Uwaga grubasy, spaślaki, tłuściochy! Do roboty!

TRENER!
Kontakt:

Uwaga grubasy, spaślaki, tłuściochy! Do roboty!

Post autor: TRENER! »

Witam szanowną brać hodowców opony brzusznej.

Na wstępie, zaznaczam, że temat ten nie jest po to, aby było miło. Z moich obserwacji z poprzedniego sezonu, wynika, że wśród rowerzystów grawitacyjnych, istnieje spora liczba osób z problemem, nadmiernego wpindalania przy jednoczesnym braku odpowiedniego treningu ruchowego.

Jak wiadomo, 99 % procent grubasów to ludzie z ogromnymi kompleksami (wiem bo sam byłem), więc proszę nie mówić, że nadwaga może im nie przeszkadzać.

I W TYM MOMENCIE, OFERUJĘ WAM POMOCNĄ DŁOŃ!

Jako, że Polacy to ludzie ogromnie leniwi i jak im się pod dupę nie podłoży, to sami nie znajdą, zamieszczam w skrócie kilka planów treningowych stosowanych min. przeze mnie.

CHUDNIEMY:

BIEGAĆ! BIEGAĆ! I JESZCZE RAZ BIEGAĆ!

Jak zaczynałem moją przygodę ze zrzucaniem balastu biegałem 2 - 3 razy w tygodniu na dystansie od 4 - 8 km.

Pierwsze 3 tygodnie:

Poniedziałek - 4 km (10 okrążeń na stadionie)

Środa - 6 km (15 okrążeń)

Piątek - 4 km (10 okrążeń)

GRUBASKU! Jeśli nie jesteś w stanie przebiec całego dystansu, nie poddawaj się, zmniejsz tempo, możesz nawet robić szybki marsz.

Następnie zwiększamy dystans na podstawie obserwacji przyrostu swojej kondycji. Tak jest najlepiej.

Jeśli dla kogoś takie dystanse są na chwilę obecną nie osiągalne, odsyłam do:

http://bieganie.pl/?cat=19

Profesjonalne plany treningowe. Polecam

PS. Sekretem w chudnięciu poprzez bieganie, nie jest bieganie szybkie, lecz długie, ponieważ musimy dać chwilę czasu naszemu organizmowi, aby zaczął pobierać energię z tkanki tłuszczowej. Nie pamiętam dokładnie ile, ale chyba około 25 minut.

SIŁA:

Przed każdym bieganiem, robiłem treningi na siłowni, w internecie jest ich bardzo dużo, jednak założmy, że nie stać nas na siłownię, bo cała kasa idzie w rower.

Oto trening, który robię obecnie:

http://www.metacafe.com/watch/514640/30 ... e_version/

Jak widać, ze sprzętów potrzebne są tylko dwie rzeczy:

Drążek - dla leniwych - http://allegro.pl/listing/search.php?ca ... +rozporowy

Guma - dla leniwych - http://allegro.pl/listing/search.php?st ... gory=19644

GRUBASKU: Jeśli z powyższego treningu nie jesteś w stanie wykonać całkowitej liczby powtórzeń za jednym razem, rób sobie przerwy, np. maksymalna ilość pompek jaką dasz radę zrobić, chwila przerwy, i tak do końca.

Trening ten robi się co drugi dzień.

DIETA:

Chcesz schudnąć ? Jedz częściej!

Brzmi fajnie nie ? Generalnie chodzi o to, żeby jeść kilka mniejszych posiłków w ciągu dnia, niż np 3 duże.

Łopatologicznie:

Polega to na tym, że przy zjedzeniu 3 dużych posiłków z dużymi odstępami czasowymi, organizm jest na niskich obrotach metabolicznych oraz zaczyna magazynować spożyty obiadek w postaci tkanki tłuszczowej.

Przy częstszych (ale oczywiscie mniejszych) posiłkach, nasz organizm ciągle musi pracować i nasz metabolizm kręci się jak kółeczko w przerzutce xtr.

