Witam, do swojego DNMa raczej uszczelek nie dostanę, ale mogę dobrać uszczelki z czegoś innego (nie widelca). Problem szczelnego ich zamontowania mam rozwiązany, ale czy takie simery dadzą poprawę w stosunku do starych już wypracowanych mocno, oryginalnych uszczelek z jedną zasadniczą sprawą - duży ubytek teflonu na lagach. Wiem, że to nadal będzie ciekło ale czy może ma ktoś:
a) amor z przemysłowymi simeringami
b) amor ze zdartym teflonem który nie cieknie bardzo
michalnz uszczelniacze przemyslowe w zadnym stopniu nie odbiegaja jakoscia od firmowych do amorkow, pomysl sobie ze wszystkie maszyny, koparki, podzespoly silnikow sa skaldane na takich simmeringach i dzialaja, jako dobre zamienniki oryginalow polecam glownie NOK(marzocchi tez daje nok'a), CORTECO, SIMBO(uszczelniacze poliuretanowe podne materialy do ENDURO), EUROSEAL, jak cos to napisz na pw, moge ci pomoc dobrac konkretne uszczelki.
co do wytartego teflonu - mozna sprobowac wygladzic papierem wodnym w tym miejscu i prysnac lakierem z duza iloscia utwardzacza
KefirQn jak masz stare uszczelki to wystarczy je zabrać do sklepu to ci dobiorą ja jak załatwiałem u kumpla który ma firmę zajmującą się takimi rzeczami to 1szt kosztowała niecałe 4 zl o ile pamiętam
KefirQn tak; miałem pewne obawy ze mi teflon albo coś uszkodzi ale po rozmowie z kilkoma osobami zdecydowałem, się jeździłem na tym pół roku i wszystko było ok( niedawno amortyzator sprzedałem) ,jedynie jaki był problem to ze zamiennik w stosunku do oryginalnej uszczelki jest 2x niższy i ja zamontowałem 2szt na goleń
ew jak byś miał problem pisz pw to ci załatwię lub tez mogę dorobię jak potrzebujesz inne nietypowe
michalnz mógłbyś powiedzieć gdzie kupiłeś te uszczelki?Bo ja też mam zamiar wymienić w swoim Dnm uszczelki tylko właśnie nigdzie niema fabrycznych, a jak ty już będziesz miał to fajnie bo przynajmniej kupie od razu właściwe:)
młody Wąsu Moje to 35x45x7 czarne, całkiem nieźle wyglądają. Y.E.I. Jakieś chinole ale nie wnikam w to. Jutro będę to rozbebeszał. Zapewne będzie potrzebna jakaś modyfikacja w nakręcanym plastykowym korpusie uszczelki ale to już dam ci znac i zgadamy sie w lesie to zlukasz.
Ok, dobrałem się do tego, zmieniłem olej i uszczelki. Wymiar który podałem wyżej jest ok, z tym, że wypada dać 2 takie uszczelki. Można też kupić simering o grubości (ostatnia cyfra) 15-18 wtedy sam zatka i będzie lekko wystawiać robić ładny kant. Mój już mało cieknie (ubytki teflonu konkretne) i chodzi całkiem ok.
Podsumowując - Widelec: DNM USD 180 uszczelka 35x45x7(2 na lage) lub 35x45x15-18 (jedna)
przyklejcie ten temat wiele mozna zaoszczedzic na uszczelkach, co do konkretnych wymiarow, modeli prosze pytac(nie chodzi mi o oferte handlowa,ale jak ktos chce to mam dostepne i moge pomoc skonsultowac,ewentulanie sprzedac) w kazdym wiekszym miescie jest sklep z takimi uszczelkami
michalnz jak masz ubytki na teflonie to weź papierem ściernym o coraz drobniejszej gradacji wyszlifuj miejsce a na koniec pasta polerską. To wyrowna powierzchnię i zminimalizuje pocenie.
wrobelsk8 Juz kupiłem uszczelke za 3 zł w sklepie Uszczelka. Podobno nie sa rewelacyjne ale na razie działa. Znalazłem w necie uszczelke Corteco w cenie 20zł i ja kupie na zapas. Dam znać jak sie bedzie sytacja rozwijała.