac od swoich poczatkow: ognia, miecza, stosu, krzyza i innych tego typu urzadzen pomagajacych nawrocic wolnych niewiernych ;p
Wez tez pod uwage ze kazda religia mowi o milosci, a to jak ludzie je interpretuja to juz inna sprawa.
Spaced
moderator
Kontakt:

Grondag w sensie - tez miał przewidzenia i sobie krzywde robił przez nie. Ludzie jak im na dynke wali robia różne głupie rzeczy w tym wymyslaja sobie niewidzialnych przyjaciół jedni nazywaja ich tomcio, a inni pisza o nich długie ksiązki i udaja, ze żyli na prawde ;)

Zreszta chrzescijanstwo mówi o miłosci? Mówi tez o niewolnikach, kazirodstwie, gwałtach i paru innych hardcorowych rzeczach. Wybiórcza wiara mnie zawsze rozwala.
Grondag
Kontakt:

No i właśnie dlatego ja rozróżniam idee od reali, wdocznie masz akurat takiego pecha że znasz tylko tych "złych chrześcijan", bo ja znam dużo ludzi dla których przykazania są najważniejsze, czasem na zewnątrz nie widać tego jak człowiek w sobie walczy o coś)(np. niepopełnienie grzechu), często nawet wtedy jest poddenerwowany i wydaje się że to taki zły chrzescijanin
SpacedPóżniej zaczaiłem o co ci chodziło, zwidy to Pan Jezus twoim zdaniem, sorry jakoś dziś wolniej myślę

Ten wątek tylko nas poróżnia, nie wiem po co, oczywiscie zaś ktoś wpadł na genialny pomysł żeby się religii doczepić, nudzi wam się ludzie? Nikt wam nie karze wierzyć więc się nie czepiajcie wiary, w Polsce was nie zabiją za ateizm, wiec spokojnie.
Lisek-Tm
Kontakt:

Grondag poroznia bo prawda jest taka ze katolik nie zrozumie racjonalizmu ateisty nigdy. i ktos nie zalozyl tego tematu zeby czepiac sie religi bo to prywatna sprawa kazdego w co wierzy, ale z jakiej racji ateisci maja placic na kosciol? cos tu jest nie tak. moze dlatego ze wieksi od nas, niewolnikow, zakladaja ze kazdy wierzy? ze kazdy jest jednakowy? ze kazdy jest idealnym hmm wyborca?
ODPOWIEDZ