Ja stosowałem dość rygorystyczną dietę: 1000 kc dziennie
wyglądało to mniej więcej tak:

Jasne pieczywo: ZABRONIONE
COCA COLA : ZABRONIONA
FAST FOODY : ZABRONIONE
SŁODYCZE: ZABRONIONE

Jadłem natomiast:

Kruche pieczywo wasa: Jedna kromka tylko 20 kcal (dla porównania, bułka kajzerka - 100 kcal)
Warzywa: Dużo sałaty. Redukuje uczucie głodu.
Większe posiłki: Ryż, piersi z kurczaka, jakieś lekkie zupy.
Owoce: jabłko na drugie śniadanie, banan itd.
Do picia: Srednio wypijałem dziennie 3 litry wody, czasami więcej (woda oczyszcza, oraz w ten sposób dobrze oszukuje się organizm, bo przeciez coś mamy w ustach ;))
Sok pomidorowy: Niskokaloryczny i zdrowy, do tego gęsty, więc też daje częsciowe uczucie sytości.

JAK JEŚĆ ?

Otóż to!Jak to mówią "Jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy".
I w tym przypadku tak właśnie jest.

Kiedy jemy szybko, zawsze się przejadamy.

Dlaczego ?

Ponieważ sygnał z ośrodka głodu jest wolniejszy niż nasze paszcze i zanim dojdzie do ośrodka sytości aby powiedzieć mu, że już jesteśmy najedzeni, my zdążymy zeżreć już drugiego kebaba.

NIE JEMY PO 18!

To jest bardzo ważne, należy tak jeść, aby ostatni posiłek zeżreć nie póżniej niż po 18.

Do tego:

"Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem a kolację oddaj wrogowi"

Śniadanie to bardzo ważny posiłek. Daje nam energię na cały dzień, w przeciwieństwie do kolacji, która daje nam oponę na brzuchu.

ODŻYWKI:

Przy intensywnych treningach polecam zainwestować w aminokwasy rozgałęzione - BCAA - regenerują mięśnie, polecane dla biegaczy.

Jeśli chodzi o SPALACZE TŁUSZCZU to ja używałem :

Thermo Fat Burner firmy TREC.

Działa w ten sposób, że zwiększa temperaturę wewnątrz organizmu, prowadząc do zwiększenia metabolizmu (jest po nim gorąco i człowiek się poci).

UWAGA: Osoby z nadciśnieniem, nadwrażliwością na kofeinę nie powinny tego stosować, ze względu na jej wysoką zawartość w tym produkcie.

To by było na tyle.

Pozdrawiam

EDIT: Schudłem 20 kg w 9 miesięcy.
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

mam pytanie :D
powiedz mi jak utyć ;] waze 58 kg, 172-174 cm 18 lat.
Wżeram (inaczej sie tego nazwac nieda) wszystko co sie da, dzis np od rana
10.00 -3 kanapki z dzemem (ogolnie jadam rozniez z serem zoltym wedlina etc)
12.00 -0.5L budyniu
12.30 - tależ zupy
14.00 - jakies ciastka (ilosc taleza zupy xD)
16.00 - 22.00 - sloik czekolady do kanapek okolo 300g
23.00 - jakaś kolacja pewnie 2 parówki

i taką mam dietę baardzo często ;]
czasami mniej czekoladową

jem jem jem a nie moge przytyć, po zimie jest te 2-3 kg wiecej ale tydzien na rowerze i szlag trafi moja diete -_-
tomiz
Kontakt:

Post autor: tomiz »

ja też mam pytanie...
między którymi posiłkami najlepiej wykonac trening opisany na filmie?
TRENER!
Kontakt:

MAGIK_KRK_PL

http://www.sfd.pl/Dieta_na_mas%C4%99_-_ ... 40536.html

Poszukaj, trochę tego jest. Zasadniczo zjadasz same syfy ;)

tomiz

Mówiąc szczerzę nie mam pojęcia. Ja robię ten trening zawsze wieczorem. 20 - 21 (Podobno wieczorem mięśnie najlepiej rosną ;))
tomiz
Kontakt:

okej... i jeszcze jedno.. mogę zamieniac piers z kurczaka na rybkę? np. mintaja smażonego na oliwie w panierce? czy lepiej bez panierki? bo ponoć panierka tuczy :p
TRENER!
Kontakt:

No bez panierki lepiej. Pewnie, że możesz. Polecam też tuńczyka, bogaty w białko :)
Oczywiście wszystko w nie za dużych ilościach i jedz powoli jeśli chcesz chudnąć.

pzdr
tomiz
Kontakt:

ok dzięki! ostatnie pytanie.. kiedy zażywać tą odżywkę? bo wg opisu trzeba zjeść 2 dziennie.
TRENER!
Kontakt:

Chodzi ci o Fat Burner ?

