Podatek na kościół - WTF?
Grondag ale własnie jestesmy zmuszani do wiary. Lekcji etyki dla dzieciaków w szkołach nie ma, jak pisałem wczesniej proces apostazji jest przeciagany przez kosciół w nieskonczoność, kosciół uzurpuje sobie prawo do wpływu na decyzje polityczne, przez pewne poglady religijne blokowane sa rózne ustawy. Powaznie, nikt mi wierzyc nie każe? Mam tylko siedziec cicho i sie nie wychylac, tak?
Grondag i nie chodzi o żadnych urojonych złych chrzescijan. Widać, ze dzieciak jestes jeszcze i widzisz wszystko czarno biało. Mam wierzących znajomych, sporo z nich to bardzo spoko ludzie (choc w dużych miastach wśród młodych dobrze wykształconych ludzi wierzacych jest na prawde mało) ale to nie zmienia mojego pogladu na szkodliwość i bezsensowność religii. Nie mam zamiaru nikomu jej narzucac ale tez nie bede nikomu kto chce w papierach miec, ze jest wierzący kazał meczyc sie z biurokracja nawet kilka lat...
Grondag i nie chodzi o żadnych urojonych złych chrzescijan. Widać, ze dzieciak jestes jeszcze i widzisz wszystko czarno biało. Mam wierzących znajomych, sporo z nich to bardzo spoko ludzie (choc w dużych miastach wśród młodych dobrze wykształconych ludzi wierzacych jest na prawde mało) ale to nie zmienia mojego pogladu na szkodliwość i bezsensowność religii. Nie mam zamiaru nikomu jej narzucac ale tez nie bede nikomu kto chce w papierach miec, ze jest wierzący kazał meczyc sie z biurokracja nawet kilka lat...
stary gdzie Ty żyjesz....Fils pisze: Z tego co mi wiadomo ZUS jest zreformowany w Polsce i na razie mamy okres przejściowy. Za jakieś 30 lat każdy będzie pracował na własny rachunek - obecnie musimy dopłacać ze względu na kradzież z okresu PRL. W Polsce nie jest więc tak źle...
polityczna gadka która jest wycelowana w ludzi by odwrócić ich uwagę od rzeczywistego problemu... wiesz gdzie trafiają Twoje pieniądze wpłacane do II filara, czyli OFE (napisałem już to wcześniej). OFE lokują je głównie w obligacje Skarbowe które państwo musi emitować bo potrzebuje kasę by dopłacić do coraz większej dziury w ZUS-ie, a ZUS oczywiście wypłaca z tych dotacji emerytury.
dowód, dane za luty 2010r:
http://www.ing.pl/_itemserver/pte_aktyw ... 010_02.pdf
OFE ING: 62,24 % kapitału (czyli twoja kasa) jest ulokowane w obligacje i bony Skarbowe Skarbu Państwa
czyli podsumowując:
Ty dajesz kasę do OFE, OFE pożycza (lokuje w obligacje) kasę państwu, państwo daje kasę ZUS-owi, a ZUS emerytom...
jako że emeryt nie oda, to państwo musi oddać kasę (wykupić obligacje z procentem) OFE... zgadnij skąd ją weżnie? proste podwyższy wszelkie opłaty i podatki i na maxa wydłuży wiek przejścia na emeryturę - uderzy w tych co pracują
-------------------
nauczcie się wreszcie czytać i rozumieć fakty.... dymają Was a Wy nawet nie wiecie gdzie a macie wszystko pod nosem.
zobacz co się dzieje, ile wynosi dotacja rządu do ZUS-u, a będzie coraz gorzej bo emerytów będzie przybywać a pracujących coraz mniej...
ale według Ciebie ZUS jest zreformowany... hehe - w którym miejscu?
wytłumaczę Ci to jeszcze inaczej - łopatologicznie:
masz 70 lat, na koncie w banku 100mln $$ i powiedz mi na co je wydasz..?
...obecny gospodarka w dużej części opiera się na usługach - w bardziej cywilizowanych krajach to grubo ponad połowa PKB, a usługi to ludzie (żywi i sprawni zawodowo).
Teraz wyobraź sobie, że tych ludzi co pracują jest mało a emerytów jest dużo i mają dużo kasy do wydania... co się dzieje: GIGANTYCZNA INFLACJA... co spowoduje, że twoje grube miliony realnie są mało warte bo nic za nie konkretnego nie kupisz.
jakikolwiek system emerytalny musi być oparty na zastępowalności pokoleń!!
Widzę, że znowu się zaczyna
Ludzie! Wierzący i niewierzący,ale na pewno co po niektórzy myślący. Na cholerę rozpoczynać to kolejne durne odbijanie piłeczki raz w lewo, raz w prawo
Kto wierzy ten błogosławiony, kto nie to jego sprawa.
PO CO PO CO PO CO

