Na dobry poczatek

boogiel
Kontakt:

Na dobry poczatek

Post autor: boogiel »

Witam!
Jestem nowy zarówno na forum jak i w tym sporcie (wcześniej lekkie fr) i mam do Was pare pytań.
Kupiłem sobie rower używany na takich oto podzespołach, bo wydał mi sie nawet dobry "na start":
rama: Kross Sign FR2 z damperem rock shox
wideł: duro triple
hamulce: avidy juicy 3
koła: dartmoor blizzard na piastach dartmoor'a, opony duro 3'
kiera i gripy dartmoor
napęd: z przodu 1 blat support korby octane one, napinacz dartmooor, z tyłu shimano sora 8 przełożeń, pedały authora(cały napęd był nowy)

i tu sie pojawiają moje pytania:
1) dałem za to 1700, przepłaciłem czy to ok cena?
2) czy to dobre na poczatek?
3) od czego zaczęlibyście zmiany?

Mi się najmniej ten amor niezbyt podoba, chciałbym zmienic na cos o większym skoku.
Zastanawiałem sie nad Shiverem albo juniorem 04, czy dozbierać troche kasy na jakies używane ósemki?

Kolejne pytanie, czy ktoś ze Ślaska byłby chetny na jazde gdzieś w beskidach? bo nie mam kumpli zajmujacych sie dh ani niczym "górskim", sami dualowcy, a miło było by popodgladać lepszych w akcji, nawiazac nowe znajomości.
Kolejna sprawa, to jakie trasy polecacie na poczatek, oczywiście będę omijał wieksze hopy? i czy znacie coś w okolicach Katowic, na krótki wypad.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam:d
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Cena chyba ok, wymiane zacznij od amortyzatora bo z tym się możesz zabić junior/888 sobie kup. 2 sprawa kup sobie jakieś normalne opony do dh bo duro 3.0 to jakaś pomyłka.

W katowicach masz pare trasek FR a jak nie to do bielska masz godzine pociągiem - skrzyczne, żar itp
miecio000027
Kontakt:

Post autor: miecio000027 »

boogiel Człowieku masz pod nosem WPKiW tam zawsze znajdziesz sporą ekipę i sporo tras ;)
boogiel
Kontakt:

Ja niestety całkiem po drugiej stronie mieszkam, pod mikołowem, i do WPKiW daleko. Ale dzieki za info, nawet nie wiedziałem ze tam cos mozna pośmigać. :)
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

boogiel myśle że to normalna cena, napewno nie przepłaciłeś.

Rama: jak najbardziej dobra na start, sam taką miałem, trzeba tylko uporać sie z paroma sprawami typu luzy, haki, geo i ustawić pożądnie zawieszenie pod siebie i jest całkiem przyjemnie.

Amorek: Duro-bardzo słabo. Jak nie masz kasy na coś ala Junior, Drop Off Triple, najsłabsze 888 typu vf czy może 66rc, to możesz sie pobawić w tuning, za dosłownie pare zł możesz odmienić amorka (poszukaj na forum, w skrócie: zalanie olejem, wymiana uszczelek i zcięcie elasomeru), co nie zmienia faktu że przy większym przypływie gotówki należałoby go wymienić.

Hamulce powinny wyrobić.

Koła jak najbardziej ok, ale oponki nie bardzo...

Reszta typu kiera, gripy czy napęd też nie jest zła. Narazie wytrzymają.

Pzdr. :)
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Cena typowa, ale mogles troche potargowac ze wzgledu na DURO.
Mozesz sprzedac DURO i kup jakiegos PIKA(bardzo popularny xd) np*
Opony mozesz na razie miec, z czasem zmienisz a najwazniejsze kupic amora :)
lazik
Kontakt:

Post autor: lazik »

Pablo666 czytaj że coś o większym skoku więc pike nie wiele wiecej ma... shiver dobry amor nawet jest na allegro za 799zl a jak nie to dozbierać do 888 i najlepiej chyba rc2x
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