Jeśli tak, to bierz przed treningiem (bieganie). Nie łącz z BCAA. W moim przypadku takie połączenie dawało masakryczny spadek mocy.

EDIT: Ja brałem raz dziennie i było ok.
Jozan
Kontakt:

Post autor: Jozan »

Hm moja dieta?
Chinole, piwo, konserwy i parówki o i czasami ryż ale planuje trochę polepszyć jedzenie bo szkoda niszczyć sobie wątroby :P
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

TRENER! mam niejasne wrazenie, ze za bardzo nie wiesz o co chodzi - ogarnales diete i schudles ale z dobrym fat burnerem i bez objadania sie nie jest trudno. Eksperta to z ciebie nie robi, zwłaszcza kiedy jabłka i banany pakujesz jako to samo na 1 posiłek kiedy wartosciami odzywczymi róznia sie dosc powaznie.Tak samo jak liczenie zarcia w kaloriach (wasa lepsza bo 20kcal, a nie 100... stary i tak musisz w siebie powazna ilosc kalorii w ciagu dnia wrzucic chyba, ze chcesz stracic tyle samo mięśni co tłuszczu) Ogarnales diete na SFD to tam kieruj ludzi bo to co piszesz jest niedokładne.
Do tego BCAA to jest antykatabolik, a nie zaden srodek regenerujacy mieśnie - sprawia jedynie ze nie zjadasz mieśni i raczej jak budujesz mase to ma moim zdaniem wiecej sensu - przy zdrowej diecie i bieganiu nie wiem po co. Do tego forum rowerowe i polecasz bieganie? Szkoda słow troche bo nie trzeba dobrze ogarniac treningu zeby widziec, ze to co piszesz to raczej zbiór plotek a mh niz cos powaznego. Ogolnie sie zgadza ale ludzie sie moga mocno przejechac.

A co do smazonej ryby i panierki... N/C - tłuszcz w nia wsiaka i bardzo lekkie danie wychodzi.
niewidzilny
Kontakt:

Post autor: niewidzilny »

TRENER! Czy te cwiczenia na karoryfer dzialaja xD I ile dni trzeba to robic ??
TRENER!
Kontakt:

Hah! Rozbawiłeś mnie. Wcale nie mówię, że jestem ekspertem. Napisałem po prostu to co ja robiłem, żeby schudnąć. Udało się! Jakiś problem ?

BCAA - Pewnie, że antykatabolik, więc do biegania jak najbardziej, bo bieganie trochę pali mięśnie.

Panierka - chyba odradziłem, czytaj ze zrozumieniem. Wiadomo, że najlepiej w sreberku. Ale ja robiłem tak jak jest napisane i szlag mnie nie trafił

Fat Burner - ten co wybrałem to jeden ze słabszych, bo nie chciałem katować organizmu.

Kalorie: Dieta 1000 kcal dziennie w znacznym spowodowała to, że zrzuciłem tyle w tak krótkim czasie, oczywiście jeśli ktoś nie jest nastawiony typowo na pozbywanie się tłuszczu lecz również się wyrzeźbić to powinien więcej jeść. Logiczne.

Jabłko, Banan - Taką miałem formę drugiego śniadania, myślę, że trochę witamin nie zaszkodzi.

Dieta z SFD - to jest dieta na masę.

niewidzilny To są ćwiczenia ogólno rozwojowe. W pewnym stopniu owszem.

Kaloryfer ? A6W - http://www.sfd.pl/AEROBOWA_6_WEIDERA-t340384.html

Robiłem, polecam. Oczywiście warto wiedzieć, że jeśli masz dużą oponę, to same brzuszki ci nie pomogą. Nie spalisz tłuszczu miejscowo na tyle, żeby bylo widać grzejnik Wink

EDIT: Ćwiczenia z filmu to jest program 16 tygodniowy. W zasadzie pokazane ćwiczenia to jest rzekomo tylko pierwszy tydzień, ale myślę, że jak będziesz je robić co drugi dzień przez 16 tygodni, to efekty będziesz widział.
niewidzilny
Kontakt:

Post autor: niewidzilny »

Akurat nie jestem gruby 64 kg przy 174 Chodze na silke raz w tygodniu i dodatkowo swoje wlasne cwiczenia Wiec raczej na brzuszek nie narzekam :D A powiedz ile jeszcze trzeba to robic ??
Spaced
moderator
Kontakt:

TRENER! 1000KCAL??? Własnie dlatego sugeruje zebys nie dzielił sie radami bo takie pomysły wiecej zaszkodzą niz pomogą. Sry jakis dzieciak z nadwaga stwierdzi, ze chce to zrobic po czym ogarnie, ze jest szczupły i nie ma zadyszki ale co zjazd siadaja mu rece bo zjadł całe miesnie. Branie BCAA przy diecie 1000KCAL to jak celowo dźgnąc sie nożem w udo i ratować to plastrem.