Ludzie! Wierzący i niewierzący,ale na pewno co po niektórzy myślący. Na cholerę rozpoczynać to kolejne durne odbijanie piłeczki raz w lewo, raz w prawo

Kto wierzy ten błogosławiony, kto nie to jego sprawa.
PO CO PO CO PO CO

ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
snizy masz racje, ale po co nam sie tym przejmowac? prawda jest taka ze ile by tych pieniedzy nie bylo to i tak nam je ukradna. Wiec zamiast zakladac glupie tematy powinnismy w dziale "ustawki rowerowe" organizowac jakies manify/pochody/itp, a nie siedziec w domach, tolerowac, pozwalac i narzekac. pozdrawiam ;p
Lisek-TmWiesz to już nie nasza wina tylko tych "odgórnych" że płacicie na Kościół, ale w sumie to chyba nie jedyny przypadek , na polityków tez płacimy a jakoś chyba nikt nie chce mieć z nimi nic wspólnego idobrze wiemy że dostają za dużo
SpacedTak, jestem jeszcze dzieciak:) 15 lat to niezbyt dużo
No wieć zakończmy już to odbijanie piłeczki jak ktoś to ładnie określił, współczuję że musicie płacić na KUL(bo na to idzie ta kasa) i inne ale wszyscy płacą na wiele nie związanych z nimi rzeczy. Amen:)
P.S. ktoś tu pisał o nazistach- nie oni nie byli chrześcijanami, Hitler wprawdzie w wieku 6 lat chcał być księdzem ale jak rządził to już uznawał tylko rasę aryjską i tak też wychowywał swych morderców
SpacedTak, jestem jeszcze dzieciak:) 15 lat to niezbyt dużo
No wieć zakończmy już to odbijanie piłeczki jak ktoś to ładnie określił, współczuję że musicie płacić na KUL(bo na to idzie ta kasa) i inne ale wszyscy płacą na wiele nie związanych z nimi rzeczy. Amen:)
P.S. ktoś tu pisał o nazistach- nie oni nie byli chrześcijanami, Hitler wprawdzie w wieku 6 lat chcał być księdzem ale jak rządził to już uznawał tylko rasę aryjską i tak też wychowywał swych morderców
Grondag Papież błogosławił jego armie jak szła mordować miliony, nie kumam czemu oporu nie stawiał KK tylko jeszcze kropił i ręką machał !! I zapewniam Cię że nie jest to odgórna sprawa tylko właśnie oddolna - czyli od kościelna !! To oni naciskają na religię w szkołach,odzyskiwanie mienia i inne przewały w imię wiary...młody jesteś i może kiedyś zgłębisz ten temat.
Co do samej nauki nie mam zastrzeżeń, te proste kilka zdań z tych 10 ( nie wszystkie mówią o tolerancji ) zdań to idealny przewodnik ale cała reszta i polityka akceptowana to samo "zuo" !!
...nie ma co rozwijać tematu, kto wie ten wie...a kto chce wierzyć ten czeka na zbawienie...
Co do samej nauki nie mam zastrzeżeń, te proste kilka zdań z tych 10 ( nie wszystkie mówią o tolerancji ) zdań to idealny przewodnik ale cała reszta i polityka akceptowana to samo "zuo" !!
...nie ma co rozwijać tematu, kto wie ten wie...a kto chce wierzyć ten czeka na zbawienie...
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
I co z tego, że byli katolikami (a raczej ewangelikami)? Naziści, jak sama nazwa wskazuję, zabijali za naród i za idee, która głosiła, że pewna rasa króluje nad drugą. Można to nazwać wiarą, ale na pewno nie zabijali za wiarę chrześcijańską. Wszystkie wojny są za wiarę, bo wszytko wiarą można nazwać. Ale cóż z tego wynika panie racjonalny?Lisek-Tm pisze:Nie masz racji ze naziole nie zabijali za wiare, zabijali. A z tego co mi wiadomo to Ci wszyscy naziole to nikt inny jak KATolicy.
Gdzie jest ten Stary, który zaprzeczał? Bo Fils do roli Starca, z ważywszy na to że nie zaprzeczał, się nie poczuwa.Lisek-TM pisze:Stary, i nie zaprzeczaj krucjatom i inkwizycji, czy bardziej wspolczesnej drugiej wojnie swiatowej