Ale trzeba zadac zasadnicze pytanie. Czy rower ma byc tylko do DH czy tez cos z FR. Jesli chcesz zlozyc bardziej uniwersalny rower i tanszym kosztem to wsadz sobie cos pokroju 66... Sam mialem skladac zjazdowa maszyne ale wybor padl na 66 i sobie chwale :D
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

lazik A no tak. Przepraszam ;] Ale to nie zmienia faktu ze na pierwszy miejscu trzeba zmienic amora :)
boogiel
Kontakt:

Pablo666, lazik : no amor mi sie najbardziej nie podoba, jest troche "drewniany"
Irion: raczej zjazdówka, to mnie najbardziej "jara". zreszta mój zapał wziął sie z drop in tv i raczej w podobnym kierunku chciałbym iść:D
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ja na start zmieniłbym opony na coś normalnego.
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Shiver sie do signa nie bardzo nadaje, to jedna z najniższych 2 połek jak nie najniższa?
Do krosa potrzebny jest wysoki widelec. Ja (patrz podpis) mam DNMa który jest wysoki coś mniejwięcej jak monster a geo nie powala (26" i 200mm damper)

Szukaj czegoś wysokiego.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
boogiel
Kontakt:

Czyli raczej sie w stronę tego wspomnianego juniora skłaniać?
i gdzie są te traski w WPKiW? na górce od planetarium czy gdzies przy totrze saneczkowym?

Pozdr
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

boogiel wbijaj na strone www.wpkiwriders.dbv.pl
casperosensei
Kontakt:

Post autor: casperosensei »

na przód junior czy cos lepszego, damper 200mm i takie coś http://www.pinkbike.com/photo/4585558/ nie dawaj 24 na tył, z damperem 200 geo wyjdzie podobne jak złapiesz optymalny punkt
GG 381005
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

caspero - wszystko pięknie z tym adapterem, ale sprawdź ile tak naprawdę masz skoku, bo według mnie nie ma więcej niż 14 cm. Koło będzie ocierać się o podsiodłówkę przy większych ugięciach. Po drugie mocno obniżyłes tył, przez co poświęciłeś sporo z głównej zalety tego zawieszenia, czyli cofania się osi po najechaniu na przeszkodę, dzięki czemu ta rama świetnie wybiera duże i ostre nierówności. Nie mówię, że to jakiś dramat, w dalszym ciągu powinno być nieźle, ale koło 24" pozwoliłoby uniknąć tego typu kompromisów, z których zwłaszcza ubytek skoku jest bolesny.

Trzeba jednak przyznać,że udało się Tobie zajebście powiększyć bazę kół, gdyby nie ten skok to możnaby powiedzieć, że zrobiłeś z tego zjazdówkę...

Jak dla mnie najsensowniej jest dać małe koło, przynajmniej jeśli rower ma służyć do FR. co innego jeśli ktoś chce enduraka zrobić, wtedy można sobie odpuścić trochę skoku.

Myślę, że złoty interes zrobiłby ktoś, kto by zaprojektował i zaczął sprzedawać dłuższy wahacz ze zmienionym już mocowaniem dampera do Signa. Sam bym się za to zabrał gdybym umiał spawać :wink: i dziwi mnie, że nikt na to jeszcze nie wpadł... Takie coś wyeliminowałoby wszystkie wady Signa, za duże kąty, małą bazę, kiepską sztywność i nie mieszczenie się dużego koła przy sensownie dużym skoku...
casperosensei
Kontakt:

Post autor: casperosensei »

skoku mam między 150-160mm nie zmierzyłem jeszcze dokłądnie ale na 100% w tych granicach, skokjest w peni wykorzystywany nic nie obciera tylko musialem zmienić sprężynę na 350 z 450 bo była za twarda, ważę na "goło" 75kg. Napisałem o tym adapterze bo jest to najtańsze chwilowe rozwiązanie poprawiające geo signa.
GG 381005
boogiel
Kontakt:

Niestety musze was zmartwić, ale juz mam 24'. Dobra, bedzie junior, ale kasy poki co brak. Właśnie rowerek wrócił z przeglądu, chodzi fajnie:D dampera mam 190mm. może jakieś foto zapodam:). A jaka traska najlepsza na początek? Żar jest w miare czy stożek, bo słyszałem ze ten drugi trudny jest. Pozdro
ODPOWIEDZ