Do tego SFD to dosc duze forum, jestem całkiem pewien, ze maja tam diety redukcyjne, opisane 10x dokładniej i lepiej niz twoja. Nawet tam sie zdarzaja wpadki i najlepiej isc do dietetyka sportowego/dobrego trenera ale znacznie lepiej jest niz tutaj.

A co do jabłko/banan to raczej chodziło mi o to, ze trzeba sie zdecydowac - chcesz pusty zapychacz + witaminy to wez cytrusa, a nie jabłko gdzie wartosc cukru sie wacha czy banan, który ma ok. 17g weglowodanów/100g posiłku. Dobre na wysiłek, srednio na diety.
TRENER!
Kontakt:

16 tygodni
Co drugi dzien
Dążyć do tego, żeby między ćwiczeniami było 30 sekund przerwy.

Spaced
Fakt może i są tam diety redukcyjne, opisane, rzekłbym - Z.A.J.E.B.I.Ś.C.I.E.
Ale trzeba ich poszukać - a ludziskom się nie chce.
Ciekawe jest to co piszesz. Moja waga przed - 95 kg. Waga po - 75 kg. Mięśni nie zjadłem.Cud ?
Iść do dietetyka - dobry pomysł, ja wolałem sam poszperać w necie. Jak zjechałem na 80 kg, zmodyfikowałem dietę bardziej pod trening siłowy i żyję (Nawet na rowerze jeżdżę wyobraź sobie).

Z bananem się zgodzę - średni przykład, ale sprawdziłem empirycznie. Nie przytyłem Wink
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

MAGIK_KRK_PL mało wcinasz ;)
U mnie 65-70 kg, 190 cm, niepełne 18 ;)
Dzienne wyżywienie:
10 bułek, 2 talerze zupy, 1 drugie danie (z podwójnym mięskiem :D), ze 2-3 kiełbasy czekolada jakaś, ciastka, cukierki, od czasu do czasu jakiś fast food na mieście ;)

Więc drogi TRENER!. Jakieś dobre rady? :) I czy ten link coś daje?
Spaced
moderator
Kontakt:

TRENER! skad wiesz, ze miesni nie zjadłes? Mierzyłeś poziom tłuszczu i obliczyłeś, ze LMB miałeś stałe? Sry bo zbic wage to nawet na pączkach można z dieta 1000KCAL dziennie. Ogólnie jak stosowałes taka diete to cała reszte rzeczy, które robiles moznaby wyrzucic do kosza, nawet siedzac w domu na dupie i nic nie robiac traciłbyś wage...
TRENER!
Kontakt:

Pewnie, że daje. Jakbyś robił nawet same podciąganie na drążku, to byś efekty zobaczył.

Spaced.

Oczywiście, że nie mierzyłem, ale nawet jeśli wg ciebie zjadłem mięśnie (a nie było co zjadać) to na pewno nie w jakimś dramatycznym stopniu, że nie mogłem kierownicy od roweru na trasie utrzymać. Lepiej, zacząłem jeździć traskę w spindlu bez żadnego przystanku.

Czy wszystko można wyrzucić do kosza ? Nie zgadzam się. Jak zaczynałem biegać to te 4 km były dla mnie mega ciężkie, w zasadzie byłem w stanie przebiec tylko 2, resztę szedłem. Jeszcze podczas trwania diety biegałem już po 8 km.
Spaced
moderator
Kontakt:

TRENER! ale jasne, ze masz efekty bo schudłes i jest lepsza kondycja. Sam do 14 roku zycia miałem nadwage i jak zbiłem 10kg to nagle mi przybyło kosmicznie kondycji. Do tego jak miałes dosc duzo miesni na starcie to pewnie straty cie nie zabija ale skopiuje to ktos kto ma nadwage i do tego mało miesni i efekt bedzie taki, ze kondycja moze sie poprawi ale miesni spali. Mozna znacznie rozsądniej podejść do diety i w znacznie zdrowszy i sensowniejszy sposób palić tłuszcz (sam tłuszcz).
ODPOWIEDZ