Toż powiedziałem, że każda religia wojowała. "Ino" nie zgodzę się, że to chrześcijaństwo dawało, jak to ująłeś, "dupy" przez tyle lat. Inne religie, np. młody wtedy islam, wojował bardziej. Krucjaty były krwawe, ale bez przesady, naprawdę. Nie demonizuj. Już nie wspomnę o inkwizycji, która została tak pokolorowana, że większość (ir)racjonalistów uważa ją za jedną z największych z brodni w Europie. W rzeczywistości inkwizycja nie ma na sumieniu dziesiątek tysięcy zamordowanych, bez powodów (tj. bez powodu uzasadnionego np. morderstwo, kradzież etc.) ludzi, naprawdę.Lisek-Tm pisze:Taka jest prawda, nie uzasadnisz w inny sposob niz mordy i gwalty tego ze Chrzescijanstwo z malej sekty na jakims zadupiu stalo sie dominujaca religia na swiecie.
Ale snizy mówił o czymś innymLisek-Tm pisze:A majac na mysli "nie w ta strone co trzeba" mam na mysli nawet i to jak wygladaja obecne rzady czarnych i pisu, fanatyczni katolicy niestety nie mysla sami, takimi ludzmi jest duzo latwiej manipulowac.

Ależ oczywiście, że tak jest. Trzeba jednak zauważyć, że nie da się tego załatwić w inny sposób, niż ten który jest obecnie. Polska daje sobie radę z tym problemem o wiele lepiej, niż np. Niemcy, gdzie nadal nie zmieniono systemu. W Polsce system, jak już mówiłem, został zreformowany i dąży do tego, żeby każdy, w jak największym stopniu, płacił na własny rachunek. Aby to osiągnąć trzeba niestety wpompować w ZUS pieniądze, które zostały z niego wypompowane - stąd utrzymywanie monopolu ZUS-u.snizy pisze: stary gdzie Ty żyjesz....
polityczna gadka która jest wycelowana w ludzi by odwrócić ich uwagę od rzeczywistego problemu... wiesz gdzie trafiają Twoje pieniądze wpłacane do II filara, czyli OFE (napisałem już to wcześniej). OFE lokują je głównie w obligacje Skarbowe które państwo musi emitować bo potrzebuje kasę by dopłacić do coraz większej dziury w ZUS-ie, a ZUS oczywiście wypłaca z tych dotacji emerytury.
Owszem, nie zaprzeczam i nigdy nie zaprzeczałem. Walkę z socjalizmem, można przeprowadzić tylko ewolucyjnie, a nie rewolucyjnie (zresztą, ciekaw jestem jak to można zrobić rewolucyjnie...jako że emeryt nie oda, to państwo musi oddać kasę (wykupić obligacje z procentem) OFE... zgadnij skąd ją weżnie? proste podwyższy wszelkie opłaty i podatki i na maxa wydłuży wiek przejścia na emeryturę - uderzy w tych co pracują

Będzie coraz gorzej, ale do pewnego momentu, kiedy ZUS zostanie spłacony. Przecie mówię, że u nas nie jest tak jak w Niemczech, drogi panie.zobacz co się dzieje, ile wynosi dotacja rządu do ZUS-u, a będzie coraz gorzej bo emerytów będzie przybywać a pracujących coraz mniej...
Nie tyle ZUS, co system. Ewolucyjnie dążymy do "pracowania na własne konto". Ewolucyjne zmiany, jak dobrze pójdzie, będą trwały 3-5 dekady.ale według Ciebie ZUS jest zreformowany... hehe - w którym miejscu?
Nie. Gdyby kraj był układem zamkniętym to najprawdopodobniej tak by się stało... ale nie jest. Pieniądze można sprzedawać, kupować, zastąpić dobrami, użyć, zainwestować. Jeżeli emeryt będzie miał 100mln $ to pieniądze zainwestuje, albo kupi za nie, nie koniecznie w swoim kraju, jakiś produkt. Jeżeli zainwestuje pieniądze, względnie kupi coś, w swoim kraju to automatycznie wpłaci pośrednio pieniądze do systemu emerytalnego. Twoja gadka łopatologiczna, z całym szacunkiem, jest bezsensowna, bo na jej podstawie można wnioskować, że nawet w kraju bez systemu emerytalnego, gdzie nie ma pracowników, będzie gigantyczna inflacja i ludzie nie będą mieli dużo bezwartościowych pieniędzy. Nic bardziej mylnego. Jeżeli ktoś ma pieniądze, to będzie je wydawał w innych krajach, które pieniędzy potrzebować będą. Jeżeli pieniędzy, owy bogacz, będzie miał mniej to je zainwestuje, albo będzie dążył do bankructwa. Tak łopatologicznie - ciekaw jestem czy na tym forum coś odbywa się inaczej, że aż tak musimy podkreślać łopatologiczność naszych wywodówmasz 70 lat, na koncie w banku 100mln $$ i powiedz mi na co je wydasz..?
...obecny gospodarka w dużej części opiera się na usługach - w bardziej cywilizowanych krajach to grubo ponad połowa PKB, a usługi to ludzie (żywi i sprawni zawodowo).
Teraz wyobraź sobie, że tych ludzi co pracują jest mało a emerytów jest dużo i mają dużo kasy do wydania... co się dzieje: GIGANTYCZNA INFLACJA... co spowoduje, że twoje grube miliony realnie są mało warte bo nic za nie konkretnego nie kupisz.
jakikolwiek system emerytalny musi być oparty na zastępowalności pokoleń!!

Zależy co przez cuda rozumiemy. Fizyka daje dużo możliwości, aż za dużo dla naszej 'matematyki' i 'logiki'.nie ma tu cudów, jest czysta matematyka i fizyka,połączona z biologią..

Że niby wzrasta, czy maleje? Kolejna sekta kreacjonistów?nie nie - oni twierdza, ze ona dalej działa tylko, ze to entropia nas trzyma na ziemi Wink

Pozdrawiam
S: NOWE Tarcze Avid G3 160mm przód i tył
Nie no to jest prawdziwa naukowa teoria i jedyna, przy której podobno istnienie przyciagania pokrywa sie z 2 zasada termodynamiki. Zresza co masz do drugiej zasady termodynamiki?Fils pisze:Że niby wzrasta, czy maleje? Kolejna sekta kreacjonistów? Laughing Oni są dobrzy z tymi 'zasadami termodynamiki', miarami informacji i miarami entropii układów Laughing.

Swoja droga jakich mozliwosci daje za duzo fizyka dla naszej matematyki i logiki. Teoretyczna matematyka w dzisiejszych czasach jest tak odjechana, ze fizykom narzędzi na długo wystarczy

Napisałeś, że grawitacja w ich mniemaniu nie istnieje, a to co innego. Problem z grawitacją i entropią jest taki, że do dziś nie wiadomo jak miara uporządkowania ma się do wszechobecnej grawitacji i czy, z powodu owej grawitacji, entropia układu się zmienia.Spaced pisze:Nie no to jest prawdziwa naukowa teoria i jedyna, przy której podobno istnienie przyciagania pokrywa sie z 2 zasada termodynamiki.
Co mam do 2 zasady termodynamiki - zupełnie nic. Mówię tylko o kreacjonistycznej interpretacji owej zasady. Kreacjoniści na podstawie II ZT obalają ewolucje bardzo sprytnie... problem w tym, że manipulują tą zasadą. Zakładają albo, że Ziemia jest układem zamkniętym i jej entropia nie ma prawa się zmienić, albo, co gorsza, że entropia ziemi wzrasta, ponieważ Ziemia traci energię. Oczywiście wszystko to kłamstwa, bowiem energia naszego układu nieizolowanego (Ziemia) cały czas rośnie, a co za tym idzie nasza entropia maleje. Tyle, mniejsza z tym - nie róbmy OT.
W fizyce zaczyna brakować wzorów - np. ruchy cząsteczek. Najprawdopodobniej jest to wina naszej ubogiej logiki i matematyki. Choć nie wiadomo.Spaced pisze:Swoja droga jakich mozliwosci daje za duzo fizyka dla naszej matematyki i logiki. Teoretyczna matematyka w dzisiejszych czasach jest tak odjechana, ze fizykom narzędzi na długo wystarczy Wink

Pozdrawiam
Pozdrawiam
S: NOWE Tarcze Avid G3 160mm przód i tył
...słońce świeci zawsze tylko nie zawsze je widać
nim ktoś Boga wymyślił to człowiek już wiedział swoje...teraz dorabia się do tego politykę i mówi że to jedyna słuszna prawda, a prawda jest taka że
... oddech podstawą egzystencji
W imię Boga zamordowano miliony istnień...który Bóg oczekuje takich ofiar ?? To jakiś psychopata,zwyrodnialec a nie twórca dobra !! Człowiek z natury jest dobry, życie go krzywdzi i krzywi w złą stronę...
pozdrawiam
nim ktoś Boga wymyślił to człowiek już wiedział swoje...teraz dorabia się do tego politykę i mówi że to jedyna słuszna prawda, a prawda jest taka że
... oddech podstawą egzystencji
W imię Boga zamordowano miliony istnień...który Bóg oczekuje takich ofiar ?? To jakiś psychopata,zwyrodnialec a nie twórca dobra !! Człowiek z natury jest dobry, życie go krzywdzi i krzywi w złą stronę...
pozdrawiam
http://www.gravitycamp.pl